180denní ochranná lhůta. Je potřeba někam hlásit?

lucie7324
27. pro 2020

Dobrý den, Je potřeba někam hlásit 180 denní ochrannou lhůtu po ukončení prac.poměru v těhotenství? Že ji čerpám nebo budu čerpat po ukončení prac. poměru?

lachtanice86
27. pro 2020

@lucie7324 ne, jak budeš mít řešené zdravotní pojištění?

bara88
27. pro 2020

nějak nechápu otázku?jako aby si dostala mateřskou?

lucie7324
autor
27. pro 2020

@lachtanice86 jsem teď na neschopence, ještě jsem stále zaměstnaná, ale 31.12 mi končí pracovní poměr a neprodlouží mi smlouvu, poběží mi dále neschopenka. Jen jsem nevěděla, jestli je potřeba to někde hlásit, že budu jakoby teď v té ochranné lhůtě a pak chci přejít na mateřskou. Je to pro mě nové, jsem poprvé těhotná a nevím, co vše si mám zařídit či co je potřeba kam nahlásit, abych něco neprošvihla. Je to pro mě komplikovanější než když bych přešla normálně na mateřskou jako zaměstnaná.

k2792017
27. pro 2020

Nic nikam hlásit nemusíš 🙂, pokud od ukončení pracovního poměru stihneš nastoupit do 180ti dní na peněžitou pomoc v mateřství, tak bys mít nárok na dávku měla, dostaneš pak od lékaře z gynekologie tiskopis Žádost o peněžitou pomoc v mateřství, ten vyplněný odešleš nebo odneseš svému bývalému zaměstnavateli a ten ji pošle příslušné okresní nebo pražské správě sociálního zabezpečení.

bara88
27. pro 2020

tak pokud stále zůstaneš na neschopence tak se nemusíš ted nikde hlásit,jen potom vypíšeš papír k ppm a doneseš zaměstnavateli.pokud by si nemocenskou skončila tak by ses musela hlásit na uřad práce ale postup by potom byl stejný,taky by si žádala o ppm

lucie7324
autor
27. pro 2020

Jeee, moc děkujii

martt
27. pro 2020

@lucie7324 Nemusíš se nikde hlasit akorát bych si pohlidala zdravotní pojišťovnu jestli ti tam zaměstnavatel nahlásil ukončení prac.pomeru a to že jsi na neschopence. Možná to po tobě budou chtit doložit.

jakreb
27. pro 2020

@k2792017 Na co bude žiadosť o MD bývalému zamestnávateľovi, on s nou uz nič nemá.... A nespoliehala by som sa teda na bývalého zamestnávateľa ze mi bude nieco riesit.

somalicats
27. pro 2020

@jakreb V CR musi dat zadost o PPM zamestnavateli, v tomto pripade byvalemu, protoze on musi na socku dolozit podklady k vypoctu. Je fuk, ze uz neni zamestnana.

jakreb
27. pro 2020

@somalicats No u nás to ma SP v systéme. Ako predpokladam, ze aj v CR. A zamestnávatel nie je povinny odoslat žiadosť do SP ani pri zamestnancovi. Je to len jeho dobra vola.

lachtanice86
27. pro 2020

@jakreb
U nas to vyplnit musí

malenka3
27. pro 2020

@jakreb můžu tě poprosit, abys tady nedávala rady dle toho, jak to je u vás na Slovensku? Už po několikáté vidím, že vycházíš z vašich pravidel, ale české zaměstnanecké právo prostě není ve všem stejné. Už jsme na to spolu v jedné diskuzi narazily, takže tě prosím, abys neopakovala stejné chyby, akorát tím mateš lidí, protože radíš někdy nesmysly.

somalicats
27. pro 2020

@jakreb Ne, neni to stejne na SK a v CR. Opravdu tady v tom pracovnim pravu nerad, protoze to, co plati u vas, neplati tady.

jakreb
27. pro 2020

@malenka3 Ospravedlňujem sa. Nic som neradila. Spytala som sa. A zaujima ma aj ako to je u vas v CR tak buď taka dobra a prestan na mňa útočiť. Dakujem.

jakreb
27. pro 2020

@lachtanice86 Vyplnit ano aj u nás. Ale nie je povinný to odoslat na SP.

jakreb
27. pro 2020

@somalicats NERADIM. Informujem sa a diskutujem. A co mam info tak určite aj SP v CR ma podklady a VZ k vymere MD ci PN, nakolko aj u vas mzdarky posielaju výkazy.

malenka3
27. pro 2020

@jakreb a já jsem královna ze Sáby 🤦‍♀️ píšeš k dotazu na českém fóru. U mnoha tvých odpovědí není zřejmé, že odpovídáš, jak to máte v SR (což tady málokoho zajímá). Takže moje prosba byla mířená jasně, co je na ní útočného, bych se ráda od tebe dozvěděla, abych se takového útoku příště vyvarovala.

jakreb
27. pro 2020

@malenka3 Ze pisem nesmysly. Ano v poriadku-ako pisem informujem sa, neradim. Tak ma nežiadaj nech nerobim co nerobim. 😉 A vdaka za info. Vzdy je to odo mna otazka a len poznamka ze u nas je to takto ci teda aj u vas. Ale to by si mohla pochopit. Tak sme si bohužiaľ nerozumeli. Mrzí ma to.

jakreb
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
Autor odpověď smazal
Zobraz
lachtanice86
27. pro 2020

@jakreb no tak tady tu povinnost ma, vyplnit i odeslat

jakreb
27. pro 2020

@lachtanice86 Dik. Uz som to aj našla v zákone. To je super.😉