Základní výbavička pro dítě

malinkaelinka
7. dub 2019

Ahoj děvčata,
čekám první dítko, sice je ještě dost času, ale ráda bych měla představu, co všechno musíme ještě pořídit, tak jsem se dneska dala do sepisování, i kvůli finanční stránce věci, peněz je sice celkem dost, ale nevidím důvod, proč to utratit za předražené dupačky, když se můžou hodit úplně jinde. Většinu věcí jsem dosud pořídila z druhé ruky a ráda bych v tom pokračovala, ať už kvůli stránce finanční nebo ekologické. Vytvořila jsem si seznamy toho, co už máme, co ještě nemáme. Budete-li tak hodné a zkouknete mi ho, zda mi tam něco zásadního nechybí. Dítě se narodí v srpnu, proto v oblečení zatím nemám žádné teplé věci - ty bych dokupovala až v rámci podzima, jak dítě poroste atd. Chybí mi tam víc rozepsat látkovací výbavu, ale tam ještě trochu tápu, takže to bude asi samostatný seznam. Díky moc za jakékoliv připomínky.

zelenaesmolda
7. dub 2019

na co dve matrace?s nositkem bych pockala az uvidite co diteti sedne,asi bych si ho nejdriv pujcila.pokud do nej pujdete tak na fb skupina nosime deti,poradi vam dobre nositko at nekoupite nejake "visitko"
kos na pleny je uplne zbytecny,ja pouzivam sacek od multipacku plinek,davam je tam a vynasim pravidelne,mame ho v komore at nesmrdi v kuchyni.za to si ale neumim predstavit zivot bez parfemovanych sacku na plinky,daji se koupit v DMku.
monitor dechu bych asi pujcila v porodnici nebo vubec neporizovala,chuvicka zalezi kde bydlite,v byte je zbytecna.
mantinely do postylky podle me taky zbytecne,dite se stejne v prvnich mesicich nejak neprevaluje a akorat mu to brani ve vyhledu.
co se autosedacky tyce tak klasicke vajicko urcite doporucuju na isofix,nas to poutani pasama malem vzdycky stalo nervy,obzvlast pokud je mate kratsi.super skupina na fb deti proti smeru,tam vam daji spoustu uzitecnych rad ohledne autosedacky.pokud nechcete vajicko muzete koupit rovnou kategorii 0-18 ale vajicka jsou pro takhle male miminka nejlepsi.

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@zelenaesmolda Dvě matrace, protože budeme mít dvě postýlky - v ložnici a v obýváku (bydlíme v domě). Koš na pleny za zbytečný nepovažuju - musím je do vyprání někde skladovat a žádnou vhodnou nádobu doma nemám (zavírací). Nosítko - netuším, od koho bych si půjčila. Jinak už mám nějaké vyhlídnuté (dobré, kvalitní, doporučené právě z nosící skupiny) - z druhé ruky. Jinak díky za postřehy 🙂

zelenaesmolda
7. dub 2019

@malinkaelinka tak staci koupit nejaky plastovy box,ten kos na pleny je dost drahy ne?ja bych je teda asi nejdriv premachla v ruce s jelenem at mi doma nesmrdi a pak dala vyprat az se nasbiraji 🙂
btw jelen je na skvrny fakt nejlepsi.

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@zelenaesmolda Autosedačka - tam jsme rozhodnutí pro Cybex a určitě se základnou. Viděla jsem nějaké crashtesty 🙂

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@zelenaesmolda Já ani nevím, že se dělá něco, co se vyloženě jmenuje koš na pleny. Prostě nějaká nádoba na ně, prádelní koš zavírací, nebo já nevím, jak to napsat :D Na normální prádlo mám koš plátěný, takže musím pořídit něco jiného.

zelenaesmolda
7. dub 2019

@malinkaelinka super volba,zkuste ale mimco s sebou urcite vzit do prodejny,je dobre vyzkouset v cem bude lepe sedet.ja jsem zkousela cybex sirona a joie a nakonec mame joie protoze v ni mala lepe sedela,v tom cybexu byla takova zapadla divne,kazde ditko je jine 🙂

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@zelenaesmolda No tak to těžko, to musím pořídit, než se dítě narodí - přeci nepojedu rovnou z porodnice 50 km do nejbližší prodejny shánět vajíčko. A s dítětem v náručí? To mi přijde zcestné.

bekyc
7. dub 2019

Ahoj, nám se narodí miminko v červenci (druhé) podle mě máš hezký základ, chybí mi olej na bříško, případně nahřívací polštářek, nějaké teplejší ponožky/capáčky, na konci srpna už by se mohly hodit. Dudlík? Třeba nebudeš používat, já ho radši mám. Krém proti opruzeninám. Chůvičky - bez těch bych nemohla žít, ale záleží jak hodně cestujete nebo jak máte velký dům. Tenké rukavičky proti poškrábání. Jo a mikinu, stačí nějaká tenká 56 i 62, ono ani v tom srpnu nemusí být pořád teplo.

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@bekyc Joo vidíš, nahřívací polštářek na bříško, ten jsem zapomněla. Olej na bříško - já jsem hodně olejová, mám tady slušnou zásobu přírodních olejíčků, takže dítě dostane z mého. Krém proti opruzeninám - máme doma Sudocrem na sebe, použiji případně na dítě. Ty chůvičky zvážím - bydlíme právě v domě, ložnice v patře... asi k nim dojdeme, zatím nechávám s otazníkem. Rukavičky mě nenapadly 🙂 Takže díky moc 🙂

malytlustyhroch
7. dub 2019

Jestli nejste s manzelem malicky, nebo neocekavate, ze se mimi narodi drive, tak bych 50 ku obleceni vubec uz nedokupovala. My treba odchazeli z porodnice v 62. A vetsine mimin po porodu sedne 56, v porodnici jsou casto erarni oblecky k pujceni. A i kdyz nemas extra blinkaci miminko, tak prevlikas nekolikrat za den, tu ublinkne, tam protece plena, clovek to jeste nema tak vychytany. Takze za me radeji vic v 56 a 62.

malytlustyhroch
7. dub 2019

Jinak kos/kyblik na latkove pleny doporucuji nejaky, do ktereho se da napustit voda, pak viko ani nemusi moc tesnit. Prebalovaci podlozky se nam velmi osvedcili praci, z jedne strany frote z druhe PUL, tehdy je prodavala Brana k detem, Ikea ma podobne, ale vetsi a mnohem dele schnou. A velmi doporucuji nejake klasicke ctvercove pleny mit uz do porodnice, ne na prebalovani, ale na podkladani miminka, kdyz si ho chces polozit na svoji postel, na vahu atd.

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@malytlustyhroch No to je otázka, manžel měří 188, já 165, takže mrňousci nejsme. Ale manžel se narodil v termínu, měl 49 cm a 2,8 kg, já těžce přenošená, 50 cm, 3 kg rovná... Já to s tou 50 nebudu přehánět - respektive to co mám - to ani není 50, to je 50/56. Ale zase ty bodýčka, to jsou desetikorunové položky, když nevyužijeme, nic se nestane.

malytlustyhroch
7. dub 2019

Jo a mantinely podle toho, jak velke rozestupy maji sprusle postylky, nektere miminka si jinak mezi ty sprusle dokazi zapasovat hlavu. Nelezi kazde jako ukaznena vanocka uprostred.

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@malytlustyhroch Joo ty čtvercové pleny jsem si tam taky zapomněla napsat, ty už mám - nějaké barevné, nějaké obyčejné a obyčejné budu ještě pořizovat s látkovací výbavou. TAk díky za postřeh. A ty přebalovací podložky - to asi nevím, co myslíš. Ty co mám já napsané, tak myslím takovou tu asi molitanovou věc potaženou něčím plastovým - jak se to dává prostě na přebalovací pult. Na to se ještě něco pokládá? Když to bude zapráskané, tak to otřu, ne? Nebo aby to nestudilo??

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@malytlustyhroch máme klasické staré postýlky, ve kterých jsme vyrostly asi my všechny tady 🙂 To ještě prozkoumám, proto mám tu položku vypsanou extra, tak uvidíme.

loylii
7. dub 2019

@malinkaelinka spoustu veci mas napsaný úplně zbytečně.. pokud se tedy bavíme o finanční stránce veci.. polštář na kojení, mantinely do postýlky, chuvicka, monitor dechu, ohradku atd jsem vůbec nevyuzila i když mam..Teď mi to leží úplně nove ve skříni a prodávat to na bazarech je fakt vopruz😉 takže to daruji zdarma za odvoz nemajetnym maminkam😇 mě se úplně nejvíc osvědčilo vzpomenout si - co měli naše maminky na nás a je mi hned lip, dělám stejně.. nebyl šátek na nošení, sterilizator lahvicek, ohřívač lahvi.. opět vše mám a vůbec nepoužívám.. oblečení se mi nedaří udat vůbec, každý by to chtěl nejlépe zdarma😞 takže radši schovam a pak také daruji..

malytlustyhroch
7. dub 2019

@malinkaelinka Aha, tu otiratelnou mekkou jsem zas nemela ja, tak nevim, jestli je k ni jeste neco potreba, lidi u kterych jsem ji videla na ni ale vetsinou meli jednorazovou prebalovaci podlozku, ale jestli je na ni nutne neco dat, to nevim. Mluvim o necem jako je tohle: https://www.ekobroucek.cz/katalog/doplnky-k-pre... bylo to fajn i na cesty, meli jsme asi vetsi.

loylii
7. dub 2019

Naopak nevidim u tebe napsáno - hnizdecko pro miminko.. naše deti používají doteď, je jim 10 měsíců a používáme každý den a i na cesty místo postýlky

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@loylii No ty věci, co píšeš jako zbytečné, tak mám i napsané v kolonce - Věci s otazníkem, takže to jsou věci, u kterých si nejsem jistá, že je budu potřebovat a zatím tedy nepořizuji. A jak píšu, chci kupovat většinu z druhé ruky 🙂

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@loylii Hnízdečko zase považuju za zbytečnost já, vůbec o něm neuvažuji.

verunka95
7. dub 2019

Za mě ještě osušky - já ze začátku měla nejradši ty tetra (jako velká plenka), odsávačka na hleny, opthalmo septonex

zelenaesmolda
7. dub 2019

@malinkaelinka tak vajicko na tu jednorazovou cestu se da pujcit,urcite ho nekdo ze znamych ma 🙂

zelenaesmolda
7. dub 2019

@malytlustyhroch sprusle maji dneska standardni predepsany rozmer rozestupu

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@zelenaesmolda Nemáme známé s dětmi 🙂 A kdyby se dalo od někoho půjčit, nebudeme kupovat 🙂 Zkrátka nebudu po porodu šaškovat nikde po krámech a shánět takhle zásadní věc, to je něco, co fakt koupím předem 🙂

verunka95
7. dub 2019

Jinak kojící polštář za mě určitě ano - malej v něm pak i spaval (měl to jako hnizdecko které mě přijde k nicemu), mantineli určitě ano taky máme postýlku ještě po rodičích a malej hodně cestoval a tlačil se právě na ty sprucle. Zbytečnost je sumici medvidek a já taky nutné potřebovala kolotoč na postýlku a nakonec úplná blbost. Ještě jsem hodně využila síťku proti hmyzu měla jsem univerzální šla natáhnout přes kočár i postýlku

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@verunka95 Na osušky jsem včera narazila v jiné diskuzi - my máme doma stohy ručníků, tak nebudu kupovat nic extra, použiju to co máme. Dokonce jsem si je šla osahat a máme i dost měkkých 🙂

zelenaesmolda
7. dub 2019

@verunka95 kojici polstar urcite ano,lepsi je s dutym vlaknem.sumiciho medvidka jsem nemela ale zato se nam skvele osvedcil ten hrajici a svitici

malinkaelinka
autor
7. dub 2019

@verunka95 Jéé a zrovna šumící medvídek mi přijde super a už se na něj těším :D Je to asi jediná taková kravinka, kterou určitě chci, mě se to hrozně líbí a slibuju si od toho, že u něj budu usínat taky :D

pe_tu_ss_ka
7. dub 2019

@malinkaelinka vanička pro nás byla zbytečná (další krám ke skladování 😁, ale my bydlíme v bytě), malého koupu normálně ve vaně 🙂 určitě doporučuji autosedačku od cybex, dle mě nejlepší, plus další výhoda jsou super výsledky dle crash testů, my máme cybex cloud q (dá se dát do lehu, takže když cestujeme k doktorům, tak sebou nevozim hlubokou korbu, a malého jen nacvsknu na základnu kočárku a můžu ho položit, takže není zkroucený). Co se týče chůvičky, pro nás určitě není zbytečnost, máme dražší od Philips avent s výstupním mikrofonem, protože má čistý zvuk. Navíc jí používáme, když spí malý na balkóně. Pokud můžu doporučit, monitor dechu máme se dvěma podložkami od Nanny(jednu v každé postýlce - obývák, ložnice.. Teď když už nemáme v obýváku, tak jí máme v kočárku, kde spí dopoledne). Z bamboolika mám doma na mytí zadečku mycí emulzi Medvídek a spolu s perlanem je to super kombinace - mnohem lepší než chemií nasáklé vlhčené ubrousky - pro nás samozřejmě. Jinak na plen mám kyblík, kam napustím vodu a eko prášek a druhý den peru, a ještě se mi nestalo, že by tam zůstal nějaký flek. Kosmetiku doporučuji za nás od weledy, mají i krém na zadeček, který má podobnou strukturu jako sudocrem. Co se nám na malého osvědčilo, byla péřová zavinovačka, krásně v ní spinkal, v klasických zavinovaček se nám hrozně rychle dostal, vůbec neudržely. Šumící zvířátko máme od Zazu, má senzor pohybu, zvuku, má zvuky srdce, bílý šum a zvuky zvířat a přírody a mají různá zvířátka a jsou cenově jinde než např MyHummy. Z oblečení jsme třeba vůbec nepoužili dupačky.. Nejlepší jsou polodupky nebo tepláčky a body. Bodyčka, alespoň ty malé velikosti, doporučuji zavinovací, kdy je nemusíš oblékat přes hlavu. A například overal dáváme vždy jen na noc, a nejlepší mi přijdou z tesca, mají super látku a hlavě ty našité rukavičky na rukávech, takže se jen přetáhnou 🙂 rukavičky pak dáváme přes den, aby se nepoškrábal. Velikosti jsem určitě pořídila i nějaké 50, a nakonec i ty mu byly velké, protože se nám narodil o 7 týdnů dřív, takže naši pak sháněli velikosti od 42 😃 mantinel do postýlky jsem si nechala šít, protože máme postýlku velikosti 140x70, a nikde jsem nesehnala žádný v tomhle rozměru.. 🙂

verunka95
7. dub 2019

@zelenaesmolda
@malinkaelinka my jsme dostali úplně nějakého spesl medvěda i s adopcni smlouvou cico šumí svítí tluče v rytmu srdíčka ale když jsem koukla na net na cenu málem mě vezli. A ještě malého absolutně nezajímal =D