Výbavička pro srpnové/zářijové miminko

mikalan
30. pro 2015

Ahoj,
i když je ještě brzo, ráda jsem přichystaná a hlavně bych ráda měla pocit, že už jsem mimču něco koupila, i když je ještě brzy. Na etapu nákupů a zařizování pokoje se fakt těším. Sice vím, že prcek tak nějak nepotřebuje vlastní pokoj, ale máme pro něj už roky prázdnou místnost a tak aspoň základní nábytek tam přijít musí.
Pročetla jsem tu různé diskuse o výbavičkách a zkusila dát dohromady vlastní seznam. Co myslíte, přehnala jsem to? Trefila jsem to? Těch otázek si všímat nemusíte, ty jsou pro mě, abych nezapomněla, co chci ještě dořešit.
Největší problém mám s kosmetikou, ještě jsem nezjistila, co k čemu slouží, jsou to pro mě zatím jen názvy, co jsem někde četla. Tím se teprve budu zabývat.

Kočárek
1x autosedačka (jak se liší od vajíčka?)
1x kočárek (korba, sporťák, vajíčko)
2x pytel (jsou potřeba letní i zimní?)

Postýlka
1x postýlka + zdravotní matrace
1x peřinka + polštář + mantinely
1x chránič matrace (neruší monitor?)
2x froté
2x povlečení
2x spací pytel
3x deka (jaké rozměry?)
1x kolotoč
1x chůvička
1x monitor dechu

Další nábytek
1x přebalovací pult + podložka
1x chránič na podložku (nenahradí ho jednorázové?)
1x koš na pleny (možná)
1x lehátko / houpátko
1x hrací deka s hrazdičkou
1 x ohrádka (pro psy, neprůchozí, ale aby viděli do pokoje?)
1x noční lampička / světýlko
1x dekorace na stěnu
1-2x polička na stěnu

Oblečení
1x zavinovačka
2x rychlozavinovačka
1x souprava do porodnice - (z čeho se skládá?)
8x body s dl. rukávem vel.56 - 62
5x overal vel.56 - 62
4x dupačky vel.56 -62
4x kabátek k dupačkám
2x polodupačky (k bodýčkám? nebo tepláčky?)
1x mikina vel.62 - 68
1x svetřík vel.62 - 68
1x svrchní kabátek / bundička vel. 62 - 68
1x capáčky (krásné, ale jsou potřeba?)
5x ponožky
2x rukavičky
2x lehká čepička
1x na focení

Hygiena
2x přebalovací jednorázové podložky (do zásoby)
3x jednorázové pleny (různé druhy na zkoušku)
15x látkové pleny (blinkání aj.)
2x vlhčené ubrousky
1x odsávačka hlenů (co znamená na vysavač ?)
1x hřebínek+kartáček na vlasy
1x tyčinky na uši
1x nůžky na nehty (jsou potřeba speciální?)
1x teploměr do vody
1x ohebný teploměr

Kojení
1x lahev
1x kartáč na kojeneckou lahev
1x dudlík
1x pouzdro na dudlík
1x řetízek na dudlík

Koupání
1x kyblík / vanička + lehátko (co je lepší? nebo oboje a zkusit?)
2x barevná žínka + tetra osuška

Kosmetika - (zjistit, co je na co)
1x rybilka
1x benapthen
1x glycerinová mast
1x zinková mast
1x Opthalmoseptonex
1x olejíček do koupele
1x dětský šampon
1x dětské mýdlo
1x krém / olejíček po koupeli
1x 60% líh na pupíček

Po porodu:
2x prsní vložky
2x noční košile na kojení
2x podprsenka na kojení
1x polštář na kojení
1x chrániče bradavek
5x poporodní kalhotky
3x stahovací kalhotky
2x poporodní vložky (liší se od normálních?)
1x Manduca
jednorázové kalhotky (k čemu?)

Na zimu
2x teplé dupačky
2x teplý overal
2x kombinéza
3x punčocháče
2x teplé čepičky
2x teplé rukavičky
1x teplé capáčky

Později
jídelní židlička
nočník (zavírací ?)
nádobí
bryndáčky
chodítko

Díky za názory.

efijil
30. pro 2015

Dobrý večer, Váš seznam jsem pročetla. Je poměrně obsáhlý. Sama mám zatím 1 děťátko (listopadové). V těhotenství jsem nejprve studovala seznamy toho, co by mělo být, ale pak jsem si nechala raději doporučit od kamarádek, které dítka už měly. Ono záleží na okolnostech a taky na tom, jak se věci budou vyvíjet. Rozhodně toto vše nepotřebujete mít doma v době, kdy se miminko narodí! Například u oblečení - porodila jsem téměř 4 kg miminko, takže oblečení velikosti 56 jsem vůbec neměla. Fusáček jsem měla jeden. Peřinku také jednu. Deky jsem měla 3 (do auta, na kočárek, do postýlky). Soupravička do porodnice se skládá z toho oblečení, ve kterém povezete miminko domů - např.: body, dupačky, svetřík, čepička (dle počasí - letošní srpen i září byl extrémně teplý, ten příští může být třeba deštivý). Je to hodně individuální. Hlavně jsem ze všech stran slyšela, nekupuj toho hodně, to děcko z toho během pár dní vyroste. A je to opravdu tak, třeba po 14 dnech jsem vyřazovala - oblečky už byly malé a mně to bylo tak líto dát pryč, protože si toho malý moc neužil. Píšete například o dotazech ohledně kosmetiky. Pokusím se odpovědět dle své zkušenosti. Měla jsem akorát olejíček (Aviril) a mastičku na zadeček (Rybilku střídanou s Bepanthenem). Mýdlo jsem měla klasické tuhé dětské, šampon jsem začala používat asi od 1 roku. Toť z kosmetiky vše. Záleží na hodně věcech - exémy, opruzeniny atd. Nevím kde budete rodit, ale v porodnici nám například Ophtalmoseptonex dali, i kapání na pupíček.

efijil
30. pro 2015

Vajíčko je autosedačka pro miminko 🙂 Dále píšete dotaz ohledně chrániče matrace - já si nakoupila prostěradýlka do postýlky podšité igelitetem a vše bylo OK 🙂 Matrace je jako nová! Polodupačky jsou něco mezi tepláčkami a dupačkami - zkrátka jsou od pasu dolů a nemusíte k nim dávat ponožky. Dávala jsem k nim zásadně body. Capáčky jsem hodně využívala, hlavně na ziimu budou potřeba - třeba do takového vajíčka. Odsavačku hlenů jsem kupovala ve chvíli, kdy byla potřeba - na vysavač znamená, že ji nasadíte na hubici vysavače, zapnete a krásně malé/mu uvolní rýmu z nosánku. Nůžky na nehty jsem z bezpečnostních důvodů volila ty speciální. Na koupání jsem měla vaničku.

efijil
30. pro 2015

Pak tam máte dotazy ohledně porodních prostředků pro Vás. Měla jsem toho nakoupeného dost, ale ze své zkušenosti určitě poporodní vložky (jsou hladké, takže případné stehy "netrhají" - 2 balíky mi ale rozhodně nestačily, ale opět je to individuální), dále vložky do podprsenky, košile, podprsenky, speciální kalhotky jsem nakoupené měla - nevyužila jsem je, jednak i ty největší byly malé, a jednak jsem se v nich necítila. Na zimu věci určitě nekupujte, protože neodhadnete velikost a také "zimu". Počítejte určitě i s tím, že hodně oblečků dostanete k porodu, takže pak se Vám bude plnit skříň neskutečně rychle. V době internetových obchodů je i jistá výhoda, že můžete i z porodnice objednat jistý typ pomůcek, oblečků.

efijil
30. pro 2015

A ještě jedna rada - věci, které jsem v seznamu nenašla jsou spíše lékárenského ražení. Určitě mějte i teploměr na měření lidské teploty (digitální) a také nějaké léky pro urgentní zásah - například: Paralen čípky nebo pak pro trošičku starší děcka Nurofen. Klidně pište, v případě dotazů. Tohle je hodně obsáhlé téma 🙂
Hezké zařizování a těšení se z miminka 🙂

verka4d
30. pro 2015

Dobrý večer,
máme čtyři děti,tak snad trošku poradím... 🙂
Vajíčko je autosedačka pro nejmenší miminka,0-13kg,je dobré mít i s vložkou na hlavičku,miminko je tak líp fixované a nelítá mu hlavička ze strany na stranu. Matrace v postýlce nemusí být zdravotní,miminko je lehoučké,to zas není až tak důležité,stejně z postýlky vyroste. Ale ten polštář určitě ne,v postýlce nemá co dělat,mohl by spadnout a miminko zadusit. Mantinely jsou výborné,hlavně když se pak miminko začne převalovat. Monitor jsme pro klid duše taky používali. Měli jsme dvoudeskový,druhá deska se připojuje od tří měsíců miminka a monitoruje tak celou postýlku.
Kosmetika:
Líh určitě,pro první dny doma na desinfekci a hojení pupíku. Na zadeček rybilku,máme odzkoušenou,je fakt skvělá po každém přebalení. Olejíček po koupání jsme měli Aviril nebo Bubchen mlíčko. Na samotné koupání není třeba žádná kosmetika,pro novorozeňátka to ani není nutné. Ze začátku jsme používali do vaničky jen Balmandol olej,je pro malinká miminka na promaštění suché šupinaté pokožky,která po narození často bývá. Je fantastický,ale pozor,opravdu hodně klouže,takže pevně držet miminko. Odsávačku není dobré moc používat,opravdu jen ve stavu nouze a po poradě s pediatrem,zbytečně dráždí nosní sliznici. Lepší je koupit mořskou sůl ve spreji,anebo se opravdu poradit s lékařem.
Teď musím jít,povinnosti volají,ale určitě se ještě ozvu ohledně výbavičky,tak snad Vám to aspoň trošku k něčemu bude. Stejně na všechno přijdete sama nejlíp... 🙂

verka4d
30. pro 2015

Tak jsem tu zas.
Vlhčených ubrousků bych nakoupila víc než dva balíčky,použijete je při každém přebalení a je dobré mít doma trošku zásobu. Plínky jsme používali Pampers. Č.1 2-5kg využijete ze začátku,ale ty do zásoby moc být nemusí,miminko rychle roste. Hodně jsme využili č.2 3-6kg,ty vydrží i na několik měsíců podle toho,jak je miminko buclaté. A č.3 většinou 4-9kg pak vydrží dost dlouho. Je lepší si udělat zásobu,my jsme v těhotenství kupovali každý měsíc jedno balení,ono se to potom fakt hodí. rovna pampersky se odlišují podle barvy. Jakoby nejkvalitnější jsou bílé,pak zelené a pak oranžové. No mi ty bílé přijdou zbytečně drahé a zas takový rozdíl v tom není. Používali jsme především oranžové,cenově dobře dostupné a naprosto dostačující,žádný opruzený zadeček,žádné prosáknutí ani přes noc.
Co se týká Vás po porodu,5 ks síťovaných poporodních kalhotek je akorát,taky jsem tak měla. Jen do porodnice a doma už normální. Ale poporodních vložek bude třeba víc než dva balíky. Jsou hladké,hrubé a dlouhé a i tak jsem první dva dny po porodu musela používat dvě najednou. Jen v porodnici jsem využila tři balíčky. Dvoje prsní vložky ze začátku určitě stačí,stejně tak dvě noční košile a dvoje podprsenky ke kojení,měla jsem to úplně stejně 🙂. Kojící polštář jsem neměla nikdy a ani jsem ho nepostrádala. Švagrová natěšená z prvního miminka si ho koupila,ale skoro nevyužila,pro mě je to zbytečnost,ale spousta maminek na něj nedá dopustit,to je fakt na Vás,nechci říkat,že je to dobře nebo špatně. Chrániče bradavek,myslíte nejspíš klobouček ke kojení,používají maminky,které mají popraskané,bolavé a krvácející bradavky z kojení. já jsem ho naštěstí nikdy nepotřebovala,ale paní,která se mnou byla v porodnici,využívala opravdu hodně,chudák byla celá obolavělá a klobouček jí fakt pomohl. Ale ten se dá koupit i přímo v porodnici,tak to bych asi neřešila. Když tak Bepanthen mast na promazávání a hojení popraskaných bradavek.

bajana
30. pro 2015

@mikalan ja som trochu striedmejsi typ, nemam rada zbytocnosti, takze ja podla vlastnych skusenosti (dcera narodena koncom srpna) by som radila toto:
- do kocara staci zimny fusak, na podzim staci teplejsia deka
- kocar by som kupila kvalitny hlboky, potom dokupila kvalitmy lahky sportak, kupila by som kvalitne vajicko (nie z trojkombinacie)
- do postielky je zbytocny polstar a perinka a teda aj povlecenie, rovnako 2 deky postacia
- chuvicka len v pripade vacsieho patroveho domu- do bytu je zbytocna
- na zimu postaci jedna kombineza a jeden teply overal
- puncochace netreba

V ziadnom pripade ziadne choditko!

verka4d
30. pro 2015

Nůžky na nehty s oblou špičkou,máme je doteď a využíváme celá rodina,i když děcka jsou už velké,teda aspoň někteří... 🙂 15ks látkových plínek je možná trošku moc,ale tak tím nic nezkazíte. Utírali jsme jimi pusinku při slintání,ublinkávání,ze začátku v postýlce a v kočárku pod hlavičku,a pak taky u lékaře při pravidelných preventivních prohlídkách,kdy na ně miminko položíte,at mu není zima na váze a vyšetřovacím lůžku a taky ať tam neleží naholo,že. Deky jsme taky měli 3,do postýlky,kočárku a autosedačky.
To oblečení vel.56 bych koupila jen pár kousků,naše nejmladší při porodu měřila 48cm a v jednom měsíci už je měla malé a používali jsme vel.62. jinak ono to tak většinou odpovídá,vel.56 0-1měsíc, vel.62 1-3m, vel.68 3-6m atd. ale každé miminko roste jinak a tak bych taky nekupovala zimní věcičky,to fakt až potom podle velikosti,jakou budete potřebovat. Nejvíce jsme využívali bodýčka a dupačky,těch byla doma vždy zásoba. Největší problém jsme měli s čepičkama,protože každé miminko má trošku jiný tvar hlavičky a dopasovat to,ať dobře sedí i na ouškách,to bylo někdy fakt umění.

verka4d
30. pro 2015

Ještě jedna věc mě napadla. Až budete vybírat hluboký kočárek,tak ať má dostatečně velkou korbičku. V zimě Vám miminko ještě nebude sedět,ale už bude mít 4,5,6 měsíců,takže bude větší. Budete mít teplý zimní fusák a spousta dnešních moderních kočárků má tady na to prostě malou korbičku.

vercik83
30. pro 2015

Taky bych koupila jen tak 3 kousky nejmenšího oblečení, pak spíš 62 velikost a 68. Že bude plandat trochu to neva. Pokud nechcete látkovat, tak 15 plín je až až. Co se týče ubrousků, tak já používala mycí olej Medvídek v rozprašovači, není tam ta nechutná chemie. Nastŕíkala jsem a otřela a bylo to🙂
Vajíčko z trojkombinace je menší, doporučuju protisměrnou sedačku do cca 15ti či 18ti kilo, je to nejbezpečnější i na později.kočárek dosti velký byla inglesina, vešla se mi tam moje obřice ještě po toce v zimě( melajsem rijnovou s 4200g).. Nakonec zjistíte, že zas tak moc toho potřeba není...;)

simbelmine
30. pro 2015

Já bych nekupovala následující: lehátko/houpátko, chodítko, speciální nůžky na nehty, teploměr do vody (postačí lidský), chrániče bradavek, kojící polštář, VLHČENÉ UBROUSKY! (sajrajt - koukni se na složení...voda a látkový ubrousek úplně stačí, popřípadě zmíněný Medvídek), všechno, co uvádíš ve skupině Kojení (věř si, že budeš kojit; když se kojí, flašek netřeba 🙂), jednorázové přebalovací podložky (stačí dvě látkové). Z kosmetiky já osobně používám jen Medvídka, měsíčkovou Weledu a bambucké máslo (toť vše). Když byl problém, krátkodobě jsem používala zásyp nebo zinkovou mast z lékárny (plus líh na pupík).
Určitě pořiď Manducu a případně i šátek. A postýlku s dobře sundávací bočnicí (třeba zjistíš, že je fajn společné spaní 🙂).