Zdravím holky, za chvíli mě čeká porod, zajímalo by mě, co jste pro mimi porizovali a co se Vám rozhodně vyplatilo a co bylo na opak zbytečnost? Co třeba taková zavinovačka? Která byla nejlepší?
Každé dítě je jiné... Mně přišla fajn rychlozavinovačka na suchý zip, ale doma jsem ji až tak moc nepoužívala - spíš v kočárku. V postýlce jsem měla spacáček. Dcera nepotřebovala nějak být stažená.
Možná oproti jiným maminkám (v rodině) kupuju méně oblečení. Já radši peru, než abych doma měla plné skříně věcí, které to dítě nakonec má na sobě párkrát. Ale je pravda, že jsem třeba dceru nechávala jíst občas jen v plence nebo v pláštěnce na jídlo z IKEA :D
Dudlíky jsem koupila, nakonec vůbec nevyužila. Odsávačku jsem si půjčila a ani jednou nezapnula. Občas se člověk asi zbytečným nákupům nevyhne...
Základ je kočárek (za mě i s vajíčkem do auta, které jde nacvaknout), postýlka, vanička, obyčejné látkové pleny třeba pod hlavičku do kočárku/postýlky, fajn mi přijde i lehátko nebo pojízdný koš (když člověk vaří), fusak,...
Ono stejně budeš pořád něco nakupovat pro dítě, tak když něco pochybí, dá se to dokoupit - kolikrát za pár kliknutí z mobilu :D
Každé dítko je jiné a každému sedí něco jiného. My máme zimní dítko takže kvalitní fusak, který se dá prodloužit takže jej využijeme i příští zimu. Naše must have jsou: kočár s větracími síťky (nyní v 6m) využito denně na pozorování, hluboká korba co nejdelší, sporťák do úplného lehu, přebalovací batoh, z běžných věcí: čtvercové látkové pleny, hnízdečko, monitor dechu, dřevěná postýlka s kolečky (hodně jsme využili při žloutence, že jsme ji stěhovali zrovna tam kam svítilo), lahvička calma od medely, ohrivacka lahví, hrací deka (naše dítě je na ní od malička), klasická zavinovačka na šňůrky, hřebínek. Z oblečení zavinovací a rostoucí body a overaly, dupačky/laclacky s přebalem, kvalitní probiotika a rektální rourky kvůli kolikam. Z hraček kontrastní kartičky.
Co pro nás je zbytečné: šátky, nosítka, odsavacku mléka využíváme taky málo, xy ks oblečku fakt toho není tolik potřebné, xy dudliku a xy lahví (dcera je opravdu nemá ráda).
@monikos Je to velice individuální, co holky píší. Zavinovačka je prý nejlepší s peřím, s tím zkušenost nemám. Syn spal v hnízdě někdy do roka (šila jsem si velký, přes celou postýlku). Někdo chce spát s mimčem, někdo chce v postýlce. Za mne by mělo patřit do základu - vajíčko, kočár, vanička, přebalovák, nějaké oblečení - s ohledem na zimní období, fusak do kočáru + do sedačky (my velmi cestujeme), látkové pleny (tak 20ks, pokud nebudeš látkovat) a v neposlední řadě monitor dechu - ať už na nožičku popřípadě do postýlky - my jsme si půjčovali zkalibrovaný z porodnice a jelikož tam byly dva panely, jeden jsem měla v postýlce a druhý v koši. Někdo šátek/nosítko či třeba koš - my velmi využívali i v malém bytě.
My jsme nakonec kupovali dudlíky, lahve (syn měl silné ABKM a skončil na UM ve 4 měs.), sterilizátor - trpěl na moučnivku a klasické vyvaření nebylo dostačující. Samozřejmě i nějaká hračka - nejlépe černobílé (kartičky jsou super), hrazdička, úchopový míček atd...
S kosmetikou bych to nepřeháněla - líh na pupík, proti opruzeninám (nám nejvíce vyhovuje sudocream - včetně nás dospělých), olej do vany na koupání a časem jsme koupili krém na tělíčko. Časem koupíš šampon a "sprcháč".
Pak vit.D (my jsme po peripetiích s bříškem začali používat místo vigantolu Terezii a měl biogiau, espumisan na prdíky a po kontrole s LP kmínový odvar - měli jsme velmi prdící miminko).
@martulka88 Jj, té kosmetiky za mě taky není potřeba moc. Čistá voda je kolikrát lepší než kopřivka z kosmetiky. Sudocrem je super, taky jsme používali. A prací prášek Sensitive.
@adelisss Ano, přesně tak sensitive prášek.
Jo a ještě vlhčené ubrousky a nebo purelan a voda. My jsme jeli vlhčené ubrousky, jelikož hodně cestujeme a je to pro nás jednodužší. Ale vybíráme ty s vodou. Někdo jede plenky látkové (tam je potřeba i nějake svrchní, ale to nevím přesně, jak je), my měli pampera premium care, ale vím, že spousta maminek jede dm, dada apod... Je to potřeba zkoušet, my jsme nikdy neměli syna opruzeného, pokud neměl průjem od nemoci. A na to nám pomohl sudocream (jak jsem psala, i já a manžel to použijeme, když je potřeba - i na odřeniny je fajn).
Rozhodne kvalitní vejce do auta, nebrat trojkombinace ale fakt to prozkoumat 🙂 za sebe doporučuju zinkovku na prdku a pyžama na zipy, na druky už sem pro druhou vůbec nepořizovala 🙂
Teď jsem místo zavinovaček pořídila pytle na spaní. kočárek a šátek/nosítko a zbytek se došmoulí za pochodu ;) rozhodně nějaký základ lekarnicky, teploměr, teploměr do vody a odsávačku co jde na vysavač, jiná stojí za prd 🙂 na zbytek si přijdeš podle miminka 🙂
@martulka88 u nás třeba sensitive prací prášek nevyhovoval a máme jelena nebo lovelu. A z Pampers premium care, byla malá opruzena, takže i plenky chce zkusit co bude mimcu sedět.
Doporučuji koupit pár plen na zkoušku.
@verunnaj My třeba teploměr do vody měli k ničemu. Syn nesnesl vodu pod 40stupňů. Dodnes nesnáší tak studenou.
@linusha My jeli nejdříve lovelu a k roku jsme přešli na ariel tuším. Od 2 peru s naším dohromady. Ono to chce vyzkoušet vše - někdo dává miminku ponožky, my jsme ponožky nepoužili do roka. Plenky jsme měli jako ségra pampers PC a naprostá spokojenost - a to měl problémy se stolicí. Naopak jsem zkoušela pak i nějaké jiné značky a třeba kolorky za nás tragédie - máme žížaláka a na nás dostatečně nepružily. Je to i s kosmetikou - jsou děti, co mohou používat obyč nejlevnější drogerku a nebo naopak zase budou muset řešit atopák. Někdo dětem koupí oblečení s polyesterem, my zásadně jen bavlna/viskoza + elastan. Nic s polyesterem u nás neprojde. Jednou jsem koupila skvělé tričko s hasičema pro syna a nekoukla se na složení a měl krupici.
A ještě mě napadá - je to hodně na rodičích, ale v tomto jsem poslechla dětskou a synovi jsme do nějakého 1,5roka nedali nic z rifloviny (jen na Vánoční docení a Vánoce měl plátěné kalhoty). A když když má takové kalhoty, tak do gumy. Pokud oblečení, tak aby hezky pružilo a neobepínalo tělíčko. A co je super, tak rukavičky na ručičky - jeden čas je syn měl - asi první měsíc, jinak se neustále škrabal nehtíkama, které se nedají ostříhat. Myslela jsem, že pořídím ele.pilníček, ale nakonec máme dodnes jen nůžtičky a spokojenost - nevadí mu to.
@monikos nejlepší je, že tohle nevymyslis.. Každý dítě je jiný. U mě platilo, že co měla ráda první dcera, druhá nesnesla a naopak. Moje první dcera potřebovala zavinovačku, ale ne tu rychlo, ale tu utahovací, byla jak vánoční balíček a cítila se tak v bezpečí. Druhá v zavinovačce vriskala a nesnesla omezení. Za me tedy určitě kočár, fusak do kočáru, plenky, vaničku, nozky na vaničku, přebalovací pult, zavinovačka pro první, na první tři měsíc jsem měla pronajatou tu nemocniční postýlku, dýchací monitor, lahvičky a dudlíky (pro první, druhá oboje nesnesla),.. Všeobecně bych dopředu moc neblaznila, dokoupit se dá vždy vše podle potřeby. První dcera ráda byla v takové ohradě na hraní, druhá to nesnesla.
Urcite si vzpomenu na další věci.. Kamarádka na to měla výbornou exvelovskou tabulku, podle které jsem se řídila pak i já u první 🙂)