Ahoj dámy, prosím Vás, pomalu nakupuji dětskou výbavu. Nemám absolutní zkušenosti. Momentálně se mi jedná o to, v čem spí malé dítě (novorozenec)? Předpokládala jsem, že koupím spací vak, na to se ještě dává peřina, deka? Chci ten vak, který je jakože s holýma rukama, takže aby mu nebyla zima na ručičky tak potřebuje něco přes ně, ale na nohách zase bude mít víc vrstev :D Polštářek předpokládám že v prvních měsících se nepoužívá...
PS: jak poznám, že dítěti není v noci zima nebo naopak horko? Co je ideální? (narvat mu teploměr do deky? :D
Děkuji
V lete mi novorozenec spal jenom v dlouhem bodycku neprikryty a nebo v kratkem prikryty plenkou - ale jestli davas dohromady vybavu ted, tak asi cekas spis na podzim, ze? Pak hodne zalezi, jak v byte topite a jak "tlustoucke" miminko se ti narodi. Pyzamko, spaci pytel a jeste perinku... to by mi prislo adekvatni tak nekde v horach, kde do rana vychladnou kamna, nebo jetli spite celorocne s otevrenym oknem, jinak mi to prijde hrozne moc. Jinak v porodnici nas vybavili pouckou, ze ma mit dite teply hrudnicek a na zatylku nebyt spocene, a rekla bych, ze to celkem fungovalo, rozhodne jsme nikdy nemusela resit, ze by bylo prochladle nebo prehrate. PS: pytle jake popisujes, jsem mela pripravene tri - ruznych materialu a velikosti, nevyuzili jsme ani jeden, to uz spis v chladnejsich dnech zavinovacku... Ale kazde dite je jine, az bude na svete, sama nakonec urcite poznas, co bude nejvic vyhovovat vam obema.
Sáhneš mu na nos a ruce. Když bude studený, je mu zima, když bude zpocený, je mu vedro a bude řvát...
Neřeš žádný pyžama, stačí čistý bodycko a dupačky. Hodně záleží na miminku, jestli je horkokrevné nebo zmrzlík, a na teplotě doma. Prostě to musíš vychytat, univerzální rada neexistuje
V zavinovačce. Spací pytel jsem pořizovala až později, když ze sebe začali skopávat deku.
@kittyy17 Tak mojrj by bola zima non-stop 😄🤷🏽♀️ ruky nie su ukazovatelom ci je dietatu zima. Ale nos a zatylok. Najlepsi je zatylok, kedze aj nosim moze mat studensi.
Dite s nami od narozeni doted (3r) spi v posteli. Prikryty byl podle pocasi plinkou,dekou nebo perinou.
Teplota tela se zjistuje na zatylku. Ruce i nos jsou hloupost. Spousta lidi ma problem s dokrvenim koncetin a zatylek je jedine spolehlive a lehce dostupne misto.
ze zacatku spinka miminko v overalku a zavinovacce. Cca ve 3m prejde na normalni perinku a overalek porad. Ze zacatku se rika, ze se dava o jednu vrstvu vice, nez mas ty. Napr. tlustsi perina nez mas ty.. kdyz budes chtit pouzit spacak, tak se dava jen tricko s dlouhym, plenka a spodek bez niceho. Pry se v tom spacacku udela teplicko, spacaky se vybiraji podle roc.obdobi. Kdyz mas leto, koupis letni apod.. Jsou delane tak, ze uz se nicim dite prekryvat nema, hrozi riziko prehrati. A jak poznas, ze je diteti horko? je horke, poti se, nespokojene, place. Kazde dite je jine, nektere si hovi v teplicku, jine place.. Nase dcerka od malicka nesnasi horko. Ze je ditku zima, to se poznava blbe...vetsinou jsou projevy studenejsi rucky a nohy..ale dokud nema dite promodrale rty z podchlazeni, muze mu byt chladneji a ty to nemusis poznat
Chces ho uvarit? Vak a na to perina, deka? Omg. Proste deku a staci
Ten vak se jmenuje spací pytel a pro novorozeně bych ho nepoužívala. Záleží hlavně na tom vybrat správnou velikost což není jednoduché. Když vybereš větší je možnost uduseni. (miminko se nějak pohne nebo spoti sklouzne dolů k zipu a udusi se - takto jsem to četla někde) my měli hnizdecko a peřinu z ikei. První dny jsme používali zavinovačku. Jinak jsem se řídila tím sáhnout na nos a na ruce a mám to tak doteď. (rocni dcera)
Kdyz je zima, tak bych rozhodne na spani davala overalek. Nejsou tam zbytecne svy, netlaci. A ze zacatku zavinovacku, pokud bude rado zavinute. Pak jsem chtela prejit na perinu, ale hrozne se odkopavala, takze jsem davala do spaciho vaku, abych byla klidna, ze je v teple. Kdyz uz bude teplejsi pocasi, tak dat na spani treba jen body s kratkym nebo dlouhym rukavem, ponozky a bud do vaku nebo zakryt dekou, latkovou plenou...
Když byla veliká zima, dala jsem mu body a na to overálek a přikryla dekou. Jinak jen overálek. Ale stejně spal syn většinou u nás v posteli pod mojí peřinou, takže jsem ho i zahřívala vlastním tělem. Rady že máš dítěti sáhnout na nos jsou špatné. Doporučuje se sáhnout na zátylek. Jinak moje dítě je docela horkokrevné a nemá rádo když ho hodně oblékám a teď když spí už ve své postýlce, tak se stejně vždy odkope, rád běhá nahatej 😁.... Každé dítě to má jinak. Neboj, ono si řekne.
Stačí overálek a zakrýt dečkou, v zimě peřinkou. Může spát třeba v postýlce na hnízdečku. Víc bych nic nedávala.
@wafina na začátku v hnizdecku v rychlozavinovace a lehkou deku, melo na sobě bodynko a pyžamko. Mám zimní miminko a doma nemáme tolik teplo. Pak bez zavinovacky jen s dekou. Spací vak jsem neměla ani u jednoho dítěte. Teď je male 9 měsíců a spí v pyzamku a bodynku a ma lehčí deku. Ve vedrech jen v bodynku.
Mne malá spávala prvé mesiace v hniezde. Narodená je 31.7 boli pekelné horúčavy, u nás neprešla žiadna perinka ani nič podobné. Malá je horkokrvná po mužovi, aj teraz v noci spí odkopaná. V spacom vaku mi spávala v zime keď mala ccca. 6 mesiacov, to je jediné čo zniesla. Inak ako bábátko spinkala v dupačkovom pyžamku, najlepšie sa nám osvedčili z Nextu a Lindexu. To či je bábätku zima zistíš tak, že mu skontroluješ zátylok na chrbáte. Ak je studený tak mu je logicky chladno.