Šití výbavičky - vyplatí se?

bru_cka
22. čer 2017

Ahoj holky,

přemýšlím, že bych natěšené budoucí babičky zaúkolovala šitím výbavičky pro miminko. Zvažuji: kojící polštář, hnízdečko, rychlozavinovačku, mantinel do postýlky, případně povlečení. Otázka zní, vyplatí se finančně ušít si tyto věci doma? Pokud jste si šily, na kolik Vás cca tyto věci vyšly? A čím jste látku plnily?

Moc děkuji

anelamates
22. čer 2017

Podívej - jako babča ti řeknu jedno - i kdyby to stálo třikrát víc než koupené, nechej je to ušít. Uvidíš, jakou budou mít radost. Dcera si našla inspiraci na zahraničních vebech a trápila jsem se s tím dlouho, ale ta radost, že to bude pro vnouče? K nezaplacení. Takže jim řekni - a uvidíš.

babanci
22. čer 2017

Já šila a šiji na vnučku skoro pořád. Někdy se to vyplatí, zvlášť, pokud najdu levné a hezké látky třeba na látky Mráz. Když vychytáš akce. Já teda nešiji, abych ušetřila, ale abych z lásky vyrobila něco jen pro ní, jedinečné a taky proto, že mě to neskutečně baví. Výplň do zavinovačky koupíš normálně v metráži, myslím vatelín nebo tak něco podobného.

babanci
22. čer 2017

@bru_cka Naposledy jsem šila softshellovou bundu. Nevím, zda-li by se dala koupit na roční dítě, možná ano, ale já chtěla prostě jinou, jednobarevnou a tak jsem si koupila metr látky za asi 300 korun, nějaké ty nitě, kupuji drahé Gütermann, jsou tenké a pevné, Burdu, z které jsem si udělala střih a nakonec kamínky štrasové nažehlovací, z kterých jsem jí udělala aplikaci. Vyrobila jsem jedinečnou bundu, která mě stála o dost víc než kdybych jí koupila v obchodě. Ale vůbec mě to nevadí. 🙂

dzejn002
22. čer 2017

To vždy záleží na tom, zda už máš nějaké látky a pomůcky k dispozici nebo jestli budeš kupovat úplně vše včetně nití, gum, apod... Taky záleží, zda budeš vybírat mezi dražšími látkami a novinkami nebo narazíš na nějakou přímá akci, výprodej... Ráda přicházíme obchůdky s látkami a výprodeje v galanterii a tak se mi kolikrát podaří ulovit nádherné a kvalitní látky (často třeba zbytky metráže) za super ceny. Nakupuji si je i dopředu a vždy pak pro ně najdu využití. Ušila jsem si takto mantinely do postýlek a rychlozavinovačku a teď o víkendu podložku do sporťáku a potah na madlo kočárku. Na výplň mantinelu do postýlky jdou využít například malé čtveraté polštářky z Ikea, které stojí 20 nebo 30 Kč. Na ty jsem šila právě i patchworkové potahy ze zbytků krásných látek. A někdy koupím samozřejmě i látku bez ohledu na cenu, ale myslím, že ve finále to může často vyjít levněji než v obchodě a v kvalitním provedení a hlavně vyrobeno s láskou! 🙂 Nám prababi plete svetýrky a druhá háčkuje kabátky a moje mamka háčkuje pro malou čepičky a vždy máme ze všeho velikou radost a i samy babičky jsou šťastné, když v nich malou vidí. A pokud člověk nepočítá tu velikou práci, kterou jim to někdy dá, tak cena za materiál je obvykle menší než cena za kdekoli koupenou hotovou věc. Určitě bych babičky využila, budou rády a látky můžete vybírat společně. 🙂

arwen_arina
22. čer 2017

@anelamates jj uplne souhlasim🙂

alkuska
22. čer 2017

Jestli jde o radost babiček i tvou, tak vyplatí 🙂¨Jestli myslíš finanční rozvahu, tak to záleží na hodně věcech. Kde bys nakupovala kdyby ti to babičky nenašily? Já měla zavinovačku z pepca a stála okolo 100-150 kč, už nevím. To by se doma asi nevyplatilo šít. Kdybys ale mínila nakupovat v nějakých luxusnějších obchodech, na doma šitých věcech bys proti tomu ušetřila. Máte doma nějaké látky a materiál, nebo by se muselo všechno kupovat? Mantinely jsem si šila sama ze starých dětských závěsů co jsme měli v pokojíku jako děcka, takže sentiment, staré známé obrázky... To se vyplatilo, pže jsme navíc měli i doma na to vhodný molitan, kupovala jsem jen keprovku a to je za pár kaček.

Oblečení se finančně podle mě moc nevyplatí, leda by se použily staré trička apod. Radost z nových hadýrků z kupovaných látek je veliká, ale já bych to nešila ani tak, protože ty bodýčka a dupačky jsou malé fakt za pár týdnů a už je třeba nikdy nepoužiješ, to podle mě nestojí ani za tu práci (to nevím jak to budete mít s dalšími dětmi). Mám taky nakoupené zásoby látek, ale syslím si to až bude dcerka starší a neporoste tak rychle a vydrží jí to na dýl. Kdyby se mi chtěla některá babička realizovat, asi bych si "objednala" jen sem tam nějaký kousek pro radost a na parádu a zbytek bych pokoupila z bazárku. A pak bych je zaúkovala až bude dítko větší a bude chodit ven, to je potřeba hromada tepláčků, triček, šatiček apod, tam už by se babičky vyřádily. Ale až u většího.

mell1
22. čer 2017

Ahoj holky,
budu se pouštět do zavinovačky, mantinelů a kapsáře na postýlku. Plnit budu vatelínem z www.dumlatek.cz. Látky mám z www.mojelatky.cz. Jinak kojící polštář mám koupený s kuličkama a strášně šustí. Mám ho v posteli na spaní. Vyplatit se to asi moc nevyplatí, ale bude to krásné. Povleční mám od matějovského a to bych asi nešila. Mám z tama veškeré povlečení a jsem moc spokojená.

ginnyweasley
22. čer 2017

Šijí babičky rády a bavilo by je to? Pak se to vyplatí nevyčíslitelně.
Jinak z finanční stránky se to u většiny věcí nevyplatí ani když seženeš levné látky, je totiž potřeba započítat taky čas.
Šít doma má smyl v případě, že tě to baví / chceš něco speciálního / zrecykluješ u toho třeba ty závěsy, který by ti bylo líto vyhodit. Sice se to nevyplatí, ale je to zábava. ;)

@anelamates 👍

barus.8
22. čer 2017

Já jsem si šila zavinovačky, kapsáře na plenky i na jiné drobnosti, dětské povlečení, fusak do sporťáku, rukávník na kočár. Oblečky taky, ale až kolem vel. 74. Jde krásně využít již nenošené dospělácké věci. Ušetřit lze, pokud se krotíš v nákupu materiálu. U těch malých velikosti se Ti toho vleze dost, do jedné šířky, ale je to pracnější. Když už jsou větší, tak dám do 1m teplákoviny např. 2 teplkáky a ze zbytku střihnu kraťásky nebo pro malou sukni. Ale spíše jde o to, že dítě má jinou věc než všichni ostatní, originál, který jinde nenajdeš. Jestli se babičky nabízejí sami, tak toho využij. Pokud víš, že to udělají podle tvých představ.

kjp
22. čer 2017

Šila jsem mantinel, rychlozavinovačky a fusak do autosedačky. Látky jsem kupovala dětské asi za 80 Kč/m a vatelín 300 Kč/10m. Zavinovačky mám v různých rozměrech a hodně je používám, i teď v šesti měsících. Určitě jsem neprodělala. Doporučuji.