Ahoj maminky, je tu spousta podobných diskusí, ale přesto zkusím znovu založit podobnou...mohly byste prosím poradit, zda je opravdu všechno nutné?
1) Kolik je potřeba peřinek nebo rychlozavinovaček? Jaký materiál je nejvhodnější? Je výhodná jarněpodzimní zavinovačka?
2) Jak zabalit miminko do vajíčka - co je nejpraktičtější?
3) Co je pak potřeba na zimu - opravdu je nutné mimčo navléct do kombinézy a pak ještě do fusaku?
Mockrát díky za jakékoliv rady! 🙂
@georgina_
Ahoj, syn v půlce října
1) souhlasím s @jerra, kdyžtak lze v podstatě okamžitě dokoupit, ale místo toho bych dala peníze taky do šátku nebo do závěsné hacky (ta u nás byla spásná)
2) Do vajíčka jsem speciální zavinovačku neměla. Dávala jsem ho do kombinézky, kterou jsme v autě rozepínali. Pokud jsem ho venku přenášela ve vajíčku, hodili jsme teplou deku, ale dělali jsme to minimálně. Jinak šel buď do šátku, nebo do kočáru.
3) U nás na zimu rozhodně kombinéza s fusakem dohromady. Ale druhou zimu jsme už komplet pronosili a tam je potřeba oblékat kvalitně, ale podstatně méně (resp. maximum společných vrstev). To mi vyhovovalo, protože odchody ven byly absolutní rychlovka.
Ahojky, zkusím odpovědět na každý bod🙂
1) zavinovačky jsem měla dvě. Syn ale nesnesl, když byl zavinutý, křičel a vztekal se, takže jsem je využívala na přebalování...
2) syn se narodil v červenci, venku bylo cca 18 stupňů. Dala jsem mu zavinovací body s dlouhým rukávem, dupačky bez rukávů a svetřík, čepičku na ouška. Ve vajíčku jsem ho přikryla dekou a šup s ním do auta🙂 a hurá domů
3) Koupila jsem zimní overal lara s kapucí. Teplounký a heboučký, miminko se do něj krásně položí a zapnou se zipy. Je to skvělá věcička. Dospod kočárku jsem koupila zimní vložku a dokud nemrzlo, nedávala jsem ho do fusaku, jenom zimní overal a přes něj přehodila peřinku anebo jenom takový ten kryt korbičky. Když začalo mrznout, dávala jsem i fusak s kožíškem... Nestěžoval si😉
1) takže řeči, že miminka mají rády "pocit bezpečí", které mu dodají peřinky a zavinovačky, jsou jen reklamní tah? 🙂 Holky, jak jste pak dávaly miminka spát? Jen tak na matraci a přikrýt přikrývkou? Spala děťátka v klidu? Nebylo to pro ně tvrdé?
A když už jste nakously šátkování. Původně jsem taky chtěla, ale někde jsem teď četla článek, že není pro miminka dobré, když se neustále nosí, protože páteř musí nést prakticky celou váhu těla a má to tak negativní vliv na motorický vývoj...co si o tom myslíte?
2) a 3) já právě nechci investovat do všeho, ale nevím, co je praktické - jestli třeba nějaký univerzální rostoucí fusak s odnímatelnou zimní vložkou...nebo pořádný zimní fusak a k tomu právě nějakou tu kombinézu když ještě nemrzne...všechno jsou to takový pálky, že netuším...zároveň to ale nechci podcenit...tak babo raď 😀
Dcera je narozená v půjce října a měli jsme to následovně:
1. Zavinovačku vůbec, dcera spala pod peřinkou, tu jsme měli jednu. Jednu dobu jsme stahovali ručičky plenou, aby se nebudila, když je rozhodí, ale i tohle období docela rychle přešlo.
2. Do vajíčka podle počasí v teplejší nebo lehčí kombinéze, při přenášení venkem jsme přes něj přehodili deku.
3. Dceři jsem dávala overal i fusak. Ze začátku overal jen flaušový, jak přituhovalo, dávala jsem teplý. Několikrát, když byla fakt velká zima a někam jsme museli, jsem dala i lehčí deku.
U všeho to chce vysledovat, co miminku vyhovuje, nebo co zrovna potřebuje. Taky se mi stalo, že jsem neodhadla situaci, takže jsem pak fusak musela rozepnout, aby se mi dcera neuvařila. Deku jsem pro jistotu vozila pod kočárkem v igelitce pořád, kdyby náhodou byla potřeba. Je fakt, že snad každá maminka, co znám, včetně mě, měla nakoupeno více či méně věcí, které nakonec nepoužila, a naopak musela dokupovat jiné věci, které myslela, že potřebovat nebude. Jak doma říkáme: "Člověk míní, mimino mění." 🙂
@georgina_ Dcera je narozená na konci srpna. Rychlo zavinovačky jsem měla dvě,používala jsem je asi měsíc. Fusaky jsem využila dva od emitexu tenký jaro/podzim a zimní. V zimě nosila chlupatou komibinézu a byla ve fusaku,pod kombinézou mívala třeba jen bodýčko a polodupačky + svetřík nebo mikynu dle teploty. Pro mě bylo lepší míň teplejších vrstev,než navlíkat mimčo jak cibuli a balit do dek apod. Ve vajíčku v autě bývala oblečená podle počasí a přikrytá dekou.
Tak mam taky prvni mimi rijnove a u nas tedy zavinovacky jely ve velkem, 4 klidne a ted breznova dcerka se zavinuje stale. Jen za me je tedy super swadlle zavinka, mimi ma zabalene rucky a nesermuje, mala v ni spi stale...Osvedcila se mi i perova, takze asi individualni...Radim nakoupit tady na bazarku a bude Vas to stat pakatel...
Satkujeme taky a nazory se ruzni i mezi odborniky. Ze by to brzdilo vyvoj - syn nosen minimalne, pretocil se na brisko v 5 mesicich, dcerka, temer 100pro nosenec v necelych trech...
Fusak do vajicka jsme meli a za me super, mimi jsem dala jen do mikci a va aute rozepnula a nepotil se...
Fusak jsem koupila jako jednu za mala veci novou nebazarkovou . merino a nelituju, odjezdili jsme jen v mikce a fusaku, jen kdyz fakt jooo mrzlo tak dostal kombinezu...Jen je to merino trochu horsi s pranim
@georgina_ 1) každé miminko je jiné a jestli bude zavinovačku chtít poznáš už v porodnici. Když ji chtít bude, vyšleš tatínka ať nějakou koupí a je to🙂 Na spaní jsem mu dávala overálek a šup na matraci a přikryla dečkou (bylo léto) v zimně přikrývkou
Nosítko mám ve skříni, nepoužila jsem... Nějak se mi to nelíbilo...
2) a 3) Zimní overálek jsem měla rostoucí, takže jsme celou zimu měli jeden a na jaře jsem koupila jarní... Když nebyla velká zima, oblékla jsem mu jenom tenké dupačky s dlouhým rukávem a pak zimní overálek... Zima mu rozhodně nebyla...🙂
Ahoj, nase dcerka se narodila koncem rijna tak muzu pridat vlastni zkusenost.
1) rychlozavinovacka- lituju, ze jsme meli jen jednu. Nase mala od malicka milovala byt zavinuta a usinala jenon v zavinovacce. Takze za sebe muzu doporucit, ale samozrejme kazde dite je jinne. Co vychovovalo nasi male nemusi vychovovat vasemu diteti 🙂 nad satkem jsem premyslela ale trochu me odradila cena, a pak jsem mela ergonomicke nositko a v pohode.
2) Do vajicka jsme meli fusak ale ten se nam neosvedcil, takze mala mela vzdycki nejakou kombinezku a kdyz byla zima tak jsme ji prikryvali teplou dekou a to stacilo.
3) Na zimu jsme meli 2 kombinezky na zmenu, teplou cepicu a do kocarku fusak od Emitexu. Vzdycky jsem oblikala malou do kombinezky. Nam rikal pediatr, ze mimco by melo mit o jednu vrstvu vic nez dospely a samozrejme fusak. Proste dite tam lezi, nechybe se, a hlavne jeste neumi moc dobre regulovat teplotu tela. 🙂
@georgina_
Spani - spime/spala jsem s miminkem v jedne posteli. Je to pohodlnejsi nez x-krat za noc vstavat k postylce na kojeni, prenaset mimco... 🙂
Co se tyce veci, tak jeste doporucuju nekupovat do zasoby spoustu veci, ale kupovat probezne, co bude potreba ;)
To s tim pocitem bezpeci mi zavani jistou pani, co si na polovysypanych perinkach vybudovala byznys... 🙂
Kazdopadne, ano miminka maji rady pocit bezpeci, ktery jim da fyzicky kontakt s maminkou (at uz na rukou nebo v satku ci nositku), protoze uz jsou tak prece zvykle z briska ;)
Co se tyce satkovani, tak pokud je miminko v satku navazana spravne - tzn je podsazene (kolinka vyse nez zadecek), ma zakulacene zadicka a tim padem se vaha hlavicky rozlozi, netlaci na pater a podporu miminku prave dela satek. Taky ma noseni v satku dobry vliv na kycle.
Tlak hlavickou na pater prave je, kdyz je miminko v nevyhovujicim nositku (treba Chicco nositka), kdy ma nositko vystuzena zada (takze je miminko nemuze zakulatit) a take ma malo latky mezi nozickama, takze visi za rozkrok, nemluve o absenci bederniho pasu, takze je to nepohodlne i pro rodice.
Negativni vliv na motoricky vyvoj nepozoruju. Starsi nenoseny zacal lezt a chodit pozdeji nez mladsi noseny 🙂 Navic jsme se diky noseni vyhnuli frejkove perince.
Jestli hledas vic info ohledne noseni, tak doporucuju i nejakou facebookovou skupinu (Nosime deti, Ergonomicke noseni deti atd.) 🙂
Já mám první dítě sice letní, ale zavinovačky u nás frčely minimálně 3 měsíce, dokud se tam vlezl. Zavání to spíš pánem - Karp: Nejšťastnější miminko v okolí. Druhé dítě bude zimní, takže se háčkuju
Syn je prosincovy. Zavinovacky nemel vubec rad,spaci pytel jsem po te zkusenosti ani nezkousela. Spal se mnou v posteli na velke poloprazdnem polstari (vesel se na nej krasne cely),mel to mekoucke a bylo to prakticke i pro me,ze jsem ho mohla snadno presunovat.
Do vajicka jsme meli fusak-zavinovacku fleesovou od Emitexu,osvedcilo se.
Do kocarku fusak a fleesovy overal,pod ten pripadne svetrik,pokud byla vetsi zima. Na noseni pres zimu neporadim,my nejvic nosili jaro-podzim,pak vzal na milost sportakb(prvni zimu jakz takz toleroval kocar,kdyz jsme jeli v dobe,kdy spinkal).
Jinak souhlasim s doporucenim na hacku,nam zachranila hodne nervu,syn v ni obcas spal az do roku.
@jerra díky za vyčerpávající info! Pročtu si to...no ten pocit bezpečí, to by bylo možná na další diskuzi 😀 Nejen tahle paní, přijde mi, že to teď rádi omílají úplně všude...a ta hnízdečka, co vypadají jako psí pelechy, to je úplně stejný - vůbec jsem nepochopila, k čemu je to dobrý, akorát tahají peníze z lidí 🙂
Dcera je koncem září a bez zavinovacky neusnula...nakoupila jsem je v bazaru za pár kacek.A fusak jsem mela Emitex nejdriv podzimní a pak zimní.Dcera byla první tři měsíce zmrzlík tak jsem ji fakt nabalovala.Ted běhá jenom v plence 😀
1. u nas zavinovacka vubec a to je dcera rijnova a jeste byla mini mimino 2,08 kg, ale svazana nechtela byt nikdy
2. do vajicka oblect normalne + deku, bez se auto ohreje
3. na zimu mela flausovou kombinezu a fusak od Elodie
Dcera konec října, zavinovačky jsme měli 3 a zavinovali jsme až do konce 4. měsíce, bez toho neusnula. Do vajíčka jsme oblékali jako doma a dali jen podzimní fleecovou Emitex zavinku a do kočárku jsme dávali jen teple oblečenou a do beránkového fusaku.
@georgina_ Zas jako abysme si rozumely, pocit bezpeci miminka urcite potrebuji 🙂 ale je asi 1000 lepsich zpusobu jak jim ten pocit naplnit, nez pouzivanim zavinovace, hnizdecek, houpatek...
A to hlavni, co lze doporucit je snad jen dejte na svuj instinkt a pocity. Prdte na to, co vam rika okoli, nestresujte se, venujte se miminku, naslouchejte mu a sobe a vsechno bude ok ;)
@jerra jojo, rozumíme si, přesně tak jsem to myslela 😉 Komerce je hrozná věc a nechci se tomu úplně poddávat...pro prcka chci samozřejmě to nejlepší, ale ty věci musí mít význam...ne, že vlivem reklamy koupím kde co a přitom nebudu mrňouskovi schopna předat své teplo a lásku 🙂
@jerra vam napsala to nejdulezitejsi a napsala to skvele!
A z vas bude uzasna maminka kdyz se tak zajimate a hlavne neoponujete slovy,ze si nechcete miminko rozmazlit nebo byt jeho otrok.Neodpovidam k tematu ale opravdu mam velkou radost,ze je cim dal vic uvedomnelych maminek.Diky! 💖
Je úžasné, jak je každé mimčo jiné🙂 u nás bysme byli bez zavinovačky vyřízení....a to nemluvím o těch parodiích na zavinovačky, co se prodávají (rozuměj rychlozavinovačky) - musela jsem našít spešl potah na péřovou výplň a 2 měsíce jsem ji musela zavinovat jak kuklu i s ručičkama, jinak nebyla schopná spát🙂 "odnaučování" od zavinovačky byl u nás proces na měsíc😀
ahoj tak malá je taky říjnová 2016 a povím své poznatky k bodu 1. jsem potřebovala jednu zavinovačku konkrétně tuhle: http://www.svetzavinovacek.cz/kategorie/zimni-z... je perfektní může být tenká i tlustá, upravíš jádro, má pevná záda takže i ti co se bojí vzít novorozence jsou klidnější a nám vydržela hodně dlouho, malá chtěla furt vázat, za mě jednička. Za 2. ideální je fusak do vajíčka má tam otvory na pásy, takže dítě má jen oblečení a připoutáš a zavřeš zip, případně ho můžeš dát i do kočáru. Za 3. v zimě kombinéza a fusak pouze v případě extrémní zimy, ideální je do fusaku dát jak se říká cibulový systém více vrstev ať je co svléci, lépe se určuje teplota než nabalit do kožešinového fusaku extrémně teplou kombiné.
Ahoj, tak já měla "rostoucí" fusak od emitexu (myslím že je to ten combi extra) a byl trochu na nic. Nepřišel mi moc teplý, na říjen, listopad OK, ale dál už ne, syn byl v takovýtý plyšový kombinéze a ještě jsem ho musela zabalit do deky a pak teprv strčit do fusaku. Takže doporučila bych spíš koupit rovnou nějaký teplejší, na malé miminko bude asi vhodnější. A nebo pořídit nějakou hodně teplou kombinézu, pak by možná stačil. Fuj uplně je mi z toho teď vedro jak to píšu :D
Ahoj, mam oba kluky narozene v rijnu, tak napisu jak to bylo u nas:
1) 0 :D Z rychlozavinovacky se hned vykopali a zavinovacku nechtel ani jeden, mladsi nesnesl ani spaci pytel. Po zkusenosti bych penize za tohle investovala do neceho uzitecnejsiho, treba satek na miminko.
2) Do vajicka jsem mela teplou zavinovacku do autosedacky od Emitexu (takova deka s dirama na pasy) a na cestu meli kluci na obleceni jeste svetr a cepici. Zalezi jak bude venku.
3) No na zimu, zalezi jak je mimco zimomrive. Starsimu stacila tepla cepice, teply svetr nebo bundicka a berankovy fusak do kocarku. Mladsi je nosenec, takze ten mel obleceni+teplou fleesovou kombinezu, cepici a oba jsme byli pod jednou spolecnou bundou. Kdybych je navlikla do zimni kombinezy a jeste do tepleho fusaku tak bych je vytahla spocene mokre (vyzkouseno).