Holky, dostali jste nějaké penízky třeba na kočárek nebo výbavičku od rodičů? My dostali u první dcery na kočárek,ale nevím, jak je to u druhého dítěte? Jen jestli s tím počítat nebo ne 😉
@maxinkaa děti zatím nemáme, ale nechápu proč by člověk měl počítat s tím, že ho rodiče nějak podpoří. Já rozhodně nepočítám s tím, že by nám rodiče něco přispívali (stejně jako jsem nečekala, že přispějí na svatbu). Pokud přispějí, bude to příjemný bonus.
Mám pocit že lidé si pořizují děti (berou se) a pořád očekávají, že jim něko (rodiče, stát...) něco dá, s něčím pomůže, něco zařídí.... přijde mi to smutné. Člověk by měl stát na vlastích nohách a pokud už někdo něčím přispěje, brát to jako příjemný bonus.
Nee, já s tím nepočítám, nemáme nějakou nouzi o peníze 😉 jen mě zajímá, jestli se dávají peníze jen u prvorozeného dítěte nebo to je nějaká tradice nebo něco.
moje mama porad otravovala, kdy jako to dite uz budeme mit? několik let jsem to slýchala. a reci typu : my vam pomůžeme.. jo tech bylo. ale pro prcka jsme nedostali nic, když jsme porodila, tak dve soupravičky hadriku....... po case zjistila, ze když k nam prijedou tchanovci, privezou malému bud darek ci mi pro nej daji třeba 3 stovky, tak to občas udela také.. jednou za pul roku, aby s e nereklo... ale na rovinu, naší jsou v duchodu, podnikaji, penez mají dost. ja pro otce pracovala, priznal mi jen minimalni mzdu. pry mi k materske prilepsi.. a nedostala jsem nic... po skonceni rodicaku s e tam uz do práce nevratim a bude zle. ale ja takto uz nechci delat. co kdyby se mi něco stalo a mela bych pak třeba mit invalidni duchod.. dostala bych asi 2000 ? nebo další materska, marodni, paragraf s dítětem... uz na to nejak nemam, uz tu nejsem sama. a to on není schopen pochopit. kazdopadne nedostala jsem nic pro první dite, nedostanu nic pro druhé.
jinak ne, ze bych o něco od rodiny stala, ale nastvalo me to, ze porad remcali, slibovali a pak skutek utek. na vse jsme si vydělala po nocích na brigádách. a to uz jsem byla tehotna. ted si vse po prvním prckovi schovavm, bude to jednodussi. navíc ma manzel lepsi praci, tak vse zvládáme krasne. od nikoho nic necekam.
@maxinkaa My máme čtyři děti a ani u jednoho nám mí ani manželovi rodiče nic nekupovali ani nijak nepřispívali,ani nevím,proč by měli. Jen když se přišli podívat na miminko,tak jsme od každého dostali 500,- v obálce a nějakou hračku. Ale v každé rodině to chodí jinak,sama musíš vědět,jak to máte vy...
Já vím,že dostanu od své babičky a dědy. Bude to jejich první pravnouče a můžou se přetrhnout 🙂 sou nejlepší 🙂
Já dostala ke svatbě nemalé věno a z něj tyhle věci nakupujeme ☺ ani by mě nenapadlo počítat s tím, že dostaneme další.. 😉
@maxinkaa Čekáme první dítko .Vím, že tchýně koupila nějaké bodýčko, moje máma řekla, že by ráda koupila matraci do postýlky - pokud budeme chtít . Ale žádné velké dary nečekáme.
Spoustu věcí podědíme nebo odkoupíme levně od známých a sourozenců, nové budeme kupovat jen pár věcí - matraci, sedačku do auta , pár hadříků svátečních ...
Manželův tatínek dal k narození malého spořící knížku s 20 000, takže to z jeho strany bereme jako milou pozornost, ale rozhodně nečekám, že bychom dostali pro druhého to samé...mezitím se mu totiž narodili další dvě vnoučata... Moji rodiče-táta důchodce a máma invalidní, tak od nich jsem opravdu nic nečekala, ale milionkrát více mi to "vynahradili", když s od roka začali brát malého, třeba na celý týden a já mohla sem tam do práce a teď je to taky fajn, když tam jede syn na prázdniny a oni se mu na sto procent věnují.. 🙂
Ten dotaz i další komentář od autorky jsou podle mne formulovány dost "neštastně".
... jen mě zajímá, jestli se dávají peníze jen u prvorozeného dítěte nebo to je nějaká tradice nebo něco. ....
osobně nevím, že by byla nějaká tradice dostávat peníze od rodičů na výbavu - u prvního, ani u žádného dalšího dítěte .... Myslím, že hodně rodičů něco dá, ale že by to byla tradice nebo snad něco, s čím se dá počítat?? To musíte vědět Vy, jaké máte rodiče atd. My třeba nedostali na výbavu od rodičů nic, ale malá pak dostala peníze na stavební spoření. Kupují ji k narozeninám, babička zaplatí třeba nějaké nákupy - botičky atd.
jo, nějaké ano, třeba na druhé kočárek byl z bazaru, tak ho babička koupila, druhá dala asi 2tis..pro obě dost velká suma.
Ale je fakt, když o tom přemýšlím, že u nás v rodině je tradice dávat dítěti něco hodnotného. Třeba já dostala zlaté náušničky , které ještě mám dodnec, ikdyž je nenosím. Prostě památka. Moje máma dávala dětem od sestry pamětní minci .
Ale není to bráno jako příspěvek na výbavu, je to tradice. Něco co si dítko nese sebou životem .
Takže pokud byla otázka míněna na tradici, tak u nás ano.
Pokud na výbavičku . viz má předchozí odpověď výše 🙂
u nas to dopadlo tak ze moje mamka nam koupila pomalu celou vybavu. Sami jsme kupovali postylku, autosedacku a kocarek. Celkem naivne sem si myslela ze od rodiny pritele dostaneme par korun na kocarek a ono ani prd. Hlavne kdyz sem si dovolila rict ze misto obleceni a buhvijakych kravin, ktery nam chteli nekteri z pritelovy rodiny koupit sem rekla, ze radsi at nam daji neco na kocarek tak sem byla u jedne ze sester ta nejhorsi a u dalsich ticho po pesine.
Nám rodiče na výbavičku nepřispěli, ale jak moji tak manželovo rodiče kupovali pro oba syny pravidelně plenky. Kočárek na prvního syna koupila moje babička (ve svých 74 letech stále pracuje 🙂 a na druhého (kočárek jsem si nechala, tak nebyl potřeba) mi dala dle jejích slov "porodné" tzn. penízky (koupila jsem golfky a ještě zbylo na další věci). Ale rozhodně jsem to neočekávala, naopak jsem byla příjemně překvapena...
tak u nás je to tak, že v obou rodinách, jak u manžela, tak u mě jsou všichni velmi angažovaní. Když se narodil synovec, všichni jsem se podíleli na nějakých věcech do výbavičky, moji rodiče se na to nesmírně těší u našeho potomka, takže vím, že přispějí, ale mluvili o tom s nadšením už v době, kdy jsem ještě nebyla těhotná. Rozhodně bych to neočekávala, ale vidím, že jim to skutečně činí radost. Oni jsou celkově strašně moc štědří.
Moji rodiče dávají každému vnoučeti při narození deset tisíc a i průběžně kupuji různé oblečení. Malá měla během prvního půl roku rozhodně více oblečení od našich než ode mě. Tcháni nedávají vlastně nic, tedy téměř nic, pokud nepočítám jednu přesnídávku za čtrnáct dní. Tchýně občas přinese nějaký hadřík po svých dětech na půjčení, takže cca 35 let starý. Pečlivě vždy uložím a za pár měsíců vrátím.
Porad se chteji angazovat, hlavne financne, vybavu jsem si poresila sama behem 2dnu tak se ani nestacili zeptat:D ted mi na tajnacku strkaji penize do kabelky, pak jim volam ze se zas uplne zblaznili:D o tchanovi nemuzu rict nic, kdyz kupoval maly veci na vanoce, tak mesicnimu miminu koupil mluviciho psa od FP kterej ji rok a pul bude k nicemu.. Kdyby alespon zapojil hlavu, pak jeste poslouchat reci, ze si s tim dite nehraje:D konecna..
Nedostala jsem od matky nic. Malej ma rok a pul. Dostal od ni plyšového psa k vánocům, jedny trenýrky a sadu body z tesca
dárky k narození miminka by se měli dávat z radosti, ne z povinnosti
já mám vždycky strašnou radost, když něco takového můžu vybrat, at už rodině, nebo přátelům a neberu to jako povinnost.
U prvního vnoučátka jsme od tchánů nedostali nic...což mě teda zarazilo...bylo to v době, kdy jsme potřebovali každou korunu a já měla všechno použité...
Moje mamka je uplně jiná..ta by se rozdala
Rozhodně bych ale s ničím dopředu nepočítala
U první jsem od rodičů dostala docela velký příspěvek na kočárek, bylo to moc milé. U druhého se mě mamka ptala, co potřebujeme, abych si něco vybrala, že mi to zaplatí. Zatím jsem nic nepotřebovala, vše mám ( nevadí mi starší postýlka, poděděný přebalovák... ) nebo si koupím sama. Ale i tak pro obě děti občas kupuje oblečení či hračky. Radost mi od rodičů udělala zlatá pamětní mince s údaji o narození a jménem, kterou dosud dali všem svým vnoučatům 🙂. Jinak od tchánovců... škoda mluvit. Nejde mi o materiální věci, ale o naprostý nezájem.
Nám tcháni zaplatili první kočárek, s ohledem na ně jsme vybrali levnější. A oběma dcerám založili stavebko, což bylo trochu proti naší vůli. Mamka se neangažuje finančně, ale hlídáním, kdykoliv potřebuju, což mi přijde nakonec užitečnější a jsem ráda, že nám naši necpou peníze. Asi bych z toho byla v rozpacích, když si uvědomím, jak dlouho mi platili studia...
Počítat s něčím? Proč? Prostě bych se zařídila podle sebe, pokud rodiče budou chtít něco darovat, tak to nejspíš první zkonzultují s vámi.
U nás to bylo "jednoduché" - moji rodiče nejsou, tcháni darovali deku, dupačky a matraci do postýlky. Toť vše. 🙂
Každý taky nemá možnost finančně někoho podporovat. Mí i manželovi rodiče jsou všichni dělníci,teď už několik let v důchodu,vnoučat mají šest a rozhodně nemají na rozdávání. Nic bychom po nich materiálně ani nemohli chtít. Ale všichni nám pomohli,když jsme si dělali bydlení,taťkové oba zedníci,tak to se hodilo moc,mamky pomáhaly s hlídáním,někdy nás pozvali na oběd...to je taky velká pomoc Ony ty peníze taky nejsou všechno,když pak babičky a dědové nemají třeba o vnoučata ani zájem...
Pocházím z rodiny, kde bylo zvykem dost velké rozmazlování po hmotné a finanční stránce. Kvanta darů na Vánoce, na narozeniny, ke svatbě atd. a štědrá výpomoc při koupi bytu. Nechci se tím chlubit ani říkat, že to je správné, píši jen pro dokreslení odpovědi. Na výbavičku mi ale rodiče nepřispěli vůbec a ani mi nic sami nekoupili. Ani jakýkoli, byť jen symbolický, dárek novorozenému miminku nebo jeho mamince. Tři neperlivé vody a měkký hajzlpapír přinesené do porodnice nepočítám. Všechno jsem si nakoupila sama, nic jsem nepotřebovala, ale opravdu jsem čekala trošinku větší zájem a oslavování.
Podle me neni zvyk davat neco k narozeni ditete a kdyz, tak spise malou pozornost a rozhodne ne penize, kupovani kocarku apod. Cekala bych, ze lide si porizuji deti v dobe, kdy jsou samostatni a nepotrebuji prispevky od rodicu. Spis si myslim, ze se pomalu blizi doba, kdy bude na case financne podporovat rodice.
Nepřispěli, ale tchýně koupila koš na miminko v bazárku a pak ze zásob na půdě nám pomohla. Taky našila věci. Moje mamka zase dohodla oblečení od své kolegyně. Peníze nám nenabídli a popravdě by mi to přišlo asi i divné, kdyby ano. Dítěti po narození vložili nějaké penízky na spořící účet.
@maxinkaa Ne. My nic nechceme, vše kupujeme sami 🙂