Předražené bazarové látkové pleny

23. zář 2022

Ahoj maminky!
Dovolím si založit kontroverzní diskuzi na téma bazarové pleny. Na rovinu říkám, že jsem rozhořčena. Mám totiž tolik negativních zkušeností s koupí z druhé ruky, že to potřebuji vykřičet do světa, aniž bych své osobní jedy plivala na konkrétní maminky, jež podle mého názoru nemají soudnost a prodávají něco, co bych se styděla i darovat.
Chápu, že investice do látkové výbavy je vysoká. Záleží, jaké značky používáte. Ale přece je nekupujete s tím, že se vám 2/3 investice vrátí?? Jak bylo před x lety prezentováno jako motivace k tomu látkovat. Podotýkám, že nejsem žádná nezkušená prvorodička, ale odlátkovala jsem již několik dětí. Prodávat něco tak strašně draze, do čeho se nepřetržitě několik let a několik dětí intenzivně kakalo a čůralo, mi přijde jako absurdita.
Abych byla konkrétní, uvedu příklad:
AIO Bobánek - použité po dvou dětech jeden kus za 350 Kč?
Látkový čtverec 30 let starý za 50 Kč kus?
Ono přes internet bohužel nepoznáte, jak ty pleny ve skutečnosti vypadají. Původní majitelky to prezentují jako TOP stav, ale ve skutečnosti vám přijde kus hadru, který je dobrý tak akorát na leštění oken.
A mohla bych pokračovat. Tolikrát jsem letos prohloupila. Kdybych si koupila rovnou nové, tak jsem na tom daleko líp. Protože ze získaného zboží se mi dělalo fyzicky zle - žmolky, fleky, nefunkční suché zipy, zaprané zašedlé vkládačky.
Já jsem po každém dítěti svou látkovou výbavu prodala, vždy za babku - 300 Kč, komplet celá výbava. Používala jsem vše nové, především pleny z Aliexpressu - a můžu vám říct, že ačkoliv nad nimi spousta maminek ohrnuje nos, tak to byly vždy jedny z nejlepších a nejkvalitnějších plen, co jsem kdy měla. Celková investice cca 5000 Kč. Prodáno za zmíněných 300 Kč opravdu v reálném TOP stavu - bez fleků, bez děr, bez žmolků, s funkčním zapínáním. To mi přijde jako adekvátní cena.
Letos jsem si říkala, že přece jenom nakoupím něco z bazaru. Po svých zkušenostech - UŽ NIKDY 🙂
Děkuji za přečtení a vaše názory.

felixfelicis
23. zář 2022

Tak když už nejsi nezkušená prvomatka a vidíš, že cena je přemrštěná, tak to nekup a je to, není nic k řešení a k diskusi. To je jako s barefoot botami, vídám inzeráty, nad kterými nevím, jestli se smát nebo brečet, ale kdo hledá, najde. Plenek jsem se taky kdysi na bazaru nakupovala hodně - od osvědčených maminek z látkovací skupiny.

sigyn
23. zář 2022

Latkove pleny nepoužívám ani neprodávam. Ale vy zase přišlo jako humus davat dětem neco z Aliexpressu, zejmena miminkum. Nikdy nevitr jakymi chemikáliemi to barvi a s čím vším to přišlo do styku.

tridvajedna
23. zář 2022

Nerozumím. Za poslední 2 roky šla cena bazarových látkových plenek rapidně dolů a není problém koupit z bazaru za polovinu ceny nových plenky nové, nebo jen vyprané. Inzerátů jsou mraky, Marketplace, Vinted, látkovací skupinky na FB.
A zmíněný Bobánek jsou taky plenky šité v Číně, kupuje si je kvůli ceně a reklamě spousta maminek, které nakonec nelátkují (zrovna tyhle plenky podle mě spoustu z nich odradí, protože fleece je náročnější na údržbu, nejsou dostatečně savé, zipy mi přišly masivní a plenky nepodajné), a dají se proto koupit zánovní z 2.ruky fakt levně.
Určitě najdete i něco v okolí s osobním předáním.

ekou
23. zář 2022

Když se mi něco zdá na bazaru cenově přemrštěné, tak to jednoduše nekupuju :D :D

prejeta_zaba
23. zář 2022

No tak to seš hrdinka, žes odchovala několik dětí na Aliexpress plínách. On ten atest bezpečnosti na českém trhu asi nebude jen tak z plezíru, že? 🤔 A k tvému rozhořčení. Nelíbí se, nekupuju. Ať si každý přece nabízí, co uzná za vhodné, ne? 🤷‍♀️

martiina_k
23. zář 2022

chtěla bych mít tolik času, abych mohla řešit, že někdo prodává draze (je jedno co, zda pleny, nebo boty, nebo oblečení po dětech). Pokud je někdo ochotný to koupit, tak je to v pořádku. Pokud to mě přijde drahé, nekupuju to.

klokanka31
23. zář 2022

Taky nechápu, když je něco drahý tak to nekoupím...natož použitý pleny.

hojda
23. zář 2022

Moc nechápu proč jsi svou top výbavu prodávala a vše znovu pořizuješ? V bazaru najdeš i opravdu minimálně používanou látkovací výbavu od maminek, které nakonec nelátkovaly.

krisstina93
23. zář 2022

Tak lidi to zkusí prodat draze, ale logicky kouknu co stojí nové, kouknu v jakém stavu je to bazarové a pak se rozhodnu, jestli se to vyplatí. Když si někdo nechá poslat z druhého konce republiky poštou něco, co stojí min nové, než na tom bazaru a až pak zjistí, že je to krap, tak jeho chyba.

journals
23. zář 2022

Asi logicky - pouzite latkove pliny asi nikdy nebudou zarit novotou 😅 kdyz jsi tedy siruaci videla, proc sis neporodila nove kousky s tim, ze ty je tedy budes mit zarive bile a bez fleku a pak je tedy prodas dal? Vzdyt mas moznost volby

journals
23. zář 2022

@prejeta_zaba presne 👍🏻 Z ali bych malemu diteti nedala nic. Ani do pusy ani na kuzi. O miminkach vubec nemluvim 🤦🏻‍♀️

zuzita15
23. zář 2022

To jako fakt nekdo da diteti na genitalie neco z Aliexpressu?? 😱😱

sarkoc
23. zář 2022

Já třeba látkuju, kupuji nové i bazarové a zatím mám zkušenost dobrou...nicméně za 300 prodávat celou výbavu teda nemám důvod a nechci, pokud samozřejmě nebude špatný stav, to to rovnou vyhodim. Novorozenecké plenky od Petit Lulu jsem kupovala nové a 3 ks kalhotkovek s vkládačkama poté prodala za 750 kč, byly v super stavu, doma dávám totiž čtvercovky, takže zas tolikrát je na sobě neměla, rychle z nich vyrostla. Předávala osobně moje mamka a paní mi pak psala, jak je ráda, že nakoupila takhle, že z nich má velkou radost. PC byla přes 1200 a nevidím na tom vůbec nic špatného, použila jsem na větší plenky pro dcerku. Čtvercovky bych neprodávala, nechám si je pak jako hadry na podlahu apod.

te_reza
23. zář 2022

Celkově nechápu prodej ničeho, co někdo koupil za 1000,- a prodává za 800,- například. Protože to už radši půjdu a koupím si to nové rovnou. A většinou mi přijde, že to tak prostě je. Takže už prostě takhle ani nenakupuju a radši zajdu do sekáče. Nicméně tě nikdo nenutil to kupovat, takže nechápu to rozhořčení.

martiina_k
23. zář 2022

@te_reza já taky nechápu, že někdo něco koupí za 80% ceny nového, ale poslední dobou vidím, že takhle lidi fakt nakupujou, tak klidně cenu taky nasadím. Když je někdo ochotný to koupit, tak proč ne?

kozaci
23. zář 2022

Já ale zakladatelku chápu. Nemám zkušenost s látkovkama, ale s jinými věcmi (třeba konkrétně pogumované kalhoty do deště-"top stav " a promoknou, neb jsou zpuchřelé...).

katule1990
23. zář 2022

To je ale prece na kazdym, jaka cena je pro ne prijatelna. Neni poptavka, neni nabidka. Kdyz mi to prijde drahy, nerozciluju se a koukam dal. Nekdy se taky podivim (napr. ted shanim Albi knizky a nabizeji se i pouzite drazsi, nez se daji koupit na Albi nove a bez postovneho, ale proste jdu dal a nekoupim to). Ja bych treba malymu diteti nedala plenku z Aliexpresu, tam jsem koupila jen PUL pytel, ktery s nim neprichazi do styku. Mela jsem teda koupeny v CR a ten se rozpadl. Nekoupila bych ani znacky jako Bobanek (taky Cina). Koukam po kvalitnejsich znackach, prostuduju foto, zvazim cenu. A ze se clovek muze nekdy napalit (napr. zanesene plenky), to je bohuzel riziko nakupu pouzitych veci. Lidi jsou ruzni vzdy a vsude 😁.

handulkak
23. zář 2022

Já třeba mám doma dvě sady na latkovani, nelatkuju, takže jedna sada je jen vyprane, jedna používána týden. Prodat je nemůžu, ani pod cenou. 🙈😁

Ale je fakt, ze dost věci jde hodně nad cenou. Třeba lindex 🙈 to jde úplně mimo mě. Doma ho mám, ale za použité bych 80% ceny nedala

jola777
23. zář 2022

To jako fakt dá někdo miminku pleny z bazaru? 😯Nechápu. 🤦‍♀️

martiina_k
23. zář 2022

@jola777 a proč ne pleny z bazaru? Však jsou vyprané stejně jako oblečení, nic jim není přeci..

jane46
23. zář 2022

Bazar - prostě to tak je, někdo to zkusí a čeká, zda se nějaký "trouba" nenajde... Ať už se jedná o boty, plenky, oblečení. Prostě to tak je. Pokud se stav neshoduje s inzerátem, jsou cesty k řešení - věc se snažit vrátit, domluvit se na slevě atd. Prvně pořádně koukat, chtít fotky dopředu...
Plenky - používali jsme látkové částečně u obou dětí a jako natěšená prvorodička jsem si samozřejmě pořídila vše nové, byla na kurzu, pouze české značky atd. Pak prodala (cca půlka nákladů se mi vrátila). Na bazaru bych tohle nenakupovala asi jako Aniball, boty, cokoliv "intimního", ale neodsuzuji ty, kteří nakupují... Ale ať pak neremcají, že to není TOP.
AliExpress - ráda tam nakupuji - blbosti do domácnosti, dceři sponky a gumičky do vlasů, "lego", čepice, věci na oslavy atd.
A upřímně, většina lidí v ČR vůbec nechápe jak to ve světě zboží funguje, že stačí něco vyrobit v Číně... u nás jen složit či jakkoliv upravit (natisknout logo) a už to může být Made in ČR. Že ty super české plenky můžou s klidem být z látek koupených v Číně, že věci v Lidlu se dají koupit přimo na AliExpressu, že různá kousátka na Fleru "homemade" jsou odtud taky. Jen lidi mají růžové brýle...

katule1990
23. zář 2022

@jola777 Plenky se perou na 60, jsou tak hygienicky cisty, ja s tim problem nemam. Prijde mi to mnohem lepsi, nez dat diteti na zadek chemickou papirovou plenu 😁.

drep
23. zář 2022

@jola777 já svoje dítě odlátkovala tak z 70% na plenách z bazaru. Já bych zase dceři nedala na zadek plasťáky , které smrdí ještě nepoužité, ale taky nemám potřebu to ostatním vmetat do obličeje. Asi jsem nakupovala v jiném vesmíru než rozhořčená zakladatelka, protože já ty i na bazaru drahé apple cheeks, bumgenius nebo mother ease kupovala ve fakt super stavu a troufám si říct, že jsem je dál posílala zachovalé a nikdo mi je nikdo nereklamoval (se spoustou matek jsem pak byla v kontaktu, když potřebovaly poradit se “zkušenější” látkující matkou). Ale obecně, pokud se mi něco nelíbí nebo mi přijde předražený, ať u je to nový nebo použitý, tak mi přijde jednodušší to nekupovat, než si vylévat srdce na modrém koni

journals
23. zář 2022

@jane46 nemají růžové brýle. Samozřejmě že je z Číny všechno, ale jde právě o tu cedulku - tzn.někdo se ke zboží přihlásí, zaručí se za kvalitu, případně nechá otestovat.
Módu no name silikonových kousátek nechápu, je to o zdraví. A říkám to vždycky když na to přijde řeč.

cikitkapb
23. zář 2022

Vidíš a já třeba vůbec nemám potřebu ty plíny po dětech prodávat. Mezi prvním a druhým špuntem porodila kamarádka, která chtěla látkovat, šup a už měla moje plenky, postupně mi je vracela, jak jí z toho dítě vyrostlo, a já látkovala svoje druhý… a nedávno si ty plíny zase odvezla až budou mít druhý. Ono není hrdinství prodat něco levně. V dnešní době je hrdinství si věci půjčovat a darovat. Protože to už se dneska nenosí, a proč? Páč to nevynáší 💰… A dát dětem na nejintimnější partie něco, co se obsahem chemikálií dá srovnat s Pamperskama, to není nic extra. 🤷🏻‍♀️ Chápu, že sis potřebovala ulevit, ale vážně ti to pomohlo?

zuzita15
23. zář 2022

@jane46 jenze kdyz chci neco dovazet z Ciny do EU, tak na veci pro deti do 3 let (a nejen na ne) musim mit certifikat nezavadnosti, takze ano, je to vyrobene v Cine, ale splnuje to naroky stanovene v EU, zatimco kdyz si to objednam primo na Ali, tak to nemusi splnovat vubec nic, takze dekuji, nechci

jola777
23. zář 2022

@martiina_k
@katule1990
@drep
Přijde mi to stejně nechutné jako bych si např. měla koupit použitou látkovou vložku i kdyby byla vyvařená. 🤷‍♀️

hezz17
23. zář 2022

@zuzita15 stejne tak se muzes pozastavovat ze nekdo da na genitalie mimina vlhceny ubrousky. To je z me mnohem vetsi humac nez svrchni kalhotx z ali, pod ktery das obyc ctvercovou plinu.

klokanka31
23. zář 2022

@jola777 Přesně to jsem teď chtěla napsat, taky pochybuju že by si někdo vzal použitou vložku, kalíšek atd...

zuzita15
23. zář 2022

@hezz17 ale zakladatelka pise “pleny”, ne svrchnaky. A ja vlhcaky nepouzivam, kazdopadne maji nejaky atest narozdil od plen z Ali