Přechod z jednoráz. plen na látkové-jak si mimi zvyká?

babickamary
26. zář 2016

Ahoj, mám pětitýdenní holčičku (3,3 kg) a chci začít používat látkové plenky místo jednorázových. Ale miminko pláče a je nespokojené, když ho do toho obalím. Ani se nedivím-je to nezvyklé. Nožičky má najednou dost od sebe a celkově takový bachratý zadeček takže i jinak leží. Ale jak ji tedy zvyknout? Máte někdo zkušenost, případně fígl, jak na to? Snažím se dělat to tak, aby plenka byla co nejmenší, takže si ze čtvercovky poskládám pruh, na to dám vkladáčku, separačku a zvenku nepromokavé kalhotky. To souvrství si takto připravíme předem a pak ji to celé oblékám naráz.
Díky za jakoukoli radu , případně odkaz na fórum, kde se to řeší.

astyna
26. zář 2016

ahoj, zkus ji zmenšit zadeček co nejméně to jde. Je opravdu ještě hodně malinká. Já jsem začala u 5 kil malého a i tak to něm viselo a zadeček byl velký. Začala jsem po 6nedělí. Zkus ji rozptýlit třeba hračkou, zpíváním nebo pod., co se jí líbí.

Na té fotce to měl ještě málo dotažené.

caverina
26. zář 2016

Muzu se na neco zeptat?a fakt to nemysli zle...proc jste ze zacatku davali jednorazovky a ted prechazite na latkove?ja jsem to delala naopak...

babickamary
autor
26. zář 2016

@caverina protoze ze začátku jsem mela dost co delat abych se peci o malou naucila a pouzivani jednorazovek je to nejjednodušší. Ale je to pro nas financne narocne, latkovou vybavu mam zadarmo od svagrove...

caverina
26. zář 2016

@babickamary tak teď už to chapu☺

astyna
26. zář 2016

@babickamary

Já jsem na tom byla úplně stejně 🙂 jakmile se chod doma zaběhnul, byla pohoda přejít na látkové plenky, hlavně jsem nemusela 2 x denně s košem 😀

lamia
26. zář 2016

A co ctvercovka na novosklad a dovnitř vkladacka? Bylo to celkem štíhlé při dobrem utazeni a tesnilo kolem nozicek lip, min nehod. První 1,5 -2 m jsem to tak mela na druhé az čtvrté dítě. Az pak jsem dávala pleny na rovno. Se ctyrkou dřív, daří se nám celkem bezplenkovka. Na větší dítě jsou pak naopak nejstihlejsi řešení asi AIO,SIO, za me byly nejtlustsi kalhotkove pleny s nutnosti svrchnaku, to měli zadek jak Ferda mravenec.

babickamary
autor
26. zář 2016

@lamia j, na to se chystam. Zkoušela jsem to ale jak nemám ještě zručnost, potřebovala bych snappi sklonku a tu nemám, musím si ji někde koupit...

lamia
26. zář 2016

@babickamary Já to dávala i bez snapky. Když sednou kalhotky,drželo mi to i bez ni v pohode, je to jen o párkrát vychytat utažení kolem nozicek. Držím palce,at si mimco brzy zvykne, zas látka je latka, měkká a poddajna. Ale já jsem miminka prebalovala vždycky raději fakt často a spis do min plen, aby neměly balík na zadku a nebyly v mokru.

billi
26. zář 2016

@babickamary nepotěším tě, ale náš si nezvykl. Měla jsem novorozenecké malé plenky, neměl o tolik větší prdelku, ale vadily mu. Prakticky celou dobu v nich probrečel a vždycky jen na chvíli odpadl. Jen večer spal lépe, když jsem mu na noc dala jednorázovku. Nakonec jsem to po 2 týdnech, kdy jen plakal, vzdala. Zkoušela jsem to cca do 10 měsíců vždycky 1x za měsíc tak týden. Nakonec by to zvládl kolem 14 měsíců, kdy jsem ho měla v látce asi 3 týdny, pak dostal průjem, tak jsem to zabalila já.
Prvnímu přestaly látkovky vadit kolem půl roku, do té doby taky hodně plakal. Ale on byl plně v látce od 8 do 19 měsíců, kdy jsem ho odplínovala.

lady_giraffe
26. zář 2016

Doporučuju na takhle malé miminko novorozenecké svrchní kalhotky, které jsou menší a použít separačku z fleecu (některé děti nemají rády jiné separačky a pak brečí). Taky se mi víc osvědčilo dávat látkovky ve dne a na noc ještě jednorázovku..

lamia
26. zář 2016

@billi Asi je to jako vse individuální, moje děti druhé az čtvrté měly papirovky jen v porodnici a nikdy neměly s latkovkama sebemenší problém. A první dceru jsem do látkovek dala cca v roce, kdy jsem dodelala statnice a měla víc času řešit,proč je chronicky opruzena. Neměla s tím problém, opruzeni se upravilo velmi brzy, je hrozne citlivá na kůži. No a jak jsem mela vybavu po ni, latkovala jsem bez obtíží s dalšími dětmi. Fleecove separacky jsou super, ale hodně citlivé deti můžou dráždit i ty.

leki
26. zář 2016

Ja jse davala vicevrstve anavy plenky (M) uz od skoronarozeni + fleesovou vlozky, pripade latkovku na novosklad bez vkladacky, pripadne vkladacku (je to mohem tenci nez plina nebo bavlnena). navic bez vkladacky ema zadek tak velkej. a nepouzivala jsem pull, ale vlnacky. Malej v nich byl spokojenejsi Sice jsem musela prebalovat co hodinu skoro (v noci vzdy kdyz se probudil) pac by to bez tech vkladacek jinak procural hned. pravidelne jsem s vkladackama zacala az tak 3.-4. mesic. Malej ale spis nesnasel to baleni jako takovy Kdyz uz jsem ho nabalila, yl vetsinou OK

leki
26. zář 2016

omlouvam se za chyby a preklepy, pisu z mobilu

monikadejna
27. zář 2016

Na FB je skupina Poradna pro latkovacky, tam take ziskate spoustu informaci.

Ja latkuji od dvou mesicu (cca 5 kg, ted je synovi 10 mes.) a zvykl si rychle.