Plenkové kalhotky látkové - výběr

rubita8
23. čer 2019

Dobrý den maminky, chtěla bych vás poprosit o radu. Čekám první mimčo a chtěla bych pro něj látkové pleny. Jen nevím které jsou ty "nejlepší". Na internetu je jich spousta a já už vůbec nevím jaké. Hlavně řeším gramáž, nechci žádné plenky na pár oprání a pak vyhodit. Pokud budete mít i jiné rady na co si dát pozor co pořídit a co ne budu ráda. Vážně jsem se v tom množství ztratila :(

Děkuji

ange_de_la_morte
23. čer 2019

Ahojky, přidej se tady na koníkovi do skupiny Látkové pleny - najdeš tam spostu rad a inspirace 🙂

Ty ,,nejlepší,, pleny ti nejspíš každý řekne jinak - každému miminku může i jinak padnout daný střih. Někomu vyhovuje zapínání na sucháč, jiný preferuje patentky nebo snappku, taky záleží jaké máš možnosti sušení ( hutné kalhotovky schnou dlouho - můžeš proto sáhnout po tenčích a vkládačky, nebo po kapsových kdy vnitřech celý vytáhneš). Určitě všude najdeš spoustu ,,látkových výbav,, - můžeš se inspirovat - i já ti napíšu co máme. Každopádně - na začátek jsem měla čtvercovky a svrchňáky, kalhotovky dokupuju postupně podle toho které malé sedí - když koupíš velkou sadu můžeš ušetřit ale taky můžeš dojít do stavu že zrovna tyhle pleny miminku nesedí a budeš prodávat :/

Co se týče nás - tak látkuju od cca 6 týdnů ( teď bude mít dcerka 5 měsíců), doma stále dáváme hodně čtverce s vkládačkou a ven a na noc kalhotovky

Naše plenková výbava ( něco nové, něco z druhé ruky):
- 30x vysokogramážní čtverce ( Kikko, T-Tomi - nevidím v nich rozdíl, oboje nebělené - oceníš že nejsou pak flekaté )
- cca 20x bílé čtvercovky s nízkou gramáží ( dávám jako vkládačky)
- 10x dlouhá vkládačka
- 12x krátká vkládačka

kalhotovky:
- 1x Breberky - ty patří mezi naše nejoblíbenější
- 1x LillyBe - za mně nejlepší z kalhotovek co máme - nádherně pasuje a nedělá velký zadeček
- 1x Lillybe
- 3x Bamboolik noční plena ( kalhotovka s kapsou, uvnitř je fleece) - hooodně savá
- 2x kalhotovka s kapsou Pappilos ( super - vycpeč si čím chceš)
- 3x chobotová plena ( mnou šitá)
- 14x Popolino Ultrafit Organic ( kupované z druhé ruky ale jsem moc spokojená)

svrchňáky:
- 1x Breberky PUL - u nás nejlepší a nejoblíbenější svrchňáky lemované fleecem - nikde se netočí, netlačí a neškrábou a vzory jsou nádherné
- 1x PUL Unuo Desig ( znovu bych nekoupila - nesedím nám střih)
- 1x PUL Popolini ( jsou vícevelikostní)
- 1x fleecové Breberky ( dávám na noc) - jsou to jediné naše plíny na patentky a jsou super, byť upřednostňuju suché zipy

dále:
- 1x pytel na mokré pleny ( máme vel. M ) - nejspíš ještě jeden koupím
- 2x látková přebalovací podložka
- 1x snappka ( ještě bychom alespoň jednu užili - pořád ji hledám)
- cca 35ks látkových ubrousků ( šila jsem si ze zbytků - stačilo by nám tak polovina i míň)
- 1x trojhránek od Lillybe ( je to plína na snappku - koupila jsem na zkoušku ale zatím jsem nepřišla jak to poskládat tak aby netržela a zároveň byla kde má savá - takže mně nevyhovuje a nepoužívám)
- separačky, Medvídek, žlučové mýdlo ( no prostě klasika)

A určitě jsem na něco zapomněla

krucis
23. čer 2019

Ahoj. No nejprve je dobré si ujasnit jaký typ látkových plenek bys asi ráda používala (čtverce, vícevrstvé, kalhotky, popřípadě kombinace). Já jsem že začátku používala čtverce hlavně proto, že malé mimi cca do dvou měsíců hodně často kaká a tak je nutné i často přibalit a hlavně i tato varianta dobře "těsní" a nemusela jsem tak často prát svrchní kalhotky. Nyní na další mimi jsem si ale pořídila plenky na snappi sponku a chci zkusit místo čtverců. Já osobně mám nejraději SIO (do svrchních kalhotek se připne savé jádro a mění se jen to pokud nejsou kalhotky ušpiněné). Ze značek mám vyzkoušeno Pop-in, ty jsem měla ráda pak Bamboolik, ty jsou také dobré, hlavně mám ráda jejich svrchní kalhotky, které mi sedly na většinu plen a od narození, a pak Petit lulu na těch mi zase vyhovují savá jádra, ale kalhotky jsou trošku větší (jednovelikostni) a občas se mi stalo, že provlhly kolem nožek fleecovym lemem (nejsou třeba na noc). Na noc dávám kalhotkovou plenku a fajn jsou vlňáčky, ale byla jsem líná je impregnovat tak jsem dávala Půl kalhotky ...Takže u mě asi takhle, ale každý má svůj způsob.

nik1
23. čer 2019

Ahoj, látkuji už skoro 2 roky, budu i u druhého. Sušičku nemám, s tou by byly plenky měkčí, ale není to nic strašnýho. Jak tady psala kolegyně, doma používám nejčastěji obyč. čtverce. Měla jsem vysokogramážní xkko, ale za chvíli z nich byly obdelníky. ☹ Navíc jsou díky té gramáži pevnějsi a tužší, a to se mi na malé miminko nelíbilo. Já jsem spokojená s T-Tomi (taky ty s vyšší gramáží, ale pořád jsou řidší než xkko). Jsou poddajnější a líp se přizpůsobí tělíčku. Je totiž chyba chtít po obyč čtverci, aby pobral moč za 2 nebo 3 hodiny (nemluvím o novoškovi). Musíš dovycpat bambusovou vkládačkou. Jo a čtverce skládám na novosklad, protože ten nejlíp zachytává stolici, takže na začátek jsem měla čtverce 70x70, až byl novosklad malý, pořídila jsem 80x80. Jiný sklad mi nevyhovuje. To je ta nejlevnější varianta. Pak jsou kalhotovky, to je dražší sranda, ale jsou savější, takže v půl roce na noc stačí. Nebo na cesty. Já mám nejraději anavy na snapku, a teď taky docela by Veru. Jsou nezničitelné a ta noční je fakt nejlepší. Noční Bamboolik taky dost poberou. No a svrchňáčky mám PUL. Nejlepší jsou od Bamboolika, kvůli dvojitym gumičkám kolem nožiček (udrží to i vaječinu), ale na noc mám ráda anavy, protože jsou velké a lépe zakryjí velkou noční plenky. U kalhotovek a svrchňáků zalezi hodne na proporcích miminka. Prostě zkoušet. A to co ti bude vyhovovat ve 4 měsících už v 9 nemusí. Myslím, že pořizovat výbavu jen od jedné značky není dobrý nápad. Kdybys měla otázky, napiš. Nikola

merope
23. čer 2019

Za mě (zatím mám novorozenecké) - svrchní kalhotky na sucháč nebo patentky, mám troje, je to tak akorát. Mám vlňáčky, všichni o nich básnili, ani jednou jsem je nepoužila (už jenom kdo to má svlíkat a oblíkat).

Dolů pod to mi nejvíc vyhovují zase prostě plínky na patentky. Vkládačky jsem zatím dala stranou, nepoutřebuji. Zatím používám perlan jako separačky. Na noc nebo na ven používám papírovky.

Když jsem doma, tak přebaluji cca po hodině, malý se vzbudí a kňourá, protože ho to studí a čurá snad pořád. Takže když vidím, že bude chtít spát nebo se mi nechce ho pořád přebalovat, dám papírovku - ty mu nevadí a klidně je může mít i 3 hodiny (v noci i 7).

drep
24. čer 2019

Já jsem původně chtěla jet ve čtvercích, ale sice jsou suché za chvíli, ale zároveň zaberou hrozně místa a já mám maĺ balkon. Takže jsem čtverce prodala. Dceři je půl roku, látkuju od konce šestinedělí. Mám patery svrchní kalhotky, aktuálně jsou moje nejoblíbenější vlňáčky od disany, pak mám moje superprodyšné od unuo, jedny breberky a jedny ellas house. Používám hlavně kalhotovky s vkladačkou, mám jich okolo dvaceti, nejradši mám fox plenky, lillybe a breberky. Pak 3 vícevrstevné od katyvbaby a troje snap in one (od unuo dobrý, od petit lulu ani ne). A pak mám asi desetery aio, protože muž odmítá přebalovat čímkoliv jiným a já doufám od září začnu chodit na den do práce, tak aby dítě nemuselo do jednorázu 😉
Prodala jsem všechny pleny ny snapku, sice krásně schnou, ale to balení kopajícího a kroutícího se dítěte mě fakt nebaví.
Mám témeř komplet bazarovou výbavu, udělala jsem fakt drahý nákup nových, než se mi dítě narodilo a skoro všechno jsem prodala, protože to nesedělo. Takže doporučuju nakoupit předem co nejmíň (a jestli nechceš začít hned v porodnici, tak klidně nic a počkat si na proporce miminka) a dokupovat postupně. Ale přijde mi, že je látkování teď docela populární, takže není úplně problém pak nevyhovující věci prodat.

ange_de_la_morte
24. čer 2019

@merope : a nezkoušela jsi dát třeba viskozovou separačku místo perlanu ? nebo fleecovou, ta separačka fakt hodně drží vlhkost od zadečku a dokud plína není úplně durch tak dcerce nevadí ( přebaluji tak po 2-3 hodinách a to dávám taky čtverce) - když zapomenu na separačku tak chce přebalit po prvním čurnutí

merope
24. čer 2019

@ange_de_la_morte Já separačky zatím nekupovala, protože holka, co od ní mám většinu plínek mi říkala, že separačky jsou na nic. Jen prostě z toho povrchu plenek se mi stolice opravdu špatně dostávala, tak jsem měla po ruce perlan a zkusila. Že separačky umí i něco jiného než jenom zadržet stolici "aby se líp pralo", to slyším poprvé. Díky za tip.

drep
24. čer 2019

@merope akorát bacha, některé děti jsou na flís alergické. Vím, že máš nedonošence, ti bývají citlivky, tak bych si koupila jen pár kousků na vyzkoušení😉

ange_de_la_morte
24. čer 2019

@merope: jojo i odvádí vlhkost 🙂 nejlepší jsou za mně na tohle fleecové ale bacha jak píše @drep některým dětem fleec vadí ... jinak já koupila velkou deku z tenkého fleecovu ve výprodeji v Kauflandu asi za 50kč a rozstříhala na požadovaný rozměr - výsledek je stejný jako separačka od Breberek za 19kč/ks

merope
24. čer 2019

@drep Tak já bych spíše koukala po těch viskózových nebo jiných (viděla jsem kolem koruny za kus). Pro mě hlavní smysl separačky je i ten, že pokud je to prokaděné, tak to prostě vyhodím do koše a hotovo. Aspoň teda to jsem tak četla, že na to jsou separačky a beru to jako jejich hlavní efekt.

rubita8
autor
24. čer 2019

@ange_de_la_morte moc děkuji za rady. Já si na čtvercové pleny moc netroufám. Ty plánuji jen na blinkaní. Kalhotkové pleny bych chtěla používat hned od narození. Samozřejmě jsem četla že, v nemocnici musím jednorázovky. Jinak na dost věcí jsem zapomněla takže ještě jednou děkuji za milou radu 🙂

rubita8
autor
24. čer 2019

@krucis Ahoj, no to je právě to. Chtěla bych používat kalhotkové,mi příjdou méně komplikované na použití. Na čtvercovky si netroufám, jsem posera. Nechci si hrát na hrdinku, která bude dělat všechno po vzoru našich babiček. Před maminkama co to zvládají smekám. Já už ale "umírám" teď a to jsou jen příznaky 😂 Moje představa je že ty kalhotkové pleny mimču co se velikosti týká chvilku vydrží. Dost lidí mi radí koupit z druhé ruky na zkoušku, to se mi moc nelíbí, příjde mi to divné. Taky bych si nevzala spodní pradlo po někom jiném. Možná to moc hrotím. No právě způsobů je spousta a já mám čím dál větší hrůzu že nevyberu ani jeden. 😖 Moc děkuji za milou odpověd a rady

lysecek
24. čer 2019

Tady je pekny prehled:
http://www.jaknamiminka.cz/latkove-pleny-deleni...

Jak psaly maminky prede mnou, nejlepsi je vyzkouset vic typu, bud koupit (pokud koupis bazarove, prodas pak nevyhovujici klidne i bez ztraty) nebo pujcit.

Zrovna ctverce ja osobne opustila, sice jsou levne, rychle schnou atd, ale nesnasela jsem to skladani. Pouzivala jsem pak u druheho na zacatku, protoze novoskovi savost staci a nema obri zadek. U starsiho pak jsou pohodlnejsi kalhotkove pleny.

Co se tyce susicky, mne strasne pomohla, ze nemusim planovat, kdy prat, aby pleny stihly doschnout, nez mi dojdou ciste - proste jak dochazi tak vyperu a diky susicce mam za par hodin pleny pripravene do akce. Je diky ni potreba i mnohem mene plen, tak polovicni mnozstvi. A je skvela i kvuli obleceni, se dvema detmi si to bez ni neumim vubec predstavit. Ale tim nerikam, ze latkovat bez ni nejde, delala jsem to rok a slo to.

rubita8
autor
24. čer 2019

@nik1 Ahoj děkuji, popravdě smekám. Já si nedovedu představit jak skládám čtvercovku a snažím se tam nenásilně napasovat mimčo. Při mojí šikovnosti by bylo počurané vše okolo ale plena bez kapičky. 😂 Pak samozřejmě ještě péči o ně. Myslím že budu ráda když poperu pár poblinkaných.. Ano, je to drahší ale tak pro takového panikáře jako já asi jediná volba krom jednorázovek. Četla jsem že výbavička od jedná značky neusí být dobrá volba. Učitě mám v plánu nakoupit různé značky pokud se v tom vyznám. Trošku jsem počítala že by ta plenka mohla "růst" s mimčem. Nedovedu si představit doma ty kopce plen. ☹

nik1
24. čer 2019

@rubita8 Když nechceš použité, kup si nové. Projdi si značky, koukni, který typ plenky by se ti tak nejvíc zamlouval a od každého jeden zkus. Já taky nenajela na látkovky hned. Synek byl strašně drobný, takže mu nic nesedělo. První jsem začala používat ty čtverce a zkoušela postupně vzorky. Podle toho co mi vyhovovalo, jsem dokoupila. Pro druhé mám koupené novorozenecké a začnu hned jak přijdu z porodnice. A čtverce nejsou strašák. Chce to cvik, ale zase se dají žehlit, což mi přijde z hlediska hygieny super.

drep
24. čer 2019

@merope jasně, to je určitě taky jejich účel, ale taky odvádí vlhkost dávají miminu pocit sucha. Já jsem začala s celulozovýma, teď jedu ve flísu (obecně mi to vyhazování čehokoliv vadí), tím, že je dcera starší, na příkrmech, tak už kaká bobky a to se dá jen sklepnout do záchoda.

krucis
24. čer 2019

A co se týče bazarovych plenek, tak se dají koupit občas i skoro nové (jednou nebo dvakrát vyzkoušené) a nebo jen vyprané a nepoužité od maminek co chtěly látkovat, ale nakonec si to rozmyslely...Je to pak výhodnější.

ange_de_la_morte
24. čer 2019

@rubita8 : pokud plánuješ od od novoška v kalhotovkách tak pravděpodobně budeš potřebovat nejprve novorozenecké kalhotovky ( z těmi já zkušenost nemáš), jednovelikostní jsou na novorozence prostě velké - my s nimi začli kolem těch 6 týdnů a stejně některé byly opravdu ještě hooodně velké ( ale novorozenecké vydrží dýl, já je jen neměla), právě na začátku hodně holek dává ty čtvercovky 🙂 ... tak pak záleží na tobě, ale čtvercovek se netřeba bát, fakt je to s nimi sranda a za 2dny ti to půjde i poslepu ( v noci si na přebalování nerožínám)