Chci, resp. musím koupit synovi pláštěnku, neboť bude od září chodit do Lesní mateřské školky. Bude ji tedy potřebovat za deště hlavně do terénu (ne po městě), jsou u nás lesy a příšerně tady fouká. Strašně se mi líbila pláštěnka typu pončo, ale říkám si, že do těch našich větrů tady nebude ideální. Vlastně jsem zjistila, že o pláštěnkách nevím ještě vůbec nic. Ráda si nechám poradit, ráda se dozvím vaše zkušenosti, tipy na to, co kupovat, co ne, třeba i co se týče materiálů, praktičnosti, atd. Nejsem ten typ maminky, co koupí pláštěnku synovi, protože jsou na ní auta... Díky 🙂.
@verdos do lesni skolky bych spis koupila dve nepromokave outdoorove soupravy ala softsheel,prcek bude mit komfort za kazdeho pocasi a nebude muset jeste resit nandavani a sundavani plastenky a jeji soukani do batuzku a tak... Ponco je fajn, kdyz se prebiha treba z kramu do auta, ale na delsi pobyt venku si myslim, ze to neni, na patentky bych plastenku taky moc nekupovala, kdyz uz, tak pres hlavu, at se do toho dobre dostava a nevyrve je pri svlekani...
klasickou je nejlepší z tužšího igelitu. Chodime ven často v desti a jeste ji neroztrhnul ani neznicil, špinava se jen oplachne. určitě se šnůrkou kolem kapuce na utažení. a pokud ma kapuce ten kšiltik je to uplně nejlepší.
@akankeo Softshell promokne.
@verdos Určitě klasickou, pončo mívá "rukávy" po loket a na pohyb pro dítě je to blbější. Zvášť když třeba fouká ap.
Některé batůžky se prodávají už s pláštěnkou, kdyžtak to jde jednodušše ušít, takovej ovál dle tvaru batohu, přes boční strany a všitá gumka, na ušití netěžký. Poptej se v obchodě a mrkni - my to máme u dopslěáckých batůžků, možná to dnes dělají i u dětských nebo prodávají nějakej univerzal, nebo to omrkni. Nebo dát do batohu dovnitř velkou igelitku, nebo záležíl jetsli dítko je schopný si ty věci třeba do igelitky dát, kdyby pršelo...
@zo_ja zalezi na vodnim sloupci a jak se o nej starate, je to skolka, v desti nejsou cely den, parhodinovou turu v nem deti zvladnou a mokre nejsou a kdyz tedy neni duvera v nej ,goretexove obleceni ma membranu a da se impregnovat, ale zase nema vsechna pozitva softshellu, nezahreje..
@mandala Někteří ze zakladatelů naší LMŠ razí heslo "není špatné počasí, jen špatné oblečení". Myslím, že děti budou venku, co to půjde. Vyloženě ve slejváku se silným větrem asi ne, ale v takovém tom normálním dešti si myslím, že ven asi chodit budou. Navíc některé děti to v dešti dokonce baví vic 🙂.
Moje děti chodí do školky vě městě, ale u školky je leso park a ven chodí taky za každého počasí. Teda když leje jak z konve a nebo mrzne až praští tak ne 🙂 Mají oba nepromokavé kalhoty a bundy z Tchiba (nedám na ně dopusti, lítají v nich i na chalupě a tam opravdu vymetou každou kaluž) a na tom ještě klasickou pevnější pláštěnku.
My kupujeme nepromokavé soupravy Reima, dají se sehnat za rozumnou cenu a jsou výborné. Koupila jsem od nich i bundu s membránou a vysokým vodním sloupcem a pláštěnku už mít nemusí. Mají i nepromokavé kalhoty. V lesní školce tráví děti daleko víc času venku, je lepší do oblečení zainvestovat. Určitě i goretex boty a vyteplené holinky. Nebo koupit alespoň to Tchibo. I když rozdíl tam je, dražší oblečení s membránou má i určitou prodyšnost, kdežto v těch levnějších se malinko zapaří 😉 . Já si radši připlatím a pak to v bazárku prodám, tohle oblečení se prodává rychle.
Musím říct, že nepromokavé soupravy jsou to nejlepší možné řešení. Celá rodina hodne sportujeme a rádi chodíme do lesa a tohle je to nejlepší, co bylo vynalezeno 🙂
Abych řekla pravdu, já koupila vždy tu nejlevnější od šikmookých a víc neřešila. Pončo je podle mne nepraktické, co je dobrý, když má pláštěnka prostor pro batůžek. Jinak si myslím, že když ji vytáhnou třikrát za podzim, tak hodně, v dešti ven nechodí a není potřeba shánět něco extra. 😉