Oblečení pro miminko 🙂. Co všechno pořídit?

m8
28. kvě 2022

Dobrý den,

věřím, že tu budou již zkušené maminky a dokáží mi alespoň trochu poradit. Termín porodu mám 1. 10 a já bych chtěla vědět alespoň nějak orientačně, co všechno prckovi pořídit za oblečení. Jako nějakou představu mám, jen se chci nějak utvrdit a popřípadě doplnit.. A kdy jste začaly nakupovat vy? Předem děkuji.

antoinet
28. kvě 2022

@m8 já doporučuji na první dva měsíce hlavně obyčejné bílé overálky na patentky (pyžamka), třeba 10 od každé velikosti, budeš to pořád prát. Nevidím moc význam v kombinaci body a tepláčky, musí se to oblékat přes hlavu. K tomu třeba dva svetříky, flísový overal jako druhá vrstva třeba do vajíčka a zimní kombinézu do fusaku. Čepici takovou tu s ušima na zavazování, jednoduchý střih mělo dítě pořád přes oči a ouška holá 🙂

me_druhe_ja
28. kvě 2022

Pyžama, body s dlouhým rukávem ideálne ty zavinovací, abys to hned nemusela rvat přes hlavu, teplaky+ponožky a teplé ponožky nebo co je praktičtější tak polodupacky, zapínací mikinu/svetřík, flisovy overal, zimní kombinéza, čepice tenká a tepla. 🙂
Někdo nechává první týdny až měsíce dítě jen v pyžamu, ale já jsem u obou někdy po týdnu/10 dnech, až si to maličko sedlo, zavedla prostě rituál, že ráno se převléká do denního a večer do pyžamka. 🙂 Aby si na to od malička zvykali. 🙂
Určitě bych neporizovala žádný rifle, botičky, džínovy bundy, šatičky, sukýnky...ono je to krásný a roztomilý, ale děsně neprakticky, nepohodlný a tvrdý kalhoty ani nejsou zdravé na kyčle.

ivybee
28. kvě 2022

Taky doporučuju zavinovací pyžámka a overálky, čepičku určitě na zavazování, do kočárku teplej (třeba medvídkovej) overálek a fusak, jo a polodupačky byly top!! Mikinky a svetriky jsou lepší, až miminko trosku poporoste. 🙂

ondul
28. kvě 2022

Nam kluk stravil sestinedeli v pyzamkach a pak body a teplacky a pyzamko navecer na spani. Na ven pak mikinu a teply overal a kombinezu.

stef9328
28. kvě 2022

@m8 Termin mam v pulce zari. Hlavne overalky na patentky nebo zip, za me bez tapek, ale mam i s tapkama. Zavinovaci body, polodupacky nebo jen leginky a ponozky, svetricky na patentky nebo knoflicky, cepicky,overalek na ven😊 v prvnim supliku mam vel.50 a 56, ve spodnim je vel.62, a teplejsi overalky na ven a deku do autosedacky

srnii
28. kvě 2022

Za mě dupačky, ne polodupačky nebo legíny. Když měla malá koliky tak jsem jí rozepínala i plenu, nic přes břicho nesnesla, ta guma jí vadila. Ale první měsíc jsme oblékali jen overaly.

gbp
29. kvě 2022

@m8 to je taky co komu sedne a vyhovuje 🤷🏼‍♀️ treba klasicke dupacky jsem ji neoblikla nikdy. taky byla asi 2 mesice jen v overalu (doma). ma ven pres to mikcu a zalezi jak bude zima (deku, fusak), krytka na korbicku. mela sem treba pripravene i rukavicky (proti skrabani) a nebyly potreba. zavinovaci body bylo super, ale to s kratkym rukavem jsem pak vyhodnotila jako blbost, protoze kdyz chci kratky rukav, ze je teplo, nechci vic vrstev pres telo 🤷🏼‍♀️ poucila sem se nedelat moc velke zasoby, protoze to koupis rychle. taky nevis, jak bude mimco velke. ja treba shanela po porodu overal pro nedonosenatko 🤷🏼‍♀️ obecne vsechno z bavlny, nebo hebke, mekke, nedrazdive, vadil mi i svetr. pak jsem davala body s dlouhym, teplacky a ponozky nebo polodupacky. ale ty zase ne, pokud budes nosit v nositku, at to netahne pres prsty. a kombineza bez tapek je za me blbost. stejne jako rifle, saticky, boticky...ale rikam, je to i podle tvych priorit. ja sem oblikam jednoduse, pohodlne a prakticky, nejsem na zadne velke zdobeni 🙈

martulka88
29. kvě 2022

@m8 Sice se syn nenarodil na podzim, ale v zimě. My jsme, hned z porodnice, najeli na ráno body dl.rukáv (i muži více vyhovovalo body přes hlavu) + teplé polodupačky/dupačky + svetřík (nejlepší byly pletené od známé). Večer overal (bavlněný, ty zateplené -v nich se miminko hodně potí) + koukat na rozepínání na středu - né k jedné noze (když se ti pokadí při krmení, pak bys mimču tlačila na bříško, jak vytahuješ nožku). Bodynka a overálky jsme měli po 10ks (prala jsem mu 1-2krát týdně, po zhruba 2měs.jsem začala prát i s našimi v dětském gelu ebz aviváže). Vše s capkama - ponožky jsme využili teplé a jen jako další vrstvu. Teplé punčošky, aby se dalo vrstvit do kombinézy (pozor na silné gumy). Čepičku s oušky na zavazování - vůbec nechápu, kterej blbec vymyslel čepičku jen na nasazení pro ležící miminka. Za nás jsme hodně využili i bavlněné rukavičky (i doma, kvůli poškrábání) + myslet, aby měla i kombinéza rukavičky. Měla jsem kombinézu jak medvídkovou, tak klasickou. Klasiku jsem měla 56, medvídkovou 62 + ještě takovou slabší na jaro, taky 62. Na doma - syn byl jen chvilku v zavinovačce, tak dostával pletené "botičky". Hodně jsme používali teplé (chlupaté) kabátky i na doma. Byl zmrzlík a nesnášel studené ručičky. A zároveň chtěl volnost od deky. Do autosedačky jsme měli fleece fusak a do kočárku (ten mám rostoucí). Plus deky. Vel.50 jsme nepoužili vůbec (syn měl 51cm). 56 jsme měli na měsíc. Pak jsme najeli na 62 na zhruba 1měs. Poté 68 a nyní, ve 3,5měsících (61cm, 6,5kg v 3měs.), najíždíme v něčem už na 74, což si myslím, že mu vydrží tak 2-3měsíce. Jako první předvoj větší velikosti je u nás to, že mu začne být body napnutější na ramínkách. A právě body je to, co mu vyměním jako první. Tepláčky jsem začala používat až od vel.62. Hodně věcí jsem podědila, část nakoupila na online sekáči (hlavně kombinézy) a něco jsme pořídili i nové. Pak taky záleží, zda budeš látkovat či ne. My ne a mám doma asi 20-30plenek - odříhnutí, pod hlavičku do postýlky, zavinovačky, košíku, hrací deka, kočár, v autě mám na zaclonění + v kočárku, atd... Nekupovat rifličky, plátěné kaťata, šatičky, sukýnky.
Jinak, není to oblečení, ale zamne nejlepší investice, co jsem udělala, je hnízdečko do postýlky (ušila jsem si sama) + klínek pod hlavičku - máme i monitor - půjčený z porodnice, malý dost ublinkával, takže nám klínek dost pomáhal.

emillyhk
29. kvě 2022

Syn je lednový, ale ono se to od podzimního miminka tak moc neliší 😉 Všechna body do začátku jsem měla zavinovací. K tomu tepláčky a nějaký vršek přes to. Na spaní overálek. Množství záleží i na tom, jestli máš sušičku. Syn byl blinkací, takže jsem prala obden a pokaždé plnou pračku jen jeho věcí (oblečení, plenky z pod hlavičky a na odříhnutí, atd.). Jako takové optimální množství bych řekla 10-15 body s dlouhým rukávem, 3-5 tepláčků, 3 overaly na spaní, 3-5 kabátků/mikin. Ponožky. Čepičku slabší a teplou, rukavičky bavlněné dvoje, jedny teplé na ven. Na ven buď nějaký teplý overal a fusak, v zimě přidáš ještě deku. Nebo rovnou zimní fusak a nemusíš ho ven tolik nabalovat.
Ze značek mi nejvíc vyhovovalo H&M - rozpínací body v sadě byly pružný, velikost 56 měl ještě když u jiné značky měl vel. 62. To samé tepláčky, v sadě, ohrnovací lemy (když povyroste, přestaneš ohrnovat, pořád sedí a nemusíš kupovat větší 😉). A jako bonus se mi věci z H&M nesrazily v sušičce 👍

m8
autor
29. kvě 2022

Všem vám moc děkuji za rady. Velmi si toho cením. Jako ještě nějak nezačínám plašit, ale věřím, že to nějak zvládneme. Mám spoustu známých, co mi věci darují, ale určitě něco budeme chtít i koupit. Navíc to máme o to lepší, že musíme kupovat neutrální. :D Necháváme si pohlaví až k porodu jako překvápko.

martulka88
29. kvě 2022

@m8 My když jsme něco chtěli koupit na malého a věděli jsme pohlaví, stejně se nám nejvíce líbilo neutrální - bílá/béžová/hnědá/šedá.. Když jsem šila výbavu postýlky, mysleli jsme, že koupíme látky s klučičím vzorem a nakonec máme hořčici a moravskou modř 🤣 Takže i kdyby byla holčička, tahle kombinace může být (my jen neuznáváme růžovou klukovi).

zuzval89
Autor odpověď smazal
Zobraz