Látkové pleny. Poradíte prosím?

cherie24
8. říj 2022

Ráda bych začala s látkováním, ale úplně se v tom nevyznám. Poradíte prosím nějaké typy? Nejvíce mě zaujaly látkové pleny Bobánek, máme od nich i plavečky. Nevíte náhodou jaký je rozdíl mezi extra savými a kapsovými? Obě jsou all in one, ale které jsou lepší?

Potřebuju něco fakt rychlého, protože malá je děsný drak. Udržet jí 5 vteřin na místě a nedej bože na zádech je mission imposible. Takže bych ráda nějaké látkovky, které opravdu nasadím rychlostí blesku. 🙂

radkovy
8. říj 2022

@cherie24 ahoj, plenky Bobánek jsou u někoho oblíbené, u někoho ne. Já sama mám zkušenost jen s novorozeneckymi a u nich jsem moc nadšená nebyla.
Za mě jsou top plenky Bum genius, ale bohužel jsou to jedny z těch dražších. Já na ně ale nedám dopustit.

drep
8. říj 2022

Já myslím, že neexistuje jediná univerzální rada a ty sama si musíš zodpovědět na základní otázky: kolik do toho chci investovat? Kdo bude přebalovat? Jaké mám dítě (váha, proporce obecně, jak moc čůrá). Navíc šance, že hned na první dobrou trefíš ty správné plenky, je malá. Bobánek je čína, čína mi nesměla přes práh. Začínala jsem kombinací kalhotová plenka a svrchní (tj. Dva kusy na sebe), výhoda je cena (kalhotová není tak drahá a svrchní potřebuješ tak troje, neperou se po každém použití, jen když se pokakají, protože dítě čůrá a kaká do těch kalhotovek), další výhoda je velmi dobrá adaptace na dítě, což je super obzvlášť u hodně hubených/buclatých, protože fixuje vlastně dvoje kalhotky. Je to fajn, ale je s tím víc práce, protože ty samotné kalhotové plenky vydrží jen na menší porce a proto se plenka vycpává něčím savějším (zase výohda, protože podle míry učůranosti zvolíš hodně/méně savé možnosti vycpání), ale tím pádem to musíš pokompletovat než to použiješ. Já na tohle moc čas neměla, takže jsem přešla na all in one, které se používají jako jednoráz. Na mé velmi dlouhé a velmi hubené dítě seděly fantasticky BumGenius, MotherEase a české FoxPlenky, na noc jsme používaly Grovia plenky a ještě jsem měla ráda apple cheeks. Naopak mi vůbec nevyhovaly všemi milované BlueBerry ani smart bottoms. Všechny tyhle jsou světově top značky, ale ta cena je taky dost jinde…

drep
8. říj 2022

A ještě jsem zapomněla, další srdcivka byly thirsties, ty tady seděly božsk

evculinda
8. říj 2022

@cherie24 Ze začátku si stanovte, zda chcete látkovat plně/nebo si vypomáhat jednorázovými. Máte sušičku? Nejrychlejší co do schnutí a nejlevnější co do pořízení jsou svrchní kalhotky, tam zkuste více značek (já měla Bamboolik, Thirsties, Petit Lulu, Anavy), ke svrchním jsem používala jen české čtverce, ty jsou suché rychle. Měla i kalhotové plenky např. k doktorce, "na parádu" ale v té době bez sušičky schnuly i2-3 dny doma na sušáku. AIO jsou asi nejjednodušší, ale asi i nejdražší varianta

cherie24
autor
8. říj 2022

@drep taky už jsem na to přišla. Já jsem se nějak mylně domnívala, že je to česká značka. Nějakou Čínskou manufakturu taky nechci. Díky za typy. 🙂Jak se to jako projevuje, že to moc nesedí? Jako u těch klasických plín je dítě třeba někde odřené nebo klasika opruzené, tak jdu a koupím jiné, ale u těchto plínek je to jak?
K té ceně, o to mi až tak nejde, ale jestli nakoupím za xx tisíc plíny a malá to nebude nosit, tak asi chlapa šlehne. 😄

cherie24
autor
8. říj 2022

@evculinda sušičku mám. Já bych právě chtěla ty all in one. Nebudu nic dalšího vymýšlet, všude ale píšou, že schnou celkem rychle, tak nevím, snad to neschne 2 dny. 🤷 Ráda bych přešla postupně na úplné látkování. Akorát třeba na nějaké výlety atp jednorázové. Já jsem to chtěla už pro první, ale ex a peníze, to je velmi smutná kapitola, takže tam to neklaplo z finančních prostředků a teď s druhou to byl takový chaos a zápřah, že jsem to neměla ještě čas řešit. Ale už si to konečně sedá ten systém, takže bych ráda přestala produkovat každý měsíc popelnici plnou plín. 🙂

evculinda
9. říj 2022

@cherie24 věřte mi, schnou dlouho. Můžou vůbec do sušičky, když mají tu svrchní pul vrstvu? Doporučuji i nějakou nezávislou látkovou poradkyní, nejlépe maminku, co ten Váš systém plenek měla/má. Sama Vám dá ty nejrelevantnejsi informace

evculinda
9. říj 2022

@cherie24 právě z toho důvodu jsem měla jen svrchní pul kalhotky, české čtverce (XKKO Staré časy), pár kalhotových plenek, vícevrstvé pleny. Aby mě to moc nebolelo, kdyby to neklaplo. Že nesedí poznáte, každé dítě je jiné, odírá, tlačí, kolem fleecu může vzniknout alergie.

drep
9. říj 2022

@cherie24 že nesedí poznáš jednoduše, budou protékat. Ono hodně udělá správná technika nasazení (což zní jako kravina, protože každý blbec přeci umí nasadit plenku, ale já po roce a půl zjistila, že to dělám blbě a proto mi na dceři neseděl jeden typ grovia a smartbottoms). Plus může jí to někde otlačovat. Samozřejmě jak mění děti proporce, tak se to sedí-nesedí může měnit. Aio do sušičky smí, ale životnost limituje u aio ta vnější PUL vrstva, ta má přežít nějaký počet vyprání (už dva roky nelátkuju, tak si to do detailů nepamatuju) a ta sušička je jakoby druhé vyprání, takže tím zkrátíš životnost plenky. Nicméně já sušičku nemám a odlátkovala jsem bez potíží, jen jsem si víc vybírala ty umělé materiály, protože třeba konopná plenka schne fakt sto let. Plus proto máš zvlášť ty kalhotky a zvlášť do nich vkladací vložky, abyc to rozložila a líp usušila (to se týká kalhotovek, ale třeba noční grovia má taky dvě vkladačky, které vyndáš a ususíš zvlášť).
Jen bych varovala, ani úplně nejlepší internetová příprava ti nezaručí, že do vybrané plenky nebude mít zrovna tvoje dítě moc malá/velká stehýnka a že prostě nemusí sednout. Za dob mého látkování absolutně nebyl problém koupit a obratem prodat, nevím, jak moc se to za ty dva roky změnilo. Plus plentkotéka půjčuje sady na zkoušku.

drep
9. říj 2022

Koukám, že tady na mk bazaru někdo prodává tots bots, to je taky přiljemná a dost rychle schnoucí plenka, 350,- za kus je solidní cena.

cherie24
autor
9. říj 2022

@drep jojo, nějak to teda povybírám asi. S tím konopím jsem taky viděla, tak těm se asi vyhneme teda.
@evculinda do sušičky můžou, ale opravdu se to bere jako další praní, takže se rychleji opotřebují, no koukneme a něco vybereme.

Akorát se teda nabízí otázka, jak teda začít? Nakoupit třeba 2 od každé značky? Nebo to je málo na zjištění, která je dobrá a která už tolik ne?

drep
9. říj 2022

@cherie24 já přesně tak začínala, početla jsem v látkařském facebooku a pak na plenkotéce, jaké sedí štíhlým dětem, objednala jsem vždycky pár kousků na zkoušku a podle toho, co bylo fakt dobré, jsem koupila víc kusů.

cherie24
autor
9. říj 2022

@drep tak to tedy takto zkusíme a uvidíme. Moc děkuji za rady 🙂 Původně jsem tedy myslela, že největší výhodou je, že se to dá použít i na další dítě, ale vzhledem k tomu, že jedna byla cvalík a druhá je zas hubená a dlouhá, tak třetí je tím pádem 50:50, že budou plínky sedět. 😄