Látkové pleny. Jak na to?

1leny
8. bře 2020

Ahoj holky,
mám doma dvouměsíční holčičku a konečně se to celkově začalo obracet k lepšímu (hodně plakala a nespinkala) a já tak začínám zvažovat, že se konečně vrhneme na látkové pleny (ten odpad z jednorázových mě ničí), ale je toho tolik, že pořádně nevím, kde začít:( Pořád čtu a čtu, ale nějak se nemůžu dobrat toho, pro co se rozhodnout, co nakoupit, jaké velikosti... No jsem z toho jak Alenka v říši divů.. Nedaly byste mi pár tipů do začátku?
Díky moc :*

lucluuc
8. bře 2020

Mám 18ti měsíční holčičku a latkujeme od začátku, začínala jsem jen s klasickými čtverci novorozenecky sklad. Za mne jsou na uplne maly mimčo nejlepsi a nejlevnejsi,. A svrchnaky jsem měla jednovelikostni. Teď už bych si asi alespoň dvoje novorozenecky svrchní pořídila, záleží jak je vaše malá velká. A pak doporučuji zkoušet a nekupovat na začátek vše od jedné značky. Já jsem si nakoupila za pár stovek různé systémy a značky z bazarku. AIO mi třeba nevyhovoval vůbec a tak jedeme kalhotkovky + svrchní. Takže to chce vyzkoušet co vám bude vyhovovat. Přeji ať se látkováni dari. Je to super a navíc těch krasnejch vzoru a všeho, kdybych mohla tak pořád nakupuju😁

vendes
8. bře 2020

Zvažuji na druhé dítě, tak se tu připíchnu a třeba se dozvím něco od zkušenějších. Zatím mám vyhlídlý systém SIO (sepnout do jednoho). Něco mi půjčí kamarádka, něco koupím bazarové.

cilkat
8. bře 2020

Mě třeba vyhovují nepromokavé svrchnaky (PUL zater) a savé jádro dovnitř (většinou jen klasický čtverec složený na šestiny). Má to výhodu, že svrchní kalhotky nemusím prát pokaždé (takže jich nepotrebuji tolik) a čtverce stejně mám na utírání, tak je nemusím shánět zvlášť. Nevýhoda je, že je to o pár pohybů víc při přebalování, což je zrovna teď kolem roku boj... Ale s trochou cviku to jde.

cikitkapb
8. bře 2020

Kdybys chtěla, napiš SZ. Odlátkovala jsem zatím jedno dítě, ale druhé je na cestě a taky půjde do látky. Dost jsem v tom ležela, když jsem to před prvním všechno zjišťovala. Loni rodila kamarádka a taky chtěla do látky, tak jsem si to zase všechno obnovila, když jsem jí vše vysvětlovala a hledaly jsme spolu plenky. 😉

danask88
8. bře 2020

Doporučuji web: zazijplenku.cz
Také e-shop plenkoteka.cz tam plenky i půjčují a majitelka vždy skvěle a ochotně poradí
A klidně i SZ, látkuji druhé ale v podstatě třetí dítko (mám o hodně mladšího bratra, na kterém mě máma naučila látkovat) a chystám výbavičku pro další.
Jednoráz je pro mě tak nepraktický, že jeden malý balíček co jsem dostala na podzim, jsem ještě nesdělala. Vůbec mi to nevyhovuje, protéká, smrdí.... 😂🤷‍♀️

syslounek
8. bře 2020

Záleží na tom, jak moc chcete látkovat (jen přes den nebo i v noci, jen doma nebo i na cestách). Jestli máte kde sušit (čtverce zaberou dost místa, ale schnou rychle, kalhotovky obráceně, sušička snižuje životnost a nepřijde tam nic s nepromokavou vrstvou). A každému vyhovuje něco jiného, takže koupit kus od různých druhů a značek (třeba i hodně jetých), vyzkoušet a dokoupit co se osvědčí.
Jinak já měla nejradši kalhotovky od babylucy a přes ně svrchňáky od bamboolika, univerzální velikost. Látkuji jen doma a přes den, na výlety a na noc používám jednorázové.

kacenka115
8. bře 2020

@1leny Na syna jsem si nakoupila postupně různé typy a zkoušela. Zpočátku jsem měla čtverce a PUL svrchní kalhotky. Má malé miminko mi taky hodně vyhovovaly chobotové plenky a vícevrstvé pleny, dobře se přizpůsobí velikosti miminka. Na větší dítko, které už víc čůrá a potřebuje savější plenu a volnost pohybu byly moc fajn kalhotkové a SIO plenky. Typy plen, abych se zorientovala, jsem zkoukla na latkovky.cz paní tam ukazuje všechno, co existuje ;)

maki90
8. bře 2020

Ahoj, latkuji už druhou dceru. Plenky zdědila po sestricce. Pouzivam jen čtverce + někdy vkladacky (mám z fleru anebo používám ty minirucnicky /zinky z ikey), separacky a PUL kalhotky. Mám bamboolik, anavy a Imse Vimse. Všechny jsou fajn, nejradši mám Imse Vimse, jsou takové subtilní, ale zase jen jednovelikostni. Čtverce doporučuji Libstatske nebo Kikko Lux. Separacky pro kojence nejlepší Poppolini v roli nebo podobné Bezchemie taky v roli - jen pocurane se dají vyprat a používat dál. Tenhle systém mi vyhovuje, velmi variabilní, levný a rychleschnoucí 😁

eviicka
8. bře 2020

@maki90 taky jsem to tak měla, a separačky jenom dokud byla stolice řídká.

Jinak teď na druhé budu muset čtverce dokoupit, takže děkuji za tipy, máš k těm konkrétním značkám ještě nějaké poznatky? (Na první jsem měla všechny čtverce podědila, takže zkušenosti s konkrétními značkami nemám žádné).

dixi86
8. bře 2020

Měla jsem na obě děti PUL svrchní kalhotky Bamboolik a kalhotkové pleny s vložkou od popolini. 4x svrchni a 20x popolini. Stacilo, vydrzelo a bez problemu i pro manzela. Obcas i se ctvercovou plenou(puvodn staré na mimino, na starsi z Ikea), ale z 90%popolini.

maki90
8. bře 2020

@eviicka ono už to bude 3,5 roku, co jsem čtverce kupovala. Myslím, že ty značky jsou srovnatelné. Teď už jsou dost "jeté", ale vypadají a fungují pořád stejně dobře. Možná na těch Kikko sem tam miniaturní řidší místečko, ale na funkci nemá vliv. Fakt jsem spokojená.

monaluza
9. bře 2020

Pro zacatek kupte ctvercovky (nejake vysokogramazni, treba Libstatske extra) a dvoje nebo troje svrchni (treba Bamboolik, Breberky, Milovia...) a snappi sponku a omrknete videa, jak se sklada novorozenecky sklad (nebojte se utahnout a vse pekne zastrkat pod svrchni!), hodi se i male vkladacky (bambusove maji nejvetsi savost).Pak muzete vyzkouset dalsi veci, kupujte po jednom dvou kouscich, kdyz to bude sedet, muzete pak dokoupit vic.

Ja odlatkovala dva kluky, nejradsi jsem mela Anavy easy (s vice dlouhymi vkladackami na stridacku to vychazelo dobre cenove) a Milovia aio (ty jsou drahe, ale uzasne, fakt za tu cenu stoji). Na noc kalhotkove pleny (dlouho jim stacily obycejne denni) s vlnenymi svrchnimi (jsou nejprodysnejsi, udrzby netreba se bat, lanolinovani zvladnete, neni to tezsi nez uvarit si caj s medem 😉).