Látkování - plenky Bobanek atd. Poradíte, prosím, jak to funguje?

anirij332
31. srp 2019

Ahojte, s přítelem jsme rozhodnuti, že budeme latkovat. Dívali jsme se na plenky Bobanek, líbí se nam, že to vypadá jako normální plenka, ale přitom je to z látky. Jenže.. úplně se v tom ztrácíme :D používáte někdo? Nebo aspoň něco tomu podobné? zatím jsme pochopili, že je tam svrchní vrstva a pak ty vkládací. Jestli to chápu dobře... Svrchní se prát nemusí tak často, jde tam o tu vkládací? Že by stačilo těch svrchních koupit třeba 5 a těch vkládacích 20? Nebo jak to funguje? :D Budu ráda za každou radu

swan42
31. srp 2019

@anirij332 ahoj. Precti si steanku latkovepleny.cz, tam je vsechno co potrebujes vedet. Pak se jeste muzes pridat do ruznych skupin Latkovani atd...
Druhu plenek a zpusobu latkovani je cela rada
Na novorozencich se treba nezacina s vkladackama,ale se ctvercena nebo rovnou kalhotkovyma plenama nebo AIO...
No, proste si to nejdriv precti 😊

hezz17
31. srp 2019

Nejlepší by byl nějaký latkovaci sraz. Ať si to můžeš osahat. Já taky nakupovala jen z netu a něco mj pak vůbec nesedelo.
Pro novorozence určitě čtvercové pleny a novorozenecke svrchnaky (dcera měla 3750g pri porodu a uzila je tak 4mesice) jednovelikostni byly obří. Tím bych zacla, novorozenecke a čtverce. Víc zatím nic.
Do budoucna vkladacky a těch určitě víc než 20, malé mimino prebalujes tak 10x, 12x denne, já ty vkladacky dávala 2. Nebo 1 vkladacku a ctverec. Takže tak 20 na den cca, prala jsem že začátku in den, pak jednou za 3 dny. Plus doba schnuti, se susickou je to podstatné jednodušší.
Bobanek jsou plány z číny. Ale já měla taky jedny a nějak jsem extra nepoznala rozdíl.

monaluza
31. srp 2019

To je skvele, ze chcete latkovat, tech typu a druhu je fakt hodne, tak jeste neco nactete a pro zacatek kupte od kazdeho neco, at to vyzkousite, co vam sedi a naopak at nevrazite penize do neceho, co pak nevyuzijete. Doporucuji fb skupinu Poradna pro latkovacky plnou informaci a stejnojmenny bazar, kde muzete koupit na zkousku treba mirne pouzite kousky pro dalsi rozhodnuti. Osobne znacku Bobanek uplne nemusim, protoze siji v Cine. Z ceskych znacek mam rada Anavy, dobre jaou treba i Breberky nebo Lillybe. Z evropskych jsou spickove polske Milovia, jejich novorozenecke svrchni kalhotky skvele padly (s balikem libstatskych extra silnych ctvrecovych plinek je to dobra kombinace do zacatku) a AIO jsou uplne dokonale, za vyssi cenu rozhodne stoji.

anirij332
autor
31. srp 2019

@swan42 určitě proctu, děkuji 🙂

@hezz17 paráda, děkuji 🙂 takže chápu dobře že těch svrchních není potřeba moc?

@monaluza chceme z mnoha důvodů, nechceme aby prcek měl na zadku nějakou chemii od rána do večera, taky i kvůli přírodě. Jednorazovky chceme ze začátku používat na noc a na delší cesty v autě, než nějak vychytame to latkovani. 🙂 Děkuji za doporučení, určitě omrknu 🙂

drep
31. srp 2019

@anirij332 bobánek je vyráběný v číně, do toho bych já nešla. Z vlastní zkušenosti, vyzkoušej to nejprve. Zkus najít v okolí nějaký obchod, kde prodávají látkovky, dělají látkovací kurzy. Anebo se na facebooku přidej do skupin Poradna pro látkovačky a Látkové pleny, bazar, rady poptávka a zeptej se, většina látkujících maminek je fakt ochotná a některá tě určitě nechá si věci u ní osahat. Pokud máš blízko ústí nad labem, můžeš přijet ke mně.
Já jsem ještě jako těhotná nakoupila fungl novou látkovací výbavu za několik tisíc a pak jsem ji téměř kompletní prodala, protože dceři neseděla a začla postupně nakupovat na bazarech.
Základem každého látkování jsou dvě až tři věci: savá vrstva a nepropustná vrstva, navíc je možná separační vrstva, kterou moč proteče a ona zůstane suchá, takže má dítě zadeček v suchu. Savá vrstva může být klasický čtverec, kalhotková plena (vypadá to jako kalhotky, ale je to z bavlny nebo bambusu nebo konopí a saje to), vícevrstvé plenky (je to menší čtverec, který se přeloží na třetinu, tudiž dobře saje a dobře schne, protozě ho susíš rozložený) anebo takzvané sio - savá základna, která se patentkou zapne do vrchních kalhotek. Na savou vrstvu musí přijít nepropustná vrstva, což jsou kalhotky buď z pul nebo fleecu nebo vlny. Na začátek je dobrý pul, časem vyzkoušíš nejspíš i jiné, já mám hodně ráda vlňáky, ale o ně už se musí trochu pečovat. A mix toho všeho dohromady jsou all in one kalhotky (aio), kdy je to všechno v jedné plence. Jsou fakt jednoduché, ale nejrychleji se opotřebí a přijdou mi nejmíň přizpůsobivé a variabilní.

drep
31. srp 2019

A moje nejoblíbenější značky jsou Fox plenky, Lillybe, Bambiroxy, Elris, Breberky (ale jen kalhotovký svrchní mě naopak dost zklamaly) a Unuo (jejich svrchní jsou za mě nejlepší a stejně tak mají skvělé sio, lepší jsem zatím nenašla), šla jsem hlavně po tenkých savých plenkách, které jsou úzké mezi nožičkama a nedělají velký zadeček. Z aio mám nejraději totsbots (ty jsou fakt vše v jednom, nemusíš nic s ničím kompletovat) a milovia, ještě si brousím zuby na blueberry simolex organic, ale cena přes 750,- za plenku mě pořád odrazuje. Počet plenek hodně zavisí na učůranosti dítětě a sušičce. Já nemám sušičku a mám fakt učůránka, takže má mezi 40-50 přebalovacíma variantama (kalhotovky, sio a pár vícevrstevných, svrchní mám troje, ale dcera už kaká formovaně, na novoše jsem měla patery).

ange_de_la_morte
31. srp 2019

Ahojky .... Bobánek opravdu nee - je to čínská plenka - nemá nic splečného s kvalitou a o ekologikcých podmínkách výroby v Číně si taky nedělám iluze. Osobně tuto plenku vyžkoušenou nemám, ale každý mně od ní odrazuje .... pokud se ti líb vzory mrkni třeba na plenky Breberky ( www.breberky.cz) nebo Petit Lulu, Anavy, Fox plenky, je více značek .... Já osobně miluji Breberky - ty vzory jsou prostě přenádherné a je to kvalitní plena ..... Mrkni do skupiny látkování a pouvažuj co by vyhovovalo tobě - já používám kalhotovky + svrchňáky , někdo preferuje vše v jednom , možností látkování je spousta a stejně tak i spousta výrobců ale rozhodně bych volila plenly české nebo americké výroby - určitě né čínu.

@drep : v čem tě svrchňáky od Breberek zklamaly ? Zammě to jsou nejvíc top svrchňáky ze všech co jsme zkusili 🙂

inssomnia
31. srp 2019

Mám mimčo 3 týdny a zatím jedu na ctvercich ve skladu mini-drak (na YouTube zadej anavy minidrak a mají tam návod), vyjedu cca 8-10 plenek na den. Na to mám dvoje svrchňáky z PUL - bamboolik mini sedí dobře, bambinomio sedí hůř, většinou skončí s pokakaným okrajem, ale neproteče. Budu kupovat ještě, abych jich měla cca šest a mohla míň prát, zkoušet budu různé značky, aby hlavně sedl tvar. Separacky používám jen proto, že jsem jich tunu zdědila, jinak zatím jdou pleny parádně proplachnout a pak je akorát hodím do pračky na 60. Žádné štráchy s tím.

inssomnia
31. srp 2019

Jo a vlňáčky jsou super, akorát jsou nám zatím velké. Ale když mělo mimi trochu červenou kůži, dala jsem na den vlňáčky a bylo zas po problému.

drep
31. srp 2019

@ange_de_la_morte já mám dvoje unuo, obě po půl roce používání jsou jak nové a hodně se mi líbí prodyšný pul. Od breberek jsem koupila jedny na bazaru, údajně jen vyzkoušené (a kupovala jsem od ní několikery pleny a byly v super stavu) s docela žmolkem na gumičce, a takovým tím otřepením na pulu.

anirij332
autor
31. srp 2019

Paráda! Všem moc děkuji! 🙂 Ještě že mám tolik času k prostudování :D je toho opravdu hodně 🙂 je to vyloženě o tom zkoušení jak vidím 🙂

pipi_puncocha
31. srp 2019

@anirij332 já jsem teď 30tt, taky chceme látkovat, čtu si o tom už několik měsíců, snad mám už teorii zmáknutou, hezky to vysvětlila @drep. Teď ještě to převést do praxe, zjistit co bude miminku a nám vyhovovat, nejvíc se bojím právě toho, že nakoupím x plen co nebudou vyhovovat a totálně mě to odradí. Taky je větší finanční investice, když kupuješ zvlášť novorozeneckou velikost a pak tu klasickou, někdo to řeší buď na první měsíce eko jednorázovkama, nebo čtvercema. Některé značky nabízejí i půjčovnu, třeba ten Bamboolik, což je sympatické, že za 1200/měsíc (méně než jednorázovky) si vyzkoušíš jak ti to vyhovuje a pak to jen vrátíš. https://www.bamboolik.cz/latkove-pleny-a-plavky... problém u nás je ten, že můj manžel kategoricky odmítá jakoukoliv plenku z druhé ruky, tak musíme vše kupovat nové a to je fakt mazec.😬

inssomnia
31. srp 2019

Zkus se poptat po rodině. Leckde jsou čtverce hezky uložené ve skříni. Taky když chtějí lidi něco dát mimču do vybavicky, tak nasmeruj na plenky, ať něco pěkného vyberou. Oni se vyřádí a tobě se sejde co potřebuješ.

inssomnia
31. srp 2019

@pipi_puncocha no to musí být investice. Nakoupila bych na tvém místě kus dva od každé varianty, co se ti zamlouvá, a uvidíš, jak to bude zrovna vám fungovat. Čtverce klidně kup. 10 jich točím jen na utírání pusy a kolem kojení, takže když nebudou vyhovovat na přebalování, stejně se využijou.

pipi_puncocha
31. srp 2019

@inssomnia určitě, čtverce se hodí vždycky. Zatím máme asi 15ks, ale mám v plánu přikoupit a taky jak píšeš, tak dárky od rodiny směřuju na plenkovou výbavičku. 😇 navíc mimčo čekáme v listopadu, tak dostane pak pod stromek jenom plenky.😅

jaja_xx66
31. srp 2019

O plenkách Bobanek jsem slyšela,někde jsem četla i článek z testování,ale nelíbilo se mi,že jsou z Číny. My používáme klasické ctvercovky (Kiko, T-tomi, Libstatske) a na noc do nich jakákoliv savá jádra. Svrchnacky mi vyhovují od Majab,ty peru jen občas. Máme i pár Aio,dávala jsem je na noc,ale dost často protekli (jinak když už tak taky Majab). Ale asi bych nekupovala vše od jedné značky, spíš toho zkusit víc,co bude vyhovovat.

kess01
31. srp 2019

Od značky Bobanek, mám 4ks. Dvě plinky kapsove a dvě AIO. Musim říct, že AIO používám celkem nerada, plinky celkem rychle protečou ikdyž už davam jednu vkladačku navíc. Za to kapsovky jsou super, přijdou mi trochu vyšší v pase a líp sedí. Každopádně jsem je mohla začít používat až když měla malá cca 5kg, do té doby je měla kolem nožek moc volné, je strašný hubeňour 😁 jako vkladačku používám co byly u plinek přiložený a k tomu jsem objednala několik xkko vícevrstvých. Nejvíc kapsovek mám od značky Batolini (taky vyroba Čína, ale maji certifikát pro prodej v ČR) ty jsem nejprve dostala a pak sama přikoupila další, jsou obyčejné, ale kapsu mají prostornou a clovek tam nacpe dost savého materiálu 😀😀 mám i 5ks kalhotovek na snapku od Majab a ty pouzivam fakt jen minimálně v nouzi nejvyšší, uz jsem si zvykla na to ze kapsovku si po usušení připravím a dál přebaluji bez starosti 😀

kess01
31. srp 2019

A jeden osobní poznatek, plinky mam na patentky, kromě jedné na suchý zip.... Dlouhou dobu sem litovala, ze na suchač jich nemam víc (rychlejší zapínání), jenže ta moje šikulka se už před prvnim rokem naučila suchý zip rozepnout, od té doby chválím patentky 😀 na noc dostává převážně jednorazovku a už mě několikrát ráno přivítala s nacucanou plinou v ruce 😀😀

drep
31. srp 2019

@kess01 taky souhlasím, navíc sucháč je při praní trochu škodič - ač poctivě zapínám, stejn se občas rozjede a k nečemu se přichytne. A přijde mi, že se zničí rychleji než patentky

inssomnia
31. srp 2019

Jeste jeden tip do sbírky - ctverce strkam do šuplíku už předskládané. Při přebalování po nich jen sáhnu.

malinkaelinka
Autor odpověď smazal
Zobraz
ange_de_la_morte
31. srp 2019

@drep : tak já mám jedny Unua a jsou nejhorší - používám jen když jiné čisté nemám, ale nemám je ráda - malé se pořád točí na bříšku a škrábe ji sucháč , ať to sešteluju jakkoliv .... Breberky mám bez žmolků a PUL se mi nikde netřepí, malé krásě sedí ... používám denně půl roku a praní zatím nejde vidět

drep
31. srp 2019

@ange_de_la_morte každý máme své oblíbence 😉 a já mám hodně nekonfekční, dlouhé, hubené a učůrané mimino 😂

kristynkal
31. srp 2019

Necetla jsem všechny komenty, ale snad se nebudu opakovat.... doporucuji skupinki na Fb Poradna pro latkovacky 🙂 -pres lupu si snadno dohledas jak na zakladni vybavu a i pozdeji cokolv te napadne. Potom doporucuji Poradna pro latkovacky-bazar -hodne jsem vyuzila, kdyz me zajimal strih plenky, koupila jsem z bazaru, vyzkousela a pak treba objednala novou od stejneho výrobce. A dalsi super skupina na fb- Zazij plenku. Pani se v tom fakt vyziva, uz ma i webovky a myslim, ze minimalne v orientaci sveta latkovek dokaze pomoct 🙂

ange_de_la_morte
31. srp 2019

@drep : jojo, každému mimču taky sedne něco jiného 🙂

butikova
23. led 2021

Bobánka nedoporučuji, je to ČÍna a kvalita nic moc. Podpořte raději nějaké české výrobce, skvělé jsou třeba Breberky, mají i pěkně zpracovaný blog a videa, kde je vše hezky a srozumitelně popsáno ;)
www.breberky.cz/blog a YouTube: bit.ly/2JN0SEa