Syn si stoupá, přejde kolem sedačky ... je lepší nechat nožičky co nejdýl volné, nebo už koupit pořádné botiska ? 🙂
Ahoj, kdyz byl syn maly, chodili jsme na kontroly na neurologii. Ptala jsem se přesně na toto doktora a on mi řekl, ze pevne boty koupit, az bude chodit sam a az bude chodit vic, napr. sam prejde mistnost.
My dali botičky, když začal ťapat kolem nábytku. Třeba jen vždycky na chvilku, když byl nejakčnější. Volné nožičky při chození ano, ale ne doma na tvrdé podlaze!
@svetlus_pepca ale i doma na podlaze,protoze i tam krasne vnimaji vjemy.Kazdy povrch je jiny (dlazba,koberec,lino),obcas slapne na kosticku z lega,na zviratko atd ;) Jinak botky az bude prevazovat chuze nad lezeniˇ.Pri vyberu dbat na to,any mely boty vhodny nadmerek do delky,doporucuje se 1,2cm a take,aby nebyly male na sirku (pri zkouseni vyndat vlozku,pokud nejde,mit sebou obkreslenou a vystrizenou nozicku,neposlechnout pani prodavacky,ze se tam prsticly vmacknou) a primnouvam se i za ohebnou podrazku,ne zadne tvrde kopyto.
@svetlus_pepca Důvod proč né na tvrdé podlaze?
@fifina86 Jj, na to se moc netesim, az pak prodavacky budou presvedcovat, ze ''tohle je dobry''.... taky jsem rozhodnuta obkreslit nozicku na tvrdy papir a vzit s sebou...
A jinak jak psaly holky, botky az ve chvili, kdy prevazuje chuze nad lezenim a dite uz chodi samo v prostoru. Taky jsem se tady na to ptala. Pokud si dite jenom stoupa a chodi kolem nabytku, tak boty jeste ne.
moc děkuju všem 🙂
At je bosky, dokud to jen jde.
@fifina86 Já jsem nikde nic nepsala o tvrdých neohebných bačkůrkách, viz - ...
Prevence ploché nohy
Jako prevenci vzniku ploché nohy se doporučuje chodit co nejvíce naboso po přírodním terénu – písek, kameny, tráva – protože bosá noha reaguje na kontakt s nerovnou plochou zapojením všech svalů kontrolujících pohyb a postavení nohy. Naopak, dítě by nemělo chodit po rovné tvrdé podložce bosé. Rovněž se doporučuje nosit obuv z přírodních materiálů na pružné podrážce a s pevným vedením paty, jakož i provádět gymnastiku nohy formou hry.
@mandala ta pevna pata ne, nac ji fixovat?. Jinak doma zadny povrch neni furt rovny a tvrdy. Dite beha z plovoucky na koberec, leze na gauc,
Pardon, odeslalo se to driv . leze na gauc, pak vybehne na verandu, kde jsou kamenny schody treba...
@mandala presne jak pise @panickatlamicka ;) Nevim,proc by mela byt vedena pata (bavime se zde o diteti bez velke ortopedicke vady)
@ssssseeeee zadne pevne boty, nikdy. Nastuduj si neco o barefoot stylu obouvání, je to jednoduche a účinne. Pevne boty pouze u ne kterých vad, jinak ne.
Určitě bych dávala dítěti botičky na pár chvil denně už při prvním ťapkání už jen proto, aby si zvykl na zátěž botiček.
@hrosatko87 zatez?
@panickatlamicka No jasně...tak botičky snad taky mají nějakou váhu a to dítě je na noze cítí. Přece jen chůze s botami a bez nich je trošku rozdíl.
@hrosatko87 tak zalezi, jaky boty kupujes. Boty jsou vhodne az pro dite, ktere chodi zcela samo bez jakekoli opory. A tim boty myslim co nejlehci a nejohebnejsi. Moje dcera zacala chodit loni v rijnu a na ven mela capacky LBL a v zime zateplene capacky teze znacky. Ty botky vazily nula nula nic. 🙂
@hrosatko87 A proto by měly být botky takové, aby rozdíl mezi bosou chůzí a chůzí v botě byl naprosto minimální.
Na první krůčky kolem nábytku jsou určitě super celokozene capacky. Dávala jsem je i na první capkani venku 🙂 První botky až toho naběhá víc a bude více na nohou než na kolinkach 😉
@panickatlamicka Samozřejmě botičky kvalitní, určitě ne od rákosníků. Mně barefoot styl nijak zvlášť neuchvátil. I když jsem o něm hodně přečetla, tak zůstávám u klasiky pevné kotníkové boty.
A co se týče ohebnosti, tak úžasně ohebne jsou Superfit - jako první pevné boty po capackach
pokud zatím jen obchází, nechala bych buď bosky teď v létě, při studené podlaze ponožky... a i na pozdější dobou bych nedávala bačkory, zbytečnost.. max kožené capáčky, pokud máte opravdu studený barák... na ven potom co nejohebnější boty, místo pro prsty, aby se nožička ani prstíky v botě nemačkaly, nadměrek, tenká podrážka... barefoot boty vycházejí dost draho ale dají se pořídit i slušené kompromisy do tisícovky... na fb je skupina barefoot (nejen) pro děti nebo i tu je skupinka tuším naboso se jmenuje..
@danissa Superfity nejsou uplne kopyta,ale urcite nejsou uzasne ohebne,to existuji lepsi.
@hrosatko87 tak doufam,ze alespon resis,ze se tam diteti nemackaji prstiky na sirku (to je logicka vec) a nema kopyto,ktere nejde ohnout.
@fifina86 Jistě že dítěti nebudu dávat malou botu.
Tak pojďte do mně, děvčata. Nevyznávám barefoot styl, nejdu s davem a hned je oheň na střeše.
@hrosatko87 ale vubec.Ja jsem o BF vubec nepsala.Pisu o obecnych vecech,kteri fyzioterapeutove doporucuji ohledne bot a prijdou mi logicke.Treba k te sirce,zazila jsem,ze prodavacka mamince rekla,ze se tam prstiky "srovnaji",maminka ji to odkyvala a boty vzala.O tom,jak na me prodavacky koukaji,kdyz chci vyndat stelku boty ani nemluvim.
@fifina86 Myslela jsem to tak všeobecně, pač většína tady píše o barefoot a já jdu proti proudu. Takže čekám odezvu. My právě chodíme k fyzioterapeutovi a ten mi o prvních botách dost věcí řekl. Taky právě i dávat boty již při stoupání, aby měl větší oporu. Jasně...syn je lehce hypotonický. Třeba by mi doporučil BF, byl-li by zcela OK.
Teď bych nechala nožky volně.tolik toho ještě nepůjde,aby to bylo na botky a naholo je to to nejpřirozenější.nevycetla jsem teda,kolik synovi je,ale když teprve začíná,neobouvala bych ted.v zimě pak už ano