Ahoj holky, tak jsem se dala na prohledávání internetu kvůli látkovým plenkám (rozhodně nechci investovat do jednorázových víc, než na cestu k doktorovi či na návštěvu) a samozřejmě jsem narazila a nevím si rady (první dítě). Určitě vím, že alespoň v počátku chci látkové plínky klasika čtvercové a potřebovala bych poradit, jakou značku nejlépe vybrat. Rozhoduji se mezi Libštátskými (někdo doporučuje jiný zatracuje), T-Tomi a XKKO Classic. Mohly byste mi, prosím, zkušené maminky poradit jaké plenky jsou nejlepší, popřípadě doporučit jinou značku? Svrchňáčky bych chtěla Bamboolik na patentky.
Moc děkuji za radu 🙂
@monikagurthova cetla jsem tvuj prispevek. Od narozeni malou prebaluji do ctvrcovek T-tomi 70x70, s nimi jsem spokojena. Dobre saji.U nekterych se trepi konce, ale na funkcnost to nema vliv. Mam jich ve vybave 50 ks, vydrzi na 2 dny. Dale pouzivam fleesove separacky a separacky s kukuricneho skrobu od kikko. Dale svrchnacky mam od best bottom, k tomu lze prikoupit vkladaci pplen 10 ks. Velmi jednoduche na prebalovani a dite nema tak objemny zadecek. A jeste dalsi svrchnacky imagine. Dohromady mam 5 svrchnacku. Na noc pouzivam kalhotove pleny petit lulu, dobre saji. Mala v nich vydrzi spat celou noc. Mam jich 4 ks. V tescu jsem koupila vkladacky, ktere slouzi jako separacni vlozky. Diky nim zadecek zustava dlouho v suchu. Potrebujes dalsi radu klidne mi napis do zprav.
@jhhd Moc děkuji, separačky taky plánuji, jen mám bugr v těch značkách a kvalitě....možná bych i čtvercovky používala celé látkování, nějak mám odpor k tomu používat ALL IN a podobné, přijde mi jako by si malá měla kálet do kaťat 🙂
@monikagurthova My jsme v šestinedělí používali nějaké separačky od popolina (zbyli mi po dceři, kdy jsem je také používala jen v šestinedělí) - mají takovou pijákovou konzistenci, takže dobře vsáknou ta míchaná vajíčka. Jinak zbytek plenkování používáme nastříhaný perlan. Perlan koupíš ve zdravotnických potřebách (balík cca 500 Kč a vydrží skoro celé plenkování). Separačky si z něj pak nastříháš dle aktuálních potřeb na rozměry. My navíc perlan používáme namočený i místo vlhčených ubrousků. Funkčnost perlanu ve srovnání s vlhčenými ubrousky i značkovými separačkami mi přijde srovnatelná, pokud tedy nesrovnávám s látkovými separačkami, které jsem nikdy nepoužívala.
Jinak čtvercovky používám celé látkování, tedy do odplenkování ditěte, a nemám s tím žádný problém. Naší dceři v žádném stupni vývoje nevadily. Naprosto nám to vyhovovalo a dobře a rychle schnou. Za mě nevidím důvod proč látkovat složitě a draze, když stará osvědčená metoda je úplně v pohodě. Navíc čtvercová plena má spoustu jiných využití (utírání, podkládání, atd.), když zrovna potřebuješ.
@jhhd A prosím tě, co používáš na noc?
Na noc používám to samé co přes den - 2 čtvercovky a svrchňáčky. Dokud miminko kaká i v noci, tak přebaluju co kojení. Jakmile už v noci kaká výjimečně a já zlenivým, tak v noci nepřebaluju a není s tím problém (dítě se neopruzuje a plena neprotéká, pokud je pečlivě zabalená). S dcerou jsem to tak praktikovala až do odplenkování a v pohodě.
@jhhd super a poslední šťouravý dotaz, kolik plen je tak ideální si pořídit, chápu, že každé miminko je jiné. Přemýšlela jsem cca 80 ks plenek. 🙂 Jsem šťoura, ale tahle část výbavy mě dává zabrat 🙂
My jsme taky hlavně na ctvercich. Máme plenky po mně, pak t-tomi s vyšší gramáží 70x70,ktere mi vyhovují nejvíc, a libstatske - celkem asi 60 ks a bohate vystačíme (samozřejmě používám i na pokládání, případně utirani pusinky), peru tak co 2 či 3 dny. Mám pár bamboolik vkladacek a fleesove separacky. Svrchnacky nejraději bambooliky na suchý zip, ty na patentky mi vůbec nevyhovují,ale máme i rumparooz taky na suchý zip. Na noc dávám tots bots, noční anavy anebo noční bambooliky, které jsou fleesove, takže miminko je v noci v suchu. Mám taky 2x pop-in, které jsou sio a používám je právě, když jdeme k doktorce nebo když hrozí, že budu prebalovat mimo domov. Jinak na utirani zadečku používám perlan a vodu a než nandam cistou plinku, tak zadeček vysusim látkovou plenkou a natru. Papírový plenky tím pádem běžné nepotřebuji a používám je jen když někam jedeme na víc dní a nemůžu prat. 🙂
@monikagurthova Máme asi 60 kusů čtvercovek. Používáme je na všechno, tedy i pod hlavičku, na odříhnutí a utíraní. Bohatě nám to stačí. U úplně malého miminka pereme každý 3 den. Jak miminko roste, tak se interval ještě nepatrně prodlužuje.
@monikagurthova Přidám taky svou trošku do mlýna. Používám hlavně čtvercovky, mně se osvědčily Libštátské extra savé 70x70 a jsem spokojená. Svrchňáčků mám povícero, zezačátku jsme používali flísáčky Haipa Daipa, teď hlavně PULky Anavy. A ještě mám 4 ks kalhotkových plen Anavy (moje oblíbená značka) Každopádně látkování zdar! 😎
Čtvercovky (staré po mně, kiko lux, plus vždy něco do nich) používám jen na doma, když jdeme ven, dávám kalhotkové pleny a pro případ přebalení beru nějakou aio. Dcera má rok a tři čtvrtě. Separačky nepoužívám, kaká jen jednou denně, tak se mi to zdá zbytečné. Syn byl jiný kadet, bez separaček bych nemohla existovat 😀 Na noc máme spešl noční plíny (bamboolik, anavy, bamboo extra s anavy vv), navrch vlňáky. Svrchňáky pul mám na sucháč (bamboolik, baby lucy, grovia) i druky (flip), obojí má něco do sebe. Ty na druky mi děti nesundaly 😉 což se hodí zejména, je-li v plíně nálož... V době, kdy byla malá celou noc přisátá, jsem noční látkování vzdala a dávala jednorázovku, která ač kapacitně pojme víc, stejně mnohdy nestačila.
Ještě doplním, že na mimčo se mi nejvíc osvědčily svrchňáky haipa daipa, byly bezkonkurenční.
My používáme XKKO (KIKO) Lux kvůli vyšší gramáži pleny a tedy větší savosti. Pokud by ses tedy rozhodla pro XKKO, doporučiji zvážit tuto variantu. Je samozřejmě dražší (rozdíl 100 Kč na 10 plenách, které mají o třetinu větší gramáž, mi nepřijde tak zlé ), ale myslím, že to ve výsledku oceníš. My jsme zcela spokojeni.
Svrchňáčky máme od Sweet Monkey jak patentkové tak na suchý zip a rozhodně už bych příště kupovala pouze na suchý zip. Se suchým zipem kalhotky utáhneš přesně podle těla dítěte a nejsi omezena rozložením patentek na kalhotkách.
Určitě nezapomeň pořídit nějaké separační pleny.
Jinak my s touto sestavou látkujeme už druhé dítě.