Ahoj, chci se zeptat jak odstraňujete hovínka z látkových plínek. Nebo spíš jak to udělat, aby se se špínou z nich člověk nedostal moc do kontaktu 😀. Takové stírání kuchyňskou stěrkou do umyvadla mi přijde dost nechutné..
Děkuju!
separačku splachuju - používám nastříhaný perlan. Hold to je ale někdy i mimo separačku tak to se nedá nic dělat, je to občas špinavá práce. 😎 Po měsíci ti to ale nepříjde😉
Používala jsem flisove separacky, sprchou odstranila do kybliku a vylila do WC. Tuhé později jen sklepla do WC. Separacku pretrela zlucakem a hodila do kyble s plinkama.
Mám na mysli spíš tu vaječinu. Tuhý bobek se dá snadno vyhodit do WC (třeba za pomoci separačky). Ale co s tekutým kakáním? Zachrání to taky separačka?
Většinu zachrání separačka, tekutá složka se vsákne a zbytek zůstane na ní. Ale někdy se tomu prostě nevyhneš, vyteče to vedle apod... Pak to prostě co nejpéte opláchnout tekoucí vodou pryč. Ale někdy se prostě kontaktu nevyhneš, to byla moje nejméně oblíbená činnost.
Někdo si na to prý bere gumové rukavice.
To jsou přesně ty důvody, proč to nedám. Látkovat nebudem.
já na to má speciální lavorek, osprchnu to do toho a vyliju do záchoda, do umyvadla ani vany nic z toho nepříjde...
@pethulemishule Chápu. To je ale podle mě otázka toho, jak je člověk založen. Někdo směřuje k ekologii byť s troškou nepohodlí, někdo zase k pohodlí ale s velkou dávkou ,,neekologie". Já patřím do první skupiny, tak se snažím tuhle nepříjemnou stránku co nejlépe vyřešit 🙂.
já nevím, nechci naprosto nikoho lámat do látkovek, je plně na zvážení každé, do čeho se pustí, jak a proč, ale zrovna důvod že se někdo štítí exkrementů (potažmo vlastního dítěte) mi moc nepřijde. Domnívat se, že se jim při jednorázu vyhne, je hodně naivní...když se zadaří, je dítě zdělané až za krk (v jednorázu mnohem častěji, protože míň těsní), takže opláchnout zadeček, odstranit stolici ze všech možných i nemožných záhybů atd. musí každá z nás. Nejvíc kontaktu s tím je při očišťování dítěte, ne při manipulaci s plenkou. A navíc pak u jednorázu tu smrdutou kouli skladovat doma, dokud se to nevynese (pokud nechci lítat s každou pos.ranou plínou do popelnice).
jak říkám, můj příspěvek nemá být v žádném případě hodnotící nebo dokonce urýpaný, jen holá realita 🙂
@elana Osobně nemám ráda ty diskuse na téma látkovky vs. jednorázovky. Ale jediný argument proti látkovkám, kterej beru za oprávněný je lenost (některý maminy, které používají jednoráz to přiznají, toho si vážím). Lenost nad tím víc přemýšlet, vyhledávat si informace, skládat si plíny atd. Možná ještě bych brala takový ty výjimečný situace (dovča, rozbitá pračka atd.). Ale jinak mi všechno přispívá ve prospěch látkovek 🙂.
@luj_89 já zas neberu tu lenost 😀, ono to tak možná vypadá, že je s tím práce, ale proto, že ten, kdo o tom nic neví, tak si myslí, že se látkařky pořád po večerech noří po lokty ve vařící vodě, tahají z ní plíny a následující večer to do úmoru žehlí. Jenže moderní látkování samozřejmě s tím nemá nic společnýho, ale kdo nechce slyšet, ten nebude poslouchat. Obě děti mám (teda syn je samozřejmě dávno odplenkovaný) na látce, ale u něj jsem 6 měsíců (mezi půl rokem a rokem) používala z různých důvodů jednoráz. Musím říct, že to ŽÁDNOU práci neusnadnilo, je to pěkná otrava, navíc nezdravý a smrdutý. Co je proti tomu hodit jednou za tři dny plíny do pračky, pověsit (nebo přesypat do sušičky) a hotovo?
pro mě je jednoráz dobrá náhražka, když to nejde (třeba ta dovolená a tak). Ale beru to jako provizorní řešení, prostě jako když si na vejlet pod stanem k večeři opečem buřty. Najíme se, dobrý, romantika...ale pak se ráda vrátím k doma vařenýmu kvalitnímu jídlu.
@elana Asi jsi mě nepochopila.. Psala jsem o lenosti ne s údržbou, ale se začátkem látkování vůbec (,,Lenost nad tím víc přemýšlet, vyhledávat si informace, skládat si plíny atd."). A vlastně určo jsou maminy, které prostě ani nenapadne látkovat prostě proto, že drtivá většina rodičů přebaluje do jednorázu.
Praní = pere pračka, oblečení taky po použití vyhazujeme?
Žehlení = není nutné, mnohdy je spíš na škodu, jednoráz taky není sterilní
Věšení = možná tak 10 minut ,,práce"? Můžou pomáhat děti.
Sušení = suší vzduch, vítr či sušička
Čas = s látkou nemusíme hlídat akce, jezdit do obchodu, chodit s košem atd.
Neštítím se toho, to ne. Přebalovala jsem od 10 - ti let ségry tři děti. To je mi fuk. Lenost to taky úplně není. Spíš pohodlnost a asi celkově jakoby čistá práce. Navíc v okolí nemám nikoho, kdo by s tím měl zkušenost a ani se na to nikdo nechystá. Přečetla jsem spousty diskuzí, byla na jednom semináři tady u nás. Všechno by se mi páčilo, práce okolo toho by mi nevadila - pere pračka. Ale to skladování a manipulace s pokajděnými. To je to jediné.
Vaječina - velká část byla vždy vyhozená se separačkou /kukuřičné spláchnout, fleecové jsem tehdy nepoužívala/, ostatní nečistota odstraněná pod tekoucí vodou. Měla jsem v plastové krabičce u vany kartáč s vysokou rukojetí a tak jsem na zbytky vaječiny nemusela sahat a po opláchnutí plínky i kartáče mi zůstávaly ruce jen k opláchnutí mýdlem 🙂 Až byly bobky tužší, stačilo z fleecové separačky bobek setřepnout do wc a případně opět doladit kartáčem. Zbývá jen výrazně upozornit partnera, nač ten kartáč je :D Hodně zdaru s látkováním!!
@pethulemishule Taky mi to chvili vadilo,ale clovek si rychle zvykne, skladovala jsem v zaviracim kybliku ev.pridala par kapek levandule(ale z kybliku fakt nesmrdi),davala jsem separacky,cimz se hodne pokakaneho vyresilo. Jinak moje deti byly velmi casto kadici a tak jsem to bezne prala i z dupacek,bodycek,ta manipulace proste je vzdy🙂. A presne jak je napsano vys,kdyz jsem dala papirovou plenu,vetsinou se prokadily az ke krku,takze zaprat obleceni byla nutnost a na nem zadne separacky nebyly🙂. Ale s latkovkami se da zacit kdykoliv,muzes tomu dat po porodu cas a znovu to uvazit treba az si to trochu sedne, nebo budes mit mimco,co kadi minimalne,nebo naopak,proste dle situace🙂.
@luj_89 Za chvilku to člověku nepřijde. Malá trpěla šíleně na koliky, tak jsem jí nechávala hodně bez pleny ať může kopat nožičkama a masírovala bříško a nebyl den kdy bych neměla triko zadělané od vaječiny. 🙂 To manipulace s plenou byla už pohoda. Nejvíc toho zůstane na separačce a to co je vedle se prostě spláchne, stejně je člověk v takovém poklusu, že to dělá šup šup a nazdar, nad tím jestli je to nechtné není snad ani čas přemýšlet. 😀
@luj_89 No, mě to zpočátku také vadilo, ale snažila jsem se co nejvíc z toho odstanit do záchodu a pak použít umyvadlo. Někdy tu holky říkají, že to dělají nad lavorem, který pak vylejí do záchodu- též varianta, mít na tuto špinavou práci oddělený lavor. Já co šlo odstranila a pak jsem přivřela oči a přežila to 🙂 Ostatně někdy se T děcko po.... tak, že ho musíš vzít taktéž do umyvadla nebo pod sprchu a pak se také kontaktuvany s extrementy nevyhneš. A Řekla bych že u jednorázovek je to snad i častější, kolegyni s děckem v jednorázu musela věčně převlékat, poněvadž dítě bylo často pokaděné až na záda, taky se manipulaci s tím nevyhnula. Chce to zvolit vhodné plenky, aby dítěti dobře seděly a vhodnou dostatečně velkou separačku,pak se počet úniků sníží na minimum a zbytek už přežiješ.
@luj_89 hele, já vyhledávala, přemýšlela, nemám problém poskládat novosklad nebo draka, nepřijde mi to ani jako práce navíc, ale ve finále jedu zatím 5 měsíců v jednorázu.
Malá měla po porodu 3 kila a v látkovkách byla jak včelí medvídek - obrovský zadek, ležela do kopce. Zkoušela jsem čtverce, vícevrstvé, kalhotovky (včetně těch novorozeneckých) a ve všem mi to přišlo podobně neforemný. Nevešla se mi v tom do půlky oblečení, běžný polodupky nebo tepláčky třeba z HM, Lindex apod. bez šance. Navíc - a to mi vadilo nejvíc - v tom byla hrozně nepohyblivá, plínky měla pomalu až ke kolínkům. Zatímco v placatým jednorázu se převalovala a mrskala nohama o sto péro, v látkovým balíku jen tak trpně ležela.
Takže bych fakt neřekla, že to je jen o lenosti přemýšlet.
Zatím mi tu veškerá látková výbava leží, uvidím, až bude trošku větší, dám tomu ještě šanci.
@jitavrtule u malých miminek to může být problém, ale syn je v látkách motoricky o 2 měsíce dřív než dcera v jednorázu. A existuhjí plenky, třeba chobotky, které dělají malý zadeček, ale moc lidí je nezná. Je to o informacích, ale i o vlastním rozhodnutí a každý má samozřejmě právo vybrat si svcůj způsob
@simkar nevim co presne myslis chobotkami, pokud pleny s dlouhym prednim koncem jako ma treba HD Pastelka, tak ty mam taky....ale teda zrovna Pastelka fakt nedela maly zadecek.
Je asi zbytecne porovnat dve deti, tam je jasne, ze budou rozdily v motorice, ja porovnavala pohyb v latce versus v jednorazu u stejneho ditete a tam ten rozdil treba u nasi male byl docela markantni kolem tech 2 mesicu, kdy byla jeste hodne drobna. Ted co uz je trochu vetsi, tak se hybe podobne v obojim, ale porad bohuzel resim, ze se mi moc nevejde do obleceni. Myslim, ze az jeste trochu poporoste, bude to uz vic v pohode, kamaradka mela vicemene podobnou zkusenost, kdy taky zacala latkovat vic az nekdy kolem 3/4roka veku.
Ja reagovala hlavne proto, ze zas zaznelo cosi ve stylu, jak kdo nelatkuje je vlastne jen liny jako ves a nepremysli (nadnesene) a to mi celkem stve.
Informovana jsem myslim fakt docela hodne, byla jsem na kurzu, studovala kde co, projela vetsinu for a skupinek tady na MK i jinde. Vybavu jsem sestavila docela pestrou a lezi mi to tady.....Fakt jsem latkovat chtela a byla jsem uprimne zklamana, ze to nejak nenaplnilo moje predstavy. Nicmene jak pisu, neni vsem dnum konec a ja tomu jeste chci dat sanci.
Ale to jsme OT, nespamujme dál něčím, co už se v foru probiralo tisickrat.....
@jitavrtule asi je to o úhlu pohledu, my jsme látkovali od 2,2 kg, zadek v tom měla "normální". S oblečením nebyl problém, chce to zvolit vhodné oblečení, kterého je všude dost, např. máme jedny rostoucí tepláky z Lindexu, které nosí už skoro 3 roky 😀 Do úzkých rifliček tuším s Tesca apod se dítě asi opravdu nevejde, ale podle mě je to pro dítě krajně nepohodlné, bez ohledu na typ plíny.
@jitavrtule S oblečením jsem mívala také trochu problém. nešly zapnout dupačky, bodyčka, overálky... Ale to lze vyřešit. Na bodýčka je fajn extendor, takový prodlužovací dílek na patentky, pořídila jsem asi za 40 korun a využila jsem ho hodně. Dupačky jsem dávala o číslo větší nebo místo toho polodupky,, overálky též větší nebo jsem nechala jeden patent v rozkroku rozepnutý, pokud jsem dávala např na noc do spacího pytle. A výborná investice byla do tepláčků, které jsem si nechala ušít širší na látkovky- někteří výrobci oblečení šijí na látkovky (Farmers, veselá nohavice....)-, ty jsem dávala dost dlouho a pořád je točila hlavně na doma, zpočátku jsem je ohrnovala, pak jsem dávala delší ponožky... A jsou fajn i návleky na nožky místo punčošek-ty se ostatně také dají najít dostatečně pružné, měla jsem myslím Morango a na látkovky prima.
Takže to chce zvolit vhodné oblečení, ale jde to.
zadeček je pravda, trochu větší než v jednorázu, lze to vyřešit mírným náklonem postýlky, což se stejně doporučuje třeba u ublinkávajících dětí.
Látkovala jsem od návratu z porodnice a zpomalení motorického vývoje jsem nepozorovala, na bříško se otáčel ve třech měsících, v osmi seděl, v deseti stál. A byl rozený v květnu, takže přes léto jsem často nechávala na bříšku na přebalovací podložce bez plenky.
A pokud měla plenky až ke kolínkům, jak píšeš, nezvolila jsi špatně typ plenky, nebyla zbytečně velká nebo až zbytečně vycpaná?
Nikdo tě nemůže nutit, ale zkus nezavrhnout látku úplně, třeba se k ní časem vrátíš-nebo, až budeš pořizovat větší oblečení, mysli na to a vyber vhodné....
@jitavrtule ,,Ja reagovala hlavne proto, ze zas zaznelo cosi ve stylu, jak kdo nelatkuje je vlastne jen liny jako ves a nepremysli (nadnesene) a to mi celkem stve. " Takhle jsem to nenapsala, jestli myslíš mě. Psala jsem, že beru jako oprávněný argument proti látkovkám lenost s vyhledáváním informací, protože jich je tolik, že to spoustu lidí odradí. Ne, že automaticky všichni kdo nelátkují jsou líní. Všechno ostatní se dá podle mě vyřešit. Ať už typem plen nebo oblečením o číslo větší či ušité nebo z fleru (nebo myslim z Kiku prý sedí na látkovky).
A prosím všechny o držení se tématu, fakt se nechci dohadovat nad látkou vs jednorázem. Tyhle diskuse mi připadaj nedůstojný a nikdy se nedojde k řešení.
Používat jednorízové separační plenky, pak většina hovínek zůstane na separačce a ta se hodí do koše či spláchne do záchoda... Na flísových pratelných separačkách ty hovínka prostě zůstávají a pak se musí setřit bud sterkou nebo toaletákem...
@luj_89 ono stejně v umyvadle budeš umývat i pokaděný zadek dítěte, takže do umyvadla vždycky něco půjde. A kolikrát toho bylo na zadku stejně jak na plince 😀
Já separačky používala ze začátku, pak jsem zjistila, že to moc velký rozdíl není.
Pokakané pleny hodím do vany, sprchovou hlavici nastavím na silný proud vody, a tak odstraním hovínka. Zhruba očištěné pleny hodím do kyblíku, nasypu trochu prášku a namočím je.
@jitavrtule malou přebaluji od příchodu z porodnice, ve 4 týdnech uměla pást koníky, ve 3 měsících se naučila překulit na břicho, a ve 4 měsících z břicha na záda, zvedá se na rukách a přitahuje si hračky. A to je v látkových plenách, přijde mi dost pohyblivá. S oblečením nemáme problémy. Více se mi líbí v látkových než v jednorázovkách. Jednorázovky jsou fuj.
Jestli myslíte t tuhé bobečky, tak setřepu do záchodu nebo seberu papírem. Pak separačku osprchuji bidetovou sprškou. Naštěstí kaká jednou denně. Vaječinu jsem brala kartáčem.