Maminky, můj dotaz je poměrně úsměvný, ale chtěla jsem se zeptat, jaký systém máte na třídění blečení? Dle velikostí, dle typu (body, overaly, tepláky...)? Jde mi o to, že se mi toho nakupilo hodně až cca do 2 let věku. Když první syn vyrostl, dávala jsem to vše do jedné krabice, že to pak přetřídím. A to byla chyba🙂. Na spoustě věcí nejsou velikosti a u spousty oblečení se ani podle nich nedá řídit. Vůbec si už tedy nepamatuju, co v které době syn nosil🙂. Zatím mám krabici 0-3m. Pak mě napadlo 3-6m, 6-12m, 1-2roky?
@janager U nás se válí miminovské hadry poděděné z celé rodiny - ani naše dvojčata to neunosí!!! Třídíme 0-3, 3-6, 6-12, 1-2, 2+. V rámci toho také (to dělá moje sestra, já na to už nemám kapacitu) třídíme "top kousky" a "na dojezd". Dáváme do vakuových pytlů a v nich máme šňůrkou svázané zvlášť body, overaly, (polo)dupačky atd. Zároveň zvlášť pytel na zimní věci - kombinézy, fusaky atd.
Spousta věcí také nemá cedulky nebo je to vyprané a to řeším tak, že si vezmu jeden mustr kousek s velikostí (např. z Lidlu) a podle toho přiměřuju a hodím do větších/menších.
Je to mor, ty hadry 😀.
Jo a na každý pytel lepíme cedulku se seznamem. Pokud pytel obsahuje nějaké speciální kousky (např. na nošení v šátku, nějaké oblíbené rukavice apod., tak poznačíme také).
Já zatím "vytřídila" jenom "malé, beru, větší, přijedu si jindy" a leží mi to tady k vyprání. Tak se trošku zaháčkuji, protože už mi hlásila kamarádka, že mi doveze bednu a dle povídání to bude možná 0-2roky 🙂. Takže to nějak přetřídit budu muset.
A když už jsme u toho oblečení, tak by mě zajímalo co děláte když už je oblečení malé a neschováváte ho pro dalšího potomka?Mě se to tu nahromadilo po dceři. Teď už se zase hromadí po synovi, který je moje čtvrté dítě a po něm už nikdo dědit nebude.Zkouším to prodat za směšné ceny, ale ani tak to nikdo nekoupí.Pritom ty věci jsou pěkné a jako nové.
Zatím to mám ve smyslu: úplně malé mimi, do tří měsíců, do sedmi měsíců, cca rok, do dvou let... 🙂. Nejhorší je, že mám třeba sadu tepláků, které nosí od necelého roku a byly dobré ještě ve 2,5 letech (takový geniální střih), takže ty by pak bylo ideální zabalit do už dávno vzadu zahrabaného pytle "cca rok". 🙂 no je to věda - jinak bokem mám taky speciální zimní věci (fusaky, kombinézy)
Oblečení po starším synovi jsem ukládala podle velikosti, jednu nebo víc (po sobě jdoucích) a pokud to šlo do kominku nebo skupinek dle typu- komínek body, komínek trička, komínek tepláčky. Pokud jsem nevěděla velikost- poměřila jsem s kouskem, u kterého byla velikost napsaná a věděla jsem, že +- odpovídá (a spíše jsem se řídila tím poměřením, než cedulkou, protože někdy cedulky moc neodpovídají. Pokud jsem měla více velikostí, oddělila jsem ve v krabici- např. jsem jednu dala do tašky. Ale obecně když jsem postupně vytahovala, vždy jsem probrala i následující větší velikost, protože jsem tam třeba měla oblíbené kousky, které se daly nosit přes víc velikostí a též kvůli látkovým plenám bylo někdy nutné vzít větší tepláčky a ohrnout.
Jo a u nás ještě máme mix kluk, holka, uni, takže máme vytříděný do zvláštních pytlů "růžový mor". Uni a klučičí jsou pak v jednom.
@ttm delam to stejne. Vakuovaci pytle a 50-62, 68-80. Za chvilku budu uklizet 86 po prvni dceri, bude tam chvilku cekat na druhou. Ale vtip je v tom, ze prvni dceri jsou dva a trictvrte a ma vel. 86. Druhe je 10 mesicu a ma vel. 74 😀 Jak nebe a dudy 🙂
Já teď zrovna měsíc zpět protřídila haldu po starším a od kamarádek a prostě jsme to rozhodila podle velikostí... co s emi nezdálo, to jsme přihodila do veikostí, kde mi to přišlo nejpravděpodobnější. Mám to v pytlích a igelitkách, popsaných čistě jen velikostí, žádné další bližší třídění - to budu provádět, až na danou tašku dojde. (nejmladší kategorie je "do 60 cm", vypraná v krabici a taky blíž netříděná... kategorii 90 - 100 nosí starší syn teď, ten má jeden šuplík kalhoty, druhej "vršky" (trika, mikiny, svetry), třetí jsou bundy a kombinézy, čtvrtý spodní prádlo a pižama)
Tak jsem se na to dneska vrhla a hotovo🙂 koukám, že je to oříšek pro většinu😀
Třídám podle podle pohlaví a podle velikosti a to, jak seděli mojim dětem. Protože ne vždy velikost 74 je 74. Nechávám jen oblečení hezké, které se dá ještě unosit. Např. nám nesedí trika s Lidlu - rukávy dlouhé a trika krátké. Tak ty nechávám na utírání do dílny. Sezónní oblečení mám zvlášť. Po holčičce posílám oblečení dál do rodiny a po chlapečkovi se snažím prodat.