Hacka vs. postýlka?

teryane
4. dub 2017

Už nějakou dobu tápu, jestli si mám pro miminko pořídit hacku - textilní kolébku. Zatím miminko čekám a dávám dokupy výbavu a velmi bych si přála hacku. Četla jsem, že pro miminko je to velmi dobré a kliněji v tom spinká. V bytě by se nám to hodilo zavěsit přímo vedle postele za trám, tudíž by to bylo skvělé i na spinkání přes noc, ale zase ve mě hlodá otázka ohledně monitoru dechu. Mamka mi říká, že mimčo nemůžu nechat v noci spát bez něj a podle mě do hacky dát nejde, ne? Poradíte mi někdo prosím ohledně zkušeností s hackou a také jestli používáte/používali jste monitor dechu? Děkuji za odpovědi 🙂.
PS: Postýlku budu mít také.

almara2
4. dub 2017

Můžete si monitor dechu pořídit takový,co se připíná na plenku

dvork
4. dub 2017

@teryane Mám předčasně narozená dovjčata (29tt) navíc s dýchacími potížemi, takže bez monitoru dechu bych si je snad ani nevzala domů z nemocnice. Měli jsme pro oba doma hojdavaky (ještě jsem uvažovala přímo o dvojčecí hace, ale nakonec byly solo lepší) a vřele ho doporučuji. Pořídili jsme monitor dechu na plenku Respisense, ale nedržel až ta dobře na pleně, prý je lepší Snuza. Každopádně to s monitorem řešitelné je. Donošený synovec se "houpal" od narození bez monitoru a bez problémů. Dají se koupit i bazarové. Jinak hacky jsme měli tedy až od zhruba měsíce korigovaného věku (dle původního termínu porodu) a byla to ohromná úleva pro nás i pro děti, škoda, že jsme ji nepořídili okamžitě. Výborně je to oba uklidnilo, především syn byl hodně uplakaný a velmi citlivý na manipulaci, takže ani chování v náručí ho neutišilo. Také to bylo skvělé na bolavé bříško - krásně se jim tam prdíky uvolnily. V neposledné řadě bylo možné OBA velmi rychle uspat v jediné osobě, ani babičky se nebály. Manžel připevnil madlo k houpacímu lanku, dalo se houpat nohou a mít volné ruce. Postupně jsem se snažila děti nechávat spát přes den v postýlce a večer přesunout po uspání, ale když to nešlo, putovali do hojdavaku a občas tam některý z nich strávil celou noc. Syna jsme v hojdavaku uspávali večer ještě do jeho 5 měsíců korigo a když ho chci rychle uklidnit, houpe se i teď (7,5 měsíce korigo), jen je třeba hlídat, aby se tam nepřetáčel. Za mě tedy výborná investice a co jsem slyšela, drtivé většině dětí se to líbí. Syn byl spokojený okamžitě, dcera mnohdy tolik houpání nevyžadovala, ale taky ho dobře snášela. Ani bych se nebála, že by miminko do budoucna nechtělo spát v postýlce, není třeba spěchat a postupně ho navyknout.

teryane
autor
4. dub 2017

@almara2 Tak to jsem vůbec nevěděla, že existuje. Budu asi dědit klasický, takovou tu destičku :(.

panickatlamicka
4. dub 2017

Miminko muze bez monitoru dechu spat uplne v pohode. Nazory, zda ano ci ne se ruzni. Existuje monitof na plenku a nebo moznost mit detatko u sebe v posteli, to velmi snizuje riziko sids. Pokud veris spise technice, ten monitor za plenku je prenosny, takze ho vyuzijes treba i nacestach. Ja osobne temhle vecickam zrovna nehovim. 🙂

almara2
4. dub 2017

@teryane já vím,že to existuje,ale neměla jsem ho. Já měla půjčený z porodnice. Pokud budete dědit desku,tak je důležité,zda bude nakalibrovana. Nevím,jak to je,ale ty přístroje by se měly kalibrovat,proto já si půjčovala z porodnice,to vám půjčí nový.

teryane
autor
4. dub 2017

@panickatlamicka Já mnoho takovéhle technice také nehovim a říkala jsem si, že to ani nepotřebuji, jelikož jsme to neměli ani my, když jsme byli miminka, ale v dněšní době se to hodně rozmohlo a má to každý. Mamka mi říkala, že pak nebudu strachy spát, když nebudu mít jistotu, že dýchá. Zkusím se porozhlédnout po monitoru na plenku, jak doporučujete 🙂.
@dvork Moc děkuji za zkušenost 🙂.

dvork
4. dub 2017

@teryane Pokud je miminko donošené bez nějakých potíží, tak je monitor dechu fajn hlavně v případě, když se maminka opravdu hodně bojí. Na druhou stranu se může stát, že se člověk na něj stane trochu "závislým". Naše děti jsou tedy jiný případ, ze začátku jsem si neuměla představit, že by mi měl doma stačit "jen" monitor dechu a ne celý pulzní oxymetr. Budete-li víc v klidu s monitorem, určitě pořiďte, pokud jde jen o to, že ho mají všichni, tak to smysl nemá, nejlepším monitorem budete Vy.

teryane
autor
4. dub 2017

@dvork Máte pravdu. Chápu Váš případ a to je podle mě opravdu situace, kdy je potřeba.
Už jsem se koukala na monitory, které jste doporučila a nakonec přemýšlím, že tu koupi zhodnotím až na poslední chvíli, podle potřeby. Pokud se mi narodí miminko bez potíží, zřejmě půjdu cestou bez techniky a dám na vlastní instinkt 🙂. Každopádně hacku kupuji 🙂

astyna
5. dub 2017

@teryane

Hacka je skvělá, sestra ji měla (až do věku batolete), ale v noci spala malá v klasické postýlce. Ono prý i nějak v návodu bylo, že se to se spaním v ní nemá přehánět -dítěti se prý tlačí hlavička na dýchací cesty. Nevím, já to doma nemám. Ani monitor dechu 🙂

hz
5. dub 2017

Ahoj, ja prave vyndala naseho trimesicniho syna z hacky-uz moc tam nechce byt, ale pocatek uplne super. Polozili jsme ho dovnitr a on behem chvilky usnul/utisil se.
K desce-porid ji. Ja u prvniho byla taky nesva, zda v noci syn dych(donoseny), ted u druheho jsem ji zapla asi je 3x a vyndala pryc.
Klidny zbytek tehotenstvi

teryane
autor
5. dub 2017

@astyna Já si právě myslím, že většina maminek na noc nechává miminka stejně v postýlce. Postýlku mít budu každopádně, takže vystřídat to zřejmě nebude problém, ale hacka mi bude viset hned u postele 🙂.
@hz Děkuji 🙂