Dětská a těhotenská výbavička aneb co koupit?

kirinka2013
6. dub 2017

Zdravím, těhulky a maminy. Jsem poprvé těhotná, tudíž v tomhle směru nezkušená a akorát si dávám dohromady nějaký seznam, co vše budu potřebovat nakoupit před porodem. Na internetu stále nacházím nové a nové věci pro těhotné, maminky, mimina, do pokojíčku a tak, můj seznam exponenciálně narůstá a nerada bych kupovala zbytečnosti a nebo na něco zapomněla. Ocenila bych vaše rady a názory, kromě vyloženě základní výbavy, bez čeho by jste se třeba neobešly, co vám zpětně chybělo a co naopak leželo nevyužité v koutě? Děkuju moc za rady 🙂

kirinka2013
autor
6. dub 2017

Děkuju moc 🙂

leki
6. dub 2017

Krom danych diskuzi, doporucuju vzdy u kazde veci si tak tyden rozmyslet ci to fakt potrebujes, pac ja bych jinak vykoupila celej obchod 😀 o spoiste veci ti bude kde kdo tvrdit, jak jsou nutny (a reklama predevsim) a pritom se bez nich v poho obejdes a i kdyz neco mit nebudes, nic neni problem si nechat do 2 dnu poslat nebo, jsi li z vetsiho mesta, vyslat chlapa to nakoupit okamzite 🙂

puresin
6. dub 2017

Moje rada je ohledne obleceni: na vsechno fesacke se vyprdni. Kapucky, ksandy, volanky, dziny, novorozenecke boticky... vsechno to je v realu hrozne na obtiz a obleknete to max. jednou, nez zjistis, jak je to protivne. Vetsinu casu dite stravi v overalcich nebo body + (polo)dupacky, takze se spis vyplati investovat do tech, nejakych peknych stylovych, nez do cehokoli jineho.
Ja na to prisla pozde, takze mam doma dva obri pytle nadhernych nepraktickych vecicek. 😂

karlajasmine
6. dub 2017

Souhlas s @puresin, predstav si, ze oblikas krehoulinky maly detatko, ktery u toho treba jeste place, a navic ho milionkrat za den prebalujes a pripadne prevlekas, kdyz se poblinka nebo cely pokaka. Takze veci co nejjednodussi na oblekani - overaly, body + dupacky, nejaky lehky bavlneny kabatek a podobne. Riflicky a podobne jsou prvnich par mesicu uplne zbytecne.
Jinak ja jsem nevyuzila zadny dudliky ani lahvicky, syn dudlik nechtel a zacal ve 4.mesici pit z detskeho hrnecku, takze to mi vsechno lezi ve skrini.
Dale teplomer do vody - staci loket
Je to asi dost individualni, pokud chces detailni rady, muzes tu sdilet svuj seznam a muzem ti k tomu napsat nazory 🙂

luciza
6. dub 2017

Ja mam ulozeny tento seznam, ale moc jsem ho zatim nestudovala...

muhehehe
6. dub 2017

Ten seznam mi připadá docela dobrý... ale za sebe bych z něj pro začátek vyškrtala capáčky, rukavičky (ty až na zimu), mantinel na postýlku (pořídíš pokud bude potřeba- větší děti mají někdy neklidné spaní a zaseknou si do postýlky třeba nohu a budí se... k tomu je to dobré, ale pro malé miminko zbytečnost), spací pytel dle uvážení (já třeba nepoužívala), síťku proti hmyzu (pokud nemáš vysloveně v plánu nechávat miminko delší dobu spát v nějakém místě silně zamořeném komáry... pro většinu lidí fakt zbytečnost), zavinovačka a fusak do sedačky taky podle mne není potřeba; pak bych vynechala žínky, spešl nůžky na nehty; kojící polštář (můžeš se rozhodnout operativně podle toho v jaké poloze budeš kojit... zkusíš si mimčo podložit obyč polštářem, když budeš mít dojem, že to je k něčemu dobré, pořídíš kojící.... u nás kojící teda jen ležel, k ničemu mi nebyl), cestovní postýlku dle uvážení, nosítko později a vyzkoušet už s dítětem. Určitě bych dopředu nekupovala odsávačku mléka (pokud bude potřeba, pořídíš... ale ntná výbava to fakt není) a určitě nekupuj jakékoliv pomůcky pro sterilizaci... stačí hrnec s horkou vodou ;) Pokud byste skončili třeba na umělém mléku a byly by potřeba často sterilizovat lahvičky a tak, tak pro větší pohodlí můžeš pak něco koupit, ale do základní výbavy to nepatří. Stejně jako lahvičky jako takové. Když budeš lahvičku pořebovat, dle aktuální potřeby koupíš. Nosní odsávačka je dobrá a dřív nebo později použiješ určitě, tu bych koupila klidně, doporučuju na vysavač. A jako alternativu k vlhčeným ubrouskům mrkni na mycí olej Medvídek od Eoné. Tolik za mne... 🙂 Ale každý radí jen za sebe, že.. tak třeba se ještě vyjádří někdo další. Jinak mi ten seznam připadá docela smysluplně sestavený.

A jinak se plně ztotožňuju s předřečnicemi, co se týče oblečení. Kup si zapínací kabátky nebo bodýčka, k tomu dupačky nebo polodupačky, overaly. Plus něco přes to (flísový overal, mikinu, tepláčky...). Žádné rifličky, kapuce a šatičky, pidibotičky. Na nožky jsou nejlepší nějaké retro pletené papučky se zavazovací šňůrkou okolo kotníku, nebo něco na ten způsob- tedy co se týče ochrany před chladem třeba na procházku. Doma stačí ty dupačky.

gry
6. dub 2017

Ahoj, za sebe doporucuji. VIDEOchuvicku, sterilizator, odsavacku,mlika. Z obleceni doporucuji nekupovat obleceni se zapinanim na zadech (tlaci),tesny veci pres hlavu, na ven veci s kapucou, pyzamka rozepinaci na obe nohy, ne sikmo, taky nedoporucuju obleceni s nasivkama, vetsinou ze spodni strany skrabou. Dziny ap. Co ma tuhy pas, taky moc nevyuzijes. Maximalne jsme vyuzili velky perovy polstar jako ,,hnizdecko" Na zimu hodne dobry fusak do kocarku (mame Muck).Urcite mit doma neco na teplotu. Sudocreme na opruzeniny, potnicky, vyrazku ap.Drzim palce at vse dobre dopadne.

majkoz
6. dub 2017

Tak např.z toho seznamu nade mnou bych nepotřebovala:spací pytel(pro novoše netřeba, pro dítko, co se již otáčí je to nekomfortní), teploměr do vody, kulaté nůžky ( nejlépe okousat a potom s opatrností kleštičky, je to raz dva), potřeby pro sterilizaci dudlíků(plecháček s vodou a octem na vyváření stačí), odsávačka mléka( když bude potřeba, dá se dokoupit, jinak zbytečná investice). Jinak chůvičky jen, pokud opravdu potřebujete, dají se třeba i půjčit na dovolenou atd...
A co bych přidala, moc toho nebude: určitě vícero ponožtiček, rády se ztrácí, příp. "bačkůrek", capáčků...nebo jak kdo tomu říká, potom dupaček klidně víc, látkové plenky- ne na prďku, ale k dr. na prohlídky, dále na odříhnutí atd., vždy jsem s sebou všude vozila min.4, abych mohla použít čistou- to se dle mého hodí. A ještě možná- někdo dává, někdo jen zvedne nohy postýlky - klín pod hlavičku- aby mělo mimi hlavičku výš.

majkoz
6. dub 2017

Jo a ještě velice zbytečná věc - dle mých zkušeností, je lehátko do vaničky😉

margaritta1987
6. dub 2017

přesně jak píše @puresin
Nejlepší jsou overaly s rozepínáním u obou nohou. Když jsme šli ven, tak jsem malému na overal dala kombinézu (mám tenčí fleesovou na jaro,podzim a hrubší na zimu).

normalnimatka
6. dub 2017

mně přijde zbytečná spousta věcí, co jinak lidi běžně kupujou dopředu, u něčeho ani nevíš, jestli to využiješ...
vlhčený ubrousky (ano, máme přece žínky a vodu, ono to to hovno stejně moc neutře🙂))
přebalovací pult/deska - používali sme teda chvíli,ale fkt jen chvíli. stačí postel a látková přebalovací podložka
jednoráz. přebalovací podložky - úplně na hovno, koupit pratelnou, nebo jednu+jednu na cesty
lahev krmící
lehátko do vany
teploměr do vody
nůžky pro novorozence
spací pytel
odsávačka, kloboučky...cokoliv. ale podle mě se vyplatí mít mast na prsa, a to u v porodnici a na rozkojení třeba kojící čaj, taky už do porodnice (byt s tím nemusíš mít problém, tak to pak vypiješ, je to pár kaček a pokud to pomůže, vecko lepší, než dítě řvoucí hladem a tvoje neustálý bilancování, jeslti a jak přikrmovat)
no do začátku bych ani nekupovala jiný oblečení, než overaly a teplejší ponožky přes, nebo pokud budeš mít mimčo v létě, tak i pár krátkejch rukávů (ale zase malý mimča maj prd termoregulaci a i v teple jsou studený furt)
rychlozavinovačka (ale klasická se může hodit - uklidní atd. děti to ze začátku většinou rády - ale můžeš si pučit na zkoušku)
chůvička (pokud ji chcete používat, tak aspoň PROBŮH ji dejte co nejdál dítěti od hlavy!!!! mimino má díru v hlavě a lidi vesele strkaj do mozku záření, který se vyrovná pěti zapnutejm mobilům! přitom mozek se smozřejmě teprv vyvíjí..)
monitor dechu třeba pro mě osobně je taky zbytečnej, ale chápu, že se někomu hodí
botičky pro mimina - potřebuješ až když dítě fakt chodí..ani ne leze
odsávačka hlenů - dítě nemusí bejt nemmocný fakt dlouho
pff už nevim, ale je toho spousta, co není potřeba:D

bacika
6. dub 2017

Osobně bych určitě pořídila rukavičky, obě děti se mi hodně škrábaly. Pak si promysli kdy prcka čekáš a co využiješ, jako že pokud v létě, tak nemá smysl kupovat overal na novorozeně, ale pak až na zimu. Chránič matrace co nepropustí, odsávačka hlenů na vysavač, chůvičky, zavinovačka, pak kosmetika, ale to uvidíš co prckovi sedne, zásoby bych si moc nedělala. Vykašlala bych se na spací pytel, odsávačku mléka (můžeš koupit kdykoli), lehátko do vany, sterilizátory.

lucykal
6. dub 2017

Bez čeho bychom se neobešli pro dcerku. Monitor dechu (byla nedonošená), zavinovačka, odsávačka na rýmu na vysavač, váha (kontrola kolik vypila), kosmetika Weleda, látková plenka malá ma doteď jako mazlíka, odsávačku mm.

Zbytečné věci: teploměr do vody změřili jsme jedno poté už ne, dotykový teploměr, nepřesný, Sterilizátor (měla jsem koupený od suavinexu po čase přestal jít) poté jsem sterilizovala v hrnci a šlo to, zavinovačka do aautosedačky, dětské nůžky na stříhání nehtíků (používáme od začátku jen klasické kosmetické)

normalnimatka
6. dub 2017

ještě mě napadlo:
osuška pro mimina
mantinel do postýlky
peřinka do kočáru, polštář do kočáru
my sme dosud nevyužili ani dětský povlečení kromě prostěradla (nevyžádaný dary)
jednorázový prsní vložky (za pár kaček pořídíš krásný látkový, příjemnější a věčný)
někdo tu psal rukavičky - všecky děti se neškrábou, nebo se daj ostříhat v pohodě nehty, takže to bych taky viděla až časem
já třeba nemusela kupovat ani krém na opruzeniny... jen výjimečně to má dítě někdy zarudlý, a na to by mi vystačily 3 vzorečky, který sem v porodnici vyfásla. ale jako není to položka za tisícovku, to je jasný🙂 a používám látkovky, tak v jednoráz je to asi horší
váha - může bejt potřeba, ale lepší je si to pučit
ani hrací deka nebo hrazdička není nutná
jo ajako docela dost kikotina mi přijde, snad nikoho nenaštvu, takovýty lehátka, vibrační, lehátka s hrazdičkou apod.... jsou to polohy, ve kterejch maj bejt mimina jen nanezbytnou dobu (autosedačka - tam to jinak nejde), ale jinak je to špatný na páteř...

normalnimatka
7. dub 2017

jinak docela podstatná věc, i když by tě úplně zpočátku asi nenapadla jakožto výbavička, a kterou asi spousta lidí pak shání, kterou jsme taky dokupovali, a škoda, že ne dřív, je rozhodně dobrej foťák s dobrým stabilizátorem, rychlej, s dobrým automatickým nastavením.... :D brzo pochopíš. ležící dítě je celkem ok, ale když se začne hejbat, je děs se ho snažit zachytit nerozmatlanýho, zvlášt, pokud na dítě nechceš pořád bleskat... a dobrý automatický focení se hodí, páč prostě potřebuješ zachytit rychlou momentku, vytáhnout foťák a zmáčknout...🙂 to se podle mě opravdu vyplatí, pokud aspon trochu máte rádi rodinný fotky. my si docela potrpíme i na prohlížení fotek nás jako dětí, vždycky vybíráme pak fotky pro (pra)babičky, který třeba nenavštěvujem tak často, a tak vůbec...aby mělo dítě i my památku🙂 hodně se ty děti měněj, tak je to zajímavý pak sledovat.

takže já bych se vykašlala na hrocení výbavičky, a spíš bych všem nastávajícím matkám radila: vyberte foťák, naplňte si kuchyni zásobama rychlojídla, prostudujte trochu kojení a třeba zhruba nějakej ten psychomotorickej vývoj a manipulaci s děckem, což může předejít pozdějšímu trápení s "nestandardním" vývojem, třeba kniha Rozvíjej se, děťátko🙂) ale vim, to už je trochu off topic;)

g_m
7. dub 2017

@kirinka2013 Na internetu je spousta ptákovin, které se tváří, že se bez nich člověk neobejde, ale jsou to spíš vyhozené peníze.
Co se týče oblečení, tak to bych nehrotila, koupila bych nějaký základ (56,62) a zbytek není problém objednat po netu nebo zajet někam do obchůdku, až co bude chybět. A na léto je to pohoda 🙂
Z těch praktičtějších věcí jsem ocenila: monitor dechu, teploměr s ohebnou špičkou do zadečku, spoooustu látkových plen (máme blinkací miminko, takže ty se u nás točí), pak máme jednu postýlku klasicky v ložnici a druhou, kterou vyráběl manželův děda, v obýváku a jsem za ni strašně ráda. Měla jsem malou kam dát a nemusela se bát, že se někam skutálí a tu v ložnici měla vyloženě jen na spaní. Hnízdečko a podobné nesmysly jsou na krátkou dobu a pak akorát zabírají místo. Nedoporučuju. Využili jsme na chvíli taky hrací deku, ale spíš doporučím pěnové puzzle na zem a na to deku, jak bude malinké a hrazdičku. Malá si s tím hoodně vyhraje i teď, když se přetáčí.
Nekupovala bych sterilizátory, odsávačky, botičky a jiné rádoby designové věci pro mimi - to tak na fotku, ale normálně to člověk nepoužije.
Mantinel do postýlky je ze začátku na nic, ale malá se ve 4 měsících začala přetáčet a tam už je potřeba. A doporučuju NEpolštářkový. Ten je sice krásný, ale zabere půl postýlky...
U nás teď vede Manduca, ale na malé mimi je to brzo. A taky aplikace do mobilu Zvuky pro spánek dítěte - docela mě to párkrát zachránilo od bezesné noci a to jsem si myslela, že bílý šum nefunguje ;)
Chůvičku využíváme i teď v bytě, když se díváme na televizi a pořádně bychom neslyšeli, ale není třeba video, když se mi něco nezdá, tak se zvednu a jdu se mrknout...
Odsavačku máme klasickou ne na vysavač, protože tahat vysavač kvůli každému odsátí by se mi nechtělo a funguje parádně.
Za nás pak dporučím Perlan - je to netkaná bavlna, koupili jsme přes net celou roli, kterou si nastříhám na čtverce a využívám s vodou na umývání zadečku. Daleko lepší a levnější než vlhčené ubrousky. Ty máme jen na cesty.
A zavinovačku, její různé formy (SwaddleMe) používáme pořád. Malá se budí, jak háže ručičkama.
A závěrem bych řekla, že vše se dá do dvou dnů objednat na netu, takže nehrotit ;)

g_m
7. dub 2017

@normalnimatka Já za sebe nedoporučím fotit na automat, pokud chcete dobré fotky. Z AUTO režimu nikdy dobrá fotka nevyleze. Mám zrcadlovku a nastavuji vše manuálně a nemám problém vyfotit cokoliv. Ano, momentky tak rychle nejdou, ale i normální foťák nemá člověk pořád v ruce a v pohotovosti... Nikdy jsme neměla problém s rozmazáním nebo že bych něco nestihla, záleží primárně na člověku než na mašince ;)

Ale souhlasím, že nejvíc se teď pobavíme nad fotkama, jak byla malá úplně prťavá a je to k nezaplacení.

normalnimatka
7. dub 2017

@g_m každej se zrcadlovkou neumí a nechce se učit🙂 a dovolím si oponovat, i na automat se daj vyfotit krásný fotky.. sehnala sem opravdu boží foťák, kterej je i podle mnoha recenzní se zrcadlovkou srovnatelnej🙂 pokud bys to jako znalec zkoumala, jasně, že to nebude totéž, ale na uživatelský domácí používání těžkej luxus🙂

normalnimatka
7. dub 2017

@g_m
ale jasně, každej má jiný požadavky a potřeby a podstata je, že doporučuju pořídit dobrej foťák, na dobrým stabilizátoru se asi shodnem a dobrým focení i bez blesku (děti to zrovna nemilujou a blikat na mimčo se mi moc nelíbí)

g_m
7. dub 2017

@normalnimatka Jojo, já to chápu a s foťákem (i bleskem) určitě souhlasím! A taky vím, že ne každý je stavěný na zrcadlovku, prostě mi jen nejde dohromady AUTO a dobrá fotka ;)

eviicka
7. dub 2017

No ono je to těžký, každá to máme jinak, jiné dítě. I tady co čtu, tak se s něčím ztotožním a s něčím vůbec (např. teploměr do vody, kulaté nůžky ano, mantinely do postýlky nevedeme a nechybí).
Já byla v nakupování hodně střízlivá a vyplatilo se (hodně věcí jsem pak podle potřeby nechávala dokupovat jako dárky od rodiny - třeba pěnová puzzle). Z takových těch kontroverzních věcí: kojící polštář, měla jsem takový ten dlouhý pro těhotné - na spaní v těhotenství super, na kojení jsem nepoužívala, vystačila jsem si s klasickým polštářem, pak se ale hodil když se malý začal obracet, že jsem ho dávala jako zábranu třeba mezi zdí a "hřištěm". Nezásobila jsem se ani kosmetikou. Třeba u krémů na opruzeniny jsem nespotřebovala ani vzorečky, a to sem tam namazat potřeboval. Určitě souhlasím s perlanem, vlhčené ubrousky pak nejsou vůbec potřeba. Odsávačku MM jsem nepořizovala, ale věděla jsem kdo ji má a v případě potřeby přenechá (a že ta potřeba byla), monitor dechu a kojenecké váhy jsem si půjčovala.
A jednu věc jsem ale podcenila, a to odsávačku hlenů, pořád jsem čekala s objednávkou, až budu mít větší objednávku. Pak najednou přišla rýma a shánění narychlo, ale taky se zvládlo 😉.

eviicka
7. dub 2017

Ještě s čím tady souhlasím je pár pratelných přebalovacích podložek, mrzí mě, že mě taková vychytávka nenapadla mnohem dříve. Jednorázové jsou drahé, a i když jsou čisté, vydrží strašně málo.

kirinka2013
autor
7. dub 2017

Děkuju moc za názory, spoustu věcí ze seznamu proškrtám 🙂
Ještě se zeptám, jak jste to měly s těmito věcmi:
klínový polštář pod hlavičku
podpůrný těhu pás
poporodní stahovací pás
kolik vám stačilo kojících podprsenek? 😀

normalnimatka
7. dub 2017

@kirinka2013 klínový polštář - ne...ze začšátku jsme podložili postýlku stejně velkejma knihama (ale dítě stejně hodně spalo i v posteli s náma, takže smůla:D
podpůrný těh. pás - ne
poporodní stahovací pás - to existuje?:D pokud chce podpořit zavinování dělohy, jsou na to i cviky, nebo můžeš občas ležet na břiše
kojící podprsenku žádnou nemám... úplně stačej obyč sportovní🙂 bez kostic, prostě to vyhrnu místo odepnutí... nevidim v tom rozdíl moc🙂

vlastně ještě jsem pak dosháněla pár trik na kojení - hlavně na chození ven, a kojící pyžama (nebo trka na kojení) - nemusí to bejt vyloženě "kojící", prostě trika s knoflíkama, zipem, výstřihem alá voda apod;)

eviicka
7. dub 2017

@kirinka2013 první tři věci ne, kojící podprsenky mám dvě, ale je to na hraně... dají se ale použít alternativy (sportovní, nekojící...)

g_m
7. dub 2017

@kirinka2013 Klínový polštář jsme neměli, prostě jsme podložili matraci knížkou ;)
Pásy vůbec nevím, že existují...
Kojící jsem koupila jednu úplně obyč, mám velká prsa a se sportovní by to nešlo a stejně jsem kojila jen šestinedělí, takže jsem ráda, že jsem jich nekoupila víc, byly by mi na nic. A není problém na hoďku nechat mimi chlapovi, když bude napapané a spát a rychle zajet podprdu koupit. ;)

kirinka2013
autor
7. dub 2017

U polštářku právě stále váhám, budeme mít postýlku na kolečkách, takže podložit nepůjde.

karlajasmine
7. dub 2017

Prvni tri veci ani nevim, ze existujou :D

Kojicich podprsenek jsem mela hodne, to zalezi asi na velikosti prsou, ale s kosickama G bych se sportovni tezko vystacila. Pred porodem si kup dve, at muzes stridat, pak dokup podle potreby i podle toho, jak se ti bude menit velikost prsou. V sestinedeli jsem mela prsa vetsi nez po sestinedeli, tak jsem pak dokoupila.

normalnimatka
7. dub 2017

@kirinka2013 taky máme kolečka, dá se podložit i matrace, pokud je relativně tvrdá. enbo kolečka vyndat na tu dobu...no uvidíš, já bych to nekupovala, stejně ti může mimčo nakonec skončit v posteli
- nebo prostě nadzvědněte tu postel a nepodkládejte ji pod kolečkama, ale přímo pod madlama od postele..nevim jak to popsat...ale určitě to jde;)
- neob pokud můžeš, nejlepší je si to půjčit a pak příp. koupit

jinak podprdu když už, tak se doporučuje kupovat až po porodu. předtím nevíš, jak ti narostou prsa;) akorátže můžou bejt nejdřív nalitý a pak se stejně vrátit na původní velikost, tak ono toje těžký🙂