Dávají příbuzní dárky i po porodu druhého dítěte?

baterie
26. zář 2014

Mám takový dotaz, doufám, že to nevyzní jinak než to myslím. Když jsem poprvé otěhotněla, už od začátku rodiče začali plánovat, co kdo koupí. Máma pořád visela na netu a zjišťovala, co je potřeba. Naši nám koupili kočárek, tchýně postýlku, rozdělili si, co kdo koupí k vánocům, kdo pleny. Teď čekáme druhé mímo a naštěstí téměř všechnu výbavičku máme. Přeci jen ale chci pořídit nějaké věci, které jsem na první neměla, ale nikdo z rodiny už se vůbec neptá, co budeme pro miminko chtít 🙂 Tak nevím, jestli se máme rodin zeptat, zda nám chtějí přispět do výbavičky pro naše druhé, nebo je to nevhodné. Nevím jak to chodí, tak i dalšímu dítko se dávají dárky nebo ne? 🙂 Je mi to trapné, se ptát, jestli nám chtějí něco koupit, ale zase bych nerada si všechno koupila sama a pak v březnu dostala dvacet dupaček a 15 dudlíků, protože už nebude co pořídit 🙂

Jak jste to měli vy u druhého? Taky už se příbuzní tak neangažovali?

hanulkapal
26. zář 2014

Ahojky, já bych to vyřešila asi následovně - zaveď řeč s rodiči na téma výbavička, co už máte a co ne a třeba se sami chytí. Asi bych se nikoho nijak okatě neptala, jestli něčím přispěje, já to neumím 🙂) Jinak miminko čekám první, ale ne do zrovna ideálních podmínek. O vše se zatím starám sama, byla mi i nabídnuta pomoc tady od maminek na Koníkovi, za kterou jsem moc vděčná. Rodina se neangažuje, neptá se. Ale všeobecně si myslím, že nadšení z toho prvního miminka je vždycky veliká a každý se tak nějak snaží něčím přispět, aspoň maličkostí, kamarádky povětšinou taky dostaly kočárek nebo příspěvek na něj a oblečení.

ladie
26. zář 2014

Je to vaše dítě, tak nevím, proč by vám měl kdokoli cokoli kupovat 😕 A nedej bože si o to ještě "říct" nebo se ptát, jestli mají v plánu něco koupit 😕

K otázce - i u prvního jsme dostali jen pár korun od našich a tchýně. Rozhodně ne žádné nákupy kočárků, postýlek atd. Pak při návštěvě přinesli tu bodýčko, tu balík plenek. U druhého si myslím, že to bude stejně. Až přijedou po porodu kouknout na mimčo, tak dostaneme obálku s nějakou korunou a pár drobností (pleny, oblečení...)

baterie
autor
26. zář 2014

@ladie Tak jsem to přesně nemyslela, že by měli něco kupovat, ale u prvního moc chtěli a já nevím, jestli s tím mám počítat i u druhého, nebo ne.

ladie
26. zář 2014

@baterie já bych s tím rozhodně nepočítala. Když tak se zkus mezi řečí zmínit, že pro druhé chcete ještě dokoupit "to, to a to" a uvidíš, jak zareagujou.

victress
26. zář 2014

@baterie nepočítej s ničím a kdyby něco dali, tak budeš mile překvapená...my u prvního dítěte dostali spoustu věcí do výbavy od obou babiček, takže máme skoro vše a teď, když budeme mít druhé, tak už se nikdo neptá, jestli něco nepotřebujeme, ale mě by ani nenapadlo, že by se měli ptát, prostě jak píšou holky výše, je to vaše dítě a vaše starost a vždycky bude, pokud babičky něco dají, je to jejich dobrá vůle, ne povinnost...

mmlenka
26. zář 2014

U nás to je podobné. U prvního začali nakupovat jen co jsem jim to oznámila, u druhého se začínají ozývat až teď, pár týdnů před porodem. Já už mám vše z minula, tak to neřeším a pokud něco dostanu, tak to bude navíc. Být tebou, tak si udělám seznam, kde a co by sis koupila sama s tím, že bud to bude chtít koupit někdo jiný nebo si to koupíš až chvíli před termínem.

blahova_andrea
26. zář 2014

tak já být tebou, tak bych byla ráda, jak moc štědrá byla rodina u prvního. nám tedy nikdo komplet výbavu jako je kočár, postýlka atd. nekoupil 😉 ano...dát balík plínek nebo osušku, nějaké ty dupky...to jo...ale to, co popisuješ, že jste dostali, to by mi bylo až blbý a na druhé bych si těch pár maličkostí asi už pořídila sama. v našich rodinách je to naštěstí tak, že se oboje prarodiče ptají, co bychom si pro dítka přáli a nebo když něco někde objeví, tak to s námi konzultují dřív to koupí, jestli to tedy potřebujeme nebo chceme. tak možná by bylo fajn si domluvit toto pravidlo a tím se to vyřeší aniž bys přímo začínala téma dárků pro druhé dítě. u nás to tak funguje i na běžné narozky a vánoce. bez porady kupují jen maličkosti během roku, k svátku nebo dárek z výletu apod.

zvirka
26. zář 2014

Tak to máte super, my ndostali skoro nic ani na první. Tchýně koupila na tržnici pár bodýnek, půlku jsem vyhodila, byly ušité tak, že nešly ani oblíct. A na kočárek jsme si museli říct o půjčku od tchána, který ji hned po porodu urgoval, věděl, že dostanem porodné. A můj otec se přišel na malého podívat v jeho půl roce, nedonesl nic, naopak si chtěl od nás "půjčit" peníze. Takže bych byla ráda za vztah rodiny k dětem a asi tomu nechala volný průběh 😉

marketanova
7. led 2019

Jaké máte zkušenosti s dárky k porodu? Dělá se to? Plenky nebo oblečky,hm?

bayt
7. led 2019

@baterie Tak třeba já jsem "k porodu" nedostala nic. Jak chodily návštěvy, tak třeba přinesly hračku, máma mi dala ještě v těhotenství do výbavičky nejaké oblečky....ale speciální dary, to ne.