Dobrý večer,prosim o vase názory,co koupit do postýlky,kdyz se ma miminko narodit v létě.Určitě stačí lehká deka,ne perinka,ale co mě hlavne zajímá,jak je to s polstarkem.Ma se kupovat pro novorozeně a polštářek se dava az později nebo je vhodné koupit klín pro podporu hlavičky.Je to mé první těhotenství,takže vůbec nemam zkušenosti.Děkuji😊😊
@jitkav1984 ahoj my dávali klín cca do půl roku a plenu pod hlavu, od 6 mesi tenký polštářek, jinak vesměs spala dcera ve spacím pytli
Mala sa narodila na konci cervna do hrozneho tepla.. prikryvali sme ju tenkou dekou, v najhorsich vedrach latkovou plienkou a oblecena bola v kratkom overali. Parkrat spala len v plienke, v byte sme mali aj v noci 30 stupnov. Spala v hniezde, opierali sme ju o boky 🙂
@jitkav1984 Pořídila bych mantinel, několik prostěradel (ideálně s nepropustnou vrstvou) a dvě lehké zavinovačky - něco jako Swaddle me: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1TMuqOpXXXXcDapXX... . Deky taky aspoň dvě - různě teplé (bavlněnou a flísovou), budeš je používat pořád ještě tak 2 roky - v postýlce a kočáru. Přikrývku a ideálně dvoje povlečení později, tak v půl roce. Polštář je nanic, není doporučován několik let kvůli vývoji páteře. A do postýlky ještě monitr dechu. 😉
Klín nebo polohovací polštářky až podle toho, jestli je dítě bude potřebovat. Pokud nebude trpět refluxem, klín nepotřebuješ. A při rýmě se dají podložit nohy postýlky, aby byla hlavy výš.
Jinak nebesa a podobný lapače prachu považuju za zbytečný, ale někdo si potrpí na "styl".
my na první měsíce měli půjčenou tu postýlku z porodnice, ta se dala polohovat (rovně) a to bylo fakt super, aby právě v noci neblinkal a tak. Polštářky ani peřinky ještě ne, mohlo by se do toho zamotat. Klín je dobrej, ten se určitě využije a není to drahý.
My jsme podkládali celou postýlku...
@jitkav1984 Mám červencové mimčo, měla jsem je lehkou deku, polštář se miminkům nedává, spíš si pořiď klín do postýlky 😉 někdo ale místo polštářku dává tvarovač hlavičky, ale to jsem neměla. Já jsem malou klasicky polohovala, aby neměla slehlou hlavu. 🙂
Hlavně pořiďte chránič matrace a pod hlavičku stačí látková plínka (když ublinkne nebo slintá, abyste nemusela prát prostěradlo každou chvíli). Mantinel je taky super věc. Postýlku jsme podkládali knížkama. 🙂
Na zakryti neni treba porizovat nic specialniho. Na leto vetsi plenu do ktere lze pripadne i zavinout. Ja mam od kikk myslim. Pod hlavu do roka nic. Jen slozit na dvakrat plenku, jdyz si ublinkne tak at nemusis hned prevlekat celou postrl. Klin jsem neporizovala a ani nebyl doposud potreba(14mes). Ze zacatku je dobry monitor dechu. Co jsem ja hodne pouzivala byly polohovaci valecky. Sice to lze nahradit vypodlozenim ze stran polstarky, ale ja je zdedila a asi do 4-5mes pouzivala. Nekdonporizuje polstarek proti slezeni hlavicky, ale treba ja to beru jako zbytecnost. malou jsem pri kazdem vzbuzení(asi co 2h) otocila na jiny bok a ma nadhernou hlavicku.Prosteradla mam dve bavlnene a jedno frote(na zimu). Povleceni moc nepouzivam a ani perinky. Mala se mi porad odkopava a ja zjistila ze nejlepe spi pod dekou, ktera je chlupata a tepla, ale neciti ji na sobe..
Kazda napise asi tak jak to ktere vyhovuje. Zalezi na tobe k jakemu nazoru se klonis a co je ti sympaticke. Osobne mohu říct, ze za ten rok mam odlozenych po celem byte spousty kramu, ktere jsme ani poradne nevyuzili..
Mockrát děkuji za nazory😊.Hodne mi to pomohlo v rozhodování💃😀.
Oba synové jsou letní, koupila jsem zavinovačku přímo na léto, myslím směs bavlny a lnu, klín taky máme, v postýlce jsem přikrývala slabou dekou a v kočárku jen plenkou podle počasí..,bez polštářku,ten jsem klukům dávala až dýl..jinak si nemůžu vynachválit hnízdečko,malý bez něj neusne,ale záleží na miminku,my jsme třeba skoro nevyužili zavinovačku,klukům se v ní nelíbilo..mantinel jsem dávala až když se v postýlce stěhovali aby se nebouchali..😃
@jitkav1984 souhlasím od roka až polštářek a kdyby byla třeba rýma, doporučuji srolovat malý ručník a podložit matraci v oblasti hlavičky (ušetříte kupováním klínu)
Určitě bych nic nedávala, maximálně plenku. Polštářek se používá snad až od roku. A přikrývala bych lehčí peřinkou .. když bude zima, tak klidně dát lehčí čepičku či rukavičky.
Peřinku a polštářek kupte dohromady, ale ze začátku polštářek nepoužívejte, jen plenku pod hlavičku. Klín jsem nepoužívala. Malá se narodila v červnu, když nebylo takový vedro tak jsem přikryla normálně peřinkou (ale máme kamenný barák tak tu máme chladněji), když bylo teplo tak jen plenkou a do kočárku tenčí dečkou a ve vedrech plenkou. V postýlce mám mantinel, bez něj by si tu hlavu o ty šprcle obouchala 🙂 Jinak polštářek se doporučuje tak od roka.
Ja by som zase odporucila navyknut mimi od zaciatku na spaci pytel. Existuju rozne hrubky a neskor v zime mas istotu, ze sa neodkope. Daju sa krasne zohnat klidne aj z druhej ruky. Ja som v zachvate nadsenia pred narodenim prvej dcery kupila kvalitnu perinu aj s polstarkom a k tomu krasne povleceni a doteraz to susim v skrini. Obe moje dievcata spali v pytli, je to fakt super prakticke....
No me se osvědčila zavinovačka. Peřinky a deky k ničemu. Potřebovala spat jen takhle. Pak spací pytel.
@jitkav1984 Pod hlavu bych vůbec nic nedávala, do roku by nemělo mít pod hlavou nic. Možná plenku, jen složit čtverec, ať se nepotí a nelepí třeba k prostěradlu. A lehkou deku bych zvolila.
@jitkav1984 Polstar nejdrive az v roce 😉 Do postylky doporucuji monitor dechu, zavinovacku nebo perinku (ze zacatku mimi nema termostabilitu), prosteradlo, matraci, mantinely kolem postylky (byvaji cele sety) k postylce chuvicku 😊 Nebesa krasne chrani od slunicka a nektere mimi rady kolotoc, ale to az cca od 3m. My jeste na postylce mame prebalovak a jde sehnat i kapsar na pleny, ale ten jsme nemeli. Hodne stesti 😊
@jitkav1984 jeste bych doporucila kojici polstar s klinem. Nas prcek kdyz byl mimo postylku, tak vzdy byl jako novorozene prave na klinu a kolem klinu kojak. A pak az bude starsi novorozene, nebude muset mit zavinovacku nebo perinku, postaci deka nebo plenecka. Ale je mozne, ze zavinovacku bude milovat.
Pod hlavu nic, já začala dávat určitě po roce. V létě jsem přikrývka plenkou nebo povlečením, ale s novorozencem nemám zkušenosti syn už měl 4m