Ahoj, mám 4,5 měsíčního prcka a přemýšlím, kdy začít s příkrmy. Plně kojím, takže jsem počítala s tím, že začneme až od 6. měsíce. Hlad nemá, počůrané plínky ažaž, ale u každého jídla nás zvědavě sleduje a žmoulá pusinkou, tak si říkám, jestli mu nevyhovět a nezačít pomalu teď. Co myslíte? 🙂
Pokud o jídlo jeví zájem, pomalu bych začla 😊
V tomhle veku je zajem o vse. Kdybyste v ruce mela cokoliv nejedleho, vrhne se na to se stejnym zaujetim. A ham opakuje take po vas. Ja bych urcite nespechala. Kojeni staci a jeste dlouho bude 🙂 Tak si to spolu uzivejte.
Ja takhle zacala od ukonceneho 5. mesice. Presne ze stejneho duvodu. A do dvou tydnu uz byl na plne davce obeda. 😊 Je mozne, ze i kdyz to zkusis a nabidnes, tak prestane mit zajem, protoze zjisti , ze to neni jeste nic pro nej. Kazdopadne bych dala klidne ochutnat a uvidis 😊
Já jsem začala po 5. Měsíci, kolem 4. Se mi zdálo brzy i kdyz nás pozorovala
Začala jsem u dcery v pátem měsící, ze stejného důvodu a opravdu to nebylo tak, že by šla po všem.. šla opravdu jen po jídle.. nemohla jsem před ní vůbec jíst, tak jsme po lžičkách po dohodě s dr. začaly 🙂 tenhle apetit jí vydržel doteď.. je to od porodnice žravec 😀 poradila bych se s dr. a po lžičkách pomalu proč ne 🙂
Nejmenší dcerka v 5m dělala to samé, hypnotizovala jídlo a žvejkala pusinkou. Nabídla jsem jí, dala do ručičky, ale vyplivla to, nevěděla, co s tím a nechtěla to. Takže jsem počkala a začala teď, kdy je jí 6m a pár dní. A teď už chce a chutná jí 🙂
Určitě není kam spěchat, ale zároveň si myslím, že je vždycky fajn využít toho, že má dítě o něco zájem (dělám to tak u dětí nejen u jídla a rozhodně se to vyplatí) 🙂
@veru181 Zacala bych az v 6 mesicich, po te co jsem cetla tu teorii o “virgin gut”. Prvni pul rok lepsi jenom mliko..
Říká se tomu senzitivní období - dítě hltavě sleduje, když ostatní jedí a projevuje o jídlo zájem. Nejdřív bych zkusila dát něco vhodného do ručičky - kukuřičnou křupku, kus uvařené brambory... a když bude vědět, co s tím a bude spokojené, velice zhlehka bych mu něco dopřála. Však to nemusí být hned celý oběd. Může se stát, že když se toto sezitivní období promešká, přijde přesný opak a dítě nebude mít o jídlo zájem vůbec.
Však vyzkoušej a uvidíš. 😀 rozhodně mu tím neublížíš. 🙂
Ja to vyzkousela ze stejnych duvodu asi v 5 mesicich. S jidlem v ruce vubec netusil co ma delat. Po lzickach jich snedl treba 5. Takze nic moc, ale tim, jak jist “nemusel” mi bylo jedno kolik sni a ted (7,5 mes) ji krasne nekolik porci denne. Dal kojim, tak zalezi, na kolik jidel je vzhuru a jak se nam chce
Děkuji všem za reakce 🙂 Já právě vnitřně bojuju s tím, aby to bylo pro malého co nejlepší, i když ani jedna varianta mu asi neublíží 🙂 Kojení mi po počátečních útrapách už vůbec nevadí, spíš jsem si říkala, jestli nevyužít jeho zájmu a navíc aby měl dost mléka a živin. Tak ještě uvidím 🙂
ja myslim, ze kdyz das ochutnat jednu lzicku, tak se o kojeni neochudis, mleko doda vse co potrebuje, ale ditko zacne ,,zkoumat,, pusinkou🙂 dcera 5m a uz zkouma jidlo a za me ji to neublizuje, proste objevuje🙂)
@veru181 počkala bych minimálně do toho 5.měsíce, 4,5m se mi zdá moc brzo
Taky jsme to tak měli, malej pořád koukal, tak jsme mu vždy dali něco ochutnat/ožužlat a byl spokojenej. Vždyť ještě nemusí nutně jíst, stačí když si to ošahá a ochutná, bude prostě zkoumat a opravdu přikrmovat můžeš začít až v těch šesti měsících 🙂
Syn sice kojeny nebyl, ale kolem 4mesice zacal delat totez, na prvni pokus snedl cely prikrm a vesele pokracoval dal :D takze za me, klidne vyzkousej, vsak ikdyby tak bude jist obed plus mleko a dalsi prikrmy zas az za dyl.. Teda pokud to nebude hladovec jako ten nas :D v pul roce mel krom mlika obe svaciny, obed a veceri ;)
Blížíme se k pátému měsíci a zatím ještě vyčkáváme 🙂 Od 3 měsíců pije z obou prsů, aktuálně 7x-8x denně, takže má asi dost 🙂.
@keksik002 A jak zvládlo celý příkrm najednou jeho trávení? 🙂 Vůbec bych se nedivila, kdybychom to měli stejně 😀 Pořád čekám, kdy využiju instrukci "když je dítě syté, odpojí se od prsa", za těch 5 měsíců se to stalo tak 3x, jinak ho musím odpojit, když už vidím, že nejí 😀 Teď jsem mu kvůli trávení dávala pár lžiček heřmánkového čaje a vypadal, že by klidně pokračoval 😀
Ahoj 🙂 Přesně proto, co ty popisujes, jsem zacala prikrmovat "nasim" jídlem oba prcky. Malý, ten jak viděl, že jdeme s talířem, se až trepal 😂 Takže jsem začala dávat "naše obědy". Začala jsem klasický - mrkev, brambor, dýně... Později maso, atd. Byl kojeny. Tak samo i dcera.
Oba dostávali pouze obed, cca 2 měsíce, a zbytek byli kojení. Sem tam akorát kaše na večer 🙂