Zavařování zeleninových příkrmů s MM

zelnahlava
13. čer 2019

Ahoj holky, na příkrmy máme ještě pár měsíců čas. Ale mám v mrazáku dost mateřského mléka a přijde mi líto to vyhodit. Napadlo mě, že bych malé udělala pár příkrmů do skleničky teď i s míčkem a zavařila to. To by mohlo vydržet ne? Děláte to tak někdo? Jak na to? Případně budu vděčná i za postupy při zavařování příkrmů bez mlíčka.

ev.ka
13. čer 2019

Přebytečné mléko z mrazáku jsem využívala na umíchání kaší. Kupuji instantní neslazené kaše Apotheke apod a mléko ohřát a zamíchat kaši. Zavařovat jsem nezkoušela, bála bych se zdravotní nezávadnosti.

emamaira
13. čer 2019

Nevím, jaká je teplota prikrmu pri zavarovani, ale mm ohrate nad určitou teplotu ztrácí různé látky. Já jsem z MM dělala kaše, kupovala jsem instantní nemlecne.

bayt
13. čer 2019

@zelnahlava Mám pocit, že bys v mrazáku měla uchovávat mateřské mléko jen tři měsíce.

merope
29. srp 2019

@bayt Závisí na doporučiteli a na teplotě v mrazáku. Četla jsem i že se za 3 měsíce zkazilo. Dost holek ale mléko pak nevyhodí a používá na přípravu kaší. Ale ono je otázkou, zda to je odstříkáno u novorozence a pak použito třeba u 4 měsíčního dítěte - nebo zda je to odstříkáno v 6 měsících a použito třeba v 11 měsících. Čím je dítě mladší, tím jsem opatrnější.

zuzita15
29. srp 2019

@zelnahlava mliko z mrazaku bych nezavarovala, uchovavat se muze pul roku, ale po urcite dobe je takove...no...detem to pry nevadi, ale mne to smrdi, pry je to normalni. Ja ho po pul roce se slzami v ocich vylila. Zavarovani ovocne je fajn, pokud tam je jablko jakozto prirozeny konzervant, zeleninu a maso doma spis nezavaris, vetsinou to zkysne nebo se tam muze vytvorit botulotoxin a to ani nepoznas. V domacich podminkach nedosahnes tak vysoky teploty. Nekdo zavaruje nadvakrat a klapne to, ale ja bych do toho nesla.

merope
29. srp 2019

A ještě jeden super recept, co teda chutnalo i mně:
Cuketa a brambory cca 1:1 a k tomu teleci maso + ochutit nutrilonem (kdo má MM, ochutí tím). Mlaďoch to nedojedl, tak jsem ochutnala, "vylízala" misku a dala bych si klidně ještě. Ale dělám to tak, že mám zvlášť cuketu a brambory (zavařím malé množství a ještě to šupnu do lednice a stejně brzo spotřebuji), maso mám zamražené v mrazáku a mlíko dávám až těsně před jídlem. Přijde mi, že to jsou prostě jednotlivé kusy oběda a zamíchám mu to až v misce.