Ahoj chtěla bych se zeptat zda z vás už někdo zkoušel zavařit sezónní zeleninu či ovoce,aby se to mohlo za 2-3 měsíce dát miminku? Popřípadě recept jak na to a jak dlouho to vydrží? Děkuji za Vaše názory, rady či zkušenosti 😉
My máme 4 měsíce tak za 2-3 budeme pomalu začínat, na zahrádce máme zeleninu. Říkám si že to je "Bio" a určitě by byla lepší než kupná,to samé ovoce teď třeba broskve,nektarinky chutnají jinak než když koupíme v zimě. Proto mě zajímá jestli se to dá pozavařovat a jak dlouho to vydrží 😉
Linee a jak si to zavařovala? Na sucho nebo si přidala trošku vody?
Já z ovoce dělám přesnídávky ruzne druhý základ jsou jablka k tomu přidávám další druhy třeba broskve meruňky dá se trochu vody a cukr to je vše rozvařit rozmixovat nalít do skleniček a 20 minut zavařit zeleninu jsem nezkousela ☺
Já udělám z ovoce. Rozmixuju s kojeneckou vodou,zadny cukr. Zavarim v myčce.
Přesnídávky dělám jen ovoce plus trošku vody, povařit, rozmixovat a zavařit(musí být ponořené pod vodou, pak vydrží zavařené jak dlouho chcete), zelenina by se zavařovat neměla, tak jsem příkrmy, než jsem začala vařit denně, navařila a zamrazila. Můžete ve skle(nedávat plné) a nebo jakékoliv plastové dozy na to vhodné. Dělala jsem bez přílohy, tu pak dodávala zvlášť. Zeleninu jinak umyju, nakrájím dle potřeby a zamrazím samostatně, pak si beru.
Ja take mrazim. Udelam si jeden den cas a navarim- udelam cca 20-sklenic( po jogurtech, prikrmech). Zaklad davam mekev brambor- toho delam kvantum. Povarim i jinou zeleninu, masicko, testoviny, bulgur/ryze. Proste jak kdo chce. A mala je spokojena
Děkuji za odpovědi a reakce, ale ještě se tak blbě zeptám proč se zelenina mrazí a nezavaruje?
zeleninové příkrmy jsem mrazila, ovocné přesnídávky zavařovala - přeju všem, ať nedopadnete jako my - domácí přesnídávky nechtěla a doteď nechce ani vidět😀 takže mám plnou skříň přesnídávek z 10 kg meruněk a 20kg jablek plus nějaké příměsi 😀 už to začínám pomalu likvidovat....když si vybavím, kolik to stálo práce.....pfff....
@alex35 Proč se zelenina spíše mrazí? Protože by ti zavařená s největší pravděpodobností zkysla. Nemáš v tom žádný konzervant, nemůžeš dát ani sůl ani ocet, jako když se zavařuje normálně pro dospělé, takže to nemá co udržet. Doporučuji to ani nezkoušet, nám se to zkazilo taky, když jsem to jednou zkusila. Je opravdu lepší to zamrazit.
@alex35
Mám letní miminko a minulé léto (ještě jako těhotná) jsem zavařovala a dělala ovocné přesnídávky abych měla pro malou v zimě pro první příkrmy alespoň domácí a kvalitní ovoce, když zeleninu jsem musela kupovat. Udělala jsem asi 60 skleniček různých ovocných přesnídávek ale v každé várce byli jablka alespoň polovina dávky a víc. Jablka obsahují přírodní pektin (ideálně se slupkou), do žádné jsem nedávala cukr ani žádný konzervanty nebo pudink. Např. jablečno-jahodová, jablečno-meruňková, jab-broskvová, jab-maliny, jab-ostružinová, jab-hruš-švestková, atd. Koupila jsem šroubovací skleničky, kvalitní víčka, uvařila hmotu, pak zavařila v hrnci s horkou vodou. Všechny přesnídávky mi vydrželi, žádné se nepokazila ani neplesnivěla. A všechny malá do léta snědla všechny a teď zavařuji nové. Zeleninu jsem zatím nezkoušela ale pamatuji, že moje prababička zavařovala i zeleninu bez jakýchkoliv konzervantů. Ale nevím jak...
@alex35 Ahoj, náš Venoušek má zatím 10 týdnů, takže příkrmy nemá... ale také jsem uvažovala o tom, že bych vždy udělala více skleniček a buď to zavařila nebo zamrazila... Koupila jsem si od Aventu malé nádobky, které se pro mrazení hodí. Vím, že toto praktikuje více maminek, ale ráda bych názor i na to zaváření 🙂.