Začátek příkrmů - kdy?

pexi
2. dub 2017

Ahoj, ráda bych trošku prozkoumala, jak to máte ostatní s příkrmy? Kdy jste začaly přikrmovat?
Měla jsem v plánu od ukončeného 6. měsíce. Teď je malé 5 měsíců a kousek a úplně mě při jídle hypnotizuje. Přibírá normálně, větší hlad než obvykle nemá. Tak přemýšlím, kdybych jí třeba dala ochutnat brambůrku nebo mrkvičku čas od času a s pravidelnějším přikrmováním začala až od toho 6. měsíce. Zkoušel to někdo takto?

stratilikova
2. dub 2017

@pexi na tvojom mieste by som pomaly začala, tých pár týždňov skôr je OK....predpokladám, že kojis? Inak s dcérou som začala pár dní pred 6m, chytila sa pekne, syn odmietal ešte v cca 8m (ale narodil sa 8t skôr)...Obe deti boli plne kojene.

valmaxa
2. dub 2017

kojila sem plně do 10měsíců 😎👶
ale "ochutnávat" dostával ;) tak po tom půl roce.

Prvorozený byl na flašce a jídlo klasicky po 6m.

pexi
autor
2. dub 2017

díky za zkušenosti
kojím zatím plně a spíš mi jde o to, že bych nerada prošvihla to, že má zájem o jídlo, ona je takový tvrdohlavý mimi, aby si pak neřekla, nechtěla jsi dát, teď už nechci já 😝

doktorka mi před tím říkala, že pokud by mléko nestačilo, můžeme začít s příkrmy dřív, ale nezdá se, že by nestačilo, spíš o to, že jí fascinuje moje jídlo; jakmile je v dosahu, natahuje k němu ručičky...

alikoaliko
2. dub 2017

Holky, a nedoporučuje se náhodou začít už od ukončeného 4. měsíce, protože to je tzv. imunologické okno a dítě se nejlépe seznámí se všema alergenama? Jsme s partnerem oba alergici i atopici, takže mám v plánu asi vyzkoušet tuto metodu... Ještě máme čas, tak se o tom chci pobavit s Dr. a zjistit více informací.

odula
2. dub 2017

Ja dávám ochutnávat uz od čtyř měsíců, co se začala natahovat po jídle. Tu bramburku, tu mrkev. Zajímá ji to, a nevidím v tom problém. Je plně kojena. Za pár dní má šest měsíců a uz dostává k obědu sem tam lžičku. A v pohodě. Žádný zažívací problémy. 🙂

odula
2. dub 2017

@alikoaliko ochutnávat jo, přímo začít prikrmovat asi není nutný. Taky se totiž pořád doporučuje plně kojit do šestyho měsíce a zavádění příkrmu příliš brzo zas může omezit kojení.

alikoaliko
2. dub 2017

@odula Aha to je fakt, ze clovek muze dat jednu lzicku a ne hned celou porci 🙂

zmrzlinka
2. dub 2017

@pexi pokud jeví zájem tak bych neváhala zacala postupne neci davat.Nase mala to mela taky tak. Prvorozený zase nejevil zajem žádný 🙂

pexi
autor
2. dub 2017

Díky všem za odpovědi, rozhodla jsem se, že lžičkou brambůrky či mrkvičky nic nezkazíme, přece jen, aspoň si tělo trošku zvykne na novou stravu 🙂

adelle
2. dub 2017

Tak nasmu juniorovi sme zacali postupne davat ked mal 5 mes. a 2 tyzdne. Tiez som chcela az od ukonceneho 6 mes. ale tak po nas cumel ked sme jedli s otvorenou zaslintanou pusou, sapal sa po lyzickach takze sme skusili. S uspechom a postupne pridavame mnozstvo aj nove chute, takze asi je to dost individualne. On teda akonahle vidi ze k nemu ide lyzicka tak otvorena pusa a caka.....Za mna ano, treba vychytat ten spravny cas, niektore deti to maju skor ine neskor.

berblin
2. dub 2017

U obou holčiček dávám příkrmy od ukončeného 4. měsíce. Do trochu sunaru rozmixuji zeleninu / ovoce, a dávám 1 - 2x denně. Od 6. měsíce začnu s přikrmováním přes lžičku.

alicesky
2. dub 2017

Ahoj, dcera nás taky hypnotizovala už v 5. měs., dostala ochutnat ... pak mi kamarádka která se zabývá péčí o kojence a novorozence trochu vynadala že dle veškeré rozumné odborné literatury do 6ti měsíců mám kojit :D Je fakt že pak si to dcera trochu rozmyslela a jídlo chtít přestala. Začali jsme znovu v 6 měs., opravdu jen ochutnávala, nikdy jsme netlačili na pilu. Jí skvěle 🙂

tery_s
2. dub 2017

Taky plne kojim a dávám ochutnavat na lžičku asi od 4mesice a nějaký týden, taky mě hodně při jídle sledovala, natahovala rucicku. No první pokusy byly asi 2-3 lžičky a to ještě většina tekla všude jen ne rovnou do krku 😀 po 14dnech už par lzicek hezky spolkne a brokolici nemixuju tu si zobe sama vleze na brisku 😅 mame ochutnato dyni, brokolici, hrasek, batat, mrkev, brambor, špenát žádné reakce, tak teď zkusím povarit jablicko, hrusku, koncem toho pulroka přidám maso, zkusím vývar, do jablicka piškot a potom jogurt , vše pomalu s odstupem abych viděla zda je nějaká reakce.... nechci zbytečně čekat, je fajn takhle pri kojeni se tím nestresovat, ochutna nesni nevadí ,kojila jsem před i po, teď už par lzicek sní s chuti, tak kojim jen po na dojedeni 😉

alicesky
2. dub 2017

@alicesky ještě bych dodala že pak trvalo celkem dlouho než se rozjedla (což nás překvapilo neboť bylo zřejmé že ji jídlo zajímá) - dlouho (možná měsíc- měsíc a půl) snědla tak 1-2 lžičky, bylo vidět že je to pro ni namáhavé. Také se nám potvrdilo, že co nedostala do 8mi měsíců pak přijímá hůře (v našem případě třeba lesní ovoce). Nějak jsou potom větší konzervy, už mají názory 🙂 Také se velmi doporučuje nedávat dlouho perfektně mixovanou stravu, děti to pak vyžadují (stalo se kamarádce). Celkem brzy tedy dostala i měkké kousky a pomačkané vidličkou, leccos šlo vcelku ven ale můžu říct že se opravdu nebojí různých textur jídla. Hodně štěstí 🙂

pexi
autor
3. dub 2017

tak jsme prubly brambůrku 🙂 evidentně veliká zábava, sice nevím, jestli spolkla vůbec něco, ale pusinku na mě otvírala s každou nabranou lžičkou :D (teda spíš pidilžičkou, normálně jsem před i po kojila 🙂 )
@tery_s s tou brokolicí to je dobrý nápad

tery_s
3. dub 2017

@pexi je to sranda 😅 nebát se toho, měli by se učit i větší kusy ať ví co pusinka umí a v te poloze na brisku se nebojte zaskočeni

verasis
3. dub 2017

Mudr.doporucila začít od 5.mesice..po 2 lzickach.. zacit zeleninou..mrkev,dýně,špenát,brokolice...později ovoce a naposledy masozeleninovy prikrm...

marketakozarkova
9. dub 2017

@alikoaliko dobrý den, imunookno není 🙂 Je to jen špatně pochopená studie ze zahraničí, kde matky kojí do 6 měsíců a pak musí do práce- proto se tam alergeny zavádějí tak brzy. U nás máme jiné podmínky a můžeme být s dětmi doma. Jde jen o to, aby jste alergeny zavedla pod ochranou četného kojení- jestli kojíte. jInak jestli máte tyto problémy, tak o to víc je potřeba, aby jste u dítěte byla opatrnější a pomalinku a po troškách zkoušela. Zkuste se mrknout zde, třeba vám to pomůže, platí i pro dospělé 🙂
https://www.modrykonik.cz/kvasinkova-infekce-u-...
https://www.modrykonik.cz/group/6098/detail/

marketakozarkova
9. dub 2017

jestli kojíte, tak můžete zkusit metodu BLW- jídlo do ručky 🙂 Jinak je lepší začínat zelenou zeleninou- cuketa, brokolice, fenykl, hrášek, ta NEpodporuje kvasinky 🙂
Tady info:
http://www.jidlodotlapky.cz/co-je-blw/

pexi
autor
12. dub 2017

díky všem za odpovědi
@marketakozarkova díky na za informace, o imunologickém okně jsem taky slyšela (alergie bohužel hrozí) a opravdu je evidentně potřeba ověřovat každou informaci... Do ručičky jsem jí zatím dávala jen již výše zmíněnou brokolici, jinak dávám lžičku, taky do ručičky, zatím s ní pochopitelně moc neumí, ale jsem ráda, že jí to zajímá a snaží se 🙂

mialagia
12. dub 2017

@marketakozarkova to mi přijde logické..nás taky mudr a kdekdo furt strašil s imuno oknem..a že máme od ukončeného 4.měs.začít i když byla malá plně kojená..ale ona teda nejevila zájem o jídlo vůbec..

takže my jsme cca po 5.měs.občas zkusili -zeleninku, ale spíš to vyprskala než by něco snědla..takže naštěstí jsme to nehrotili a po 7.měs.začala krásně papat a alergii nemá..🙂

marketakozarkova
13. dub 2017

@pexi tak to je šikovná holka 🙂 Ono jde právě i o to, že když se dává mixovaná strava, tak dítě toho sní víc než ve skutečnosti potřebuje. Když dítě, dospělí žvýká dává to mozku signál, ale takhle to tekuté jen děti polykají a pak mají i některé problém naučit se na kousky. A kolikrát se stane, že se přejí a rozpíná se jim nepřiměřeně k věku žaludek- info od LP. BLW je super v tom, že dítě se seznamuje s danou potravinou, zkoumá ji a sní kolik chce 🙂 Klidně jí udělejte na páře víc druhů a at si vybere 🙂 Malý jí na bříšku i čínské zelí, ledový salát, salátovou okurku apod. 🙂

marketakozarkova
13. dub 2017

@mialagia přesně tak, dr. jedou podle tabulek a běda když dítě nezapadá, to by do něj nacpali kde co ☹ Např. absolutně nevhodnou kaši na noc, piškoty apod. Je to smutné. A ohledně kojení kolikrát ani nemluvím. Přitom je to pro dítě to nejlepší.
To jste udělala jen dobře, že jste počkala, příkrmy se totiž mají dávat jak u kojených tak u UM až když dítě jeví zájem. Dřív to nadělá jen víc škody než užitku a pak bojkotují jídlo v pozdějším věku. Tak at vám dál pěkně papká přeji 🙂 Akorát u zubů děti moc nejí nebo vůbec a spíš chtějí kojit 🙂

catf
13. dub 2017

@pexi jestli má o jídlo zájem, tak bych klidně začala postupně zavádět zeleninu, pak ovoce, pak klidně maso se zeleninou, od osmého měsíce lepek, jogurt... Možnosti výběru jsou dneska fakt neomezené. Od šesti měsíců je ok postupně příkrmy zavádět, i když plně kojíš. Jednou bude prcek stejně baštit normální stravu. Můžeš postupně nahradit kojení příkrmem v době oběda a pak i svačiny (tohle je standardní postup, kdy se postupně nahrazuje kojení a zůstává kojení ráno a večer). My jsme začali s ochutnáváním už od 4 měsíce a víc jsme to začali řešit od 6 měsíce, malá o jídlo jevila a jeví minimální zájem, až teď v 8 měsíci se zdá, že se to lepší. Takže máš štěstí, že o jídlo zájem jeví a snad jí to vydrží.

pexi
autor
16. dub 2017

@marketakozarkova Jak upravujete ledový salát a okurku? Samotné by bez zoubků jen tak asi nezvládla...
Jinak ohledně příkrmů jsem od doktorky dostala brožurku od Hami a podle popisu tam to zní, jakoby příkrmy doma bylo neskutečně těžké dělat, nejlepší je nakoupit jen hotové lahvičky a instantní kaše a pokud náhodou ne, tak hlavně všechno do hladka rozmixované.
Ach ty brožurky...

marketakozarkova
17. dub 2017

@pexi dobrý den, dávám jen tak, nijak neupravuji, to by se ani u salátů nemělo. Jen kousek utrhnu a umyju 🙂 Okurku oloupu a nakrájím na špalíky nebo kolečka. Semínka nechávám, ale můžete vykrojit. Právě, že zuby mít nemusí, oni to rozmělní dásněmi, a spíš než to cíleně jí, tak to ožužlávají a seznamují se s tou chutí a o to i jde. Pokud chcete dlouhodobě kojit, tak je toto dobrý způsob jak začít. A i když budete dávat ze lžičky platí u kojených dětí pořád, že příkrmy se ke kojení přidávají, ale nenahrazují ho. Tudíž aspon do toho roku, kdy je dítě i kojenec by mělo kojení na jídlem převažovat. Ale pokud nechcete kojit dlouho, je to samozřejmě na vás 🙂
Jinak info k BLW- je to tam vše pěkně popsané a vysvětlené 🙂
http://www.jidlodotlapky.cz/jak-zacit-s-jidlem-...

marketakozarkova
17. dub 2017

@pexi jj tu brožurku bohužel dostávají asi všechny maminky ☹ A proto jich má potom i tolik problémy s kojením, alergiemi, kvasinkami u dětí apod. To by jste se divila co všechno psaly maminky u nás ve skupince, že jsou schopni jim doktoři doporučit. Někdy je to opravdu k pláči co by do tak malého miminka narvali ☹ Dřív se to tak neřešilo, ale ted je plno nových studií a poznatků, ale doktoři si jedou pořád to své staré podle svých starých tabulek + je školí nutricia, takže to podle toho i vypadá.
JJ přesně jak píšete, jenže když se dítě naučí na skleničky může pak odmítat vařenou stravu, učí se na skleničkové chutě, je to zahuštěno škroby, vitamíny, aby tam člověk pohledal a né všude je vhodné složení k danému věku. Skleničky jsou dobré jako nouzovka třeba na cesty, ale chce to číst složení (tak jak dnes u všeho).
Kaše- nejlepší je dělat domácí bezlepkové cca od 9 měsíců, až je dětské zažívání připravenější na takovou porci sacharidů. A je to mnohem levnější, stejně rychlé a výživnější. Na noc jsou absolutně nevhodné. Mají se právě dávat na snídani. Vždyt I dospělým se nedoporučuje jíst na večer těžká jídla, ale do miminek to dr. cpou jen aby jim zaplácli žaludek a spali, jenže to má do budoucna i neblahý dopadek na zdraví, i kojení, ale to už si nikdo neuvědomuje ☹
Lepek dr. radí zavádět třeba piškoty, rohlíky apod. Taky absolutně nevhodné, jelikož piškot= samý cukr, celé vajíčko, přitom bílky jsou hodně alergenní a mají se od cca roku., rohlík- jen bílá hmota na zaplácnutí, sůl, ečka, a dost lepku.
Nejlepší je zavádět necelozrnným kuskusem. A jen jednu lžičku, 3 dny po sobě. Ona ta případná reakce na lepek nebývá moc pěkná. Plná, větší porce lepku se doporučuje až tak od roku. Celozrnné potraviny bych do roku určitě nedala a pak jen opravdu vyjímečně. Já budu dávat až od 3 let. Jelikož je to pomleté celé zrno a může podráždit střeva. Zvlášt u dětí. Třeba moje mamka taky celozrnné nemůže kvůli střevům.
Rýže pro děti nejlepší basmati a jasmínová. Těstoviny do roku bezlepkové např. kukuřičné, rýžové. No vidím, že jsem se rozepsala 😀 Tak jestli jste dočetla až sem 😀, tak posílám dobrý článek, je sice dlouhý, ale stojí za to si ho přečíst, hodně to vysvětlí ty skleničky a krabicové kaše 🙂 Hezký den 🙂
http://www.mozaikapotravin.cz/2017/01/jak-nutri...

ladyhacek
17. dub 2017

@alikoaliko ono to imunologické okono jde halvně aby dítě v té doby bylo plně kojeno (chráněno MM) > a předpokládá se že po 6m už nebude plněkojeno - tak jsem to pochopila já.
Je na každém čemu dá přednost - je několik výkladů a můžeš si vybrat . není chyba když začneš dřív a ni není chyba když počkáš

syn tedy dostal po 5m a jen pár lžiček na ochutnání jíst začla až v 7m a žádná sláva - byl to kojenec každým coulem 🙂

catf
17. dub 2017

@pexi dostala jsem stejnou brožurku a u nás by bylo absolutně nereálné v 6 měsících třetí den vyprázdnit jednu 120ml skleničku Hami, jak je tam uvedeno...to je pro velké jedlíky, které jídlo zajímá. Já jsem ráda, že malá sní 30g najednou, takže jí to dávám takhle 3x- 4x za den, aby to bylo celkem jako jedna porce..a to je jí 8 měsíců. A žádné skleničky nekupuji, je jednoduché to připravit domaz čerstvých surovin.
S metodou BLW bych byla opatrná, já jsem zkoušela banán a malá si nacpala ten kousek celý do pusy najednou, je to nebezpečné...dokážu si představit tvrdou zeleninu a tvrdé ovoce na ožužlání u staršího miminka, možná tak od 8 měsíců a být u toho na pozoru. Pokud vím, tak metoda BLW vznikla pro děti, které nechtějí jíst ze lžičky, takže úplně nechápu smysl pro dítě, které bude papat krásně bez problémů. Nakonec všichni stejně jíme příborem.

mialagia
17. dub 2017

@marketakozarkova teda zase zajímavé info v tom článku díky..početla jsem si i v tom o srovnání um a kravského mléka.. nedávno jsme přestaly kojit tak právě furt přemýšlím jestli dávat um a dávám teda ráno a večer hipp.. Možná by bylo lepší vodou ředěný plnotučný mléko..Btw jaký děláš ty domácí kaše prosím?U nás je problém, že ráno má dost hlad a to je furt ham ham, tak jí dělám instantní třeba z DM jáhlovou, rýžovou..Páč kdybych měla vařit rýži..tak mi řve hlady..😀