Zdravím, prosím, o nějaký recept kde by byla použita červená řepa, resp. jak jí mám upravit pro 9-ti měsíční dítě? Předem děkuji, M.
Já ji normálně uvařila a rozmixovala jako ostatní zeleninu.....bacha, strašně barví, takže nedoporučuju na samostatné jídlo 🙂
Uvařit, oloupat a rozmixovat. U nás frčí s bramborem a žloutkem, nebo s batátem.
Taky jsem to jen uvařila s bramborem a rozmixovala na kaši.
recepty? Já musím přiznat, že recepty nějak neřeším, prostě většinou vše vařím nebo dusim v libovolných kombinacích s trochou másla či oliv.oleje....k repe třeba brambor, klidně mrkev...co já vím..skoro cokoliv.🙂
mě vařená nechutná, jen pečená - ve slupce, potřít olejem, péct /1,5-2h, trvá to, ale je moc dobrá, dělám jich vždycky víc, pro celou rodinu/. Pak pomačkám, nebo pomixuju..samotnou, nebo s bramborem.
barví, ale pere se dobře🙂
Zelenina tohoto typu obsahuje dusitany, které jsou ve větším množství nebezpečné. Proto jsem dávala asi 150g brambor 50g řepy a 100g masa. (hovězí, kuřecí, krůtí).
Mixovala jsem vždy více porcí a dávala zamrazit, ale poměr jsem zachovala.
Řepu jsem uvařila v celku ve slupce, po uvaření jsem ji schladila, navlékla si gumové chyr. rukavice a oloupala jí. Do mixéru po zvážení šla celá a k ní patřičný počet brambor, nebo jsem jí mixla samostatně a zamrazila do tvořítek na led 🙂. Jídlo jsem nesolila nesladila ani nic, prostě přírodní chuť.
Když byl mrňousek starší, tak jsem jí nakrájela po uvaření na drobné kostičky a udělala sladkokyselou zálivku (cukr, ocet, sůl) a měl to jako salát k hlavnímu jídlu.
Taky se dá koupit upravený salát z červený řepy přímo pro děti, je ve sladkokyselém nálevu, ale bez anýzu 🙂.
Pozor. voda ve které řepu se šlupkou vaříme je jedovatá!
Ja ji delam tak, ze ji nakrajim na tenke strouzky, mrkev na kolecka a oboji to dam na maslo do vody do zapekaci misy a dusim do mekka. Nekdy k tomu pridam uvarene hovezi a salvej.
Krémová polévka z červené řepy
Ingredience:
500 g oloupané a předem uvařené červené řepy, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 600 ml zeleninového vývaru nebo vody, 1 stroužek česneku, kelímek bílého jogurtu, 1 bobkový list, sůl, pepř, olivový olej
Postup:
Na olivovém oleji lehce orestujeme očištěnou a nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Po orestování zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme bobkový list a řepu nakrájenou na kostky. To vše vaříme zhruba 10 minut. Vyjmeme bobkový list, naopak přidáme utřený stroužek česneku a bílý jogurt. Tuto vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme oddělit porci pro děti a pro dospělé krém dosolit a dokořenit pepřem.
U nás frčí vařená s mrkví, rýží a s tuňákem
Recepty, co jsem dáváte, jsou super... Přesně, jak píše Salomee, kombinovat podle chuti.
Mě spíš zaráží to mixování. na 9.m. už by se měli děti učit zpracovávat kousky ne?... Každopádně já mixuju jen jeden druh, zbytek jen rozmačkám vidličkou... ;)
já uvařím do měkka a pak nakrájím na kostičky-našemu malému chutná s bramborem a mrkvičkou na drobné kousky.A měla bych dotaz, jakou značku tuňáka kupujete pro roční miminko?Děkuji za odpověď. 🙂
Dobrý den, také by mě zajímalo, jakou značku tuňáka můžu pro roční dítě koupit. Přijdou mi všechny nevhodné :(
nejlepěí kvalitu co u nas najdete je tunak zmrazeny steak (seafrozen) maji ho v lidlu nebo obcas i v penny pokud kupujete cerstvy steak sledujte zda nebyl uz jednou zmrazen a jestli byl zmrazen pouze jednou tzn seafrozen pokud byl dublefrozen ja osobne takovou rybu nekupuji a u konzervovanych tunaku je hodne ecek a konzervantu coz malemu diteti rozhodne neprospeje neco vic o rybach
https://www.svet-potravin.cz/clanek/nejvetsi-my...
my nejsme zrovna prototyp zdravého stravování, nám ji v tom věku prcek vyjídal u tchýně z boršče a moc mu šmakovala, pak ji měl klasicky pečenou v troubě a oloupanou a nakrájenou jako na carpacio 😉