Ahoj,
dlouho jsem váhala, jestli zavést novou diskuzi nebo obnovit nějakou starší, ale náš problém je docela specifický - syn není nejedlík v pravém smyslu slova, naopak, pořád se o jídlo hlásí, ale začal být během posledních cca 3 měsíců strašně vybíravý...
Masozeleninkové příkrmy jsme začali dávat více než před rokem s velkým úspěchem. Nic neplival, nevybíral si - jedl krásně všechno maso, veškeré druhy zeleniny (jen s dýní zpočátku trochu bojoval, ale poddalo se), všechny přílohy. Od začátku měl problém s ovocem - jedl jen jablka, hrušky a banány.
Aktuálně sní syn (20 měsíců) pouze rohlíky (či jiné suché pečivo), piškoty (občas), keksy a sladkosti (babičky, no...), pribiňáky a ovocné jogurty, banány, jablka (občas), šunku a těstoviny (samotné). Jsem z toho už zoufalá - snažím se pořád vařit a nabízet mu pestrou stravu, ale sveřepě to odmítá. Nechce absolutně žádnou zeleninu - vařenou, syrovou, vcelku, mixovanou - prostě nic. Rýži, brambory, maso, omáčky, polévky - dá si jednu, dvě lžíce a dost. Už pomalu ztrácím motivaci vařit a navíc začínám mít strach, že nemá dostatek všech živin co potřebuje..
Jak už jsem psala v úvodu, v zásadě je velký jedlík - jedl by pořád něco. Nechat ho vyhladovět lze jedině, pokud jsme venku, doma bych to s ním asi nevydržela (umí neskutečně řvát...). Ale nemůžu říct, že by vyhladovění mělo moc velké úspěchy a snědl mi pak cokoli... Snažím se ho motivovat tím, že jíme dohromady, oba to stejné - také to nezabírá.
Proto bych se chtěla zeptat:
a) Nemáte někdo podobnou zkušenost? Co zabralo u Vás? Nějaké tipy, triky... nebo to chce čas?
b) Znáte nějaké osvědčené multivitaminy, které bych mu zkusila dát, abych mu (alespoň dočasně) obohatila jídelníček alespoň touto cestou? V lékárně mi doporučili Sanostol, je to sladký citrusový sirup, ale syn ho (jak jinak než) odmítá...
Jen pro doplnění - pije skoro pořád jen vodu, občas si dá trochu mléka (kravského). Nic jiného nepije (čajíky, džusíky apod.) - to odmítal vždycky.
Předem Vám děkuji za rady!
@fideho Jak kdybych to psala já😀 Dcera nejí skoro nic, ale sladký, to jo, to by jí jelo. Ale to má smůlu. Nechce jíst, tak ať nejí. Už to neřeším, nebo bych se z toho musela zbláznit.
U nás toto přišlo az se skolkou, u starší - jak viděla děti nad něčím remcat, odmítá to taky...a to jedla vše krásné, ryby, hovězí atd..zeleninu ji syrovou, vařenou ne. Me se je obe podařilo obelstit delanim různých placicek, v livanecniku - chutná jim to, líbí se tvar, co já vim, a tak maji tunakove, kvetakove, cuketove, repne, mrkvove..základ brambora, vejce +. Uměle vitaminy nedavam, neplanuju.
@pluba 😀 Tak to mě pobavilo! Upřímně Vám děkuji za nabídku, takovouto odpověď jsem opravdu neočekávala, ale tohle pro mě nebude ta pravá cesta. Mnoho zdaru ve Vašem podnikání!
@tichackova @lv Děkuji za Vaše zkušenosti.
Lívanečník nemám, ale syna by asi zaujalo jedině kdybych z jídla vytvořila šroubek a matičku nebo tak něco 😀 A to by si s tím asi stejně jen hrál, ale v bříšku by to neskončilo. No uvidíme, třeba pomůže čas a zjistí, že maso a hlavně zelenina jsou dobroty 😉
Sama s tím až takovou zkušenost nemám. Děti mají vždy nějaké období, že něco jí a něco nejí. Syn jednu dobu jedl pouze maso, přílohy jakékoliv odmítal, snad jen špagety vzal na milost, po x měsících ho to přešlo nebo zase nesměl mít namazaný rohlík/chleba čímkoliv a to předtím prostě vše jedl, to samé s ovocem/zeleninou jednu dobu jí banán a za pár měsíců ne. Jak vyspívají tak asi k tomu patří i to že střídají chutí. Jen bych asi to sladké zarazila, protože z vašeho výčtu jídel co jí je vlastně skoro vše sladké, úplně bych to vypustila a snažila se podávat jen to co nejí aby si na ty chutě zvyknul, jen můj názor.
@fideho Dobrý den, dítě dobrovolně hlady neumře. Udělejte něco se svými pocity (je ještě jedno volné místo v iniciativě "Pošli to dál" na mém blogu - jeden z posledních příspěvků s 23 komentáři - 2 hodiny skype práce zdarma) a budete "nezávislá" na jeho řevu. Pokud jde o vitamíny a "dočasnost" - bude asi stejná, jako s dočasností sladkostí - babičky ve vašem příspěvku, on si zvykne, vy si zvyknete, pro všechny to bude jednodušší. A ruku na srdce, myslíte si, že prodávané výtažky nebo dokonce umělé vitamíny nahradí přírodu? Céčko by mělo být s bioflavonoidy, Béčka v rozumně vyváženém komplexu... ...