Strava ročního dítěte. Poradíte?

10. led 2022

Ahoj,

Malá měla na Silvestra rok a já přemýšlím, co je možné ji už zařadit do jídelníčku. Stále poslouchám, že sůl ještě ne a nejlépe žádné koření. Podle některých je tabu prostě nápad, aby jedla to co my (omáčky atd...). Taky jsem četla , že pudink a krupicová kaše či jiné jídla jsou taky tabu 😀.Tak se chci zeptat, jak vypadá jídelníček pro vaše roční děti?

Dekuji! 🙂

veru181
10. led 2022

Syn jí od roka víceméně to, co my, ale nesolené, neslazené, jen mírně kořeněné. Nedávám uzeniny, med, sladkosti. Je to hodně individuální, instantním věcem bych se raději vyhnula, když to není přímo kojenecké. Držím se zásady, že na zkažení žaludku má času dost 🙂 Ale spousta lidí to neřeší, takže záleží na tobě 🙂

veru181
10. led 2022

A jinak omáčky se snažím dělat zeleninové, aby to nebyla jen voda a mouka 🙂 Hodně se inspiruju u mamavkuchyni

jako_mala_holka
10. led 2022

Dcera má rok a půl a od toho roku něco ji s námi, něco jí vařím zvlášť, ale prakticky jí normálně, maso, příloha brambory, rýže, těstoviny klasické, z červené čočky, cizrnové, kuskus atd, zelenina samozřejmě, na večeři třeba pečivo s něčím, míchaná vajíčka s jarní cibulkou, zeleninovou polévku, tu často zahušťuju bramborou a to dcera miluje, ráda dělám špenátovou, dýňovou,... Jogurt, kaše, presnidavka, sýr, občas dobrá krůtí šunka, ovoce atd na svačinu, ráno a večer má mléko a jinak pije vodu, občas s troškou ovocné šťávy, případně čaj
Třeba o víkendu jsme měli telecí řízečky z mletého masa pečené v troubě a brambory, včera kuřecí stehna s rýží, vždycky k tomu dám vařit nebo péct nějakou zeleninu, mrkev, brokolici, cuketu, atd atd
Nesolím, přijde mi, že soli je ve všem až až, třeba v sýrech, na vaření používám spíš bylinky, bazalku, oregano, tymián,... Asi dvakrát měla trošku pepře
Jo a omáčky prakticky nejí, nechce

rejalin
10. led 2022

Synovi od roka dávám to, co máme my, akorát bez soli. Ostatní koření moc neřeším. Ale zase my i normálně vaříme spíš zdravě, omáčky moc ne, takže to není takový problém. Když vařím něco, co mi pro něj nepřijde vhodné, tak mu dám příkrm. Krupicovou kaši výjimečně ano, neslazenou. Ten pudink bych mu dala spíš ochutnat, než že bych dělala vyloženě pro něj, v něm asi nic přínosného fakt není.
Ono to chce brát s rozumem. Podle mě důležitá je ta sůl (ona i tak je obsažená třeba v sýru, šunce.. není potřeba mu ji cpat i záměrně), popřípadě nadmíra cukru.

jako_mala_holka
10. led 2022

Ještě k cukru... Nedávám jí téměř nic sladkého, jen ovoce nebo ovocné zelatinove plátky, prostě bez přidaného cukru, někdy když hodně málo pije, tak jí prisladim čaj troškou medu, nebo dám maličko medu do jogurtu, kaše... Ale to třeba jednou dvakrát za měsíc... Kaše kupuju neslazené, od malička... Krupici třeba ještě neměla, ani pudink, piškoty jednou u mých rodičů, občas má spíš ovocnou tyčinku, co kupuju v dm, nebo krupky kukuřičné, jahelne atd

moonulka
10. led 2022

Dcera jedla vše se mnou už od 8m, jen jsem jí odebrala před osolením. Ale díky ní jsem začala vařit diář zdravě, žádné omáčky zahuštěn4mé moukou. Koření jsem dávala vše jen v menším množství, ze začátku hlavně bylinky typu bazalka, tymián... Ale do roka už určitě měla ty exotičtější jako skořice, římský kmín apod.

aspie83
10. led 2022

Oba kluci s námi kolem roka už jedli normálně, skoro všechno... Je tedy pravda, že téměř nesolime ani my dospělí a místo smažení děláme věci v horkovzdušné fritéze 😉

delphine1
10. led 2022

Kolem roku jsme taky malému dávali to co jsme jedli my, ono to ani jinak moc nešlo- knučel u jídla tak dlouho kým nedostal z mého talíře, to mu zatím zůstalo, nejlíp predse chutná to moje (i když má to samé, pouze nakrajane na kousky) 😆🤷‍♀️
Takze maso, brambory, ryze, omáčky, testoviny, puding, ovesne kaše, vajíčka, zbožňuje fazolové lusky na kyselo :D moc nechce jist polévky (tekuté) ale ten tuhý obsah z toho si dá.

Solíme jídla jen mírně, pepř taky s rozumem. chilli a případně dosolení pak primo na talíři.
Salámy a uzené nekupuji, pouze šunku, tu jí normálně.
Sladké je syn zavyslak na rozinkach, zbožňuje všechno ovoce, klasické bonbóny doma ani nemáme takže o čem neví, to mu nechybí.
Teď na Vánoce s námi jedl normálně i bramborový salát, dostal koláčky (perníčky bez polevy měli největší úspěch), místo UM pije klasické mléko… nějak se s tím moc netrápím. Teď mu je rok a půl.

vitezove
10. led 2022

Doktorka mi řekla, že od roka může jíst už cokoli. V podstatě jí nedáváme jen ty silné alergeny - jako čokoládu, oříšky....
Teď je jí rok a půl a jí fakt (kromě čokolády a oříšků), úplně všechno. Jídlo jí solím málo, ale velice často chce to co my, uzeniny kupuju dětské a snažím se jí je dávat málo (ale miluje je), sladké se snažím nedávat téměř vůbec. Jinak ale cokoli.