Strava pro 7měsíční dítko. Co dál přidat?

29. bře 2021

Dobry den. Omlouvám se za anonym, ale cítím se docela trapně, za takové otazky 🙈 Mam 7 mesicni ditko. 2 mesice jsme na zeleninových prikrmech k obedu, 1 mesic ma ovocne svacinky. A ted dotazy - co by jste pridali dal? Jogurt ke svacine nebo kasicku k veceri? Pokud bude kase k veceri, v kolik hodin, kdyz chodi dcera spat az pozde treba v 9-pul 10? Kojime.
A vec hlavni: jake kase? Nakoupila jsem ruzne, ale zaráží me, jak se připravují. Z polotucneho mleka??? Myslela jsem, ze deti mleko nemohou? A ty, co se připravují z vody, tak zas obsahují susene mleko. Jak to tedy s tim mlekem je? Strasne moc dekuju za vysvetleni a rady!

goovana
29. bře 2021

Klidně bych přidala bílý jogurt na svacinku i kasicku na noc
A kase se buď dělají z vody převarene nebo udělat do mateřského odstrikaneho mléka

leniczka23
29. bře 2021

Já jsem zásadně proti kasim na noc, je to naprosto nelogicky, kaše je plná sacharidů, takže energie, na noc dost nežádoucí, k snídani ideální. Jogurt bych přidala klidně, k té večeři jsem dávala husté polévky. Kaše jsem dělala buď z mleka rostlinného, nebo jsem připravovala z UM.

merope
29. bře 2021

Možná jsi zmatená proto, že co rada, to se trošku liší. Instantní kaše se na mnoha místech nedoporučují. Já bych si hlavně hlídala, ať to nejsou ty slazené, protože to je opravdu přeslazený hnus.

Co se týče mléka - do 1 roka určitě dělat do UM nebo odstříkaného MM, pokud máš. Od roka do tří buď do plnotučného nebo UM nebo MM. Teda teoreticky - já už na to třeba kašlu a klidně dělám do klasického polotučného, ale přidám třeba ještě máslo. S mlékem jde totiž hlavně o poměr tuků a aby jich bylo dost.

A jinak co se týče mléčných výrobků, tak mléko už pije pořád, to UM není nic jiného než "sušené mléko" a primárně kravské - pokud nemá žádnou alergii, tak se nemusí dávat jiné. Ale obecně jsou právě zakysané výrobky dosti prospěšné, takže smetanový(!!) bílý jogurt je něco pro dítě velmi vhodného (ideálně i třeba v bio kvalitě).

autor
29. bře 2021

@merope Jezis diky za pochopeni. Ja si fakt prijdu jako blbka. Přitom jsem toho celkem dost nacetla, myslim, ze se o malou staram celkem dobre (🙏) podle sveho nejlepšího vědomí a svědomí... asi je to i tim, ze chci pro ni jen to nejlepsi. To jidlo - zelenina a maso k obedu, to bylo jasné. Ovoce jsem se rozhodla davat dopoledne prave kvuli cukrum, aby nebyla tolik akcni vecer, ale ted jsem premyslela, co dál. Pac aby mela rano kasi, pak ovoce, zeleninu a mliko, mliko, mliko, max. jogurt, to mi prijde divny. Navic bych chtela i kvuli kojeni pridavat jidla postupne - tedy ted pridat svacinu nebo brzkou veceri a dalsi "chod" treba za 14 dni, 3 tydny, az se zabehne... co se kase na vecer tyka - predpokladam, ze bych davala okolo pul 7 a mala chodi spat az nekdy v pul 10, to bych jeste kojila. Je to hloupost? Je lepsi dat rano, jak je v prispevku vys?
Co se toho mleka v kasich tyka, svoje mleko v takovem mnozstvi neodstrikam. Takze je vlastne jedno, jestli budu davat do UM, které je, jak pisete, vlastně susene mleko... a nebo, jestli dam kasi, ktera susene mleko obdahuje, do vody? Rikam si, ze by to nevyrabeli, kdyby to nebylo pro deti dobre. Na doporučení jsem koupila kase od Babylove, kdyz jsem delala nakup prikrmu, plenek a pod.🙂

autor
29. bře 2021

@leniczka23 diky! A kdy jste pridavala tu polevku na noc? Rikam si, jestli u 7 mesicniho mimca neni brzo. Neni zelenina na noc tezka?

leniczka23
29. bře 2021

Kolem toho 8m jsem to začala praktikovat. Uvařená zelenina není vubec těžká 😊

merope
29. bře 2021

Je dobrá skupina na fb "Vaříme zdravě od prvních příkrmů" - ale i to je potřeba brát trošku s rezervou. Mají tam super tabulky. Každopádně ono se to dost liší podle toho, do kdy a jak kojíš. Já měla nedonošence a málo mlíka a začali jsme s příkrmy ještě před čtvrtým korigovaným měsícem, takže jsem začínala fakt zlehoučka (jako že třeba když mu něco nesedlo, tak jsem klidně jeden den dala příkrm a další nic).

veruuu_kubesovic
29. bře 2021

Žádné kaše, je naprostý nesmysl tímhle "zaplácnout" dítěti bříško na noc a pak se děsně divit, že pláče...
Na veceri jsem dávala husté polívky a nebo to co zbylo pro prcka od oběda

areh
29. bře 2021

Mám 7 m syna. Kaši dávám obilnou od Nominal, dávala jsem to tak i prvnímu synovi. Dělám je buď s vodou nebo s MM. Dětské kaše od Sunaru a pod nedávám.
Kaši má ke snídani. Oběd maso se zeleninou nebo žloutkem, někdy dám pohanku, jahly, rýži a pod. Svačina ovoce s vločkama, jáhly. Na jogurt se chystám v nejbližších dnech. Jinak Maty chodí spát asi o půl 7, takže má spíš větší svačinu a večeři zatím ne.

keksik002
29. bře 2021

Pridala bych maso k obedu a muzete davat jogurty, tvarohy, pokud ma zuby tak jsme uz davali chleba s necim a zaradila bych vecere - kase nebo huste polevky, kase jsem davala mlecne (byl na Um) cca kolem 6 a pak v noci uz jen mliko, ale to uz bylo v 9 mliko a pak uz spal celou noc

autor
29. bře 2021

@keksik002 maso i vajicko do zeleniny davame 🙂 Tyjo, s tema kasema je to celkem rozporuplny. Nekdo dava tak, jiny tak. A takze kdyz kojim, ale neodstrikam mleko,mam udelat UM a pouzit misto polotucneho, jak pisi v navodu? Ci dat kase, co obsahují susene mleko a pripravit do vody?

merope
29. bře 2021

Tak i tak. Extrémisti by ti řekli, že nemáš kupovat žádné instantní, ale vařit z vloček - a někdo že z mlíka a někdo ani to ne 😀.

evawest
29. bře 2021

Kravske mleko se muze davat jako soucast pokrmu pred 1 rokem, na piti az po 12 mesicich.

andrea93133
29. bře 2021

Ahoj, já jsem to dělala takto - první měsíc přikrmování zelenina, druhý zelenina + maso, po cca 3 týdnech zeleninomasových příkrmů jsem pomalu zaváděla lepek (ve formě kuskusu v příkrmu), třetí měsíc ovoce k dopolední svačině, čtvrtý měsíc odpolední svačinu (malé tedy bylo 8 měsíců a zkoušela jsem pomalu bílý jogurt), pátý měsíc jsem to dělala stejně, nic jsem nepřidávala, takže ráno mlíko (um), dopoledne ovoce (ve formě domácího pyré), oběd masozeleninový příkrm s přílohou, odpolední svačina bílý jogurt, různé zeleninové placičky atd. Šestý měsíc jsem zavedla večeři (husté zeleninové polévky) a začala jsem i s pečivem na odpolední svačinu. Sedmý měsíc jsem nepřidávala nic a osmý měsíc jsem zavedla snídaně - domácí kaše (jáhlová, ovesná, rýžová, kuskusová...) do roka s UM, instantní "kaše" v krabicích jsou průmyslově tak zpracované, že nemají absolutně žádnou nutriční hodnotu a dítěti defakto jen zaplácnou žaludek (o přidaném cukru nemluvě) 😉 na noc bych kaši určitě nedávala (sacharidy, je těžká a mohl by být bolebřich)

keksik002
29. bře 2021

Pokud kojite tak bych delala mlecne kase z vody, jinak.. Chce to zkusit, co bude diteti vyhovovat.. Nekterym sedi a jsou spokojene a spinkaji a nektere z nej boli brisko 🤷‍♀️

cinam
29. bře 2021

K těm kaším, já kupuji z DM nemlecne kaše (jahlova, ovesná, rýžová, krupicová, spaldova) a dělala jsem je malému jen s vodou a s banánem, aby to nějak chutnalo. Přišlo mi zbytečné dávat mu kaši s UM, když kojim. Má je k snídani dodnes. Po druhém roce, kdy jsem ho odstavila, jsem začala tyhle kaše dělat s klasickým plnotucnym mlékem

me_druhe_ja
29. bře 2021

K těm kasim: pokud nejsou slazené, tak já osobně nic proti tem "instantním" nemám. 🙂 Pokud kojis, tak buď mléčnou nebo nemlecnou, ale vykaslala bych se na UM a dělala to z vody a já to teda dochutila vždy přesnídávkou. 🙂 Není to špatný. 🙂 Jinak já kojila do 8m a kousek, pak měl UM. Ale kravský mliko jsem začla dávat do vaření už někdy kolem 9-10m. A od 14m už mu dělám na snídani kaši z plnotucnyho. 🙂 Na pití má teda pořád ještě UM (to mu nechám tak do dvou let a pak přejdem asi úplně na kravský).
A klidně bych začala dávat už ty jogurty. Ona ta strava do těch cca 2 let je Opravdu hodně stavěná na mlice (MM či UM) a mléčnejch výrobcích.