Strava a pití. Nahradí UM pitný režim?

ukmaminka
8. kvě 2021

Ahojky maminky, mam taky dorazit. Maličký ma 5,5m uz jsme na UM a zacali jsme I dávat prikrmy a kase.. posledni dobou zjistil jak se plive a prska jidlo a nechce mi jest, vše plive..jediný co, tak mleko. Mam problém I s pitim... nechce mi nic pit krom UM. Zkoušela jsem snad vše, od vody, čaju, ovocnych stav a ruznych napoju od 5+ .. nic. vše vypluje. Náhradi UM pitny rezim ? ? Budu ráda když mi date všelijaké rady jak malého krmit a naučít ho pit a co. Jen prosím ne nějaké speciality, ziji v Anglii a ne vše je tu dostupne jak v ČR

lennus
8. kvě 2021

@ukmaminka Říká se, že když se kojí, není třeba doplňovat jiné tekutiny, takže v případě um to vude asi podobně, myslím. Je maličký, jde teprve o seznamování se vším, nespěchej na něj, ohledně jídla, mrkni na BLW, praktikovala jsem s mladší a super.

martt
8. kvě 2021

@ukmaminka Měla jsem to takhle u syna . Je ještě maličký. Davala bych mu ochutnat a zbytek bych dávala UM. Syn začal "poradne " jist a pit na cca 8 měsících a to ještě tak , ze musel mít stejne jídlo jako my jinak jist nechtel a piti musel mít rovnou z hrnečku. U staršího syna jsme meli s pitím dost problém. Tam zhruba na 9 měsících jsme zkoušeli dělat "lumparny " dávali jsme vodu do panáka nebo víčka od lahve. A to se trochu rozpil.

jako_mala_holka
8. kvě 2021

Ohledně jídla neporadim, malá sni skoro všechno, ale s pitím byl u nás docela boj, když měla většinu dne mléko, tak nepila skoro vůbec, max třeba 30ml a to jsem slavila 😄 na začátku čistou vodu nebo neslazeny sipkovy čaj apod, pak jak začala víc jist a mít mléko třeba jen ráno a večer, v noci, tak se rozpila a vypije klidně 3x 240ml lahev... ALE jen vodu s jablkovohroznovou šťávou, nic jiného nevypije

ukmaminka
autor
8. kvě 2021

@lennus no když jsme začali tak dusena mrkev, brokokice nebo I do hromady mu moc chutnali.. papal mi pěkně ale ted poslední 3 dny vše plive a prska. A co se týká pití, věděla jsme ze když kojim tak netřeba mu cokoliv jiného dávat ale prý u UM je třeba doplnovat pití, (fakt nevim) ale nic mi nechce. Nechci nic zanedbat. Rady od tchyne jsou vždy jen bludy co viděla v televizi.. Takže myslite ze když bude pit UM nebudou mu chybět tekutiny?

ukmaminka
autor
8. kvě 2021

@martt zkusím zpomalit, a začnu zas od znova a pomali.. jen se bojím toho pití..

cilkat
8. kvě 2021

Je možné, že mu třeba začaly růst zuby, nebo na něj něco leze, nebo třeba skončil růstový spurt a té energie nepotřebuje tolik, takže prostě jídlo nepotřebuje.
Spoustu výživových poradců v dospělosti pracuje především na tom, jak lidi naučit poznat, že už jsou najedení a mají přestat jíst... Ty malé děti to umí. Jenže pak přijdeme my s tabulkou toho, kolik mají sníst, s mističkou a talířkem, jejichž obsah mají spapat a tohle umění "vědět, kdy mám dost" účinně potlačíme. Takže se nebojte to nechat na dítěti 😉 . Když prská, už asi opravdu nechce.
Obě moje děti byly hodně kojené i dlouho po zavedení příkrmu. Do roka vypili za den tak 30 ml jiných tekutin. Vy dáváte UM, takže víte, o kolik klesla spotřeba UM. Pokud neklesla, pravděpodobně je dítě napité dost. Ono i ty první příkrmy obsahují hodně vody, takže to není třeba jako suchý rohlík...

lennus
8. kvě 2021

@ukmaminka Syn od mala hodně málo pil, ale byl kojený dlouho, prohlídej si, aby nebyl dehydrovaný, určitě je to jen období a chce to trpělivost, um je určitě zdroj tekutin, zkus i po lžičce nabízet vodu.