Štědrovečerný večeře s 1,5 letým dítětem

no_title
22. pro 2018

Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, co dáváte při Štědrovečerní večeři takto malým dětem? Dělám lososovou polévku s hráškem a kukuřicí (tu naštěstí může, je zdravá, není v něm nic, co by vadilo).
Druhý chod je už trošku problém, to máme klasický salát i s majonézou a smaženého sumce. Trochu jsem zvažovala, co se salátem, ten by šel asi udělat nějak zdravěji (normální hrášek místo sterilovaného, místo majonézy by možná šel použít jogurt?) Problém je, že brambory nejí, jak je najde, tak je plive 😀
A taky otázka, jestli mu vůbec půjde ta ryba upravit nějak, aby to mohl i on (nevím vůbec, zda to má nebo nemá kosti). Jak to řešíte s jídlem vy?

malinkaelinka
22. pro 2018

Já tohle zatím neřeším,ale když byla malá moje ségra, tak měla prostě svoje "dětský jídlo" a my ostatní to vánoční.... a během let se to moc nezměnilo, u nás jsme de facto večeřel každý něco jiného nebo v jiné úpravě :D

jaja01k
22. pro 2018

Ani bramborovou kaši nejí? Kus ryby bych mu připravila v troubě nebo na páře. Jestli se bojíš kostí, tak třeba lososa . K tomu oblíbenou zeleninku.

bayt
22. pro 2018

@no_title Mně přijde, že na majonéze snad není nic závadnýho....a co místo klasických brambor sladké brambory? A rybu bych upekla 🙂

j.a.n.i
22. pro 2018

Ze vseho bych resila akorát kosti... Trocha nezdraveho jidla jinak jeste nikomu neublizila.

vendelinka08
22. pro 2018

Ja salat nejim...takze delam pro sebe a kluky bramborovou kasi...tu kluci miluji...a jinak rybu jsme davali vzdy tak..ze jsem udelali prirodne a proste to obrali tak aby tam nebyli kosti...i jsem to trosku rozmackala...a nebyl problem.

vendelinka08
22. pro 2018

Jinak prodavaji i file bez kosti...udelat treba jen na masle...

urtica
22. pro 2018

U nás jíme k večeři pečeného lososa (filety - v těch kosti nebývají) - takže jsem vybrala kousky a zamíchala je s bramborama. Salát malá nejí dodnes, brambory taky nemusí, takže bude mít s kaší...

popelka1984
22. pro 2018

Udělala bych bramborovou kaši, nebo dýňové pyré a jestli trváte na rybě pro malého tak je dětské filé bez kostí, sumec sám malé kosti jako například kapr myslím že nemá, nebo bych mu udělala kuřecí řízeček. Já do salátu dávám vařenou kořenovou zeleninu, hrášek sterilovaný a bílý jogurt a tak lžíci majonézy.

balogis
22. pro 2018

My děláme salát klasicky jen místo majonezy dáváme bílý jogurt s hořčicí,je to fit verze a i děti mi to jí,plus budeme mít kuřecí řízek

izz76
22. pro 2018

V tomto věku dostala moje dcera kuřecí řízek a bramborovou kaši, a nadále v tom pokračujeme, protože salát ji nechutná.. Jinak bych to moc neresila a dítěti připravila k večeři to co má rádo.

eloise02
22. pro 2018

V tomto věku jsem dělala dětské jídlo, salát by mi ani nejedl. Dnes má syn čtyři roky a bude mít polévku, bramborovou kaši a rybu bez kostí.

properjoey
22. pro 2018

My jsme dětem dělali a vlastně pořád děláme brambory,protože salát jim nechutná,do něj jsem nejdřív nedávala nic,jen ty kousky zeleniny a vajíčka,později pak jogurt.ted už alespoň ochutnání pár lžiček,ale stejně preferují brambory.a maso měli od malička lososa na prirodno,jako my. Teď už mohou volit,jestli rybu nebo řízek a chtějí rybu...

lennus
22. pro 2018

Já to neřeším ani teď u osmiměsíční, stravujeme se dobře, dostane salát bez majonézy, který taky děláme, mám ho moc ráda, ryby taky kousek, jedeme v BLW, zatím na žádné jídlo reakci neměla, je jedlík a po roce jsem to u syna už skoro neřešila až na pár drobností.

budouci_maminka
22. pro 2018

Děláme lososa, řízky, kapra a salát. Mala loni dostala od všeho kousek mimo salátu.. letos to bude mit i se salátem.

gruyerre
22. pro 2018

Já bych takto starému dítěti klidně dala to, co ostatním, a dávala bych teda hodně pozor na kosti.

makronka222
22. pro 2018

Je mu rok a pul. Jednou se prd stane, kdyz mu das salat s min majinezou a rybu jen na masle.

tynka9
22. pro 2018

máme ročního chlapečka a nic extra mu neplánuju - salátu vždy nechávám kus bez majonézy na další dny, takže dostane verzi bez majolky (pro nás jí stejně moc nedávám a navíc jí "ředím" jogurtem, víc mi to tak chutná), a kus ryby mu dáváme už takhle, takže to žádná novinka nebude... kdyby se sápal na mé smažené, tak mu holt vydloubnu něco z prostředka a krustu nechám pro sebe. Hrášek do salátu nedáváme vůbec, a holt jednou bude mít slanější a kyselejší jídlo než obvykle... podle mamky jídlo malého pořád moc řeším, ale zrovna ze štědrovečerní večeře a té trošky, co sní, si hlavu nelámu

vanea
22. pro 2018

Bramborová kaše a losos v troubě, my to samé, jen k tomu bramborový salát🙂

kittyy17
22. pro 2018

Vloni jsem dala ročnímu normálně řízek z kapra a brambory. Salát můžeš udělat s jogurtem, hrášek dávám mražený uvařený

kittyy17
22. pro 2018

A kapra krajim na řízky, ne podkovy. Normálně rozpůlim podél páteře, páteř odstraním, nakrájím na širší kusy. Z jednoho kapra cca 6-8 řízků. Dětem dávám jen část s dlouhými kostmi, které jim vytáhnu.

michaela19911991
22. pro 2018

Mám taky 18-ti měsíčního a bude mít to co my - řízek a salát - stejně nikdy moc nevečeří a projednou se přece neotráví 🙈

lllucielll
22. pro 2018

@no_title necetla jsem predchozi odpovedi,tak se budu mozna opakovat. Na talirek jsem mu dala povareny kvetak,mrkev,brokolici,varene vajicko...na vetsi kousky,aby mohl rucickou jist. A rybu jsem mu davaladala po kousickach od sebe,po dukladne kontrole,ze tam nejsou kosti.

hankaros
22. pro 2018

I sumec se da upect - trocha kminu, soli, upect na masle nebo v papilote. K tomu brambory nebo kasi. Kosti vydelas nez mu to nandas na talir. Kde je problem?

merope
22. pro 2018

Jestli si dobře pamatuji, tak dítě tohoto věku by mělo mít rybu 1x týdně a už může jíst v podstatě totéž, co dospělí. Takže rybu určitě kapra. Možná bych dala čisté maso bez strouhanky a vybrala samozřejmě kosti (nějaký hezký kus, kde se dobře vytáhnou - určitě ne ocas) a salát max třeba nějaký kus s méně majolkou, méně kyselý a bez pepře. Já budu řešit až za 2 roky, ale takto beru, že to budu dělat.

bartakova_veronika
22. pro 2018

máme doma přesně na štědrý den 14ti měsíční dcerku a dostane kaši a řízek 🙂 nebo lososa kterého si letos poprvé manžel koupil ... u nás se dělá běžně kapr i řízek, bramborový salát i bramborová kaše ... já třeba do teĎ bramborový salát ani rybu nejím ... takže i já si dávám bramborovou kaši s řízkem, takže u nás to není problém připravit 🙂

no_title
autor
22. pro 2018

@merope Kapra určitě ne, toho má u nás jen manžel. Bála bych se těch kostí a sama ho ani nejím.

no_title
autor
22. pro 2018

@merope Manžel když měl 3,5 roků, tak se mu zasekla kost z kapra v krku a dusil se a rodiče mu říkali, co má dělat a neuměl to vůbec pochopit a dál se dusil, říkal že už měl černo před očima a živě si to pamatuje i po 30 letech.

merope
22. pro 2018

@no_title Tak to je ošklivé - to mu dali rybu i s kostí nebo vybírali a zapomněli? Já bych takhle malému určitě dala, ale právě kosti vybrala. Ale já ryby jím dost často, kapra si i sama kuchám a od mala nás táta učil, jak stáhnout z kapra maso a nechat kosti - nemám ani ráda, když někdo sebere ty dlouhé kosti či to špatně naporcuje, že pak jsou kosti nevyzpytatelně, ale jinak jsou poměrně snadno nalezitelné a odstranitelné (pokud nemáš kus kolem plutví či ocas).

soda365
22. pro 2018

manžel s tchýní budou mít kapra, já a děti (1.syn 3roky+2měsíce, 2. syn 1rok+2měsíce) budeme mít řízek z panenky.. Tchýně dělá svůj salát (brambory, zelenina, okurka) - klukům odebere než tam dá majonézu.. já jsem na vážkách ještě teď jestli budu dělat svůj salát (brambory, cibule, okurka, salám), protože jsem těhotná a mám maličko obavu z majonézy, ale manžel říká, ať si ho udělám abych si večeři skutečně užila a že to bude určitě v pořádku.. ještě se rozhodnu zítra večer.. klukům dám rybu až budou mít rozum a nebudu mít strach, že strčí rybu do pusy i s hromadou kostí

ariadna12
22. pro 2018

Budeme mit pro prcka vykostene rybi masicko s bramborovou kasi nebo varenym bramborem a jemnou rybi polevku. Jako rezervu kureci maso plus brambor.