Dneska jsem byla s malým na 4m kontrole a Dr mi řekly, že mohu zavést první příkrmy (zkoušet po lžičkách, zda si vezme). Není na to ještě brzo? Já kojim. Malý nevypadá že by měl hlad ale i tak mi bylo řečeno, že přibírá malo (za poslední měsíc jen půl kg). Tak já nevím 😶. Nepláče že by měl hlad.... Měla jsem za to, že příkrmy se dávají až Na půl roce?! Nebo ne... Jakou zeleninou případně závit abych mu nezadělala na zácpu???
Já začla přibližně kolem 5 měsíce a klasika jen mrkev ze začátku.
A hlavně ze začátku toho moc nesní:D nebo u nás to tak bylo .. jen pár lžiček..než zjistí, že má jiné chutě než mléko:D
Dřív se doporučovalo od 6.m. dnes kojené od ukončeného 5. Nekojené 4. Ale pokud míň přibírá nebála bych se toho. Jen zkusit. Rozhodně ne nějak nutit.
Já jsem začala s dcerkou s příkrmy od ukončeného 5. měsíce dýni. Moc tomu nedala nejdříve, ale rozjedla se hezky.
Ono bude záležet právě na tom přibírání, proto pediatr asi chce zavést příkrmy. Já bych nabídla jídlo a dokrmila mlékem. Jinak je to o dítěti - některé je v pohodě s mrkví, jiný ne. Já jela podle detskeprikrmy.cz nebo tak nejak. Syn neměl problém. Jen jelikož měl ABKM, tak jsme museli některé věci upravit. Jinak třeba bramboru první měsíc mohl a najednou vyrážka. Trvalo další cca 3týdny, než jsem přišla, že bramboru nemůže 🙈 Trvalo to do roka a pak jak když luskne a bez vyrážky.
Ja som s nimi zacala na zaciatku 5mesiaca ale len som pridávala kus kase na noc aby ho mlieko viac zasýtilo. Normalne prikrmy som zacala až v pol roku.
Taky jsem zacinala s malou prikrmy od 4.mesice, i kdyz byla kojena, protoze moc nepribirala. Na zacatku jenom zkousi, ochutnava, ale nam to sedlo a rozjedla se moc hezky. Je to vyhodne zacit drive mimo jine i kvuli imunologickemu oknu, to trva do 7.mesice a cim vic toho dite v tomto obdobi zkusi, tim lepsi snasenlivost potravin se da ocekavat i do budoucna. S druhym ditetem jsem zacinala az od 6m a moc toho ochutnat nestihl, zpetne bych klidne zacala driv a pozvolna 🙂
Také oba kluci od 4 měsíce , začala jsem mrví , tři dny , pak je sklenička mrkev a brambor nebo něco zas podávat 3 dny , aby se ukázala popřípadě alergie tak je vhodné ty tři dny , zkoušet po pár lžičkách .První syn mi snědl pár lžiček ale mladší syn hned na poprvé celou skleničku 🙂 Pokud fakt málo přibíra tak bych najela na příkrmy , však o mlíčko nepřijde , dáte pár lžiček co sní a pak zapije mlíčkem .
Záleží, někdo začne mrkví, někdo batáty, někdo dýní 🤷 já treba přikovala už před 4.mesicem ale nebyla dcera kojena, nýbrž na UM a důvod byl ten, že ji um jednoduše nestačilo, byla a je hrozně nenažraný když to s prominutím řeknu naplno 🤣
Na příkrmy je určitě čas do půl roku, ještě navíc když je dítě kojené. Obě děti jedly příkrmy formou BLW, syn začal až skoro v 7 měsících, protože dřív o jídlo zájem neměl.
Doporučení čím začít dá každý úplně jiné. 😁 Syn je ekzematik, za sebe doporučím začínat zelenou zeleninou, ta je pro střeva super. Naopak zrovna ta často zmiňovaná mrkev staví.