První příkrmy, jak začít?

88jani
8. dub 2017

Maminky, plně kojím, malička má dnes 5 měsíců a nás čekají první příkrmy. Zatím tomu moc nerozumím, tak si jdu pro pár rad.. 😀 ... nevím, jestli pro začátky je lepší pro těch pár lžiček příkrm koupit, nebo uvařit.. hlavně nevím jak začít a skloubit to s kojením.. teď jí kojím po 2,5-3hodinách. Takže ji ránko nakojím, pak příkrm jednou denně nebo vícekrát denně? A kolik toho pro začátek? Bojím se, abych ji neublížila, nebolelo bříško... jakým prikrmem bych měla začít? Děkuji za každou radu!!!

panickatlamicka
8. dub 2017

Ja zacala dyni. uvarila, rozmixovala dohladka a dala do tvoritek na led a zamrazila. a pak vzdycky jen vyloupla dle potreby a ohrala. Prikrm jen jednou denne, kojeni ma byt stale hlavni potrava. a prvne jsem kojila a pak azprikrmila.

mokrinka1995
8. dub 2017

Dobrý den mamci, asi me ukamenujete ale malými jsou 3 měsíce a týden je plně na UM a já jsem místo jednoho mlika začala dávat rozmackanou mrkev s bramborem. Malej mlaska a nedavi se mi. Začala jsem protože mi přišel hladovej v noci se mi budí třeba 8-10 a prez den spí max 1,5.. Tak doufám ze se to srovná.

ditta01
8. dub 2017

Já začínala mrkví uvařit do měkka rozmixovat dala jsem ji ze začátku pár lžiček a potom dokojila☺

monaluza
8. dub 2017

Na strankach kojeni.net je ke stazeni moc pekny a podrobny navod.

g_m
8. dub 2017

@88jani Já začala mrkví, pak dýní a pak už to jelo - brambor, brokolice, hrášek atd. Dokrmuju měsíc a kupovala jsem skleničky. Zelenina v nich je mnohem lepší než to, co je teď v obchodech a nechtělo se mi vařit jednu mrkev apod. Sklenička se musí spotřebovat do 48h takže v pohodě mi vydržela na tři dny. Malá teď už toho sní víc, takže začnu vařit, ale pro začátek nebo na cesty jsou ty skleničky ideální.
A začít jednou denně místo oběda. Pak přidávat.

88jani
autor
9. dub 2017

Děkuju vám všem 🙂 tak snad to takový boj zase nebude, když to tu tak čtu 🙂

ladyhacek
9. dub 2017

já začala na 5 měsíci - že syn bude mít jedno jídlo a já bud moct do práce - ale jedlík to nebyl - začal jíst až na 7m a to ani nesnědl celou skleničku (180g)
od několika žen jsem slyšela, že když dáš skleičku pak domácí nechtějí (nebo i naopak) já začala domácí a pak jsem jendou za čas koupila skleničku . tu mi kolem 15m začal bojkotovat a začal jíst co my.
Doma jsem uvařila a dala do tvořítek na led a dle potřeby vyndavala - ty první týdny opravdu jen ochutnával a i já se řídila ,,heslem´´ 1 den 1-2 lžičky a dokojit, 2 den 2-4 lžičky a dokojit 3 den 4-6 nebo co sní ) u nás jem zůstali u pár lžiček 🙂) a pak další tři dny jiný druch zeleniny (nejelpší je začít - cuketa, dýně ,mrkev, batát, brambora, > já měla výhodu, že jsem začínali na sezónu) pozor na reakce ať průjem, vyrážka či zácpa (to halvně u mrkve) ) Dávala jsem před kojením na oběd (11h myslím, že nám to tak vycházelo syn chodil spát na 11 🙂 ) Pak jsem i zelninu z tořítek kombinovala. Nezamrazovat bramboru

moje články k tématu

http://o-baby.blog.cz/1510/prikrmy
http://o-baby.blog.cz/1511/jidelnicek-cast-1

ladyhacek
9. dub 2017

@88jani
jinak boj to být nemusí každé dítě je jiné a je i jinka ,,zralé´´ na jídlo > kamarádka má o 4m mladší holku a byli tady když začínali s příkrmy > asi druhý den co začali ono snědla celou porci a můj 8m syn ani nesnědl co ona 😀 > on asi 100g a malá celý kelímek od aventu (180g?) > a to jedli vlastně dva dny

88jani
autor
9. dub 2017

@ladyhacek ty jo, děkuju moc za rady. 👍 články si jdu přečíst

popelka1984
9. dub 2017

http://www.jaknamiminka.cz/prvni-prikrmy-kojenc...
tady je to taky hezky popsáno.
Muj synáček byl převážně na UM, začali jsme tedy s příkrmy po ukoncenem 4. měsíci. Nejdřív jsme začali jako asi většina maminek mrkví. První jsem dala kupovany Hami první lžička mrkev, pak brokolici,kvetak, dýně,mrkev s bramborem atd. Po trech týdnech jsem pridala maso, kuřecí, krůtí, králičí a pak ovoce, neslané polívečky s rozmackanou zeleninou,krupickou atd.Z pocatku jsem střídala kupované s domácími, pak už jen domácí. Příkrmy se zacinaji davat v dobe oběda, poprvé se dá jedna az dve lzicky na ochutnání a dokrmí mlikem, postupne se to zvysuje a dokrmuje mlékem, az bude malá schopná snist celou porci coz je asi jako jedna sklenička podle věku kupovanych příkrmů tak mliko jiz netřeba. Kdyby prvni lzicku nechtěl tak se do toho muze dat umele nebo materske mleko. Jo a radí se dávat lzicku trosku dal do pusinky, né jen tak na krajíček protoze miminka si to jidlo neumí posouvat v pusince.

dapele
9. dub 2017

My jsme začínali cca někdy v půlce šestého měsíce, malá začala o jídlo hodně jevit zájem tak nebylo co řešit. Začínala jsem s mrkví, pak brambor atd., po cca 14 dnech jsem začala zařazovat i alergeny, abych ještě využila co nejvíce imunologického okna (tzn. doby, kdy je ještě dítě převážně kojeno a lépe se tak s alergeny vypořádá). Začínala jsem obědem - pár lžiček (dokud chtěla) a pak dokojila.
Za sebe doporučuji vařit, kupované skleničky mi smrdí a nechutnají. Malé taky moc nejeli v porovnání s domácím, takže jsem používala jen jako nouzovku, když to nešlo jinak.
Zeleninu jsem nikdy nemixovala (maso samozřejmě ano), vždy jsem jen rozmačkala vidličkou, ze začátku hodně, později už méně. Malá si s tím už od začátku poradila a nemusela jsem ji později učit na nemixovanou stravu.
Jinak super jsou ty tvořítka na led, jak již popisovali jiné maminky výše. Hodí se i později, když už sní mimčo víc. Můžeš každý den vytáhnout jiné kostky něco dovařit a mimčo jí každý den něco trošku jiného.

my3vtom
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
martaveg
11. dub 2017

@88jani A pak je jeste moznost jit cestou BLW = baby led weaning = ditetem vedene odstaveni, v cestine najdes treba na strankach jako jidlo do tlapky nebo knizka Vim co mi chutna.. zkus na to mrknout, treba te to zaujme 🙂

88jani
autor
11. dub 2017

Včera jsem zkusila mrkvičku a brambor rozmixovat... Po první lžičce ji to začala kopat na blinkání, začala to plivat a hned vyblila 😂 tak nevím.. zkusit znovu nebo něco jiného?

popelka1984
11. dub 2017

@88jani začni jen jednim druhem, třeba mrkvičkou, ja jsem prvni dny kupovala od Hami pak jsem to delala doma. Jak jsou prckové zvyklí na mlicko a najednou se jim na jazyku ocitne neco tuhého tak se jim muze navalovat. Náš malý to taky prevaloval v puse sem tam a zvedal sr mu žaludek. Dej jen malý štipec na kraj lžičky a polož ji to na jazýček, klidne do toho muzes pridat kapku sveho nebo umeleho mlíčka. Prvni den dej tak jednu dve lžičky, dalsi den znova.Kdyz to pak pujde tak treba po trech dnech zkus brokolici,dýni,květák nebo cuketu. Vzdycky tak po trech dnech kdyby na neco mela alergii tak at se pozna na jaky druh

88jani
autor
11. dub 2017

@popelka1984 tak jo, děkuju za radu. Určitě zkusím

blahoska
11. dub 2017
Uživatel blahoska je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od blahoska.

@88jani Jako první příkrm bych začala nejlépe domácí vařenou mrkvičkou. To bude dobrota 🙂 Stejně první dny spapá jenom pár lžiček, kupovaný příkrm by zbytečně skončil skoro celý v koši. Pěkný článek je i tady http://maminky.eu/kojenci/jak-a-kdy-zacit-s-prikrmy/.

88jani
autor
11. dub 2017

@blahoska já ji uvařila mrkvičku, nekupovala jsem. Akorát jsem do ní šoupla jeden mini kousíček vařeného brambůrku (měla jsem od oběda) .. příště jí zkusím koupit, a uvidím, jestli bude stejná reakce jak na podomácku uklohněný 😅

hanka_333
21. dub 2017

Mám dotaz k prvním příkrmům. Chci dávat zeleninu - jako první asi mrkev nebo bramboru, i když ty české jsou nyní už docela hnusné. Vaříte zeleninu normálně ve vodě nebo v páře? Zeleninu mám v plánu rozmatlat vidličkou, případně rozmixovat. Přidáváte do zeleninové kašičky trochu olivového oleje či másla? Někde jsem četla, že je to lepší, ale nevím, abych moc nezatížila trávení dítěte.

ivis_b
21. dub 2017

@hanka_333 Já vařím na páře. Samotný brambor je nic moc, ten jsem dávala jen do mixu s jinou zeleninou. Olej/máslo určitě přidávat, právě kvůli lepšímu trávení.

dapele
21. dub 2017

@hanka_333 Nějaký tuk se dává, protože některé vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích. Takže pokud se žádný tuk nepřidá, tak o tyto vitamíny v jídle přijdete. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Vitaminy_ro...

hanka_333
24. dub 2017

@dapele
@ivis_b
Díky, k bramboře jsem nakonec přidala trochu MM, ale stejně nezachutnalo. Větší úspěch bude mít doufám mrkev.

daaty
20. říj 2017

Holky, daly byste mimču cuketu z tvořítka, které jsem zapomněla asi 4 dny v mrazáku a nedala do pytlíku??Děkuji...