Ahoj, ahoj,
prosím o vaše zkušenosti, jak jste zaváděly vy první příkrmy? Jakou zeleninkou jste začínaly a pokračovaly? A kdy vám dítko sluplo třeba celou skleničku nebo doma dělanou porci?
Děkuji za odpovědi 😊
Zacala jsem v pul roce, metodou BLW. Davala jsem sezonni potraviny. Realne deti neco snedly v 9 mesicich
@dendamom ja sem se hodne inspirovala na detskeprikrmy.cz 👍
zacinaly jsme na konci 6. mesice (dcera byla kojena) kdyz se po nas hodne divala, kdyz jsme jedli my. nikdy jsem nemixovala, jen mackala vidlickou (nikdy pak nemela problem prejit na kousky, jen sem je postupne zvetsovala). lzicku si umela dat sama do pusy, jen jsem ji nabirala, bavilo ji to i krmicim dudlikem ☺️
zavadela jsem postupne vicemene podle tech stranek. taky tady na koniku je hezky clanek 👍
mnozstvi jsem ji nikdy nemerila, ani nevim, kolik je jedna davka. vzdycky sem ji pak jeste nakojila, aby se kdyztak dojedla ☺️
@dendamom my jsme začínali s prvním příkrém ve 4 měsíci. První co jsme vyzkoušeli byla dýně nejprve tak 2-3 lžičky a takhle jsem pokračovala se všemi příkrmy. Zhruba po měsíci jsem začala zeleninu kombinovat a potom zavedla maso a pak už to jde tak nějak samo.
Jídlo jsem dceři zavedla formou BLW začátkem 7.měsíce. Ochutnávala z toho, co jsem zrovna vařila/jedla. Takže od začátku zelenina ovoce, celá vejce, maso, ořechová másla, obilniny... Skleničku nikdy nejedla. 😄 A nikdy jsem nevážila, kolik snědla. Kolik toho snědla se měnilo i podle toho, jak třeba rostly zuby.
@dendamom Začala jsem ve 4. měsíci, ale bylo brzo. Tak jsem to odložila a v 5. měsíci malá začala krásně papat. Není nic, co by plivala. Jela jsem podle https://detskeprikrmy.cz/ vždy 3 dny jeden druh. Množství nevím… 20-30g možná na začátku. Ale kousky nesnášela, hned se dusila a zvracela. Takže mixovat a pasírovat. Teď v roce má pořád problém třeba s paprikou, jinak už jí skoro všechno. Množství oběda odhaduji na 150g, je malinká. Ale krmím ji, lžičkou jídlo jen patlá. Tak čekám, až k tomu dozraje. Ale zase nemusím po jídle nic moc uklízet. 😉
Já začla ve 4 měsících, mrkev, dýni, hrášek, květákové pyré, pak už sem to různě míchala- brambor s mrkví, brambor s brokolicí apod. Ale v začátku fakt zlehka, jen ochutnat, aby cítila novou chuť. Asi po 14 dnech snědla půlku té malé skleničky (tak 50g), po měsíci už sní jednou tolik (cca90-100g). Zeleninu máme zavedenou, tak začínám zavádět druhý chod- ovoce, opět jednodruhové a opět jen trochu ochutnává a učí se nové chutě.
Začala jsem mrkví, ale znovu už bych to nedělala - syn měl docela zácpu 🤦♀️ Potom jsem dávala samotnou dýni, ta naopak docela prohnala. Takže od 5. dne jsem dávala mrkev s dýni, to mu šmakovalo a i bříško bylo v pohodě. Celou malou skleničku snědl po necelých dvou týdnech. Asi by to zvládl dřív, ale nechtěla jsem to uspěchat.
@dendamom kojila jsem a začala v půl roce dýně, cuketa, brambory, brokolice, kvetak a nakonec mrkev i tak šla byla trochu bolestiva stolice, pak jsem zarazovala vejce, lepek, prilohy a maso a nakonec ovoce. Celou porci dala po 1-2mes, ale prakticky do 2 mes jedla už všechno. 1.mesic jsem mixovala, pak kousky
@dendamom já jsem začala zavádět po 4.měsíci, protože dcera měla strašné bojkoty kojení po nemoci. Snědla vždy jen 1-2 lžičky ať to byla sklenička nebo doma uvařené, pak nechtěla vůbec nic.
Teď, pár dní, jí oběd masozeleninovy, odpoledne bílý jogurt, večer jídlo co měla na oběd, ráno ovesnou kaši, dopoledne ovoce. Má 7,5 měsíců. Rozjedla se sama prostě jak chtěla. Sní buď půlku porce nebo celou. Takže není kam spěchat, kdyby dítko nechtělo. Někdy se kojí někdy už nechce. Pije jen kojeneckou vodu, čaje nechce. V noci 1-2 kojení.
Začali jsme mrkví 3 dny, pak dýně, cuketa, brambora.. Za 3 týdny přidat maso.