První hrníček k příkrmům. Jaký vybrat?

beatty
3. črc 2020

Poprosila bych o vase rady, tipy a zkušenosti. 🙂

Začínáme s příkrmy (pokud máte nějaké poznámky z praxe k tomuto, sem s nimi!) a přemýšlím, jaký zvolit hrníček. Zatím půjde jen o ochutnávání vody, ale nerada bych nám tím pokazila kojení.
Syn má půl roku, do teď byl výhradně kojený a i dál kojím na požádání.
A zkrátka nevím, co vybrat. Je toho asi milion.
Máte někdo zkušenost s pitím jen z hrníčku /kelímku bez násosky?

zuzita15
3. črc 2020

@beatty s vodou bych klidne jeste pockala, po kazdem prikrmu by se dite melo jeste dokojit (pripadne pred, jak komu vyhovuje), v prikrmech je taky voda, takze zatim neni duvod zatezovat ledviny dalsi vodou, staci pomalu zacit v 8/9m. Jinak kojene deti se velmi rychle nauci pit z hrnicku (jakehokoliv - plastovy, keramicky apod), ze zacatku bude pocintane, ale za chvili se bez problemu napije. Netreba zadna brcka, pitka apod, pri nejhorsim ucici hrnek, ale moje dcerka z nej nechtela pit a pila normalne z hrnku, na cestach jsem ji musela vicko s membranou odsroubovat.

Jinak co matka, to nazor na prikrmy, bohuzel ne vzdycky idealni nazor (ackoliv zadny nazor vlastne neni ten jediny spravny 😉). Ja doporucuju zacit klasicky zeleninou, po tydnu, dvou pridat maso, pak zkusit ovoce. V pul roce staci jedno jidlo denne, a to nejlepe obed, aby dite stihlo do noci stravit a nebolelo ho brisko. Dalsi chod zavest tak po 2 mesicich, vetsinou se zavadi svacina, at uz dopo nebo odpo. Existuji tabulky, kdy se co zavadi podle pripravenosti traviciho ustroji. Ted je moderni BLW, napad se mi libi, ale u nas to moc neklaplo. Jidlo se nedava mixovane, ale na pare se udelaji prouzky zeleniny a diteti se nabizi vcelku, stejne tak s masem a ovocem. Dite si vybira samo, na co ma chut. Pocitat s tim, ze kojene dite do roka muze jen ochutnavat a v podstate regulerne jist zatim nebude. Prikrm by nemel nahrazovat kojeni, mel by byt jen doplnkem. A kasi prosim az tak kolem 9m a rozhodne rano, nikoliv narvat dite na noc 😉

me_druhe_ja
3. črc 2020

@beatty myslím, že po půl roce už se kojení nedá zkazit. 🙂 Já dávám pít z uciciho hrnku. 🙂 Ale pokud kojis, nemusí to být moc. Mě na začátku nechtěl nic, teď pije jedině čaj, ale musí být teplej. Studenej nechce, bohužel ani vodu. 🤷 Bude mít 8m a jídlo mu moc chutná: na oběd už papá všechno (zelenina+maso/vejce+příloha), na svačinu odpoledne ovoce/jogurt a v podvečer má kaši z UM ve flasce (klasická mléčná na lžičku se tady bohužel nesežene:/). Kojim ráno, dopoledne a před spaním. 🙂 Brzo už bude jen ráno a večer. Tak snad se rozpije víc, teď vypije jen tak 150ml toho cajika.

malytlustyhroch
3. črc 2020

Zalezi na co mas nervy, jak casto si ochotna prevlikat dite a s tim kojenim, jestli mate nebo nemate problemy. U ditete, ktere dobre a rado saje bych se v pul roce taky pokazeni kojeni nijak zvlast nebala, ale treba s mym mladsim jsme diky refluxu doslova bojovali s kojenim a tam i

malytlustyhroch
3. črc 2020

Pardon, tady je to cely: Zalezi na co mas nervy, jak casto si ochotna prevlikat dite a s tim kojenim, jestli mate nebo nemate problemy. U ditete, ktere dobre a rado saje bych se v 5-6 mesicich taky pokazeni kojeni nijak zvlast nebala a na piti zvolila cokoli, co ti bude sympaticke, ale nemusis spechat, pokud ho nebudes ladovat krupinkami od rana do vecera a kojis "na pozadani", tak k " ochutnavani" tu vodu nepotrebuje. Treba s mym mladsim jsme diky refluxu doslova bojovali s kojenim pul roku a tam i prikrmy bez piti dokazaly udelat na chvili problem. Vodu jsem mu zacala davat normalne z porcelanoveho hrnku, hrozne ho to bavi, ale je pokazdy cely mokry, odhodlam se k tomu, tak dvakrat do tydne. Starsi pil cca od pul roku z plastove lahve s brckem, ale me se to strasne spatne umyvalo. Co se tyka toho mnozstvi atd. tak velmi zalezi na diteti, muj starsi do roka nesnedl niceho (krome melounu) vic nez tri lzicky, takze jsem hodne mrazila, protoze jednu sklenicku jedl nekolik dni. Mladsi by zas jedl a jedl, ale pyre mu nedela dobre na zaludek, tak ji polevky.... Proste uvidis, co vam obema bude vyhovovat.