Ahoj, začínáme s prvními prikrmy (dcera 6m) a trochu v tom tápeme.
Poradíte mi prosím, jak jste začínali vy? Na úplný začátek jsem koupila skleničku z dm, ale rada bych zeleninu připravovala sama.
Premyslela jsem, ze npr. celou dyni uvarim a zamrazim ve tvoritkach na led, ale prý se zamrazazenim “zničí” vitaminy.
Každý den dělat čerstvé pyre, tak mě asi slehne a zbytek zeleniny v lednici shnije 😅
Poradíte prosím nějaké tipy? 🙏
@zrzinda taky jsem zamrazovala☺️ Pouzivala jsem tyhle fotmicky a byly super☺️
Kupovala jsem ty malé DM zeleninové. Holt se stalo, že jsem pár nedojedených vyhodila/dojedla, ale těch bylo tak 3-4. Cca po 14 dnech už se mála rozjela a už to do ní padalo.
Normálně mrazit. Běžně jsem si udělala víc zeleniny/masa a tak, uvařené a rozmixovane dala do tvořítek na led. Jak to zmrzlo, tak jsem to prendala do sáčku nebo krabiček. No vždycky trošku vyndala, nechala rozmrznout a zbastila, případně později kombinovala. Dceri trvalo dva měsíce, než se rozjedla. To bych fakt nedělala nic jiného.
Kupovala jsem jak malé skleničky, tak jsem vařila a mixovala do mrazáku, používala jsem kelímky od aventu, resp je používám do teď, jsou super na cokoliv, mrazim do nich porcicky masa třeba
@zrzinda Já to dělám tak, že vařím zeleninu s přílohou 1x za 3 dny a pak skladuju 2 dny v lednici, dýl by se nemělo. V mrazáku mám zamražené kostky masa, ty do toho pak jen přidám. Takže uvařím třeba batát+brambor+hrášek, přihodím tři kostky kuřecího a máslo, další den přihodím třeba vepřové olej a další den nechám bezmasé. Další uvařím třeba rýži+mrkev a zase přihazuju kostky masa z mrazáku. Ještě mám někdy v mrazáku kostky květáku nebo brokolice, kterýho většinou nejde dát jen trošek (co s tím zbytkem).
Dělala jsem 1x za 2-3dny cerstve, vždycky jsem jen odebrala z toho, co jsem zrovna vařila pro nás, a připravila to zvlast v kastrulku, jediná práce navíc byla projet to tycakem.
Přílohy jsem nemrazila, taková zmrzlá brambora je docela hnusná na chuť. Vařila jsem vždy na dva dny, zbytek napr. dýně jsem udělala pro sebe. Maso jsem mrazila po jednotlivých porcich a pak smíchala s čerstvou přílohou. A používala jsem babycook, to je super věcička.
@zrzinda Mrazím všechno kromě brambor a cukety 😊 Používám ty tvořítka od Nuk, zmražené do sáčků na zip a vyndávám podle potřeby. V menších tvořítkách mám maso. Samozřejmě žloutek taky vařím čerstvý, ale jinak tahám z mrazáku. Čas strávený denním vařením malých porcí je sice stejný jako když to vařím ve velkém (obden připravím jeden druh zeleniny), ale pro mě je to pohodlnější 😉
@zrzinda dělala jsem přesně tak jak říkáš, bylo to nejlepší řešení protože vařit každý trochu zeleniny co ten prcek sní je nesmysl a hlavně co s tim zbytkem třeba ta dýně. Takhle jsem postupovala se vším i s masem a pak vždy jen večer z mrazáku a nechala v lednici rozmrazit. Mohla jsem pak míchat různé druhy zeleniny a přidat maso, aby nejedl třeba 3 dny stejné jídlo kdybych toho uvařila víc a dala do lednice.