Přílohy. Od kdy podávat?

slunickovm
28. led 2020

Dobrý den maminky chci se zeptat, kdy jste začaly pridavat přílohy jako ryze, jahly, pohanka, quinoa, atd.
A jakou zeleninu vase deti dobre snasely? A kdy a jak tekutiny u plne kojeneho?

merope
29. led 2020

To je tak komplexní dotaz, že spíše doporučuji si přečíst více studií, kdy co přidávat. Každé se doporučuje jindy - rýže od začátku, pohanka od 6 i později, quinoa tuším po zavedení lepku. Ze zeleniny je potřeba dávat pozor na mrkev, dobrá je dýně, cuketa. A tekutiny u plně kojeného tak až od 9 měsíců i později. A ono to nejsou moc jenom "přílohy", ale prostě druh potraviny.

slunickovm
autor
29. led 2020

@merope dekuji za odpověď. Mate konkrétně nějakou studii? Ono je toho tolik a různých rad, ze člověk pak neví. Proto by me zajimaly osobni zkusenosti treba. Ptala jsem se pediatricky a ta nic moc neporadila. Co jsme ja četla, tak vetsinou o prilohach nic jen zelenina a ta vetsinou mrkev, dyne, cuketa,... Maminky, babicky taky radi mrkev,.Jenze my mame problém s mrkvi i s dyni, tak se ptám. Vy píšete pozor na mrkev a proc,.máte taky spatnou zkušenost ? Ty tekutiny od deváté jsem četla, ale kamarádka rikala, ze ji pediatricka radila uz od čtvrtého měsíce vodu,čaje.

konidana
29. led 2020

@slunickovm tekutiny jsem az k prikrmum. Nabizela jsem vodu ke kazdemu jídlu. Bylo to spis takove seznamování kojene deti tomu piti vetsinou mic nedají. Ze začátku třeba jen 1 lžička vody k prikrmu za den

konidana
29. led 2020

@slunickovm prikrmy postupne od 6.m ale leze i dřív kdyz ma dite zajem nebo klidne i pozdeji... treba až 9.m. proste zkouset jakoukoli zeleninu. Postupne vzdy jednu vec. Nebo BLW. Dát diteti kousek do ruky a ono se tak samo seznamuje s jidlem a zuzla (uvarena brambora, kus salatove okurky, kousky povarene zeleniny, nebo syrove jablko....

merope
29. led 2020

@slunickovm Mrkev staví - takže pokud nemá dítě vyloženě tekutou stolici, může způsobit zácpu. Je to individuální. Já začínalě cuketou. Ale opravdu záleží. A co se týče těch "příloh" - co je to vlastně ta "příloha"? Někde se dávají zeleninové přílohy. Takže ideál si říkat, že jídlo dítěte má být zpočátku jednodruhové, později přidávat druhy, maso, brambory. A hezky kombinovat. Tady na koníku je krásný "fotoblog" s příkrmy, to může být pěkný tip. Pokud se ukáže alergie, je potřeba být obezřetný, u nás nic podobného nebylo, tak já pak už nezaváděla tak důsledně a opatrně, ale prostě jak mi to přišlo pod ruku. Rýži dávám třeba ráda v podobě kaše, takže k obědu spíše ty brambory, batáty, nebo jen samotnou zeleninu.

Kamarádka plně kojí nebo ne? Protože tekutiny klidně můžeš zkoušet, to nevadí, ale můj drobek třeba až teď v 9 měsících začal pořádně skutečně pít, před tím prostě ne. Záleží taky na ročním období (v zimě ta potřeba není), množství kojení / příkrmů. Zpočátku děláš věci hodně kašovité a tam je té vody dost.

makovice88
29. led 2020

@merope Ahoj, nevis prosim, kde presne najdu ten fotoblog s prikrmy? Myslim, ze to byla vzdy fotka vysledneho pokrmu a vedle male fotky ingredienci, ktere byly pouzity. Nemohu ho za boha najit..😁

merope
29. led 2020

@makovice88 mně se moc líbila alba od @michaelllas

michaelllas
29. led 2020

@merope tak to mě moc těší😍 a jinak @makovice88 myslím, že máš namysli album od @petit_grisu 😉

merope
29. led 2020

@michaelllas Ten s obrázk surovin je hezký, ale u tebe je prostě radost se koukat na ty talířky pro dítě.

michaelllas
29. led 2020

@merope Tak to mám fakt radost, děkuju 😘

kacenka115
29. led 2020

@slunickovm zkuste cuketu, tu mi poradila pediatra na začátek, že je dobře snášena. Malej snášel naštěstí všechno. Takže jsme měli o starost méně. Jinak začali jsme od ukončeného 4m. Cuketa pak dýně. Později další zeleninu, měli jsme takovou tabulku kdy co od pediatra, ale už to nedohledám. :(

slunickovm
autor
30. led 2020

@konidana aha po lžičkách to zkusím vodu nebo i caj

slunickovm
autor
30. led 2020

@konidana o tom BLW jsem tu uz četla, ale na to asi nemam odvahu.

konidana
30. led 2020

@slunickovm čaj je podle mne zbytečný, ja dávala jen vodu.

slunickovm
autor
30. led 2020

@merope no my mrkev blijem, dyni taky. Kamarádka plne koji, ale az od druhého měsíce nez se rozkojila.

konidana
30. led 2020

@slunickovm ja to ani nezna la ale stejne to tak u nas dopadlo... dítě leželo na břiše ( nebo na 4) na zemi a jedlo z misky a ze země kousky povařené zeleniny jako pejsek 🤣 v 7. Mesici mi uz lezly ale nesedely

slunickovm
autor
30. led 2020

@kacenka115 tu cuketu vyzkouším a uvidíme.Ten seznam by se mi líbil. My bohužel máme v rodině alergie a starší syn mel velke problémy, takze jsme cca pul roku az od sedmi mesicu jedli jen ryzi, králíka a dyni.

slunickovm
autor
30. led 2020

@konidana oni ji fakt v leze na břiše jo?

konidana
30. led 2020

@slunickovm když nesedí....

slunickovm
autor
30. led 2020

@konidana krmím na kline ci v sedacce

konidana
30. led 2020

@slunickovm taky jsme krmili na klíně, ale jak uz to lezlo tak to nevydrželo na místě dyl nez par lzicek. Aspon ta 1. Ta byla strasne zrychlena a podes😅 A ano při BLW se dítě krmi ( tedy spis ochutnava a seznamuje dela bordel) samo v leze na břiše

merope
30. led 2020

@slunickovm Tak ono BLW není o odvaze. Přiměřeně zvědavé dítě se na minimálně kombinaci BLW převede tak nějak samo. Plus je to teda mnohem pohodlnější. My začali s BLW když jsem si jednou vzala na zem loupání pomela. Hned jsem pod to hodila takovou tu pratelnou přebalovací podložku (jak mi do toho lezl) a malý absolutně nadšený. Poprvé v životě se mi bez držení postavil, když mi podobným způsobem kradl máslo ze surovin na cukroví (jsem měla v misce a vzala si to na zem k němu na uhnětení) - v jedné ruce máslo, v druhé ruce máslo, držet se nebylo čím. No a jak začal lézt, tak lehačka prostě nešla, šel na jídlo do dětské židličky a v tu chvíli před něj prostě vyrovnám potraviny a hotovo. Lžičku jsem mu vždycky půjčovala jeho vlastní a krmila ho svou. Teď (gestačně 11 měsíců, korigovaně něco maličko přes 9) už mi lžičku sebere i s jídlem a (někdy) si to pak strčí (někdy i správně 🙂 ) do pusy. A snaží se to i nabírat, s pomocí se mu to i povede.

Když je dítě na všech čtyřech, nemá mu moc jak zaskočit, ale můj drobek na všech čtyřech to jídlo nějak nebral. Takže skutečně aby se živil sám, s tím začal v té dětské židličce.

Ale já jsem trošku speciální případ v tom, že jsem měla vždycky málo mlíka + drobek se špatně přisával, takže jsme začali s příkrmy už v těch 4 měsících (a korigovaného věku - podle původního termínu porodu) možná i o chviličku dřív a po cca 14 dnech příkrmů už flašku s nutrilonem do pusy v podstatě nevzal. Takže nějaké trošku pomalé poznávání jídla a u toho kojení u nás prostě nebylo. A s nějakými tekutinami navíc k jídlu a kojení začínáme až tak nějak teď (a to musí mít z hrnečku, flašky asi můžu pomalu poslat dál 🙂 ).

merope
30. led 2020

@slunickovm Pokud mrkev blije a dýni taky, bude potřeba zkusit něco úplně jiného - cukety, brambory, rýžový odvar / sliz (uvařit rýži, ale buď úplně rozvařit nebo ještě líp pak stejně propasírovat přes sítko - s rýží v jídle přestává mít můj drobek problémy až nějak teď).

slunickovm
autor
30. led 2020

@merope no ja jsem prave četla nejde tady, ze je důležité znát rozdíl pro teto metode mezi dusenim a davenim 😀,tak jsem z toho usoudila, ze tonasi tsk neznám a navíc me to i vyděsilo, ze je to asi pro ty deti náročnější a rizikovejsi.

slunickovm
autor
30. led 2020

@merope jj prave proto jsem se ptala, co kdo jinde doporučuje nez dyni a mrkev a i proto me napadly ty přílohy, které asi jsou lepe snaseny. Jen bych rada, aby neco jedl aspon, tak bych rada neco, co je obecne dobre snaseno.

mourovatakocka
30. led 2020

Nenašla jsem, jak staré máš dítě. Za mě - vykašli se na čtení tisíce článků. Zpravidla jdou děsivě proti sobě a třeba já jsem pak nevěděla, co s tím dělat. Přidavej postupně cokoliv tě napadne, po troškách a s dostatečným odstupem, pokud jste doma různě alergičtí.

merope
30. led 2020

@slunickovm Tak ono ti ty kousky opravdu postupně jíst začne a dusit se může začít i mnohem později. Navíc se udává, že čím dřív se dítě naučí si s kousky poradit, tím nižší je šance, že se později bude dusit třeba rohlíkem.

kacenka115
30. led 2020

@slunickovm držím palce, alergie není sranda no

slunickovm
autor
30. led 2020

@kacenka115 dekuji