Ahoj maminy,
byla jsem s malou na 6měsíční prohlídce. Má přes 7,5 kg, 67 cm, kojená. Doktorka na mě koukala jak na blázna, že ještě malá neochutnala všechny druhy jídla, protože jí končí imunologické okno. Začala jsem jí dávat zeleninu před 14 dny, když jí bylo 5 měsíců. Dělám to opravdu tak špatně, že jsem to okno nestihla nebo to je jedno? Připadám si teda jako blbec, ale pořád tak nějak cítím, že nepotřebujeme chvátat s jídlem. Podle doktorky by měla mít už všechny jídla od snídaně po večeři. Děkuji za reakce.
@pipi_puncocha U první dcery jsem to dělala stejně a nebyl problém (je to 2 roky), tak nevím, co teď má. Nedovedu si představit, že už bych ji cpala jídlem od rána do večera.
Hodně odborníků už imunologické okno považuje za přežitý nesmysl. Tahle teorie souvisela s tím, že většina matek kolem 6. měsíce odstavovala. To podstatné totiž není věk, ale kojení. Pokud plánuješ ještě nějakou dobu kojit, buď naprosto v klidu, vůbec nic vám neuteče. Jsou to malí drobečci, jejich vnitřnosti jsou ještě nevyzrálé, nedává smysl vystavit je všem alergenům najednou...
U kojených děti se doporučuje začínat v ukončeném 6. měsíci a postupně. Začínala jsem v polovině 6. měsíce a novou porci jídla cca po 3 týdnech. Do imunologického okna mi doktorka doporučovala stihnout jen lepek.
A nespletla se ta doktorka treba? Jakoze si myslela, ze je dcerka starsi? Ja to treba pozoruju u nasi doktorky, obcas mi pripada, ze se kouka do karty jineho decka 😅 zacit s prikrmy u kojeneho v peti mesicich je uplne ok. Klidne i pozdeji… nebo nemate nejake alergie v rodine?
Já jsem u obou dětí začala v 5 a půl měsících. A to hlavně proto, že se mi sami vrhali po jídle, co jsem měla na talíři. Oba kluci byli dlouho kojeni. S jídlem ani imunitou nemají problém 😉
Já měla malou na UM, příkrmy jsme začali taky kolem 5 měsíce. Neumím si představit, že by v té době měla na příkrmech postavený skoro celý jídelníček. Přijde mi to jako strašná zátěž na žaludek, který byl do té doby jen na mléku.
Dej na svůj instinkt a zkušenost s prvním dítkem, imunologickým oknem se vůbec nestresuj.
Naprosto v pohodě, malá má 8 měsícu a zatím v podstatě taky hlavně na zelenině. Imunologické okno je špatně pochopeno, důležité je potenciální alergeny zavádět při kojení.
Ja som zacala v ukoncenom 4mesiaci s kasou na noc a v priebehu 6 mesiaca postupne so zeleninou a dr mi nic nato nepovedala.
@exbordelar To by bylo blbý, kdyby se spletla 😀 😀 Alergie u nás žádné nejsou.
@87pavlina Buď v klidu, tvůj instinkt tě nezklame. Do roka je to kojenec a i kdyby byla jen na mléku, nic se nestane. Třeba u BLW metody se začiná, až se dítě aktivně začne zajímat o jídlo, což jsem praktikovala s mladší dcerou. Starší sice vyzkoušel všechny ty "alergeny", ale do roka frčel převážně na ovoci, zelenině, obilovinách a luštěninách. S masem a mléčným, i lepkem jsem jela opatrně. Doktoři nejsou výživoví poradci a často sami neví, mají zastaralá doporučení, klidně si to nastuduj sama a dr to odkývej. Děti mám zdravé, žádně alergie ani exémy, jí vše, ale nejsem třeba přehnaný zastánce mléčných výrobků.
@87pavlina mne to proste prijde, ze ta dr. mela slabou chvilku a myslela si, ze to tve dite je starsi. Jinak by tohle urcite nemohla povedet 😅 ale to soudim z me zkusenosti, nase Dr. to takhle obcas popletla. Treba vcera mi tvrdila na prohlidce, jak se krasne z takove male novorozene vyzlicky hezky vypapal. Ja na ni koukam, jake vyzlicky? Ten byl cvalda uz v porodnici 😆 proste si ty decka plete 🤷🏼♀️😅
Dcera mela prikrmy od ukonceneho 5 mesice par lzicek, syn az v 9 mesicich pochopil lzicku a pozvykovani…a nemam pocit, ze by jedno na tom bylo lepe nez druhe…a nase dr tvrdi, ze imunologicke okno je konstrukt
@87pavlina Na spoustu věcí prostě lze mít spoustu názorů. Podle spusty lékařů třeba je umělé mléko pro děti lepší než mateřské, protože má kontrolované složení. Nevěřila jsem svým uším, když jsem to tvrzení slyšela, ale umělé mléko opravdu má kontrolované složení, to nepopřeš. Co na tom, že v něm zase to nejdůležitější chybí 😀 A lékaři mají, z mé zkušenosti, tendenci svůj názor podávat jako fakt. Je potřeba s tím počítat. Ano, to oni jsou studovaní lékaři, ale ty jsi zase matka toho konkrétního dítěte. Takže se nemůžeš spolehnout na to, že ti lékař řekne, co máš dělat, a ty poslechneš. Zodpovědnost máš ty, tudíž i rozhodovat musíš ty. A lékař ti mnohdy řekne svůj názor, ne nevyvratitelnou pravdu.
@87pavlina Jak už tu padlo, pediatr není expert na výživu, kolikrát i na školách je učí zastaralé věci a chápu, že je dost obtížné se vzdělávat a sledovat nejnovější trendy a doporučení u fůry nemoci, léčiv, postupu léčby, že výživa kojenců přijde na řadu třeba jednou za 5 let a to se už může dost změnit. Pokud dítě prospívá, není třeba nic řešit a stačí jet pomalinku podle tempa daného dítěte. Jen pro představu výživnosti mm, triletak kojený na požádání mi po narození ségry téměř přestal jíst normální jídlo a kojil se vždy s ní (nechtěla jsem, aby žárlil), trvalo to asi měsíc, už jsem se bála, aby mu něco nechybělo a on mi dokonce přibral!
@rebe to je pravda. Muj “oblibeny” mytus doktoru je, ze miminko (kdyz je nemocne) se tahanim z prsu mnohem vice namaha nez z flasky. Tudiz, ho nechat kojit max pet min à tri hodiny, aby se prilis nevycerpavalo 😅 A je uplne jedno, ze to mliko strika z prsa peti tryskama proudem 😆 To proste nema cenu vyvracet 😅
Je to jedno, obě děti jsou kojené a obě začly s příkrmy formou BLW až po ukončeném 6.měsíci 🙂 Každý říká a doporučuje něco jiného. Za mě je fajn se dívat na připravenost dítěte a podle toho začít.
@exbordelar Tak z lahve to teče líp, to nepopřeš. Hele, a smíme nechávat děti běhat, nebo jim to taky omezovat, aby se příliš nevyčerpávaly? 😀
@exbordelar A není ona tak trochu už senilní? 😀
@exbordelar Tak tohle dokud bych neslyšela na vlastní uši, tak bych tomu nevěřila 😀
Mame deti 1,5 od sebe a u prvniho nam Dr. radila, at zacneme kolem 6. mesice, nej az se zacne o jidlo zajimat. U mladsi nam tvrdila, ze cim driv tim lip a vlastne v peti mesicich uz je pozde. Nebyla to jedina vec, co rok a pul od sebe rikala jinak. Me prislo, ze jim kazdy rok vydaji prirucku a pres tu ten rok nejede vlak 😆 Obe deti plne kojene, zdrave, jako pres kopirak...
@jane46 Já jsem si 100 % jistá, že u první mi tvrdila, že mám jeden druh zeleniny zkoušet 3 dny a teď po dvou letech mi říkala, že každý den novou zeleninu a přitom mi tvrdila, že to tak muselo být i u první, že se jedna zelenina na den jede už plno let. Takže taky nevím, co si o tom myslet, ale něco na tom je s těm příručkama 😀
@87pavlina Řiď se intuitivně svým dítětem. U nás třeba jedno dítě sahalo rychlostí blesku do talíře všem od 4 měsíců a usilovně si vše rvalo do pusy. Jevilo zájem o naši stravu, neomylně ječelo, když jsme si sedli k jídlu a muselo být s námi u stolu na klíně, aby mohlo cokoli ulovit. Prostě fakt už cca v pěti měsících bylo zralé na ochutnávání a velmi tvrdě si za tím šlo. Když jsem to povídala kamarádce s malinkou a spavou holčičkou, připadalo jí to bizární. Její malá se výhradně kojila do roka a naopak řvala jako šílená, když se do ní snažili cokoli narvat. Každé dítě je jiné a myslet si, že ono okno začíná všem stejně, je nesmysl. Napoj se na malou a správnou chvíli rozpoznáš. O to se fakt neboj. Na tabulky se vyprdni, jsou orientační pomůckou pro lékaře, na zachycení totálních ústřelů.
Podle mě si každé dítě řekne samo každé dítě to má jinak (stejně jako další vývoj, moje dcera třeba měla na první kontrole kyčlí už kyčle vyvinuté a s příkrmy by bývala taky byla napřed kdybych se nebála - chtěla ochutnat a já prvorodicka jela podle tabulek 🙈 problém sice žádný, ale doteď to vnímám jako chybu, u syna jsem si slíbila že už to neudělám).
Máme známé se stejně starou holčičkou, a byli jsme u nich na silvestrovské hostině. Moje dcera se sapala po všem jídle co viděla, jejich vůbec, tak byla plně kojena do 3/4 roka než začali přidávat a v pohodě.
to de musela opravdu splést ne? vždyť je úplně normální aktuální informace že kojené děti začínají s příkrmy od 6. měsíce a děti na UM od 4. 😀
@vero987nika oni mají asi nějaký aktualizovaný verze. Před 4 lety normálka začít s příkrmy u kojené dcery v 6. měsících. Takže teď u druhé jsem to brala stejně. A na 6.měsíční prohlídce dostala pojeb, že už měla mít příkrmy od 4. měsíce, že teď je moc zvyklá na mlíko a nebude jíst. Čas už vrátit nešel, tak si jedu podle svýho. 🤷♀️
dej na svoji intuici a kdyz miminko prospiva a je spokojene, delas to dobre.
U obou dětí jsem začínala dávat příkrmy až ukončený 6 měsíc. Plně kojení. A stejně tomu moc nedali, tak 2-3 lžičky. Názory se na to stále mění, podle mě to je vcelku jedno, když dítě prospívá - za pár let to zas může být jinak.