Hezké odpo🌸
Moje dcerka (6 měsíců, bude mít za 2 týdny 7) je plně kojená.
Dnes mi MUDr na kontrole řekla (jen se zeptala) co ráno tedy papala, když měla lehčí průjem, rekla jsem ji jen prso a ona hned na mě vyjela, že jako žádný prikrm? Že uz musim dávat,že ji mm nebude stačit.. Řekla jsem, že to chápu a chápu, ale ona mi moc nechce jíst. Jediné co mi tak nějak zdlabe je presnidavka hruška a dýni, někdy brambor.. ale tot vše a to musí mít ještě chuť, kazdy den to vyhazuju, dá si jen na ochutnávku 2 lžičky a to je vše, někdy má samozřejmě den, kdy si dá více. Tak jak to mám udělat? Aby tedy jedla prikrmy, když mm ji nebude stačit?
Jen chci rict, ze mala krasne na váze prospívá a nic ji nechybí.
Děkuji moc za rady a tipy 😊🌸
Pokud prospívá, neřešila bych - nabízela a pokud nechce, tak nechce.. měla jsem to se synem to samé, jídlo doteď není jeho priorita ( 8 let ) , ona na to přijde sama. Kojila jsem dlouho, cca dva a půl roku a jsem za to ráda, prcek má neskutečnou imunitu, přičítám to i tomu.. v klidu, nehrotila bych to .
@karkulka63 Děkuji moc. Já jsem z toho právě na nervy, že jako už musí😑 Tak ať si to zkusí, když mi sní jen 2 lžičky a nechce, tak co mám asi dělat. 🙄 a ještě se mě zeptala jako co měla k snídani.. vždyť se na to má jít pomalu, na chutě atd. To čeká, že ji ráno dám presnidavku, odpo oběd a večer kasi? Vždyť ta by ani nepoznala ty chutě, když už, tak jedu 3 dny to stejné,aby to okusila, ale ono je to stejně jedno, když to vyhazuji😅
@kamino Děkuji moc, cítím se lépe😍😅
@makkyv V roce jsem slavila, že k obědu snědl 100g příkrmu, nejvíce mu chutnala zmiňovaná dýně, batáty, ideálně mix toho 🙂 Půlka banánu a byl sytý.. v klidu. naštěstí jsem měla hodně dobrou doktorku, pokud prospíval, neřešila, právě mě spíš uklidňovala.. zato babičky to nějak nedávaly 🙂
@makkyv Neboj, ono to prijde. Pokud prospiva, je to v pohode. Trpelive nabizej, zkus treba dat jidlo do ruky, at si to osaha a ochutna sama, zkus dat jidlo k sobe na talir, at si bere od tebe, jez s ni, at vidi priklad atd. Co te napadne. Hlavne ji to nenut, aby si to nezosklivila, jen motivuj, ukazuj, nabizej. Drive ci pozdeji se rozji, neboj. Btw. doktorka te zbytecne plasi, protoze to materske mleko ji bude jeste nejakou dobu stacit. Do roka je dite kojenec, coz znamena, ze jeho hlavni potravou stale muze byt materske mleko, minimalne je vhodne, aby bylo soucasti stravy. Prikrmy jsou od toho, ze se ke kojeni prikrmuje, aby si dite zvyklo. Bohate staci, kdyz nekolik prvnich mesicu jen ochutnava. Me deti zacaly jist vic nez nekolik lzicek az nekdy ve trinacti mesicich. Ted uz jedi hezky. Drzim palce! Hlavne se snazte byt v klidu, i kdyz jsou to nervy. Pokud je miminko zdrave a prospiva, je to v pohode a chut k jidlu casem prijde. 🙂
Můj syn má za týden 8 měsíců (80cm a 8790 g) a je taky vlastně skoro jenom mm. Občas mu nabídnu nějaký příkrm, ale moc se netváří. Dcera začala až v roce něco jíst, ale plný příkrm mi snědla až bůhví kdy. Doktorka nic neříkala, ani se neptala, ale já bych si z toho nic nedělala. Pokud je dítě šťastné a je jasně vidět, že podvyživené není, tak nevidím důvod, proč do dítěte tlačit příkrm, zvlášť když ho nechce. Ani nevím, jak to tak asi udělat, když tu pusu neotevře. Pamatuju si, že u dcery jsem to taky řešila a byla jsem z toho tak akorát vystresovana, teď už na to peču 😀 dávám jenom ochutnávat...
My "museli" začít už ve 4,5m, malá byla na UM a je od začátku hrozný žrout, klidně bych začala později 😄 neboj se, to přijde, doktorce bych řekla, že když je malá spokojena, tak prostě zkoušíte a hotovo, žádné stresy, to ničemu nepomůže... Kdyby neprospivala a nebyla spokojená, tak bys to poznala 🙂
@makkyv Není to pravda, ale zastaraly nazor. Je nenormální diteti neco cpat. Dite se prihlasi samo. Nemtere v 5.měsících, jdo jineho nenacpes nic i do roma a pul.
Obecne nejcasteji zacinaji jist okolo 8.-10.mesice. Vsak toho bude i vic k mání.
U nas se osvědčilo davat z naseho talirku, 5edy to, na co je dite zvykly z MM, comy jako rodina jime a co bude jeho stravou v nasi smecce. Tim se taky eliminuji alergie.
Pro inspiraci mrkni na BLM, Baby Led Weaning, moc doporucuju.
A opravdu ji nemusis cpat mrkeva nesoleny brambor a d8vit se, ze ji to nehcutna. Dej jjjiahody (pokud s nima nemate v rodine problémy) a uvidis. 😉
Takhle je to normalni vside na svete - teda krome tech míst, kde maji tabulky a tam jsou boruvky 7.mesic...ackolinje orave prosinec. 🤣
@makkyv odkyvej ji to a neřeš a dělej podle svého. Každé dítko je jiné 🙂
@makkyv Řekni doktorce, že příkrmy normálně papá, ať máš od ní klid a dělej si to po svým. Pokud přibývá v pořádku na váze, nevzrušovala bych se. S oběma synama jsem přikrmování začínala na ovoci, když se naučili otvírat pusu na sladký, začala jsem dávat další věci. Vaříš nebo skleničky? Ono totiž ne každá sklenička je chutná, já ty zeleninový dochucovala vývary, jenod Hippu mi vzali rovnou, tak jak jsou..
@vladienka vzdyt zname jen jeden uhel pohledu, dneska se matkam nesmi rict vubec nic negativniho, jinak to hned znamena, ze je na ne dotycny zly, jen si predstavte, jake to musi byt pro lekarku, ktere se v ordinaci vystrida za hodinu treba 5 maminek a vsechny vse vedi z internetu nejlepe apod. Spise ji odborne a jasne a objektivne rekla co a jak a zadavatelka si ti hned vzala takto (ze lekar "vyjel" je totiz prakticky u kazdeho prispevku, kde si tu lide stezuji na lekare a defakto cekaji, ze nekdo podpori jejich nazor)
@vladienka Naprosto souhlasim, vymenit 🤣🤣
@nikyliz no, vzhledem k tomu, že na mě doktorka vylítla, jak je možné, že jsme od 7 vzhůru a v 9 jsme byli u ní a měla “jen prso” a žádnou snídani, normální asi moc není dle mne. Já se slušně zeptala, vy jste u toho nebyla, tak nevím proč jste opět chytrá jak radio. Nemám sebemenší důvod si něco vymyslet. Už s jednou MUDr jsme meli problém, byla jsem kvůli tomu u soudu a podala na ni zalobu za moji dceru, malem ji ublizila na zdraví a zanedbala ji . Proto jsme okamžitě frkli a řešila jsem to takto. Moje MUDr je skvělá, jen teď za ni je náhrada a jsem strašně šťastná, ze to není naše prima MUDr. Absolutně nechápu, Proč bych si něco vymyslela.. když se ještě ptam jak tedy mám jít na to. Tím, ze mne tu hodně maminek uklidnilo, mě velice potěšilo, nic takového jsem nechtěla a ani nečekala. 🙂
@nikyliz hlavně co mi v nemocnici řekli, bylo to, ze člověk když začíná s prikrmy, měl by je dávat alespoň to stejné 2-3 dny, aby jsme zjistili co má a nemá mimi rádo. Proto jako jsem nečekala, ze má mít už snídani a oběd a večeři atd, má dcera nic moc nechce, max tu hrušku a dyni a jenom prso, tak když na mě pak MUDr vyjede, ze jako musim ji dávat už teď hned prikrmy, tak nevím asi jak, když nic nechce.
Pokud prospívá, tak ji to zřejmě stačí... Nenutila bych, ale nabízela. Však ona jednou bude chtít 🙂