Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit, máme začít s příkrmy, ale doktorka doporučila aspoň do 7.mesice skleničky z důvodu kvality surovin, ale někdo píše, že mám raději vařit. Doma. Tak teď nevím, skleničky, vařit doma, a pokud doma z jakých surovin normálně z obchodu, z mražených nebo bio. Děkuji moc za radu
Ahoj, mě doktorka nic takového nedoporučovala, já osobně vařím doma třeba jednou za 2 týdny, mám to pak v mrazáku, prokladam to skleničkama, špenát jsme měli už i mražený z obchodu, teď mám stejne nachystané i zelené fazolky... Když vařím, tak kupuju dost věci bio, ale i obyčejné, podle toho, co zrovna seženu... Skleničky si vybírám podle složení, nejradši máme Hipp, Alnatura, Babybio, z dmka babylove a dmbio atd... U každé z těch značek ale najdu i něco, co se mi nelíbí, tak prostě vybírám... Takže v podstatě dáváme všechno 😄 něco mixuju, něco už jen mačkám, malá už snese i kousky 🙂
Já vařila i z mražených surovin v zimě se moc čerstvé zeleniny nenajde a maso jsem si kupovala řeznictví a střídalo se u nás období kdy chtěl jen skleničky a kdy zase domácí stravu
joo oni snad doktori za to maji prachy🙂 taky jsme meli bezva doktorku, ktera tvrdila jen kupovane sklenicky, protoze ze zeleniny ze zahradky jsou dusicnany a ze to neohlidam! chladna hlava a domaci strava je za me lepsi... doktorku jsme zmenili🙂
@denca92 skleničky jsou opravdu z kvalitních potravin, podléhají přísné legislativě a kontrolám skrz právě dusičnany, pesticidy atd. Za mě ti doktorka radí dobře. Ono je teď v zimě ta zelenina - čerstvá, celkem mizérie a to i po nutriční stránce. Takže teď žádnou výhodu v tom, vařit miminku doma opravdu nevidím. Pokud chceš vařit doma, tak bych teď brala raději mraženou zeleninu.
Děkuji moc vsem
Vyšší kvalita skleniček je dost diskutabilní. Ano, jsou víc hlídané, ale tím to hasne. Furt je to vysoce trvanlivá hotovka (a namelou do toho prostě to, co mají na skladě). Navíc to má velmi univerzální kašovitou strukturu, kterou třeba můj starší odmítal.
Nehrotila bych to.
Mě bylo zas doporučováno v zimě zeleninu mrazenou, v sezóně čerstvou a jediné, co jsem brala ve skleničkách, bylo maso, protože to jedl buď vyloženě pire vmícháme do ostatního, nebo pak už sousta.
Řekla bych to asi tak, kup nějakou skleničku, něco uvař, vyzkoušejte a uvidíš 🙂
Pouze jsem varila ;)
@cilkat Tak to tedy opravdu nefunguje 😉 Výrobci si tam nemohou namlít, to co mají na skladě. Nebo nám tedy prosím pěkně prozraďte, ve které konkrétní firmě jste tohle viděla, že to takhle dělají?
@keksik002 To mně zase většina skleniček voní i chutnají, hlavně boloňské špagety 🙂
Myslím, že “jen” to být nemusí. Začínala jsem skleničkami z praktického hlediska, protože jsem nevěděla, kolik toho mrňous sní. Teď vařím a zamražuju do skleniček, snažím se české potraviny, případně BIO, v sezóně bych ráda brala potraviny přímo od farmářů, hrášek mražený (jako tip jsem četla, aby v sáčku nebyly velké hroudy, protože to značí, že už byl jednou rozmražený). Maso mám zatím naopak jen ve skleničkách (Hipp, prý jsou dobré i v dm), protože je to dobře rozmixované a navíc si chci vychytat nějaké dobré řeznictví. A k tomu mám doma i kupované skleničky s nějakými hotovými jídly, když někam jedeme nebo když nestihnu uvařit.
@michaelllas Si taky myslím že si tohle nemůžou dovolit. Můj bývalý přítel byl jednou v takové výrobě ucházet se o práci, a když viděl jak to tam je strašně přísný, jak na suroviny tak na hygienu, tak tam nakonec ani nenastoupil. Že by na to neměl nervy 😄
@klokanka31 mně taky, snažím se dobře vybírat, když šlápnu vedle, tak to poznám hned po otevření, naštěstí jsou to výjimky 🙂
@veru181 máme to podobne
@jako_mala_holka Já kupuju od Hami a od Hippu a jsme já i malá spokojeny 🙂
Domácí zelenina je domácí zelenina, dusičnany se dají určitě ohlídat. 🙂 U nás babička pěstuje úplně bez chemie a co vypěstovalo minulý rok na podzim, tak se sklízelo rovnou ze zahrádky a pro malého. 🙂 Babička pěstuje třeba i kapustu kadeřávek, růžičkovou kapustu, mangold různých barev, polníček nebo letní i zimní pórek, tak měl malý na podzim, když jsme začínali, příkrmy hodně pestré. Ale byl špatný rok na červenou řepu a na cukety, tak nemáme uskladněno na zimu (loni domácí cuketa vydržela ve sklepě do března..), ale červená řepa se pořád dá sehnat i česká nebo bio za rozumnou cenu. Dobrý je i pórek a dá se dlouho skladovat, stejně tak patizon, ten jsme dostali od příbuzných. Vydrží klidně i 2 měsíce po sklizni..
Dokupuji příkrmy s tím, co za normální cenu neseženu v biokvalitě - třeba skleničky s pastiňákem, s telecím masem, jednu dobu s batáty, ( ty ale nedávno byly v biokvalitě poměrně levné skoro za stejnou cenu jako nebio a také dlouho vydrží), ryby, atd. Z ovoce jsou to příkrmy s jahodami, broskvemi, meruňkami - je zima a je to naprosto pochopitelé, že není nebo v biokvalitě za astronomické ceny. Borůvky, hrušky, rybíz, švestky atd. máme domácí, babička obětavě (s naší pomocí když koronavirus dovolil přijet na návštěvu) dělala pyré a zavařovala bez cukru. Hrášek a zelené fazolky jsme dali do mrazáku.
Doma dělané příkrmy vyjdou rozhodně levněji - i když se kupuje co nejvíce biozelenina - nabídka je už celkem slušná i za celkem rozumnou cenu, zvláště v akcích. My jsme na podzim nakoupili dýně hokkaido a máslové dýně, a pořád ještě jsou jako čerstvé. A hlavně, když se podíváte na složení příkrmů, tak do velké míry je velká část příkrmu ta nejlevnější zelenina typu mrkev, brambory, u ovoce je to jablko nebo banán. 😎
Malému jsem nemixovala, ale mačkala dobře uvařenou zeleninu nebo ovoce (a pořád mačkám) vidličkou, maso krájím na droboučké kousíčky,nebyl s tím problém,papá vždycky všechno, tak doufám, že mu to vydrží co nejdéle. 🙂 Neb partner je dost v jídle vybíravý. :D
Naše paní doktorka je velmi sympatická, jen nám řekla, že máme začít s příkrmy neříkala nic o kupovaných. Dostali jsme staré vydání časopisu Miminko, kde bylo popsané, co a jak a kdy. Začínali jsme obvykle s cca 14denním - měsíčním zpožděním, mám dost mléka..
Také existuje iniciativa 1000 dní za lepší zdraví budoucí generace díy kvalitnější stravě - je vytvořená lékaři - specialisty a jsou posány začátky stravy miminek i batolat: www.1000dni.cz
Od začátku jsem varila každý den z normálních surovin, kámoška třeba začala sklenickama a malej ji pak nechtěl jíst normální jídlo. Mě třeba malá skleničku odmítala a mě to vcelku i smrdělo , nemyslím si, že skleničky jsou zlo, ale vařit jsem jí chtěla 🙂
Ja jsem hrozne chtela varit a nejprve jsem varila, ale kdyz jsem toho vetsinu vyhodila, protoze to mala odmitala, tak jsem zacala kupovat sklenicky. Ted je ji pres rok a ji normalni jidlo a nemela problem s prechodem. Obcas ji dam sklenicku i ted, kdyz jsme na cestach nebo nestiham... Udelej to, jak to citis a ono se to nejak vyvrbi 👍
Mám stejně staré dítě a zatím kombinuju ve prospěch skleniček. Nabídka dobré čerstvé zeleniny je minimální, ale třeba brambory, jablka, hrušky, řepu přidávám doma připravované. Maso ještě alespoň měsíc chci přidávat taky skleničkové.
Skleničky, kupované. Je to nejlepší pro miminka. Jednoznačně.
@klokanka31 me to teda smrdi..
Zeleninu si nechavame vozit, obcas koupim i neco u nas. Maso od reznika 🙂
@denca92 od zacatku prikrmu jsem davala cele kusy, mixovala jsem jen maso. Takze vetsina surovin domaci, zbytek bio. I pediatr mi doporucil domaci stravu. Na cesty jsem chtela obcas dat sklenicku, ale dite to nejedlo a ani se mu nedivim. Osobne mi vetsina sklenicek smrdi, konzistence des a chutove bych taky nepoznala, co to je.
@denca92 já musela vařit 🙂 Skleničky odmítal. Máme tu farmu na které lze základní zeleninu koupit i v pozdějších měsících. Jinak nám to vyšlo s prvním příkrmem na jaro léto tak bylo z čeho. Mrazit jsem se nebála. Používala jsem nejdřív formičky na led a každý den měnila odsah🙈 Ale mám výhodu dítěte které sní snad úplně všechno krom ovoce🙈 Řídila jsem se vlastním pocitem. Tím jaká byla na co reakce. A ještě dnes když máme"problém s masem" dávám jediné co ze skleniček přijal maso kuřecí, hovězí z Dm.
@denca92 Já kupuju skleničky, malé to chutná. A pokud bych jí už chtěla vařit, tak jedině čerstvé a kvalitní suroviny. Určitě bych třeba kuřecí maso nevzala polský a ještě mražený (jen příklad).