Příkrmy, rozestupy. Jak?

7. srp 2024

Ahoj,
Chceme začít s příkrmy (zelenina) na doporučení lékaře dříve, protože má mimčo silný reflux a je to velký jedlík. Když jíme , může na nás oči nechat a už i ručičkama chytá kde co.
Četla jsem, že se začíná obědem.
Tzn., že dám mléko a potom první lžičku mrkvičky nebo mléko už vynechat úplně? (Je na UM)
Jaké máte rozestupy, když dáte příkrm, je to stejné jako u UM?
Skleničky první mrkvička, dýně apod. mají 125 g, píše se, ohřejte co myslíte, že dítě sní, zbytek do 24 h v lednici.
Co když do 24 h nedojí ani tu skleničku- to mám nekompromisně vyhodit?
Pardon za dotazy, ale mám v tom zmatek.

nelly_strokova
7. srp 2024

Ahoj, malá na začátku snědla fakt málo. Já teda vařila svoje, ale snědla pár lžiček, po asi dvou týdnech třeba jednu polévkovou. Teď už má příkrmy přes měsíc a až teď zvládá sníst třeba 160-170g a mléko už nedávám. Do té doby jsem dávala stále, vždy ale až po příkrmu. Tzn. dala jsem pár lžiček příkrmu a poté třeba za půl hodiny mléko. Naštěstí Ina když nechce, tak už prostě dál nepije, takže když měla dost, tak přestala a postupně si mléko sama ubírala. Ale fakt až teď posledních pár dnů už jsem nahradila mléko příkrmem, přestože nemá ještě plnou dávku (ta je nějakých 190-200g)… Jinak ze skleničky doporučuju odebrat kousek a ohřát jen tu část a zbytek si nechat v lednici. A rozestupy mezi jídly má stále tak nějak stejné.

martulka88
Autor odpověď smazal
Zobraz
linusha
8. srp 2024

Ahoj, nejdříve dáš příkrm a potom dokrmíš UM.
My začali obědem. Mrkví jsem nezačínala na doporučení Dr.
Naše měla: batát, cuketu brokolici, brambor, brambor s mrkví, lilek, pastinák, patizon,...
Nutriční terapeutka mi říkala že vůbec nemusím na poprvé dát lžičku když má zájem o jídlo, takže první den dostala asi 3-5, další den snědla 25-35 ml a třetí den snědla 70-90ml. Plnou dávku nesni většinou tak do 120 ml. Ale naše ji vše.
Já ale vše dělám doma, skleničky nekupuji, přijde mi to jako plýtvání peněz. Zeleninu vždy doma nějakou mám a když už vařím pro nás tak nemám problém hodit do vody nebo na páru něco malé.

uzivatelkapetra
8. srp 2024

U těch jednodruhových zelenin je opravdu jednodušší si to sama udělat na pařáčku na knedlíky třeba, rozmixovat a dát do mřížky na led zamrazit a pak si prostě jen vytáhneš kostičku nebo dvě.
A určitě nezačínat mrkví, ta staví.

linusha
8. srp 2024

@uzivatelkapetra přesně tak to řeším já. Veškeré kostky pak dávám do sáčků na mateřské mléko, které označím datem a oč jde a jen vytahuji. Teď když spojujeme zeleninu tak si vytahuju jen kostky a příp. Doplním čerstvým smicham a hotovo

nelly_strokova
8. srp 2024

@uzivatelkapetra Jojo, takhle je to určitě nejlepší. Taky to takhle dělám a když zrovna nechci vařit nebo tak, tak vytáhnu kostky a je to. Teď už je právě různě míchám nebo k tomu dovařím maso a je to… Byla jsem přesvědčená, že vařit nebudu, nebaví mě to. Ale tohle je vlastně rychlé, jednou to uvařím a pak jen vyndavám z mrazáku. A taky hlavně vím, co v tom mám a z čeho to je… A na těch začátcích fakt snědla málo, takže tohle bylo jednoduché.

alice180
8. srp 2024

U prvního a druhého jsem používala tohle. Za mě skvělá věc. Uvaříš vše najednou. Nejdýl za 20 min. Otočíš rozmixujes na jakou konzistenci chceš a máš hotovo. Umyjes jen tři věci.
https://m.alza.cz/maxi/philips-avent-parni-hrne...

emillyhk
8. srp 2024

Syn byl taky na UM. Začínala jsem tak, že v době oběda jsem ohřála pár lžiček z kupované skleničky a potom jsem dokrmila z láhve. Tu malou skleničku měl od začátku na dvakrát, až mě překvapilo, jak mu chutná. 🤭 Jediné období kdy nejedl bylo při růstu zubů, to odmítal jíst, tak jsem nedojedené jídlo vyhazovala. Já sama jsem na skladované jídlo dost cimprlich, takže se mi příčilo dávat miminu něco co bych sama nejedla.

kubesovaadelka
8. srp 2024

Záleží jaký bude jedlík, ale jak říkají už výše, první příkrmy máš lepší dělat si sama, malá byla extra mega jedlík, podle doporučených tabulek s UM malá měla minimálně dvojnásob um, takže jsem začala s příkrmy už před 4 měsícem a nic se nestalo. Výhoda byla, že jsem začínala zkraje léta, takže mi všelijaká zelenina včetně mrkve rostla na zahradě, nebylo nic jednoduššího než před obědem si jít jednu mrkev vytáhnout a uvařit, zrovna mrkev jsem ani nemixovala (celkové jsem nic moc nemixovala) , ale nastrouhala na nejjemnějším struhadle, kousky ji nevadily, chtěla jsem se vyhnout nadavování v pozdější době, kdy bych chtěla začít dávat kousky. Začala jsem mrkví a taky žádný problém nebyl, zapojila bych intuici a pozorovala, já zařazovala co nejvíc nového v krátkých časech a s ničím neměla problém, možná štěstí, těžko říct, ale jedna pediatrická, stará škola, říkala že čím dřív dítě vše ochutná, tím líp, míň pak má dítě potravinových intolerancí, alergií apod. Tím neříkám, že musí od zítra snídat mrkev, obědvat guláš, svacit lipanka a večeřet krupici s grankem, ale možná je na tom něco pravdy🤷