Příkrmy. Poradíte, prosím?

nnikola24
2. říj 2020

Zdravím ☺️
Chtěla bych poradit 🤔 možná jen říct že to nemam tak řešit... ☺️
Mam holčičku za chvíli jí bude půl roku- je na umělém mléku (bohužel) no k věci už cca 2 měsíce se snažíme vynechat odpolední mléko v (11h) příkrmem.
Třeba 3-4 dny dobré sní aspoň 100g už asi 2x mi snědla 140g ( poprvé kupovaný příkrm boloňské špagety ) a ja měla radost že už jí to konečně půjde a bude mít příkrm místo mléka.
Nejdříve mi nechtěla otevírat pusu ale pak na to přišla a už krásně otevírala a i to vypadala že se těší ( jenže pak sní třeba jen 50g a už to vypadá spíš že ji i nutim aby snědla aspoň do té 100g. ( pak se bojím aby si nevytvořila nějaký blok k lžičce a neodmítala to úplně)
Nebo ho prozměnu nechce vůbec a začne brečet takže skončíme u mléka ...
kdybych kojila tak bych to asi neřešila ( napadlo mě snad že i kvůli tomu se znova rozkojím 🙄😅)

Chci se zeptat zda to měl někdo taky tak že vám nešli zavést příkrmy ? A zároveň uklidnit že i když je na UM nebude jí nic chybět ( živiny,vitamíny )

Děkuju snad to dává aspoň trochu smysl☺️

jjasmina
2. říj 2020

@nnikola24 podle mě je ještě moc malinká hlavně, říká se, že první rok je spíš o ochutnání, hlavně netlacit, když nechce, tak prostě nechce.Já teda kojim a jídlo ji nenutim vůbec, je možné, ze by si vytvořila odpor.Jinak pro mě osobně je kojení strašně pohodlné, ale asi ani s Um nic dítěti nechybí.Mě malá hlavně spí jen u prsa, když brečí tak ji to uklidní apod

danvitka
2. říj 2020

My jsme většinou problém neměli. Něco chutnalo, něco méně... Ale hodně jsem u toho dělala jupí ňami ňami a měla jsem hroznou radost když něco ochutnal... Ale pořád se to střídá někdy má období kdy jí, někdy kdy nejí... 👍 Nechala bych tomu volný průběh a nechala ochutnávat různé suroviny

danvitka
2. říj 2020

Jinak 140g mi přijde hodně. Já jsem malému dávala dokud chtěl lžičku, když pak dával hlavu na stranu tak už jsem mu nedávala. Malý mi sní 140g sotva teď ve dvou letech.....

pipi_puncocha
2. říj 2020

Přijde mi to veliká porce, můj syn má 10m a rekord co snědl má 80g, jinak jí mnohem méně a pak se dopije mlíkem (já teda naštěstí můžu kojit). Beru to opravdu jen jako příkrm, ochutnávání, poznávání. Tento týden třeba sní vždy tak 2-3 lžičky, rostou mu tesáky a všechno odmítá.😬

zirawka
2. říj 2020

Mám 6.5 měsíčního syna a určitě nesní celý příkrm. Jak píšeš, to se mi zdá dost. Nenutím ho, dávám mu půlku a v pohodě, chutná mu a je spokojený. Jak píše jjasmina, nenutit.. jinak dávám odpoledne (ne každé) banán s kouskem přesnídávky a to teda hltá. Teď před 2 dny jsem mu zkusila večer rýžovou kaši a tu hltá taky 🙂

amazonkajanik
2. říj 2020

@nnikola24 první měsíc se dávají čistě zeleninové příkrmy,pak ovocné a až když to zvládá,tak maso-zelenina. Bolonske špagety,pokud vím,mají snad psáno až od 8.měsíce. Nebo teda já jsem si je troufla dát až dýl. Pak nám je mudr zakázal,že je kluk už trochu moc buclaty 😂

nnikola24
autor
2. říj 2020

@amazonkajanik to nevím na te skleničce od hipp psali od ukonceneho 4. Mesice ☺️ Ale hami atd to maji zase od 10🤷🏻‍♀️

nnikola24
autor
2. říj 2020

@jjasmina tak take bych rada kojila ale bohužel ☺️ Není to tak že bych se rozhodla sama

amazonkajanik
2. říj 2020

@nnikola24 tím bych se moc neridila. Vloni jsem zakládala diskuzi ohledně příkrmu a některé mě tu tak sjely,jako že v půl roce dám klukovi svíčkovou s knedlem,ne. A to byl taky na um a začali jsme po ukončení 4.měsíce. Jen jsem chtěla vědět,co a jak,páč každá brožura tvrdila něco jiného (hipp,sunar,beba,...)
sranda je,že jsem našla recepty a tam je dětská svickova od půl roka 🤦
Takže dostával měsíc čistě jen zeleninu. Hodně mu chutnala mrkev od Hami. Celkově má Hami lepší příkrmy. Takže dávek 3dny mrkev,3dny dyni,3dny hrášek,atd. Pak přidej ovoce. Až si zvykne na ty chutě,můžeš začít s dalšími,dle věku. Ale že můj kluk byl jedlik,tak malou sklenku dal celou,velkou na 2x. Od 8.měsíců mu vařím. Je to levnější a hlavně vím,co mu dávám. Paradoxně mi teď sní míň,než před půl rokem a to už chodí. Chce jíst sám,takže je toho víc na zemi a oblečení 😁 ale jemu to stačí. Dorazí se pak suchým rohlíkem,chlebem,nebo keksama a hlavně mlékem. Měl by mít už jen 2x denně,ale dá si klidně i 4x.
Co dítě,to originál 😂
Švagrová kojila nejstarší holku do roka bez prikrmu a v pohodě. Dnes je z ní "baba" krev a mlíko a nejednomu klukovi zamota hlavu 😂😂😂

me_druhe_ja
2. říj 2020

@amazonkajanik Tak ono na svíčkové vlastně není nic špatnýho: kořenová zelenina, hovězí maso, máslo a místo smetany můžeš dát třeba reckej, tučněj, jogurt a proč by to nemohlo mít takhle dítě. 🙂

jjasmina
2. říj 2020

@nnikola24 Tak jsem to vubec nemyslela, napsala jsem , jak to mám já 🙂

amazonkajanik
2. říj 2020

@me_druhe_ja jo,v tom receptu je místo mléka UM . Ale fakt mě sjely na dvě doby,já si v tu chvíli připadala jak ta nejhorší matka 😟
A na druhou stranu,když neteř slavila narozky,tak klukovi cpali dort.bylo mu 11měsíců a já řekla "ne!"
Byl fakt sladký a trošku sladsi věci než piškot jsem začala dávat až po roce (jako třeba švestkový koláč od babičky,atd) ale všeho s mírou. Syn se sice vzteká, ale nenechám se zlomit 😉