Pekny den, maminky. Prosím, kdy jste začínali s prikrmy? Všude jsem četla, ze pokud je miminko plně kojene, má se začínat v 6.měsících. Teď na čtyřměsíční kontrole mi pediatricka rekla, ať začneme už teď pomalu. Prý kvůli nějakému imunologickemu (??) oknu, je to možné?
Nehrotit, nabízet ve chvíli, kdy má mimčo zájem.
Ja jsem s plne kojenou zacala taky uz od 4.mesice, chtela jsem pozdeji, ale doporucila mi to pediatricka. Mala pribirala spis mene a byla zvedava a vse ji zajimalo, tak dr rikala at vyzkousime zacit drive, ze by ji to mohlo prospet. Jidlo ji zajimalo a meli jsme spoustu casu zavadet ruzne veci pomalu a postupne. Pribirani to teda nijak neovlivnilo, je to proste drobna zizalka doted 😀 ale ani nebyl zadny problem. Je to na tvem zvazeni, jestli uz ti na to dite prijde zrale a tak.
Imunologicke okno je do nejakeho 7. mesice tusim, a podle teto teorie dite snaze prijima potraviny a alergeny kterym je v teto dobe vystavene (nema na ne negativni reakci). Urcite to nefunguje 100% kazdemu, ale neni ani od veci to vyzkouset. Ja jsem chtela aby zkusila v tom okne pokud mozno lepek a mleko (ve forme kase urcene pro dany vek samozrejme), a snazila jsem se davat co nejrozmanitejsi stravu, ale nemusi to byt vsespasne…
@zrzinda
Taky jsem na radu doktorky začala u syna s příkrmy ve čtyřech měsících. Do šestého měsíce měl zařazeno tři jídla denně: přesnídávku s jogurtem a piškoty, masozel. oběd a mléčnou kaši. Plus MM před spaním a po probuzení. Teď v devíti měsících už je to dobré, ale jeden čas jsem byla špatná z toho jak málo mléka vypije. Hodně brzo snědl trochu jídla a už to nechtěl zapít mlékem, takže jsem mu dávala plnou porci oběda. Takhle zpětně bych na to asi nešla tak rychle. Každý den k obědu bych střídala masozel. příkrmy, přesnídávky nebo kaše. Ne všechno v jeden den, aby měl více porcí mléka. Ale na druhou stranu syn sní všechno a na nic neměl alergickou reakci, což s tím nemusí souviset
Teď s druhým synem jsem začala v pěti měsících, ale šnečím tempem, pár lžiček zeleniny denně, když nebyl dobrý den, nebo se nehodilo, tak jsme prostě vynechali. V šesti měsících už se snažím být maličko důslednější, abych do 7 měsíců vyzkoušela alergeny žloutek, lepek a rybu. Ale jinak jedeme pořád pomalinku. Asi brzy zkusime přidat svačinku, ale nehrnu se, do roka jen ochutnávají.
@zrzinda Nehrotila bych to ani tak, ani tak. U prvniho jsem zacinala až po 6 mesici, nemel o jine jidlo vůbec zajem a jeste nekdy v 8 mesicich snedl cca pul te mini sklenicky. Druha kolem 4 mesice malo pribirala, tak jsme zkusili prikrm hned a na prvni pokud snedla celou a jeste koukala, co by kde upadlo. Takže jo, muzes zkusit neco nabidnout, pokud chces a uvidis.