Příkrmy od 4. měcíce. Není to brzy?

nika110818
2. zář 2024

Ahpj, dcerce jsou 4 mesice a tyden a je plne kojena. Za posledni mesic ale pribrala jen 420g, dle lekarky je to malo a navrhla zacit s prikrmy. Bojim se vsak, jestli to neni brzy, jestli ji to nemuze ublizit, napr. z hlediska alergii a podobne, protoze jinak je mala strasne hodna a spokojens, kdyby byla hladova, asi by plakala. Jakou mate zkusenost?

sorboni30
2. zář 2024

@nika110818 no já nevím, podle mě je to taky brzo.. příkrmy od 5-6 měsíce kdy se začínají zvedat, sedet. Já s nedonošenou dcerou začala od 6 měsíce bio. Od 6 měsíce, protože už by mohlo hezky sedět..
Kolik měla malá váhu když se narodila? A narodila se v termínu? Některé miminka jsou drobnější, na druhou stranu jsou i hodně oplácané ..

guliii
2. zář 2024

Projevuje zájem o jídlo? Kouká po vás, když jíte a chtěla by taky? Jinak kojenému dítěti bych dala prikrm až od 6 měsíce. Pokud by jevilo zájem o jídlo, tak třeba i dřív.

zmrzlinka
2. zář 2024

Není to brzo....před 30 se štáva s jabka a mrkve dávala po lzicke už po šestinedělí.

guliii
2. zář 2024

@zmrzlinka jasně a zásmažka (mouka a sádlo) místo kaše, lžíce cukru do sunaru, med na dudlík od narození, svíčková v půl roce a pribiňáka ve 4 měsících. Proto má spoustu lidí zažívací problémy, trpí obezitou a rakovinou tlustého střeva.

miryp
2. zář 2024

Tělo není naprogramované na to, aby se řídilo nějakými tabulkami pediatra. Nevidím jediný důvod, proč u spokojeného kojence zatěžovat střeva tak brzy běžnou stravou...

mysh_me
2. zář 2024

Byli jsme v podobne situaci, taky dcera malo pribirala a zacali jsme s prikrmy od 4. mesice, i kdyz byla jinak kojena. Ona byla sikovna a o jidlo mela zajem, takze s tim nebyl problem, netlacila jsem na pilu, zacinala par lzickami na ochutnani a melo to u ni uspech. Na pribirani to vliv nemelo, byla a je proste hubenour 😀 ale bylo pak jasne ze to neni nedostatkem jidla. Nebala bych se toho, nemas co pokazit - travici soustava dozrava prave ve 4. mesici, to je uz v poradku, a co se tyce alergii, tak naopak cim driv se telo setka s potencialnimi alergeny, tim mensi je sance ze se nejaka intolerance rozvine (nemluvim o detech s vrozenymi problemy, autoimun nemocemi apod, ale o zdravych detech a jejich vystaveni bezne pritomnym alergenum, ktere castecne prechazi i do mm).
Ja jsem ale mela super pediatru, verila jsem jejimu usudku a kdyz jsme resili to pribirani, bylo pro me prijatelnejsi zacit drive s prikrmy nez davat treba um na dokrmeni… zalezi jestli to s tebou taky doktorka probira a hledate reseni, ktere bude vsem vyhovovat, nebo vam to nadiktovala od stolu podle nejake tabulky a neresi co by pomohlo konkretne vasemu diteti a sedlo i vam…
@sorboni30 Ze dite potrebuje na prikrmy sedet je hloupost, deti se nemaji posazovat drive nez to zvladnou samy a dcera zacala sedet az v 11m 😀 to jako do ty doby nemela jist? Sezeni s tim nesouvisi.
@zmrzlinka takovehle davno vyvracene bludy bych tu rozhodne nedavala za priklad… delalo se toho spousta, co nebylo ok a dnes uz to vime.

alice180
2. zář 2024

@mysh_me souhlasím. U nedonošené jsem začínala dřív. Nyní na doporučení doktorky kvůli silnému refluxu také dřív.

junomcgaff
2. zář 2024

Měli jsme úplně stejný problém, vyřešila jsem to tím že jsem jí po večerním kojení dokrmila UM. A příkrmy jsem začala až v 5ti měsících.

zmrzlinka
2. zář 2024

@guliii nedramatizuješ to trochu?🤦

tereziezavily
2. zář 2024

@zmrzlinka Nedramatizuješ. Plácla jsi naprostou hovadinu, tak ti hezky nastavila zrcadlo.

veruuu_kubesovic
2. zář 2024

@nika110818
A co mu chceš dát? Jako že ti zkusí 2-3lzicky a ty se budeš nervovat? Dokud stačí jen kojení a nebo UM, tak bych vůbec příkrmy neřešila...
Mám srovnání, u dcery jsem ukončeným 4 měsícem začala s příkrmy, dcera je absolutně nechtěla, proto u syna, který kojeny byl, jsem začala s příkrmy až v 7-8mesicich až se mi sápal po talíři...

linusha
3. zář 2024

@nika110818 brzo to není, začněte jakmile začne dcerka projevovat zájem o jídlo. Já jsem s dcerou začínala na 4,5m. Dr. Doporučila až v 5m, ale naše začla nám sahat do jídla, mručet když jsme jedli, atd. Jedla a ji v houpatku v leze, jelikož nesedí (bude ji ke konci září 8m).
Začínali jsme ochutnávat postupně po lžičkách a postupně jsme navyšovali porce, ale naše je celkem jedlík minimálně ochutná vše co jí uvařím a za tu dobu nechtěla jen 2 příkrmy, což jsem ráda že ji hezky.

alice180
3. zář 2024

@veruuu_kubesovic to jsem nepochopila, proč by se měla nervovat?

emillyhk
3. zář 2024

Syn byl na UM, tak trošku jiná situace. Pediatr navrhoval začít s příkrmy ve čtyřech měsících, já chtěla počkat do šesti. Syn to nakonec vyřešil sám, od těch čtyř měsíců ho strašně zajímalo cokoli co si kdo dal do pusy, jak viděl talíř, tak už se po něm natahoval. Takže jsem zkusila ve čtyřech měsících a dvou týdnech prvních pár lžiček. Chutnalo mu neskutečně, kdybych ho nechala, tak by snad zdlábnul celou tu pidi skleničku. 😄 Takže jsme zavedli příkrmy a bylo. Pokud máš pocit, že tvoji dcerku jídlo zajímá, tak bych začala. Když nebude chtít, můžeš klidně ještě počkat 😊

guliii
3. zář 2024

@zmrzlinka ne, všechno je to stejná blbost jako šťáva z jablka a mrkve po šestinedělí. Ve všech případech to není pro miminko vhodné.

veruuu_kubesovic
3. zář 2024

@alice180 ptž 4měsíční kojené mimino, žádné jídlo kromě mateřského mléka nepotřebuje, navíc u kojených dětí se doporučují příkrmy od ukončeného 6 měsíc...
Takže začínat ve 4 měsících miminka s příkrmy je celkem blbost, ptž mimino to nepotřebuje a maminka se bude akorát nervovat, že jí ty příkrmy ani náhodou nechce...

veruuu_kubesovic
3. zář 2024

@zmrzlinka srovnávat děti narozené před 30ti lety a teď je celkem odvaha...to mě tady nepřestává udivovat...
Pak nemá mít spousta dětí celiakii, ABKM a kdo ví co ještě? protože před 30ti lety se to tak mohlo??? taky jsme věčně seděli na nočníku, protože v roce jsme jednoznačně museli být bez plen...a ať neřvem tak šup zaplácnout bříško kaší, čím hustší tím lepší...

alice180
3. zář 2024

@veruuu_kubesovic já jsem začínala u obou dětí po ukončeném 4. měsíci a nějak jsem se nenervovala. Jo kojila jsem a nechávala jsem tomu volný průběh. Není potřeba přednáška. Já se řídila pokyny doktorky, které věřím a je dobrý pediatr.

mysh_me
3. zář 2024

@veruuu_kubesovic no nekdy je pro to dobry duvod, zacit s prikrmy uz drive. Ano je nejake obecne doporuceni, ze u kojenych deti staci od 6.mesice, ale to neznamena ze nejsou i deti, krere maji jine potreby, a muze pro ne byt prospesne zacit s prikrmy od 4m. Kdo jsi ty, abys ostatnim urcovala, co jejich dite nepotrebuje a co je blbost? Kazda mama si to vyhodnoti podle sveho ditete, jeste se poradi s pediatrem ktery dite taky zna a doporuci podle toho… Tobe by to treba nefungovalo a tvoje dite prikrmy tak brzy nechtelo, ale to neznamena ze to tak maji vsichni. I v teto diskuzi mas zkusenosti maminek, jejichz dite chtelo/potrebovalo/zacalo jist pred 6m a nebyly s tim zadne nervy a odmitani, jako u vas. Neni jen jedna cesta, kazde dite je jine…

aktakd
3. zář 2024

@veruuu_kubesovic Mé dítě taky potřebovalo příkrmy dříve, na doporučení pediatry jsme začali od 4.měsíce. Dítě nepřibíralo delší dobu na váze a než najíždět na UM, začali jsme dávat jídlo. Od té doby dost zlepšení. A bylo to mé třetí dítě, netřeba poučovat.