Ahoj
Dokázal by mi někdy poradit, popřípadě mě uklidnit, jako prvorodička jsem z hodně věcí zmatená a nevím si rady. Mám doma vymodlenou holčičku, které pomalu táhne na sedmý měsíc. Od narození jsme se potýkali s řadou nešvarů, na které jsem si přišla sama. Kupříkladu holka mi od příjezdu domů z porodnice nekakala a stáčela se na levou stranu. Podle naší pediatričky bylo vše v pořádku, holčička měla na vše nárok...kecy tipu „kojené děti nemusí kakat i 14 dní.“ nebo „že se stačí jen k jedné straně je v tomto věku normální.“ (dceři bylo 6 týdnů). Začala jsem jednat na vlastní pěst a začali jsme docházet na fyzioterapie, kde dceři diagnostikovali těžkou predilekci a blokády v různých částech pohybového aparátu. Po odblokování a kraniosakralni osteopatii se vše srovnalo a dceruška začala každý den pravidelně kakat, hýbala se a vyvíjela ukázkově..zkrátka vše bylo naprosto okej.
Problém nastal teď opět v jiném ohledu. Od čtvrtého měsíce dáváme dceři příkrmy, do té doby byla plně kojená. Začali jsme zeleninou (brambory, batáty, mrkev) a vše bylo v pořádku. V pátém měsíci jsme jídelníček obohatili o další druhy (brokolice, cuketa, fenykl) a začali jsme pomalu přidávat maso (vždy dáváme olivový olej). Na doporučení pediatričky jsme na noc dávali i rýžovou kaši. Dcera najednou tři dny nekakala. Nedávala jsem tomu velkou váhu, věděla jsem, že po příkrmech se stolice mění. Na Štědrý den však dcera měla takové bolení, že jsem to nevydržela a pomohla ji rourkou. Byl to boj, protože z ní vyšlo po dlouhém snažení ho*no jako cep, suchý, no hrůza děs, opakovalo se to ještě dva dny...dali jsme od přikrmů na čas klid a já jen kojila. Vysadili jsme úplně rýžovou kaši.Kakání se nám srovnalo a od šestého měsíce jsme začali nanovo a přidali jsme odpolední svačinu (ovocné přesnídávky). Dobrý dobrý a najednou, dcera opět přestala kakat. Po prodělané zkušenosti jsem dceři pomohla již po dvou dnech nekakani rourkou, konzistence hovínka byla však celkem normální. Po konzultaci s pediatričkou jsme zavedli mnohem více tekutin, musím to však do dcery opravdu tlačit, protože krom mateřského mléka odmítá všechny různé druhy tekutin (voda, čaje, šťávy)...tak jsme opět vyřadili maso, příkrmy jsou jen o zelenině a ovoci, konzistence skoro tekutá. Dcera ale sní opravdu malinko, jinak je stále kojená, čůrá dobře, takže tekutin má dostatek, ale stále nekaká a mě už to drásá nervy. Doktoři jen tvrdí, jak je to normální a kdesi cosi...mě to tedy normální nepřijde. Ráda bych, aby dcera mohla jíst vše co může a bez potíží...o blokádu se nejedná, byli jsme na fyzioterapii a tam je všechno v pořádku (soudím i podle toho, že se dcera hýbe a normálně funguje).
Už si nevím rady, jen hledám řešení problémů s kakáním, pozoruji co jíme, co by jí mohlo vadit a postupně vysazují a zase nasazuji. Měli jsme i podezření, jestli se nejedná o alergii na kravskou bílkovinu, ale dle mého selského rozumu jsme to vyvrátili, protože jsem už dlouho na bezmléčné dietě. Zkusila jsem vše, masáže bříška, švestkové či hruškové šťávy, probiotika bereme, nahřívání bříška, cvičení, klubíčko.....prostě vše....tak kde je sakra problém...
Omlouvám se za sloh, ale já už jsem vážně bezradná.....
Jsou děti ,které mají problém s kakanim.Zkus přidat probiotika a když bude nejhůře,tak ji pomoz rektální rourkou.Az začne běhat ,tak se střeva víc rozhýbou a půjde ji to líp.
Pár poznatků od nás: mrkev, brambory a rýžová kaše staví, tak s nimi to moc nepřeháněj.
První děti mívají často "horší" zažívání než ti druhorození a další. Taky to tak moje dcera měla (pak se to uklidnilo v pohybem, má zažívání bez problémů a jakýchkoli alergií), druhorozený syn to měl rovnou bez problémů (oba kojení a stejné načasování příkrmů). Taky jsem u dcery musela párkrát použít rourku, u syna nikdy.
Pohybem se to hodně upraví, rozhýbou se střeva. Když by člověk jen ležel, taky by to neměl pak ideální. Ale hodně tekutin to chce.
No a nepremyslela si i nad změnou doktorky?
ABKM to určitě není, to by mělo opačný efekt. (Máme doma alergika) Až se začne více hýbat, vše se dá do pořádku u dcery jsme s tím tež bojovali. Přidávej švestkové kapsičky i do masozeleninových příkrmů. A holt jí pořád zatím dělej spíše řídké-vodnaté příkrmy. My jsme museli jeden čas, dceru také dost rourkovat, ale vůbec bych se toho nebála. Žádné následky to na vyprazdňování v pozdějším věku nemělo. Dcera pak měla tenhle problém ješte sem tam mezi 2-3 rokem, přišlo mi, že to občas zadržela a pak se jí udělal tzv. špunt. Ale chápu, že to jsou nervy no u dcery jsme bojovali s tímto u syna s ABKM a naopak s průjmama
@elesse no mě to docela vadí, když se s tímto potýkám od jejího narození a neznám příčinu. Chci se vyvarovat možných problémů, které by v budoucnu mohly nastat. Kdyby byla čistě kojená, tak to neřeším, ale když už jede na příkrmech a bříško má nafouknuté jako balon, tak mi to prostě dělá starosti.. pohybuji se okolo miminek celý život, máme velkou rodinu a nikdo koho znám, ať už z rodiny nebo od kamarádů tyto problémy neměli.
Člověk se tomu snaží dávat volný průběh, ale když už to trvá takovou dobu a stále se to opakuje, i když se snažím dělat proti tomu různá opatření, tak to nejde být úplně v klidu ...
@alice180 samozřejmě...to je furt dokola, zkuste probiotika, zkuste švestkové šťávy... probiotika dávám dceři od narození, beru je i já. Švestkové a jiné šťávy ozkoušené. Zvýšili jsme příjem vlákniny...prostě všechno. Podle doktorů je dcera v pořádku, tak asi jsem přivedla na svět nový druh člověka, který asi nemá potřebu se vyprazdňovat ..
A probiotika mas skutecne funkcni nebo si je nezkoumala a davas co doporuci v lekarne? A maso vyrazujes z jidelnicku proc? Jako je cesky zvyk davat prvni mrkev, ale svet je jinde. Tuky do jidla pridavas?
@dnn ja bych to tak nehrotila, pokud prospiva a neni neklidna, neplace kvuli boleni...mam 2 deti kojene do 2 let, ted 3 kousek, pul roku kojeny a postupne zacina,s prikrmy pomalu od 6.mesice, prvni 2 tydny zelenina, pak pridat maso, kazdy dalsi mesic jsem pridala postupne veceri, snidani a nakonec svaciny, piti typu voda caj, nepila ani jedna, to az tak na roce a neco, do te doby jen moje mliko, a vyprazdnovani meli s prikrmy podobne jako tva dcera, proste kdyz mi den dva nekadily, tak jsem omezila prikrmy a vic kojila, pak zase pridala atd a postupne si to telo zvykalo az prikrmy nemely vliv jak casto jdou, jen se samozrejme zmenila konzistence....proste kdyz nekadi den dva, vic koj, dal nabizej vodu, pripadne svestkovou stavu nebo svestky mixli s jablkem, ale nehrotit, netlacit na dite, mohlo by to byt jen horsi
@elesse já bych ji ráda to maso dávala pravidelně, ale píšu tady, že je po něm vždycky zašpuntovaná ..jedeme jen na zelenině a ovoci, děláme vše pro to, aby se nám kakání srovnalo a nic, vůbec nic nezabírá...má prostě zácpu, nejde ji pořádně ani prdět, nechce se kvůli tomu ani pořádně kojit, spát...stále jen kouká, jakoby chtěla minimálně prdět, tlačí, kroutí se na všechny možné strany, je neklidná, kňourá....nevidím už z toho východisko, proto jsem založila tuto diskuzi, aby mi připadne někdo poradil, kde může být chyba...
@elesse dobře, tomu já rozumím . Taky jsem to tak dělala a vše bylo dobré, okolo Vánoc normálně dostávala 3-4x týdne maso a vše bylo fajn a najednou začala takto vyvádět. Je na ní prostě vidět, že se jí chce prdět nebo kakat, ale vypadá to,jako by ji nešlo tlačit. Když pomáhám nožičkama přitlačit na bříško, je jí to nepříjemný a vzpírá se. Nechce se pak ani kojit, ani spát. Za celý den prospí dohromady maximalne tak 2 hodiny a večer čumíme do kolika hodin, než si vezme prso a po třech cucech usne. Ve spánku s sebou různě hází, často se budí.♀️ A to trvá už měsíc, do té doby byli příkrmy zcela v pořádku, měla i párkrát těstoviny na zkus a bylo to fajn . Toto přišlo ze dne na den a jede to stále dokola.
@dnn no dobre, ale pulka tech priznaku je normalni vyvoj - 2h spanek je akorat, ze se ve spani hazi, to taky touhle dobou delaji vsechny deti, jak se uci lezt a tak… ok, moje dite to neni, koncim debatu. Podle me mas normalni zdrave dite, ktere moc sledujes. Uz zo neni novorozenec, aby mu tlacila nozicky k brisku. Cvicit muze samo pod hrazdickou atd. Ale to taky vis. Tak at je lip️
Jestli ji tahne na sedmy mesic, ma teprve zkouset prikrmy, kojene deti zacinaji s ukoncenym sestym mesicem a nesnedi obvykle temer nic, totez piti mimo mm. Prijde mi, ze to moc sledujes a hrotis. Ty chodis pravidelne? Kdyz s tim nema problem, tak to neres, je to normalni.