Příkrmy. Jaké dávat a kolik množství?

terkaterka31
21. zář 2022

Holky potřebuji poradit trochu..
Syn 5 měsíců ,chtěla bych začít dávat příkrmy ..ale kolik a jaké..mohu zatím dávat jen přesnídávky ?
Nebo už i zeleninu .. kaše?
Nechci se připravit o kojení ..

Zatím dávám vždy ráno přesnídávku jablko ,pár lžiček ,teď třetí den po sobě ..jinak zatím nic.

palja
21. zář 2022

@terkaterka31 začíná se zeleninou, napřed jeden druh pár lžiček 3 dny, pak další zelenina. Cca po 3 týdnech, měsíci se zařazuje ovoce. Zeleninu pak můžete kombinovat, zařadit maso. Když začnete napřed dávat ovoce a hlavně sladké ptesnidavky, tak se může stát, že bude zeleninu odmítat. Po prikrmu zkusit dokojit.

chlapecektehu
21. zář 2022

@terkaterka31 naše doktorka vždycky radí dávat nejprve zeleninu potom maso a zeleninu a na konec ovoce pak ryby atd.
Začínala jsem tedy zeleninou vždycky jedním druhem, ten jsem zaváděla třeba 4 dny pak další druh zase další 4 dny a až měl pár druhů zeleniny ozkoušené tak jsem je pak míchala plus jsem potom přidávala maso až tohle všechno jedl tak jsem začala dávat ovoce a stejným stylem jsem zaváděla.

terkaterka31
autor
21. zář 2022

@palja Děkuji a kolik a jak často během dne ..?
Stačí třeba dopoledne pár lžiček ,nebo i během dne?

terkaterka31
autor
21. zář 2022
palja
21. zář 2022

@terkaterka31 já jsem napřed dávala pár lžiček zeleniny na oběd. Za měsíc s masem, kombinace zeleniny. Za ten měsíc dopoledne ovoce. Pak zas za měsíc odpoledne na svačinu bílý jogurt (to už měla 8 měsíců). Pak ta 3 týdny snídani, buď ovesnou kaši s ovocem, mug cake vločkovy s banánem, chleba s lučinou a zeleninou. Na večeři taky chleba s lučinou a zeleninou.
Teď má skoro 10 měsíců, nemá nahrazena všechna jídla, někdy se chce jen kojit celý den, slupne pár borůvek. Jindy jí 5x denně, ale pořád se dokojuje. Stejně tak to měla starší dcera.
Malá nechce být krmena, nechce kasičky, nechce kaši na noc jak doporučují pediatři. Všechno jídlo jí krajím na malé kostičky a ona jí sama rukou. Pije koj vodu, čaje nechce a je k tomu kojená. Zácpu z toho jídla nemá, dávám i ovoce a zeleninu, takže se nestane, že by se z toho chleba zacpala.
Dneska třeba bude mít na oběd tortilu špaldovou se zeleninou a šunkou, nakrájené na kostičky. Teď spí, tak bude mít oběd okolo 14hod. Jídlo nesolim, nekořením, ale už pomalu zavádím všechno. Má 6 zubů, takže si to pokouše.

gbp
21. zář 2022

@terkaterka31 jela jsem podle detskeprikrmy.cz

andulka007
21. zář 2022

Začínala jsem zeleninou , nejvíce mrkev .. pořádně uvařit a rozmixovat .. no a kolik .. vždy jsem uvařila celou mrkev a zkusila co malá sní .. že začátku to byli 3 lžičky ..5 lžiček a pak už víc a víc .. pak se přidávali další druhy zeleniny a někdy v půl roce maso

jjasmina
21. zář 2022

@terkaterka31 tak hlavne se nezačíná presnidavkou, ale zeleninou, prvně pár lzicek, ale při kojení jsem začala až v 6 mes, nebylo kam spěchat

krisstina93
21. zář 2022

Nejdřív jednodruhovou zeleninu, presnidavky až pak dýl, jsou sladké a pak už nemusí chtít zeleninu a maso. Ze začátku sem dala jen pár lžiček zeleniny kolem oběda, postupně sem zvedala dávky, po měsíci přidala večeři, po dalším měsíci i snídani.