Příkrmy. Jak dál?

26. srp 2022

Zdravím, mam holcicku narozenou 28.2.2022 tudis ji ted 28.8 bude 6m. Plne kojena. Ale uz dva týdny dávame zeleninku protoze dr rikala , ze se ma s prikrmy zacit i u plne kojených deti driv. Coz se me moc nechtelo, ale poslechla jsem a uz tedy 2 tydny davame zeleninku, vzdy 3 dny jednu a zatim jednodruhovou. Sni par lzicek a pak ji vzdy nakojim.( Davam v poledne) dnes jsem poprve dala lepek (kuskus do dyne), protoze dr chtela, abych ji ho do 6m zavedla.. ale moc vas prosím. Nevim ted, jak dál..
poradí mi nekdo zkusenejsi?
Mam ji ted jeste týden davat zeleninku a pak pridat maso ? Davat tedy maso-zeleninovy prikrm zase 3 tydny a pak zavest ovoce na svacinku? Kdy daz zloutek? Rybu? Mam v tom sileny zmatek a budu moc rada za vysvetlení. Rada bych to delala vse spravne ale nevím si rady. Dekuji a hezky den.

chlapecektehu
26. srp 2022

Ahoj, já teda nejsem žádný profík ale myslím si že na kuskus je ještě brzo když skoro nic nezná 🤔 Takhle jsem to dělala já.
Malej byl od 4 měsíce na příkrmech (dávala jsem mu UM) a začínala jsem nejdřív zeleninou jako ty vždycky jeden druh 2-3 dny takhle jsem to dělala skoro 3 týdny pak jsem začala míchat různé druhy zeleniny potom jsem přidala maso ( kuřecí, králíka, hovězí, vepřový). Potom jsem zavedla ovoce a teď ji skoro všechno. Má 8 měsíců a kromě lepku a ryb máme zavedený všechno. Jako ještě k tomu žloutku nevím jak na tom malá je ale můj syn má docela citlivý bříško tak bacha ať malé z toho není těžko. Ještě k těm rybám to budu zavádět až tak v 9 měsíci dřív ne.

gbp
26. srp 2022

jela jsem podle detskeprikrmy.cz 👍

krisstina93
26. srp 2022

Ja dávala 3 týdny jen zeleninu, pak přidala maso, po dvou týdnech jsem najela na druhe jidlo- ovoce. Takže měla vlastně 5 týdnů jen něco na oběd, pak dopol ovoce a na oběd maso zelenina, po dalším měsíci sme zavedli kaši na večeři (ale ne těsně před spaním ). Teď od 7 měsíců budu zkoušet pomalu jogurt. Lepek sme ještě nezavadeli (nepočítám teda občas těstoviny, které jsou rozmixovane a součástí těch masozeleninovych skleniček), ten bych taky zkusila až od toho sedmého měsíce, v 8 měsících pak dám vajíčko. Ale já začínala s prikrmem ve 4 měsících, určitě bych nespěchala dávat vše najednou.

martulka88
26. srp 2022

My jedem dle detskeprikrmy.cz ... Syn je narozen 15.2. a příkrmy jsme zavedli ve 4 měs. (je na UM díky ABKM) a lepek jsem mu zavedla minulý týden.

jjasmina
26. srp 2022

Kojila jsem a zavadela příkrm cca od 5,5mes zelenina prvně, pak přidala maso, lepek, vejce, nakonec ovoce. Prvně taky snědla pár lzicek a spíš ochutnavala. Hodně jsem do 1r i kojila. Hodně zdaru ❤️

sirinfirst
26. srp 2022

@krisstina93 lepek jste zavedli, když měla těstoviny, ne? 😀

sirinfirst
26. srp 2022

Ono na tom není moc co zkazit, hlavně se nestresuj, když nebudeš dávat žádné šmakulády, bude to ok. Moje malá má v 8 měsících zavedeno téměř vše (asi kromě ořechů a luštěnin), lepek v 5m, vejce rovnou celé, ne jen žloutek, maso jsem dala zhruba po měsíci. Z jogurtu má průjem, tak mléčné výrobky nedávám. Ovoce jsem zavedla téměř ve stejnou dobu jako zeleninu, že se nemá dávat dokud nejsou zvyklí na zelenin kvůli sladké chuti, je blbost, kojené dítě je na sladkou chuť zvyklé z mléka. Ovoce dávám úplně v klidu syrové, co je zrovna na zahradě, takže v půl roce měla maliny, jahody, rybíz, teď ostružiny, jablka, švestky. Syrovou papriku i rajče taky měla dost brzy - malinká divoká rajčátka úplně miluje. A mixovala jsem taky jen chviličku, kousky zvládá úplně v pohodě.

jjasmina
27. srp 2022

@sirinfirst ono tvrdit, že něco je blvost jen proto, že u vás to bylo jinak je trochu mimo. Maliny, jahody v půl roce, velký alergen hlavně, to je blbost zase za mě

krisstina93
27. srp 2022

@sirinfirst já nevím jestli je v tom lepek, teď tu skleničku nemám po ruce a nevím jestli tam pro ty malý mimina nejsou bezlepkové těstoviny:D

sirinfirst
27. srp 2022

@jjasmina říkám, že je blbost nedávat ovoce kvůli tomu, že je sladké a děti by si zvykly na sladkou chuť, když mají sladké mm od narození. Mm je snad sladké všude, ne jen u nás, ne? Alergenů jsem si plně vědoma, ale nebojím se jich, ale také to bylo nejdřív přes mléko, pak líznout atd., jasně, že jsem jí nedala kilo jahod. V Japonsku se dávají jako první příkrmy ryby, není jen jedna správná cesta.